Зашто стара, некоришћена техника доноси тону новца на аукцијама

Да ли сте се икада запитали зашто људи плаћају сулуде своте новца за технологију која је прешла свој врхунац? Говоримо о хиљадама, чак и милионима долара, за ствари као што су старински рачунари, конзоле за игре или мобилни телефони који су стари деценијама и више нису релевантни!

Испоставило се да постоје неки легитимни разлози због којих ретро електроника и технички уређаји могу донети прилично пени.

1. Друштвени статус

Имаге Цредит: дроботдеан/фреепик

Када неко испусти шест или седам цифара на старински комад технологије, то је делом зато што поседовање нечега тако ексклузивног преноси престиж и показује да имају дубоке џепове.

На пример, 2014. године, оригинални рачунар Аппле 1 из 1976. продат је на аукцији за 905.000 долара. У време писања, Аппле 1 је на листи за око 1.500.000 долара еБаи (иако бих изразио одређени скептицизам у вези са листингом!). Техничке спецификације су крајње суморне у поређењу са модерним машинама, али поседовање једног од најранијих Аппле рачунара икада направљених доноси озбиљна права хвалисања међу колекционарима. У суштини виче: „Ја сам богат и могу да приуштим све!“

Слично, старе конзоле за игре попут Нинтендо ПлаиСтатион прототипа доносе астрономске суме јер власницима дају поверење играча. У марту 2020. необјављена конзола продата је за 360.000 долара на Аукције наслеђа, постављајући рекорд за најскупљи предмет видео игрице икада на аукцији. Само 200 их је икада изграђено. Дакле, бити један од ретких власника даје моћ штреберу следећег нивоа.

Укратко, застареле технолошке аукције пуне су људи који покушавају да учврсте свој друштвени статус и сигнализирају да су део елитног клуба. Ексклузивност и право хвалисања поседовања ретких старинских технологија велики су део његове привлачности и вредности.

2. Реткост

Део онога што чини нешто ретким је производња неколико јединица. Рани прототипови и издања прве генерације су често ретки једноставно зато што је технологија била тако нова и производња је била ограничена.

Али реткост се такође може свести на то колико је оригиналних јединица преживело током деценија. Ако је уређај био комерцијално неуспешан или непопуларан када је изашао, људи су вероватно бацили своје копије. Премотајте неколико деценија унапред и остало је врло мало радних јединица, што их тренутно чини вреднијим за колекционаре.

Реткост такође често иде руку под руку са старим и неискоришћеним. Ако је ставка годинама стајала у складишту без укључивања или руковања, биће у много бољем стању у поређењу са добро вољеном технологијом која се користи свакодневно. Минт стање још више повећава вредност.

Одличан пример је ултра редак, још увек фабрички запечаћен оригинални иПхоне из 2007. који је на аукцији 2023. донео преко 190.000 долара. Аппле је укинуо модел од 4 ГБ само неколико месеци након његовог пуштања у продају, чинећи га данас невероватно ретким. Од милиона продатих иПхонеа прве генерације, једва да је остао неискоришћен модел од 4 ГБ. Ова врхунска реткост учинила га је „светим гралом“ за колекционаре, подижући цену преко 300 пута од оригиналне ознаке од 599 долара.

Нешто не мора да буде старо да би било вредно ако је изузетно тешко пронаћи.

3. Носталгија

Носталгија за вољеном старом технологијом и забавом тера људе да плаћају нерационалне аукцијске суме. Колекционари желе да поврате делић свог детињства – и исплатиће све што је потребно.

Супер Марио 64 кертриџ продат за 1,56 милиона долара је један носталгични комад ретро игара. Марио игре нису ретке, па је њихова астрономска цена била искључиво вођена носталгијом. Купац је вероватно био преплављен топлим сећањима на играње класика 3Д Марио као дете и платио би све да поврати тај носталгични осећај.

Овај ефекат се примењује на све стране. Старе ВХС касете имају сулуде аукцијске цене, не зато што су ретке, већ зато што људи жуде да поново искусе гледање омиљених филмова на траци као што су то чинили док су одрастали. Повратак у будућност ВХС продат за 75.000 долара Аукције наслеђа јуна 2022, једноставно зато што су понуђачи желели да поново проживе гледајући то на ВХС-у као дете.

Чак и релативно модерна технологија вртоглаво расте у вредности ако је носталгична. Лаптоп Билл Гатес ТРС-80 је на аукцијској кући коштао 25.000 долара РР Ауцтион јер је подсетио понуђаче на ране дане рачунарства.

Сваки технолошки геџет који изазива носталгију постаје пожељан.

4. Историјски значај

Без обзира на практичну употребу, колекционари плаћају премије за уређаје који су обележили прелазе у еволуцији технологије. Њихова вредност произилази из историјског значаја, а не из спецификација или карактеристика.

На пример, старинска Леица камера продата за 15 милиона долара у јуну 2022. била је једна од првих комерцијално произведених камера од 35 мм, која је заувек променила фотографију.

Као пионири фотографије од 35 мм, обележили су кључну еволуцију од гломазних фотоапарата до преносивих, лакших уређаја. Упркос томе што су данас бескорисни, њихова историјска улога у популаризацији компактних фотоапарата чини их пожељнима.

Ретки Нинтендо ПлаиСтатион прототип који смо раније споменули и који је продат за 360.000 долара такође дугује своју вредност томе што је семенска реликвија. То је означило кључни колапс партнерства компаније Сони и Нинтендо, утирући пут за ПлаиСтатион. Као артефакт тог судбоносног раскола, историјски је непроцењив.

Још приземнија технологија може постати пожељна ако има историјски значај. Обичан Тосхиба лаптоп продат је за 61.931 долара ан РРАуцтион 2014. једноставно зато што га је Бил Клинтон искористио да пошаље прву председничку е-пошту у свемир 1998. Упркос томе што није била ретка у смислу производње, њена улога у технолошкој историји Беле куће дала му је велику вредност.

Чак и неуспешна технологија може да се прода на велико на основу своје историјске симболике. Узмите Аппле Невтон ПДА из 1993. Био је то један од највећих неуспеха компаније Аппле, са лошом продајом. Софтвер за препознавање рукописа био је толико лош да је постао ствар за подсмех.

Али као један од првих покушаја велике технолошке компаније да успостави ПДА за масовно тржиште, радна јединица првих Невтон модела продата је за преко 800 долара 2022. РР Ауцтион. Упркос томе што је био озлоглашен неуспех, и даље је означио важан корак у еволуцији мобилне технологије.

5. Потенцијал за препродају

Колекционари и инвеститори виде дугорочни потенцијал зараде у ретро уређајима. Сада плаћају луде суме уз опкладу да ће носталгија и оскудица временом повећати вредности препродаје.

Наравно, то је коцкање—никада не знате која ће технологија бити популарна и тражена. Али неки људи имају способност да уоче справе и справе које на крају постану главни културни камени камен. И улажу у технолошке антиквитете, скоро као у трговину акцијама.

Дакле, с обзиром на темпо технолошких промена, скоро сваки геџет може постати жељени антиквитет ако га држите довољно дуго.

Ваша стара технологија би могла да финансира ваш будући сан

На крају крајева, људи су вољни да дају велике паре за старе справе на аукцији јер им старинска технологија омогућава да поседују цоол комад историје, паметно улажу у будућност или задовоље свог унутрашњег колекционара.

Дакле, следећи пут када наиђете на своју стару електронику, пажљиво рукујте њоме – једног дана, та древна телефонска секретарица или мобилни телефон од цигле би могао да плати за веома леп одмор ако га уновчите на правој аукцији старих технологија!