Да ли је безбедно омогућити опције за Андроид програмере?

Кључне Такеаваис

  • Опције програмера су првенствено за програмере Андроид апликација и могу бити корисне за задатке као што су отклањање грешака на УСБ-у или праћење перформанси апликације.
  • Омогућавање опција за програмере може довести до неочекиваног понашања, као што је повећана потрошња батерије, слабе перформансе уређаја или проблеми са звуком.
  • Иако вас омогућавање опција за програмере можда неће изложити даљинским нападима или малверу, важно је да добро разумете шта свако подешавање ради пре него што извршите било какве промене како бисте избегли потенцијалне ризике.

Већина људи нема разлога да икада омогући опције за програмере, али дође тренутак када се неки од нас нађу гурнути у том правцу. Андроид подразумевано скрива опције програмера. То поставља питање: да ли постоји лоша страна њиховог укључивања?

Које су опције за Андроид програмере?

Опције програмера су подешавања која су углавном од интереса за програмере Андроид апликација. Ово укључује функције попут држања екрана телефона укљученим на неограничено време док је уређај прикључен како бисте могли да пратите како апликација функционише током дужег временског периода.

Један од најчешћих разлога због којих људи траже опције за програмере је да омогуће УСБ отклањање грешака, што је неопходно за инсталирање Андроид апликација са рачунара или флешовање прилагођеног РОМ-а. Можете научити како да омогућите опције за програмере тако што ћете погледати најбоље опције за Андроид програмере које вреди подесити.

  Нове функције у Фирефок-у 32 за десктоп и Андроид

Који су ризици омогућавања опција за програмере?

Постоји разлог зашто су опције програмера скривене као тајна функција. Једном када су омогућене, функције изазивају понашање које може изгледати неуредно или чак ометати вашу способност да користите телефон на нормалан начин.

Ево неколико начина на које ствари могу кренути наопако:

  • Можете да подесите телефон да истовремено остане повезан на ЛТЕ и Ви-Фи. Ово резултира повећаном потрошњом батерије, остављајући вас да се запитате зашто ваш телефон не траје онолико дуго колико сте очекивали.
  • Можете да мењате брзине анимације апликације, чинећи да уређај изгледа превише тром или као да уопште не приказује анимације.
  • Можете да промените аудио поставке које узрокују да звук муца, превише тих или прегласан.
  • Можете да онемогућите кодеке неопходне за репродукцију видео записа у различитим апликацијама.

Ово су нека од подешавања која можете заборавити да сте променили како време пролази. И они су она врста коју пријатељ или сервисна радња можда неће помислити да провере да ли на површини изгледа да ваш телефон легитимно не функционише.

Зашто су опције за програмере безбедне за омогућавање

Ако сте напредни корисник који ужива у петљању са својим гаџетима, вероватно имате добру идеју да сами поправите телефон. А када дође до притиска, ресетовање на фабричка подешавања ће се побринути за већину софтверских проблема. Вероватно сте више забринути око тога да ли вас омогућавање опција за програмере излаже даљинским нападима, малверу и другим претњама.

Све врсте малвера и других безбедносних претњи циљају на Андроид уређаје, али углавном не проверавају да ли су опције за програмере омогућене. Осим ако вас нападач посебно не циља, они дизајнирају свој код тако да иде према најмањем заједничком именитељу. То значи уређаје које користе обични људи, где су опције за програмере онемогућене.

  9 најбољих апликација за чишћење смећа за Андроид за убрзавање вашег телефона

Такав злонамерни софтвер циља старији хардвер, са застарелим верзијама Андроид-а које садрже софтверске рањивости које нису закрпљене. Или зависе од тога да инсталирате АПК из непоузданог извора — на пример, крековане верзије плаћених апликација су привлачан начин да се ушуњате у злобни код. Остављање опција за програмере онемогућене не чини листу савета за избегавање опасног малвера на Андроид-у.

Омогућавање УСБ отклањања грешака омогућава пренос софтвера са рачунара на телефон путем жичне везе, али и даље морате да одобрите везу. Исто важи и за бежично отклањање грешака. У оба случаја, нападачу је потребан физички приступ вашем уређају или апликација треба да вас превари да одобрите везу. Ваш телефон није рањив као што би био да сте откључали програм за покретање.

Користите опције за програмере само ако знате шта радите

Опције програмера нису искључиво за програмере; они су такође за ентузијасте са дубљим знањем о томе како функционишу њихови Андроид уређаји. Ако не знате шта подешавање ради након што прочитате његово име или истражите на вебу, вероватно желите да га оставите на миру. Ви сте највећи ризик за свој уређај када се играте са опцијама програмера, а не са неким другим.