Ево како и зашто би требало да их онемогућите

Кључне Такеаваис

 • Кс (раније Твитер) је подразумевано омогућио аудио и видео позиве за све кориснике, али ово се може онемогућити подешавањем неких подешавања.
 • Сви корисници могу да упућују и примају позиве на Кс, без обзира да ли су претплаћени на Кс Премиум.
 • Да бисте онемогућили Кс-ову функцију позивања, можете да прилагодите подешавања на картици Директне поруке у оквиру мобилне апликације.
 • Свако ко држи функцију позивања омогућеном требало би озбиљно да размисли о питањима безбедности и приватности.

Кс (бивши Твитер) је учинио аудио и видео позиве доступним свима. Међутим, пошто је ова функција подразумевано омогућена, требало би да знате како да је онемогућите и неке важне информације о томе како функционише позивање на Кс. И то је случај без обзира да ли желите да упућујете и примате позиве на Кс или не.

Аудио и видео позиви на Кс сада су подразумевано омогућени

Аудио и видео позиви, који су раније били ограничени на Кс Премиум кориснике, сада су отворени за све кориснике и подразумевано омогућени на свим Кс налозима. Ова промена је направљена крајем фебруара 2024. године, а Кс ју је објавио у објави на платформи (као што се види испод).

Кс је додао могућности аудио и видео позива платформи на иОС-у у октобру 2023. и Андроид-у у јануару 2024. Међутим, иако су сви могли да примају позиве, само Кс Премиум претплатници су могли да упућују позиве. Сада свако може и да упућује и прима позиве, без обзира да ли плаћа привилегију коришћења Кс.

  11 дигиталних платформи за усвајање (ДАП) за ваше запослене и купце

Отварање функције позивања свима звучи као позитиван потез. Међутим, то што је подразумевано омогућено значи да сада можете да примите позив, а да га не желите — или чак и да знате да имате омогућену функцију.

Како аудио и видео позиви функционишу на Кс

Кс-ова функција позивања је донекле збуњујућа. Тешко је схватити кога можете да позовете, а ко може да вас позове, али ми ћемо се потрудити да вам помогнемо да то разумете. Основна премиса је да сви налози могу да упућују и примају позиве. Међутим, кога можете звати, а ко може да вас зове зависи од подешавања обе стране.

Подразумевано, можете да примате позиве од било кога кога пратите или имате у свом адресару (ако сте дали Кс приступ својој листи контаката). Али ово можете променити у подешавањима директних порука тако што ћете изабрати икону зупчаника у горњем десном углу картице Директне поруке.

Овде ћете пронаћи опцију да омогућите или онемогућите аудио и видео позиве, као и поља за потврду за које групе људи за које сте срећни да вас зову. Ту је и поље за потврду за Побољшану приватност позива, које морате да омогућите да „избегнете откривање своје ИП адресе свом контакту током позива“.

Да бисте некога позвали, додирните картицу Поруке у доњем десном углу апликације, одаберите кога желите да позовете, а затим притисните или икону камере (за видео позив) или икону телефона (за аудио позив). Видећете опцију да позовете некога само ако вам је послао бар један ДМ.

  Можете ли послати поруку некоме кога сте блокирали на иПхоне-у?

Да бисте примили позив, морате да прихватите када видите обавештење да вас неко зове. Погледајте наш водич за поправљање недостајућих обавештења за Андроид ако наиђете на проблеме.

Како искључити Кс-ову функцију позивања

Пошто је Кс-ова функција позивања сада подразумевано омогућена, ако желите да се одјавите, морате то да урадите ручно:

 • Отворите Кс на свом телефону и додирните картицу Поруке у доњем десном углу.
 • У следећем прозору, где можете да видите своје ДМ разговоре, додирните зупчаник Подешавања у горњем десном углу.
 • Ако желите да потпуно онемогућите аудио и видео позиве, поставите клизач поред опције Омогући аудио и видео позиве на леву страну.
 • Ако желите да аудио и видео позиви буду омогућени, али да ограничите ко може да вас зове, означите и опозовите избор поља за потврду испод Дозволи аудио и видео позиве од како вам одговара.
 • Најсигурнија опција за оне који држе функцију позивања омогућеном је да је ограниче на Људи у вашем адресару, али то значи да делите своје контакте са Кс.
 • Зашто би требало да искључите Кс-ову функцију позивања

  Иако Кс има подразумевано укључене позиве за све, препоручујемо вам да барем размислите о искључивању ове функције. Најважнији разлог је тај што, иако можете изабрати да не зовете никога, све док је функција омогућена, људи и даље могу да вас зову. С обзиром да Кс већ има проблем са нежељеном поштом, ово није идеално.

  Други субјективнији разлог је тај што позивање људи на Кс оставља много тога да се пожели. Да бих написао овај водич, позвао сам свог уредника на Кс два пута; једном са аудио и једном са видеом. У оба случаја, квалитет звука је био шокантан, са великим закашњењем, а нико од нас није могао да се чује довољно добро да бисмо могли да разговарамо.

    Како се аутоматски пребацити на тамну тему ноћу у Фирефоку

  Шта треба узети у обзир пре него што оставите омогућене Кс позиве

  Ако сте срећни да држите Кс-ову функцију позивања омогућеном, омогућавајући људима да вас зову, прво размислите о следећем.

  Осим ако не омогућите побољшану приватност позива (као што је раније поменуто), можда ћете одавати своју ИП адресу особи са којом разговарате. То је зато што су стандардни позиви, према Кс-ов центар за помоћ„усмерени пеер-то-пеер тако да свака страна [sic] ИП адреса може бити видљива другом.“ Међутим, ако је било која страна омогућила опцију побољшане приватности позива, позив ће се „пренети кроз Кс инфраструктуру, а ИП адреса било које стране која има омогућену ову поставку биће маскирана“.

  Иако цурење ваше ИП адресе није крај света, није ни идеално. Требало би да будете свесни шта неко може да уради са вашом ИП адресом, посебно ако би откривање ваше локације представљало посебну опасност за вас.

  Још једна ствар коју треба узети у обзир је наводни недостатак енкрипције од краја до краја. Пошто Кс не помиње да су позиви шифровани ни у једној својој документацији, можемо закључити да они вероватно нису шифровани. Што би, ако је тачно, омогућило Кс-у да слуша те разговоре.

  С обзиром да вам већина апликација за размену порука сада омогућава да зовете људе, нисмо изненађени што је Кс/Твиттер отворио ову функцију за све. Међутим, подразумевано омогућавање подразумева да сви желе да позову и да их зову људи које познају само на мрежи. А потенцијални проблеми у вези са приватношћу које Кс позива тренутно има, у комбинацији са функцијом која је ионако лоша, значи да препоручујемо да онемогућите функцију.