ХДЦП наспрам ХДМИ: Која је разлика?

Кључне Такеаваис

  • ХДЦП је софтверски протокол који штити дигитални садржај заштићен ауторским правима од снимања, док је ХДМИ физички кабл за пренос аудио и видео сигнала између уређаја.
  • ХДЦП и ХДМИ раде заједно како би осигурали да садржај заштићен од копирања може бити приказан на компатибилним уређајима без пиратерије.
  • Разумевање разлике између ХДЦП и ХДМИ ће вам помоћи да избегнете забуну и обезбедите беспрекорно искуство када уживате у дигиталном садржају.

Није неуобичајено чути да људи користе ХДЦП и ХДМИ наизменично. Међутим, ово су две одвојене технологије које служе различитим сврхама — али раде заједно како би вам омогућиле да уживате у дигиталном садржају.

Шта је ХДЦП?

Заштита дигиталног садржаја високог пропусног опсега (ХДЦП) је комуникациони протокол који штити дигитални садржај заштићен ауторским правима од снимања. То значи, ако пуштате такав садржај, сваки уређај који имате, од извора до екрана и кабла који их повезује, мора бити компатибилан са ХДЦП. У супротном, добићете празан екран или поруку о грешци.

Са ХДЦП-ом, оно што се дешава је да извор, као што је Блу-раи плејер, кабловска кутија или кутија за стриминг, преноси кодирани сигнал преко кабла до уређаја за приказ, као што је паметни ТВ, пројектор или монитор. Затим, два уређаја покрећу оно што је познато као „руковање“, где уређаји размењују сигурносне кодове да би се међусобно аутентификовали помоћу ХДЦП протокола. Ако успе, уређај за приказ декодира сигнал и приказује вам садржај.

  Узмите Босе Куиет Цомфорт слушалице следеће генерације на распродаји поводом годишњице најбоље куповине

Једна ствар коју треба напоменути је да постоје различите верзије ХДЦП-а: ХДЦП 1.4 и ХДЦП 2.2. Ако гледате било шта у 4К квалитету и вишем, морате да обезбедите да ваше подешавање има уређаје и каблове компатибилне са ХДЦП 2.2. У супротном, ако је једна од компоненти ХДЦП 1.4, највероватније ћете доживети пад са 4К (УХД) на 1080п (Фулл ХД) јер ће „руковање“ бити делимично завршено.

Шта је ХДМИ?

Мултимедијални интерфејс високе дефиниције (ХДМИ) је дигитални интерфејс (начин повезивања два дигитална уређаја), који омогућава пренос аудио и видео записа. Зато када чујете да неко каже „ХДМИ“, обично говори о каблу који се повезује на ХДМИ портове извора и екрана. Ови каблови обезбеђују да је сигнал са извора компатибилан са екраном.

ХДМИ каблови су компатибилни са ХДЦП, што значи да можете да повежете два уређаја компатибилна са ХДЦП. Још један кабл компатибилан са ХДЦП-ом је кабл за дигитални визуелни интерфејс (ДВИ), а такође је доступан на неколико опреме за приказ.

ХДЦП наспрам ХДМИ: разлика

Сада када знате шта значе ХДЦП и ХДМИ, разлика је јаснија: први је повезан са софтвером, а други је повезан са хардвером. ХДЦП је безбедносна мера која обезбеђује да садржај заштићен од копирања не може да се ухвати када се прикаже. Овај други је физички медиј, кабл, за пренос сигнала између дигиталних уређаја.

Никада више не мешајте ХДЦП и ХДМИ

ХДЦП је искључиво у корист власника садржаја који желе да се боре против пиратерије у вези са својим дигиталним садржајем. То може бити незгодно за вас у неким сценаријима, али ако су све компоненте у вашем систему за забаву, укључујући ХДМИ кабл, компатибилне са ХДЦП, требало би да можете да уживате у садржају без проблема.

  Које АВС ЕЦ2 инстанце треба да користите?

Познавање разлике између ХДЦП и ХДМИ ће вас спречити да их користите наизменично, као што многи људи раде.