Да ли је иЦлоуд Привате Релаи ВПН и да ли је безбедно за коришћење?

Кључне Такеаваис

 • иЦлоуд Привате Релаи је безбедносни алат који шифрује интернет саобраћај и штити ваше информације на мрежи.
 • Привате Релаи сакрива вашу ИП адресу и дозвољава ограничена подешавања локације, али ради само са Сафаријем.
 • иЦлоуд Привате Релаи нема много напредних ВПН функција, као што је промена локације и политика без евиденције.

Желите да заштитите своје податке на мрежи? Аппле-ов иЦлоуд Привате Релаи је згодан начин да заштитите своје податке, повећавајући вашу приватност и безбедност док сте повезани на интернет.

Шта је иЦлоуд Привате Релаи?

Аппле проглашава иЦлоуд Привате Релаи као витални безбедносни алат са сличним функцијама као и виртуелна приватна мрежа (ВПН), који шифрује ваш интернет саобраћај и прикрива ваше интернет активности. Међутим, упркос томе што иЦлоуд Привате Релаи споља звучи као ВПН, при ближем прегледу, он има неке кључне разлике од ВПН-а, што значи да нећете ускоро напустити свој традиционални ВПН.

Аппле-ов иЦлоуд Привате Релаи је дизајниран да помогне у шифровању више ваших онлајн информација и први пут је лансиран 2021.

Можете да користите иЦлоуд Привате Релаи ако имате претплату на иЦлоуд+, која почиње од 0,99 УСД месечно. Штавише, ваш уређај мора да ради најмање:

 • иОС 15
 • иПадОС 15
 • мацОС Монтереи

Ако ваш уређај испуњава минималне захтеве, иЦлоуд Привате Релаи је доступан на иПхоне-у, иПад-у и Мац-у. Ако желите да подесите функцију, можете погледати наш водич о томе како да користите Привате Релаи у Сафарију.

Како функционише иЦлоуд Привате Релаи?

Кристин Хјум/Унспласх

  Како претворити видео или аудио датотеку користећи ВЛЦ

Приватни релеј шаље ваше интернет податке преко два релеја. Први релеј сакрива веб локације које посећујете, док други креира ИП адресу одвојену од ваше. Аппле подршка то каже рукује првим релејем и да се „провајдер садржаја треће стране“ бави другом половином.

Када користите Сафари на свом Аппле уређају, иЦлоуд Привате Релаи преузима ваш интернет захтев и шифрује га. То значи да подаци које шаљете и примате постају шифровани на начин који је нечитљив за било кога ко би их могао пресрести. Овај процес шифровања је кључан за заштиту осетљивих информација као што су лозинке и личне поруке.

Након шифровања, ваш захтев се шаље на два одвојена интернет релеја које воде различити ентитети. Први релеј вам додељује анонимну ИП адресу повезану са вашим регионом, али не и вашу стварну локацију. Ово осигурава да веб локације могу да пруже релевантан садржај, а да не знају тачно где се налазите. Други релеј, који није свестан ваше ИП адресе, дешифрује веб адресу коју желите да посетите и тамо шаље ваш захтев.

Поред тога што ваш мрежни провајдер не може да види вашу историју прегледања, Аппле наводи на горњој вези да такође нема приступ вашим веб информацијама када користи Привате Релаи. Дакле, са становишта приватности, иЦлоуд Привате Релаи је безбедан.

Вреди напоменути да иЦлоуд Привате Релаи не ради у свим прегледачима на вашем уређају. На пример, ваша историја прегледања веба ће и даље бити видљива ако користите Гоогле Цхроме са омогућеним Привате Релаи-ом на вашем уређају.

Да ли је иЦлоуд Привате Релаи исти као ВПН?

иЦлоуд Привате Релаи није у потпуности исти као ВПН, али обавља сличне функције.

У наставку ћете открити неке од главних сличности које иЦлоуд Привате Релаи има са ВПН провајдером.

Да ли иЦлоуд Привате Релаи сакрива вашу ИП адресу?

Многи људи купују ВПН-ове да би сакрили своје ИП адресе од трећих страна, а Привате Релаи вам омогућава да урадите исто. Када активирате функцију, други ће имати потешкоћа да верификују ко сте и какви су ваши обрасци понашања на мрежи.

  Поправи Блацк Опс 3 АБЦ грешку на ПС4

Из тог разлога, иЦлоуд Привате Релаи је корисна алатка ако желите да обављате основне функције везане за приватност — као што је скривање података од оглашивача.

Поред Привате Релаи-а, можда бисте желели да додате додатне слојеве онлајн заштите тако што ћете научити друге начине да спречите оглашиваче да вас прате. На пример, можете редовно брисати колачиће и користити претраживач који блокира колачиће.

иЦлоуд Привате Релаи не шифрује све податке вашег уређаја

Након горе наведеног, већина људи користи ВПН да заштити своје податке на мрежи – сви њихови подаци на мрежи долазе са уређаја. ВПН штити све податке који се шаљу на и са вашег уређаја, стварајући сигуран тунел до ВПН сервера који шифрује сав ваш саобраћај.

Нажалост, то није случај са иЦлоуд Привате Релаи-ом, који штити само податке вашег Сафари претраживача. И даље је користан, али не штити сав ваш саобраћај на исти начин као ВПН.

Да ли вам иЦлоуд Привате Релаи омогућава да промените локацију?

иЦлоуд Привате Релаи вам омогућава да прилагодите своју локацију, али само у ограниченим капацитетима. Можете бирати између две опције: Одржавање опште локације и Коришћење земље и временске зоне.

Одржавање опште локације неће открити где се тачно налазите, али ћете и даље моћи да приступите локалном садржају као што су сајтови са вестима. У међувремену, опција земље и временске зоне ће вам дати ИП адресу из ширег региона у којем се тренутно налазите.

Да бисте изабрали жељену опцију локације:

 • Идите на Подешавања (иПхоне, иПад) / Подешавања система (Мац) > Аппле ИД > иЦлоуд.
 • Изаберите Приватни релеј.
 • Додирните Локација ИП адресе.
 • Изаберите жељену локацију.
 • Како приватни релеј другима отежава приступ мојим информацијама?

  Поред скривања ваше ИП адресе, Привате Релаи штити ваше информације путем неколико других метода. Највећи од њих је шифровање вашег Сафари веб саобраћаја; у суштини, ради слично као ВПН за ваш претраживач.

  Са којим веб претраживачима ради приватни релеј?

  Од децембра 2023. можете да користите само иЦлоуд Привате Релаи са Сафари-јем. Чак и ако сте активирали функцију на свом Аппле уређају, нисте заштићени у Цхроме-у, Фирефок-у или било ком другом прегледачу.

    Како фабрички ресетовати ПлаиСтатион 4 (ПС4)

  Ако не волите да користите Сафари (или га ретко користите), вероватно вам је боље да потражите алтернативу. Ако не желите да плаћате, можете користити једну од многих бесплатних ВПН услуга да бисте заштитили своју приватност.

  3 напредне ВПН функције које иЦлоуд Привате Релаи нема

  иЦлоуд Привате Релаи пропушта многе напредније функције које имају комплетне ВПН услуге, а управо оне могу да вас наведу на коришћење обичног ВПН-а.

  1. Опције локације сервера

  Једна јасна функција коју иЦлоуд Привате Релаи нема је опције за промену локација. Са већином ВПН-ова, можете променити земљу у којој се налази ваш ВПН сервер, тако да ваш саобраћај изгледа као да долази са те локације.

  Када промените своју локацију помоћу ВПН-а, можете се повезати на више сервера широм света. Многи корисници то раде како би могли да гледају филмове и ТВ емисије са ограничењем на географску локацију, али такође имате предност да треће стране не могу ни да погоде где се заправо налазите.

  2. Политика евидентирања

  Још једна кључна разлика између иЦлоуд Привате Релаи-а и ВПН-ова односи се на политику евидентирања. Као Аппле [PDF] помиње на страници 9 свог Приватног Релаи Прегледа:

  „Дизајн Привате Релаи-а, у комбинацији са минималном политиком евидентирања, осигурава да прокси евиденције не садрже довољно информација за повезивање ИП адресе корисника или информација о налогу са његовом активношћу прегледања.“

  Горе наведено је оштар контраст од многих ВПН-ова, који уместо тога имају политику без евиденције. Без евиденције значи да се ниједна од ваших информација не прикупља када користите услугу.

  3. Килл Свитцх

  Још једна ВПН функција која није доступна са Привате Релаи-ом је прекидач за укидање ВПН-а, који вас спречава да користите интернет када ваша ВПН веза падне. У суштини, ако ВПН софтвер открије проблем са својом везом, он убија вашу редовну интернет везу како би спречио било какав саобраћај да стигне до вашег редовног ИСП-а, штитећи вашу приватност. Када се поново повежете, можете да користите све на уобичајени начин.

  иЦлоуд Привате Релаи: Користан, али није ВПН

  Дакле, да ли је иЦлоуд Привате Релаи ВПН? Укратко, не.

  На први поглед, можете добити солидан основни ниво заштите. С обзиром на то да морате да платите само за иЦлоуд+ да бисте добили Привате Релаи, алатка је корисна ако редовно користите Сафари и желите само основне функције заштите.

  Без обзира на то, Привате Релаи-у недостају напредне функције које имају многи ВПН-ови. Ако желите да им приступите, да промените своју земљу или да користите претраживаче који нису Сафари, требало би да се претплатите на пуну ВПН услугу.