Да ли треба да оставите режим уштеде батерије стално укључен или не?

Кључне Такеаваис

 • Омогућавање режима уштеде батерије може да обезбеди додатне сате коришћења по пуњењу и уштеди вас од честог пуњења уређаја.
 • Остављање укљученог режима уштеде батерије може довести до смањене употребе мобилних података и потенцијално продужити животни век батерије.
 • Стално напуштање режима за уштеду батерије ће затамнити ваш екран, учинити да ваш уређај мање реагује и омета основне апликације и функције. Међутим, изгледа да то не оштети батерију паметног телефона.

Да ли вам се чини да се батерија вашег паметног телефона, таблета, паметног сата или лаптопа празни брже него што би требало? Можда ћете желети да омогућите режим уштеде батерије, који се назива и режим мале потрошње или уштеде енергије, и да га оставите укљученим трајно.

Али да ли је то идеално? Да ли увек треба да оставите укључен режим уштеде батерије или ће то дугорочно оштетити батерију?

Предности остављања укљученог режима уштеде батерије

Највећа предност сталног омогућавања режима уштеде батерије је та што можете дуже да користите свој уређај без бриге да ће вам се батерија испразнити. Ваш уређај ће искључити или ограничити апликације и функције које троше много енергије, као и увек на екрану и освежавање апликације у позадиништо резултира додатним сатима коришћења по пуњењу.

Више сати по пуњењу ће вас уштедети од честог пуњења уређаја или тражења утичнице када сте напољу. Ређе пуњење уређаја такође може да продужи животни век батерије. Док се батерије природно деградирају како време пролази, добре навике пуњења могу значајно успорити овај процес.

  Ажурирајте ВинРАР одмах да заштитите свој рачунар од напада

Још једна предност остављања укљученог режима уштеде батерије је смањена употреба мобилних података. Пошто ће ваш уређај ограничити синхронизацију података и активност у позадини, трошиће мање података како време пролази. Ово може бити велики професионалац ако имате ограничене пакете мобилних података.

Недостаци остављања укљученог режима уштеде батерије

Кредит за слику: Аппле

Упркос његовим предностима, можда нећете уживати у свом уређају ако увек оставите укључен режим уштеде батерије.

Ваш екран ће бити стално тамнији и теже видљив, ваш кориснички интерфејс ће можда мање реаговати, а битне апликације и функције попут обавештења и ГПС-а можда неће радити исправно — или уопште неће радити.

Такође, уз стално омогућену уштеду батерије, спречићете синхронизацију апликација у позадини. Као резултат тога, можда ћете пропустити битне информације, вести, ажурирања, поруке или чак позиве. Можда ће вам бити теже и повезивање са интернетом или другим уређајима.

Међутим, чини се да остављање укљученог режима уштеде батерије не узрокује никакву специфичну штету батерији вашег паметног телефона или лаптопа. У ствари, смањење укупног оптерећења и стопе потрошње енергије може чак бити од користи, спречавајући брзо пражњење батерије и смањујући оптерећење уређаја. Ако батерија прође кроз мање потпуне циклусе пуњења, логично је да ће трајати дуже. Међутим, нажалост, постоји врло мало објављених студија на ову тему.

Када да омогућите режим уштеде батерије

С обзиром на предности и недостатке, како да користите режим уштеде батерије? Иако то зависи од ваших преференција, једна ствар је јасна: ако увек оставите укључен режим уштеде батерије, ваш паметни телефон, таблет или лаптоп чини мање паметним.

  Шта је икона Месеца у апликацији Снапцхат

С обзиром на компромисе, размотрите следеће пре него што омогућите уштеду батерије.

 • Можете да омогућите режим уштеде батерије када вам је батерија празна — рецимо испод 15–30 процената — да бисте избегли потпуно нестанак струје. Када будете у могућности да пуните, можете га искључити.
 • Можете да омогућите режим уштеде батерије ако је пред вама дуг дан, посебно без приступа пуњачу или јединици за пуњење. Добар пример је када идете на планинарење, камповање или путујете.
 • Ако желите да користите телефон за посао или хитне случајеве, можда би имало смисла да жртвујете функције на које утиче режим уштеде батерије. То значи да ћете уштедети батерију и одржавати само основне апликације и функције.
 • Генерално, режим уштеде батерије ради боље као привремени, апсолутно потребан метод уштеде батерије него обичан.

  Омогућите режим уштеде батерије само када вам треба мало више батерије

  Режим уштеде батерије може вам помоћи да продужите век трајања батерије телефона. Међутим, то није нешто што желите да буде омогућено све време.

  Иако више снаге по пуњењу звучи сјајно, омогућавање режима уштеде батерије има недостатке. Ови недостаци су подношљиви ако вам се телефон гаси, али није вредно тога када вам батерија има довољно сока.