Како заштитити своју приватност када користите ЦхатГПТ за посао

ЦхатГПТ се показао као непроцењив алат за рад. Ипак, забринутост за приватност на мрежи наглашава потребу за опрезом у заштити осетљивих података. Недавни инциденти нарушавања података ЦхатГПТ служе као оштар подсетник да је технологија подложна претњама приватности. Ево неколико савета за одговорно коришћење ЦхатГПТ-а ради заштите поверљивости ваших радних података.

1. Не чувајте историју ћаскања

Један од најједноставнијих, али ефикасних корака за заштиту ваше приватности је избегавање чувања историје ћаскања. ЦхатГПТ, подразумевано, чува све интеракције између корисника и цхат бота. Ови разговори се прикупљају за обуку ОпенАИ система и подлежу инспекцији модератора.

Иако модерирање налога осигурава да се придржавате услова и услуга Опен АИ, оно такође отвара безбедносне ризике за корисника. Заправо, Тхе Верге извештава да су компаније као што су Аппле, ЈП Морган, Веризон и Амазон забраниле својим запосленима да користе АИ алате због страха од цурења или прикупљених поверљивих информација које су унете у ове системе.

Пратите ове кораке да бисте онемогућили историју ћаскања:

 • Кликните на троточку или три тачке поред имена вашег ЦхатГПТ налога.
 • Кликните на Подешавања.
 • Кликните на Контроле података.
 • Искључите историју ћаскања и обуку.
 • Напоменути да ОпенАИ каже да чак и када је ово подешавање омогућено, разговори се задржавају 30 дана са опцијом да их модератори прегледају због злоупотребе пре трајног брисања. Ипак, онемогућавање историје ћаскања је једна од најбољих ствари које можете да урадите ако желите да наставите да користите ЦхатГПТ.

    Сачувајте било коју Фацебоок објаву за касније гледање у Гоогле Цхроме-у

  Савет: Ако вам је потребан приступ вашим подацима на ЦхатГПТ-у, прво их извезите. Такође можете да их сачувате тако што ћете направити снимке екрана, ручно писати белешке, копирати их у засебну апликацију или користити безбедно складиште у облаку.

  2. Избришите разговоре

  Један од великих проблема са ОпенАИ ЦхатГПТ-ом је потенцијална повреда података. Прекид ЦхатГПТ-а који је подстакао истрагу од стране Федералне трговинске комисије показује колико је ризично користити апликацију.

  Према ОпенАИ ажурирање о прекиду рада 20. марта 2023, грешка у библиотеци отвореног кода изазвала је инцидент. Цурење је омогућило корисницима да виде наслове историје ћаскања других корисника. Такође је открио информације везане за плаћање 1,2% ЦхатГПТ Плус претплатника, укључујући имена, податке о кредитној картици и адресе е-поште.

  Брисање ваших разговора помаже у заштити ваших података од ових могућих претњи. Предузмите следеће кораке да бисте избрисали ћаскања:

 • Кликните на троточку или три тачке поред имена вашег ЦхатГПТ налога.
 • Кликните на Подешавања.
 • У оквиру Опште кликните на Обриши да бисте обрисали сва ћаскања.
 • Друга опција је да изаберете сваки разговор и избришете га. Овај метод је од помоћи ако и даље желите да задржите неке од својих ћаскања. На листи разговора кликните на ћаскање које желите да избришете. Изаберите икону смећа да бисте уклонили податке.

  3. Немојте хранити ЦхатГПТ осетљиве радне информације

  Будите опрезни и уздржите се од пружања осетљивих информација у вези са послом ЦхатГПТ-у. Један од најчешћих митова о приватности на мрежи је да ће компаније заштитити ваше податке само зато што то каже општа изјава у њиховим условима коришћења услуге.

  Избегавајте дељење финансијских података, интелектуалне својине, информација о клијентима и заштићених здравствених информација. Повећавате ризик од дељења поверљивих података са сајбер криминалцима. Ово може чак довести до правних проблема за вас и вашу компанију.

    7 најбољих технологија приватности на ланцу

  Огромно цурење ЦхатГПТ података од јуна 2022. до маја 2023. илуструје колико је ово важно. Сеарцх Енгине Јоурнал извештава да је преко 100.000 акредитива ЦхатГПТ налога компромитовано и продато на мрачним веб тржиштима због инцидента.

  Ограничите интеракције са ЦхатГПТ-ом на неповерљиве упите и избегавајте дељење власничких детаља. Штавише, примените добру хигијену лозинке и омогућите двофакторску аутентификацију да бисте спречили компромитовање налога.

  4. Користите технике анонимизације података

  Технике анонимизације података помажу у заштити приватности појединца уз задржавање увида из скупова података. Када користите ЦхатГПТ за посао, примените ове технике да спречите било какву директну или индиректну идентификацију појединаца у подацима.

  Ево неколико основних техника анонимизације података из Комисија за заштиту личних података Сингапура:

  • Потискивање атрибута: Уклоните цео део података који није потребан за ваш упит. Рецимо да треба да анализирате обрасце потрошње купаца. Можете да пошаљете ЦхатГПТ износе трансакција и датуме куповине. Али немојте делити име клијента и податке о кредитној картици јер они нису неопходни за анализу.
  • Псеудонимизација: Замените идентификационе информације псеудонимима. На пример, можете да замените имена пацијената у здравственом картону псеудонимима као што су „Пацијент001“, „Пацијент002“ и тако даље.
  • Пертурбација података: Благо измените вредности података унутар одређеног опсега. На пример, када делите податке о старости пацијента, можете додати мале насумичне вредности (нпр. ±2 године) стварном узрасту сваког појединца.
  • Генерализација: Намерно смањите податке. На пример, уместо да излажете тачан узраст људи, могли бисте да генерализујете податке груписањем узраста у шире опсеге (нпр. 20-30, 31-40, итд.).
  • Маскирање знакова: Прикажи само део осетљивих података. На пример, можете да откуцате само прве три цифре телефонског броја и да замените остале са Кс (нпр. 555-КСКСКС-КСКСКСКС).
    Водич за почетнике за Гоогле веб приче [+4 Tools]

  Анонимизација није сигурна јер подаци могу бити деанонимизовани. Разумети деанонимизацију и како је спречити пре употребе било које од ових техника. Процените ризике пре него што објавите анонимне податке.

  5. Ограничите приступ осетљивим подацима

  Ограничавање приступа осетљивим подацима о послу је кључно када је радницима дозвољено да користе ЦхатГПТ. Ако радите у улози лидера, ограничите приступ осетљивим информацијама на овлашћено особље коме су то потребне за своје специфичне улоге.

  Поред тога, примените контролу приступа да бисте заштитили податке ваше компаније. На пример, контрола приступа заснована на улогама (РБАЦ) даје овлашћеним запосленима приступ само подацима неопходним за обављање својих послова. Такође можете спроводити редовне прегледе приступа како бисте били сигурни да су контроле приступа ефикасне. Не заборавите да опозовете приступ запосленима који мењају улоге или напуштају компанију.

  6. Будите опрезни са апликацијама трећих страна

  Важно је питање да ли су ЦхатГПТ апликације и проширења прегледача независних произвођача безбедни. Пре употребе било које од ових апликација за посао, пажљиво их прегледајте и прегледајте. Уверите се да не прикупљају и не задржавају информације у сумњиве сврхе.

  Не инсталирајте сумњиве апликације које траже насумичне дозволе на вашем телефону. Проверите њихове праксе руковања подацима да бисте проверили да ли су у складу са стандардима приватности ваше организације.

  Користите ЦхатГПТ одговорно за посао

  Одржавање приватности док користите ЦхатГПТ за посао је тешко. Ако апсолутно морате да користите ЦхатГПТ да бисте обавили свој посао, схватите који су ризици везани за приватност. Не постоји сигуран метод за заштиту ваших података када их предате АИ алату. Али можете предузети кораке да смањите шансе за цурење података.

  ЦхатГПТ има много практичних употреба за посао, али треба да заштитите податке своје компаније док их користите. Разумевање политике приватности ЦхатГПТ-а требало би да вам помогне да одлучите да ли је алатка вредна ризика.