Како пребацити између Ваиланд-а и Ксорг-а у Убунту-у

Ако добијате мрачни преглед након снимања екрана у Убунту-у, то је највероватније зато што користите Ваиланд сервер за приказ. Недавно смо испробали неке од најбољих снимача екрана на Линук-у, али су сви резултати били исти. Тек када смо прешли са Ваиланда на Ксорг (који се назива и Кс11) на Убунту-у, диктафони су почели да раде исправно. Дакле, ако имате проблема са сервером за приказ и желите да прелазите између Ваиланд-а и Ксорг-а у Убунту-у, овде смо за вас саставили једноставан водич корак по корак. Укључили смо кораке за прелазак на Ксорг систем прозора у Убунту.

Пребацивање између Ваиланд-а и Ксорг-а у Убунту-у (2022)

Ваиланд је постао подразумевани сервер за приказ са издавањем Убунту 21.04 у априлу 2021. Уз то, Убунту и даље подржава Ксорг и можете неприметно да прелазите са једне на другу опцију. Тестирао сам пребацивање сервера за приказ на свом рачунару који користи Убунту 22.04.1 ЛТС (11. август 2022.) и функционисало је без икаквих проблема. С тим у вези, ево корака које треба пратити.

1. Пре него што се пребаците са Ваиланд-а на Ксорг у Убунту-у, прво морате да онемогућите аутоматско пријављивање. У супротном, наменска опција се неће појавити на закључаном екрану. Дакле, прво морате да отворите Подешавања из покретача апликација.

2. Затим, у левом окну, скролујте до дна и изаберите „Корисници“. Након тога кликните на „Откључај“ у горњем десном углу и унесите своју лозинку за аутентификацију.

3. Када то урадите, наставите и онемогућите прекидач „Аутоматско пријављивање“. Ово је важан корак. У супротном, једноставно не можете да пређете на Ксорг или Ваиланд у Убунту-у.

  Шта је Ксбок Смарт Деливери и како функционише?

4. Сада кликните на горњи десни угао (дугме за напајање) у области системске палете. Овде кликните на „Искључи/Одјави се“ у падајућем менију.

5. Након тога, изаберите „Одјава“. Ово ће вас одјавити из ваше тренутне Убунту сесије.

6. Сада притисните било који тастер на тастатури или кликните мишем и појавиће се Убунту закључани екран. Овде прво кликните на свој кориснички профил.

7. На екрану лозинке, у доњем десном углу ћете пронаћи икону зупчаника. Кликните на зупчаник и изаберите „Убунту“ или „Убунту на Ксорг-у“ да бисте прешли на Ксорг. А ако желите да користите Ваиланд, изаберите „Убунту он Ваиланд“.

8. Сада унесите лозинку и пријавићете се са изабраним сервером за приказ — било Ксорг или Ваиланд у Убунту-у. И тако се пребацујете између Ваиланд-а и Ксорг-а у Убунту-у.

9. Да бисте проверили да ли користите Ксорг или Ваиланд у Убунту-у, отворите Подешавања и пређите на „О“. Под „Прозорски систем“ наћи ћете или Ваиланд или Кс11 (Ксорг) који се помињу у десном окну.

Шта више волите на Убунту-у – Ваиланд или Кс11?

Дакле, ово су кораци које морате да пратите да бисте прелазили са Ваиланд-а на Ксорг (Кс11) у Убунту-у. Као што смо рекли горе, испоставило се да Ваиланд греши у мом кратком тестирању, па смо прешли на Ксорг ради боље компатибилности. Дакле, ако се и ви суочавате са сличним проблемом, обавестите нас у одељку за коментаре испод. У међувремену, можете научити шта значи команда Цхмод 777 у Линуку и зашто би требало да избегавате да је користите. А ако тражите начин да покренете Андроид апликације у Линуку без емулатора, идите на наш повезани водич.

  Погледајте колико далеко можете стићи у буџету користећи различите такси услуге