Како пронаћи прави прилагођени РОМ за ваш Андроид телефон: 5 фактора које треба узети у обзир

Прилагођени РОМ је оперативни систем који се заснива на Гоогле-овом Андроид коду отвореног кода и креиран је од стране програмера треће стране. Нуди широк спектар функција и опција прилагођавања које нису доступне у основном РОМ-у који је унапред инсталиран на вашем Андроид уређају.

Поред добре стране, постоје ризици повезани са коришћењем прилагођених РОМ-ова, као што је могућност да се ваш уређај уклони или унесу безбедносне пропусте и грешке. Ако размишљате о инсталирању прилагођеног РОМ-а на свој Андроид телефон, ево главних фактора које морате узети у обзир да бисте били сигурни да ћете добити прави РОМ.

1. Стабилност

Стабилност је један од главних фактора које треба узети у обзир када бирате прилагођени РОМ. Стабилан РОМ се може поуздано користити за свакодневне задатке без суочавања са грешкама или падовима. Када бирате РОМ, веома је препоручљиво да прочитате рецензије других корисника да бисте добили информације о томе колико је стабилан.

Као меру опреза, требало би да избегавате РОМ-ове који су означени као још увек у раним фазама развоја, јер је већа вероватноћа да ће имати грешке и проблеме са стабилношћу. ЛинеагеОС је један од најбољих РОМ-ова овде, а ми имамо свеобухватан водич о томе како да инсталирате ЛинеагеОС на свој Андроид уређај.

2. Безбедност и приватност

Безбедност и приватност ваших података остају најважнији, посебно на прилагођеним РОМ-овима. Неки прилагођени РОМ-ови могу садржати безбедносне пропусте или забринутост за приватност. Сходно томе, требало би да их избегавате и да се одлучите за РОМ за који се зна да је сигуран и поштује вашу приватност.

  Нове функције у Фирефок-у 30 за десктоп и Андроид

Да бисте то урадили, требало би да прочитате рецензије и повратне информације од других корисника да бисте видели да ли су пријављени проблеми у погледу безбедности или приватности. Поред тога, проверите веб локацију или форум РОМ-а да видите да ли програмери активно раде на отклањању безбедносних пропуста када се једном идентификују. Ево наше препоручене листе најбољих Андроид РОМ-ова који су фокусирани на приватност.

3. Перформансе и век трајања батерије

Један од циљева Андроид прилагођених РОМ-ова је постизање бољих перформанси вашег уређаја без жртвовања трајања батерије. Програмери РОМ-а додају оптимизације језгру, системским апликацијама и другим деловима оперативног система да би то постигли.

Добро оптимизован РОМ ће побољшати перформансе вашег уређаја и обезбедити вам боље трајање батерије. РОМ који је најбољи по овом фактору је ваша најбоља опклада за поуздано искуство.

4. Карактеристике и опције прилагођавања

Једна од ствари која даје предност прилагођеним РОМ-овима је то што нуде више функција и опција прилагођавања од стандардних РОМ-ова. У зависности од тога који одаберете, можете да прилагодите статусну траку, мени за напајање, закључани екран, навигациону траку и још много тога.

Даље, можете добити функције као што су роот приступ, прилагођена језгра и оверклок. Ако тражите РОМ који нуди више функција и опција прилагођавања, ево неких од најбољих прилагођених Андроид РОМ-ова које можете испробати.

5. Корисничка подршка

Корисничка подршка је неопходна за прилагођене РОМ-ове јер одређује колико добро можете да добијете помоћ, без обзира да ли наиђете на грешке или само треба да знате како да почнете. Прилагођени РОМ-ови са активним заједницама корисника и програмера су најбољи. Угледни форум као КСДА може вам помоћи да проверите да ли је ваш уређај активно подржан поред навођења доступних прилагођених РОМ-ова.

  Како променити тастатуру на свом Андроид телефону

Такве заједнице гарантују бољу подршку и помоћ у решавању проблема у поређењу са РОМ-овима са мањим заједницама или их уопште немају. Ако сте нови у прилагођеним РОМ-овима, изаберите онај са добром заједницом корисника и програмера који вам могу пружити подршку.

Изаберите најбољи прилагођени РОМ за Андроид

Прилагођени РОМ-ови су корисни да вам помогну да продужите животни век вашег Андроид уређаја, посебно када произвођач прекине званичну подршку за надоградње верзије и безбедносне закрпе. Међутим, крај званичне подршке не би требало да вас спречи да користите безбедан и поуздан систем на свом уређају, захваљујући факторима који вас воде.

Поред тога, уверите се да је РОМ компатибилан са вашим уређајем, да долази од реномираног програмера и да пратите упутства дата када покушавате да га инсталирате.