Како то учинити да ради вдзвдз

Персонализација маркетинга путем е-поште може повећати досег вашег бренда и конверзије, али то морате учинити исправно.

Е-пошта је и даље једна од најефикаснијих маркетиншких стратегија, због чега бројна предузећа имају за циљ да дођу до циљне публике преко свог пријемног сандучета.

Међутим, није потребан научник да схвати да ће корисник бити више заинтересован за отварање персонализоване е-поште међу стотинама генеричких промотивних е-порука.

Хајде да дубоко заронимо у персонализовани маркетинг путем е-поште док расправљамо о његовој важности, различитим техникама, најбољим праксама и шта треба и не треба.

Преглед садржаја

Шта је персонализација е-поште?

Персонализација маркетинга е-поште се односи на вођење персонализованих кампања на основу података које компаније имају о њима. Персонализација се може урадити на више нивоа — име, тема, локација, садржај е-поште, предлози производа, понуде и још много тога.

Сада су персонализоване кампање е-поште постале доказан начин да повећате шансу да прималац отвори вашу е-пошту. Ево неколико занимљивих статистика о персонализацији е-поште:

  • Персонализована е-пошта има стопу отварања од 18,8%, у поређењу са 13,1% за генеричке имејлове.
  • Са персонализованом темом, трговци могу повећати шансу за отварање е-поште за 26%.
  • 75% маркетиншких стручњака тврди да персонализоване е-поруке добијају бољи ЦТР за компанију.

Отуда се може рећи да персонализација има позитиван утицај на е-маил маркетиншке кампање кроз мерљиве и немерљиве метрике. Разлог је такође јасан. Корисници сматрају да су персонализоване е-поруке релевантније за њих.

Иако имају тенденцију да прескачу генеричке маркетиншке е-поруке, лично циљане е-поруке их убеђују да је боље да отворе имејл и предузму акцију.

Важност персонализације е-поште

#1. Боље отворене и стопе конверзије

За било коју маркетиншку кампању путем е-поште, персонализација је кључ њеног успеха. Разлог је једноставан — када пошаљете персонализовану е-пошту, више људи има тенденцију да је отвори и кликне на ЦТА.

#2. Боље корисничко искуство

Како компаније могу да разумеју личност корисника, то могу применити у својим имејловима. Такве е-поруке претплатницима је несумњиво задовољство читати. Они уклањају сваку иритацију и уносе позитивне емоције у њихове мисли о компанији.

#3. Унапређен однос

Персонализација значи хумани додир у е-поруци. Људи свакодневно добијају много маркетиншких е-порука и уморни су од читања порука написаних ботовима. Персонализоване е-поруке представљају вредност бренда, личне изборе купаца и како то истински цене.

#4. Добијање конкурентске предности

Нисте једини који користи е-пошту за маркетинг. Коришћење персонализације може вам помоћи да победите своје конкуренте са великом разликом. Када неко види вашу прилагођену е-пошту у поређењу са генеричком е-поштом коју су послали ваши конкуренти, биће више заинтересован да истражује вашу веб локацију.

#5. Коришћење потенцијала е-поште

Е-пошта је маркетиншки алат пун могућности. Слање општих е-порука заснованих на шаблонима само ће донекле искористити свој потенцијал. Компаније могу да искористе е-пошту на најбољи начин и добију жељене резултате само уз персонализацију.

#6. Пратите Стандард

У данашње време, персонализација е-поште је постала стандард. Ако га ипак прескочите, заостајаћете за осталима.

Врсте техника персонализације е-поште

#1. Додавање основног својства контакта у линију предмета

Најбољи начин да одмах привучете пажњу је да имате привлачну тему. Додир персонализације би требало да уради посао за вас за трен.

Коришћење имена потенцијалног клијента и релевантних информација у насловној линији ће показати да је имејл прилагођен за њих. Према МаилЦхимп-у, ако је тема кратка и директна, то ће одредити успех е-поште.

#2. Сегментирање на основу пута корисника

Свака компанија жели резултате својих кампања, а персонализовани емаил маркетинг се не разликује. Маркетиншки стручњаци могу сегментирати кориснике на основу њихове позиције у продајном току и слати им е-поруке по мери како би их преместили на следећи ниво.

Ако неко посети вашу страницу производа и не дода ништа у корпу, можете му понудити попуст на те производе. Или, ако је неко напустио колица у фази испоруке, можете му понудити бесплатну доставу.

#3. Прегледање препорука производа заснованих на историји

Корисници који проверавају лаптоп рачунаре за игре на вашој веб локацији можда ће морати да купе тастатуре и мишеве за игре. Тако можете сазнати производе које би могли ускоро да купе и предложити их у персонализованим имејловима.

#4. Персонализовани попуст на основу историје прегледања

Док шаљете е-поруке за опоравак корпе, ова техника доноси велики успех. Колачићи вам помажу да прикупите податке о прегледавању ваших купаца на вашој веб страници и на тај начин вам омогућавају да понудите персонализоване попусте на ове производе.

Пошто су људи већ заинтересовани да их купе, али из неког разлога нису, такви попусти их често враћају на вашу веб локацију да би купили производе.

#5. Кампање о прекретницама

Персонализовани емаил маркетинг је важан за неговање односа са вашом публиком. Слање прилагођених е-порука о различитим прекретницама показује да вам је стало до њих и често изазива ангажман.

Пожелети им рођендане и понудити временски ограничену понуду на тај дан је леп гест сваке компаније. Купци их цене и сматрају да су то разлог да остану лојални компанији.

#6. Бехавиорал Триггерс

Према савременим маркетиншким стручњацима, окидање понашања је веома ефикасно у маркетиншким кампањама путем е-поште. Упркос томе што звучи компликовано, то је аутоматска реакција е-поште уместо интеракције људи са вашим производима. Осим е-порука добродошлице, они вам могу помоћи у продаји и унакрсној продаји.

#7. Персонализација заснована на временској зони и географској локацији

Локација купаца и временске зоне су два важна фактора који трговци узимају у обзир током персонализованих кампања. Извршите А/Б тестирање да бисте сазнали када неко жели да прима ваше имејлове. Штавише, слање е-поште свим претплатницима из неке земље на националне дане је још један одличан начин персонализације.

#8. Царт Абандонмент

Многи купци додају производе у своју корпу, али их не купују. Потребно им је мало притиска да кликну на дугме Купи. У таквим случајевима, пошаљите им персонализоване имејлове, укључујући слике производа и коначну цену за одјаву. Понуда им временски ограниченог попуста такође помаже у већини случајева.

Персонализација маркетинга е-поште: најбоље праксе

#1. Креирање Персона купаца

Као маркетиншки стручњак који води персонализоване кампање е-поште, морате креирати личности купаца за сваки тип купаца. Анализирајте своју циљну публику и схватите личности које ћете користити у својим маркетиншким активностима путем е-поште.

Док већина брендова циља 1-3 личности, креирање најмање једне је обавезно. Једном када схватите шта личности желе и како се понашају, персонализација маркетинга путем е-поште постаје лакша.

#2. Прикупљање правих података

Иако ниједна персонализација е-поште не може бити успешна без података о клијентима, прикупљање превише података ће вас збунити. Стога је добра идеја почети са малим бројем основних података (старост, локација, пол).

Једном када знате како да их користите за персонализацију е-поште, можете прећи на коришћење психографских података, као што су понашање корисника, историја прегледања и интеракције на друштвеним медијима.

#3. Сегментација листе е-поште

Можете сегментирати или категоризовати своју листу е-поште на основу личности или других критеријума. Али клоните се хипер-сегментације која ће вас натерати да креирате стотине сегмената. Циљ сегментације је да се лако креирају циљане понуде. Стога се фокусирајте на шире категорије као што је локација.

#4. Коришћење софтвера за аутоматизацију е-поште

Руковање персонализованим кампањама е-поште може изгледати ужурбано већини продавача. Уместо тога, могу да се одлуче за алате за аутоматизацију е-поште како би послали праву поруку правој публици у право време.

Ови алати вам такође омогућавају да аутоматизујете е-пошту на основу различитих параметара. Можете чак и да добијете обавештење сваки пут када неко отвори е-пошту преко ових алата.

#5. А/Б тестирање

У случају персонализованих имејлова, тестирање вас чини савршеним. Тестирање кампања е-поште је веома важно, још више за аутоматизоване кампање са персонализацијом или окидачима е-поште.

Уместо да тестирате мејлове на рачунарима, пошаљите их себи да проверите да ли је све у реду. Са растућим корисницима паметних телефона, уверите се да су ваше е-поруке компатибилне са мобилним уређајима.

#6. Персонализовање препорука производа

Купци који добију имејл са персонализованим предлозима производа знају да разумете њихов избор. Компаније могу лако да генеришу прилагођене препоруке на основу куповине и историје прегледања корисника.

Такође, можете предложити релевантне блогове о купљеним производима. Дакле, нећете присиљавати купце да купују све време.

Шта треба и не треба радити у персонализованом маркетингу е-поште

До’с

Ниједан купац не би ценио када би видео да им трећа страна шаље е-поруке са подацима које никада нису пристали да деле.

Неки људи чак могу покренути правни поступак против ваше компаније због дељења својих података са другима. Стога, будите пажљиви и добијте сагласност за коришћење и дељење свих података које прикупите персонализованом е-поштом.

#2. Шаљите е-поруке у право време

Тајминг игра кључну улогу чак и у персонализованим кампањама е-поште. Не припада сваки купац истој временској зони. Дакле, морате да испоручите е-пошту када буду спремни да их прочитају.

Обавезно сазнајте најбоље време за отварање е-порука за кампању. Можете да прикупљате податке о томе када је најбоље време да неко отвори имејл и пошаље е-пошту у одговарајуће време.

Е-маил маркетинг има за циљ да усмери примаоце у правом смеру. Укључите везу до било које веб странице која иде уз причу о вашој е-пошти. Ако се у е-поруци говори о летњим распродајама, линк који садржи треба да иде на веб страницу или одредишну страницу летњих распродаја.

#4. Укључите позив на акцију

Маркетиншки стручњаци морају да мере успех својих кампања путем е-поште и стога морају да укључе позив на акцију у сваку е-пошту. У том тренутку треба да имају на уму жељену акцију. Укључивање ЦТА преко дугмета ће вам понудити више конверзија него хипервеза.

#5. Користите динамички садржај

Додир персонализације треба да буде свуда у вашој маркетиншкој кампањи путем е-поште. Коришћење истог тела е-поште за сваког корисника неће повећати вашу стопу конверзије. Уместо тога, можете да користите динамички садржај у својим имејловима и видите значајно повећање повраћаја улагања.

Не

#1. Бомбардовање купаца е-поштом

Само зато што шаљете персонализоване е-поруке својим претплатницима, немојте претрпати њихове пријемне сандучиће порукама. Чак и најлојалнији купац вашег бренда не би волео да добије нежељену пошту у вашим промотивним имејловима. Боље је добити повратну информацију од корисника о томе колико мејлова желе да примају сваког месеца.

#2. Не прикупљајте непотребне податке

Током кампања путем е-поште, предузећа често на крају прикупљају много података. Имајући на уму повреде података, не би требало да прикупљате и складиштите непотребне податке које сте можда касније користили ако је потребно. Штавише, морате бити посебно опрезни док прикупљате личне или осетљиве информације.

#3. Немојте постати језиви

Претерана персонализација или превише личних података могу претворити ваше е-поруке у нешто језиво. Верујте нам, нико не би желео да открије да пословна компанија зна све о њима. Дакле, користите податке без преласка границе „пузања“, како не би осетили да их шпијунирате.

#4. Не персонализујте бесмислено

Неки од нас заборављају значење персонализације и креирају мејлове који садрже генеричку персонализацију.

Продавци би могли сматрати да су персонализовани, али претплатници не би. Избегавајте генеричку персонализацију (само додавање имена клијента у тело е-поште док остатак садржи општу поруку.) Уместо тога, персонализујте одређене области и истражите како да привучете примаоце у тим областима.

#5. Немојте персонализовати сваку е-пошту

Маркетиншки стручњаци могу осетити потребу да персонализују сваки емаил који сниме. Међутим, ово није идеална ствар из перспективе корисника. Поседовање података о неком аспекту не значи да их морате убацити у имејлове. Морате да разумете које имејлове да персонализујете да бисте повећали конверзије.

Завршне речи

Персонализација маркетинга путем е-поште није само писање прилагођене е-поште; процес се враћа на прављење листе, анализу понашања и сегментацију.

Као што можете видети из горње дискусије, то је процес који одузима време и захтева вашу пажњу и труд. Међутим, ако пратите технике и најбоље праксе поменуте овде, заиста ћете постати успешни са својим персонализованим кампањама.

Када креирају стратегије, компаније могу да користе Пипедриве за креирање политика е-маил маркетинга.