Како научити јапански уз мангу

Желите да научите јапански и да се забавите у исто време? Читање манге на јапанском је фантастичан начин да побољшате своје разумевање прочитаног, граматику и препознавање кањија.

Ако сте почетник, читање манге на јапанском се можда чини немогућим. Међутим, са правим алатима и планом акције, можете почети да читате мангу на јапанском раније него што мислите.

Зашто учити јапански кроз мангу?

Постоји толико много разлога зашто би требало да читате јапанску мангу ако учите јапански. Прво, добићете приступ свим мангама доступним на јапанском. Само делић јапанске манге је објављен на енглеском, што неке од најбољих манга чини потпуно недоступним говорницима који не говоре Јапан.

Друго, омогућава вам да читате популарну мангу месецима или чак годинама пре него што постане доступна на енглеском. Можете бити у току са својим омиљеним насловима и читати их скоро од тренутка када буду објављени у Јапану.

Коначно, учење јапанског кроз мангу је много угодније од једноставног учења кроз уџбеник или апликацију. Ако сте почетник, вероватно ће вам требати уџбеник или други материјал за допуну учења, али ученици средњег и напредног нивоа који добро разумеју јапански могу да формирају свакодневну праксу манге која би требало да буде довољна да одрже корак са учењем. .

  Можете ли рећи да ли вас је неко искључио на Инстаграму? Јок!

Како учити јапански са мангом

Коришћење манге за учење јапанског може звучати превише добро да би било истинито, али је могуће ако знате одакле да почнете. Ево наше смернице за учење јапанског уз мангу.

1. Изаберите Манга са Фуриганом

Фуригана наводи знакове хирагане поред кањија, што их чини лакшим за читање. Чак и средњи и напредни ученици имају тенденцију да се боре са кањијем. Ако желите да будете сигурни да можете да читате кањи у својој манги (без потребе да га извлачите прстом у Гоогле преводиоцу), изаберите мангу са фуриганом.

Као смерница, већа је вероватноћа да ће схојо и шонен манга имати фуригану, али ово није строго правило. Ако манга нуди опцију да је „прегледате“, као што Амазон понекад ради, можете проверити да ли има фуригану. Исекаи („други свет“) и фантазијска манга биће најтеже за читање већини ученика, јер они имају тенденцију да користе формални језик који се не користи у свакодневном животу.

Ево неких манга за које је потврђено да имају фуригану:

 • Книттер’с Хигх ニッタースハイ!
 • Кесаран Нанигаши у Соупиа-сан ケサランなにかしとスーフ屋さん
 • Анимал Цроссинг Нонбири Схима Да Иори あつまれとうふつの森~のんひり島たより~
 • Тхе Библиопхиле Принцесс 虫かふり姫
 • Војвоткињиних 50 рецепата за чај 公爵夫人の50のお茶レシヒ (манхва која је преведена на јапански)
 • Војвоткиња на тавану 屋根裏部屋の公爵夫人
 • Алиса у шуми Кјораку 京洛の森のアリス
 • Дахлииа Вилтс Но Море 魔導具師タリヤはうつむかない
 • Исекаи Схокудо 異世界食堂
 • Супер Цуб スーハーカフ
 • Кување на логорској ватри у другом свету とんてもスキルて異世界放浪メシ
 • Санрио Боис サンリオ男子
 • Иотсуко Гурасхи 四つ子くらし

2. Брзо прочитајте мангу и водите белешке

Пре него што уђете у мангу, скенирајте сваку страницу за било који кањи који не знате и додајте их на листу. Можете да напишете кањи руком за добру праксу писања или да их унесете директно у базу података Нотион, Гоогле документ итд.

  16 Уобичајених СЦП команди са примерима за копирање датотека и фасцикли

3. Научите речи са своје листе

Сада можете да потражите сваку реч са своје листе преко речника, Гоогле преводиоца или апликације за учење јапанског. Ако имате проблема да пронађете одређену дефиницију или корисне примере, покушајте да откуцате термин плус речи って英語て何 („шта је _ на енглеском?“) у Гоогле.

4. Унесите нове услове у апликацију Фласхцард

Апликација за флеш картице као што је Анки или Куизлет ће вам заиста помоћи да научите нови кањи и речник. Ово понављање проучавања речи на вашим флеш картицама, затим њихово препознавање у манги коју читате помоћи ће вам да их запамтите. Штавише, на крају ћете моћи да пређете на мангу без фуригане.

5. Пажљиво прочитајте Мангу

Сада када имате свој мини речник тешких речи које ће се појавити у манги, спремни сте да га прочитате стварно. Запамтите да ћете вероватно много спорије читати на јапанском него на енглеском, и то је у реду. Ако заборавите одређене речи, погледајте своје картице по потреби.

6. Редовно прегледајте своје Фласх картице

Када завршите са мангом, обавезно редовно прегледајте картице како не бисте заборавили ниједан термин који сте управо научили.

7. Исперите и поновите са новом мангом

Ако сте успели да прочитате мангу и (углавном) све разумете, честитамо! Сада сте спремни да испробате нову мангу. Можете одабрати следећи волумен или прећи на другу серију или жанр. Потапшајте се по рамену што сте довршили тако велико достигнуће.

8. Бонус – Прегледајте своје услове у идеји

Једном када почнете редовно да читате мангу, вероватно ћете добити више листа картица које садрже разне врсте речника. Да бисте разбили део монотоније у учењу помоћу флеш картица, зашто не бисте направили неке нове базе података у Нотиону?

  Како додати, променити и избрисати слику Телеграм профила

На пример, узмите све глаголе и ставите их у базу података. Изазовите себе да видите да ли можете да напишете друге облике глагола, укључујући пасив, садашњи прогресивни (те-форм), итд. Постоје чак и предлошци појмова специфични за ученике језика који ће вам помоћи да кренете.

Такође можете покушати да групишете сличне речи у њиховим сопственим базама података. У зависности од врсте манге коју читате, можете да правите категорије за кување, моду, путовања итд. Манга је позната по својим квалитетима „едукативног садржаја“, тако да ако прочитате серију као што је „Книттер’с Хигх“, научићете много корисног речника за плетење и израду. „Лаид-Бацк Цамп“ ће вас научити терминима на отвореном као што су „паљење ватре“, „врећа за спавање“ и још много тога.

Помозите у читању манге на јапанском

Ако вам је тешко да прођете кроз мангу на јапанском, испробајте један од ових савета:

 • Пређите на лакши жанр (фантазија и исекаи су најтежи).
 • Пређите на дечију сликовницу или мангу намењену деци.
 • Прво прочитајте мангу (или погледајте аниме) на енглеском да бисте лакше разумели контекст.
 • Забележите оно што не разумете и замолите изворног говорника за помоћ.
 • Размислите о томе да се пријавите за онлајн подучавање као преко иТалки-а; можете чак и читати мангу заједно са учитељем током ваших сесија.
 • Покушајте са другим аутором, јер су неки аутори склони да користе сленг више од других.
 • Ако читате мангу на рачунару, покушајте Кањитомобесплатни програм који ће вам помоћи да идентификујете ликове.

Направите листу свих манга које желите да прочитате

Постоји толико много јапанских манга које чекају да буду откривене. Сада када сте у могућности да читате мангу на јапанском, размислите о креирању листе за праћење свих манга које желите да прочитате. Постоји неколико различитих начина да се то уради, али МиАнимеЛист је један од најлакших и најпоузданијих начина за почетак праћења.