Који је прави за вас?

У садашњем дигиталном добу, све је онлајн, укључујући креирање докумената за студенте или професионалце. Програми за обраду текста на мрежи постали су један од најзначајнијих алата за креирање, уређивање и дељење докумената на интернету.

Цанва Доцс је најновији додатак свету алата за сарадњу са документима на мрежи. Новајлија се такмичи са најпопуларнијим Гоогле документима и најшире коришћеним Мицрософт Ворд Онлине.

У овом чланку ћемо упоредити три програма за обраду текста на мрежи: Цанва Доцс, Гоогле Доцс и Мицрософт Ворд Онлине, на различитим врстама функција да бисмо утврдили који је најбољи за вас.

1. Кориснички интерфејс и приступачност

Пошто су сва три онлајн процесора текста заснована на вебу, може им се приступити са било ког места са интернет везом.

Цанва Доцс нуди једноставан и основни кориснички интерфејс са свим функцијама које су лако доступне на траци са алаткама. Функције за уређивање и форматирање су релативно ограничене, али су довољне за креирање једноставних и визуелно привлачних докумената.

Гоогле документи има интуитиван интерфејс са добро постављеном траком са алаткама и опцијама за лак приступ. Поред тога, интерфејс се може додатно прилагодити према вашим жељама како би се омогућило да алати који се уочљивије користе буду лако доступни на траци са алаткама.

Мицрософт Ворд Онлине нема толико функција у поређењу са десктоп верзијом. Међутим, има једноставан за употребу и једноставан кориснички интерфејс са свим потребним основним алатима за креирање, форматирање и уређивање докумената који су уредно распоређени за лак приступ.

2. Број и врста шаблона

Цанва Доцс долази са преко 100+ естетских шаблона докумената за различите случајеве употребе, укључујући планирање друштвених медија, белешке са састанака, пословне предлоге и још много тога. Можете користити ове потпуно прилагодљиве и прилагођене шаблоне тако што ћете променити слике, текстове и друге елементе.

Гоогле документи пружају бројне шаблоне у различитим категоријама који се могу користити за различите типове докумената, као што су биографије, извештаји, писма и још много тога.

  Како да добијете величину датотеке или директоријума у ​​Линуку

Мицрософт Ворд Онлине такође нуди широк спектар шаблона за различите типове докумената који ће вам помоћи да започнете и креирате импресивне документе.

Цанва документи нуде основне функције писања и алате који вам помажу да креирате једноставне документе, али верни Цанвиној позадини дизајна, долази са низом дизајнерских карактеристика и алата који вам омогућавају да креирате визуелно импозантније документе.

Гоогле документи имају много функција за писање и уређивање које вам омогућавају да лако креирате документе. Можете креирати и прилагодити документ форматирањем текста, уметањем слика, табела, дијаграма, графикона, графикона и других медијских прилога да бисте постигли жељене визуелне ефекте.

Мицрософт Ворд Онлине нуди опсежну листу алата за писање и уређивање за креирање било које врсте документа. Верзија на мрежи нуди бројне алате за форматирање текста, уређивање и позиционирање медијских датотека, али не толико као верзија за десктоп.

4. Подржани формати датотека

Цанва документи подржавају само један формат документа, ПДФ документ (.пдф). Међутим, очекује се да ће у наредним данима проширити подршку за формат датотека на више.

Гоогле документи подржавају већину главних формата датотека, укључујући Мицрософт Ворд (.доц, .доцк), Опен Доцумент Формат (.одт), Рицх Тект Формат (.ртф), ПДФ документ (.пдф), Плаин тект (.ткт), Веб страница (.хтмл, зипована) и ЕПУБ публикација (.епуб).

Мицрософт Ворд Онлине подржава популарне формате датотека као што су Ворд (.доц, .доцк), ПДФ документ (.пдф) и Опен Доцумент Формат (.одт).

5. Лакоћа сарадње

Са Цанва документима, можете неприметно да сарађујете у реалном времену са члановима вашег тима и креирате визуелно запањујуће документе. Сви који раде на документу имају курсоре и изборе означене бојама за лако праћење и могу да остављају коментаре или реагују помоћу емоџија и налепница.

Гоогле документи су један од најчешће коришћених колаборативних процесора текста на тржишту, са опсежном листом функција које ће вам помоћи да комуницирате и боље комуницирате у реалном времену. Можете да сарађујете на документу тако што ћете поделити везу до документа или поделити документ са позивницом.

Мицрософт Ворд Онлине нуди далеко боље алате за сарадњу у поређењу са коауторском функцијом у свом офлајн колеги. Можете да делите документ и сарађујете са саиграчима у реалном времену док се документ чува у ОнеДриве-у.

  Kako masovno deblokirati više datoteka preuzetih sa interneta

Цанва Доцс пружа помоћни алат за писање који покреће вештачка интелигенција под називом Магиц Врите, који вам помаже да направите први нацрт са једноставним уносом текста. Ова функција је бесплатна за коришћење до 25 упита, међутим, можете надоградити на Цанва Про плаћени план за додатну подршку за упите.

Гоогле документи пружају много корисне помоћи при писању, као што су предлози за паметно писање, предлози за паметни одговор, аутоматска исправка правописа и још много тога. Међутим, помоћник за писање Дует АИ за Гоогле документе је још увек у фази тестирања под Воркспаце Лабс.

Мицрософт Ворд Онлине такође подржава помоћника за писање са вештачком интелигенцијом, Цопилот, у својим верзијама за предузећа и потрошаче. Нова АИ алатка је доступна преко Едитор-а у програму Ворд Онлине, који вам омогућава да пишете самоуверено нудећи предлоге.

Слика кредита: Мицрософт/Мицрософт 365 Цопилот

Врхунац Цанва докумената је колико је лако приступити, уметати и уређивати медије у документу. Све опције медијског дизајна су лако доступне на левој бочној траци и могу се претраживати и додати. Већина њих је бесплатна, али за неке је потребна надоградња на Цанва Про верзију.

Гоогле документи вам омогућавају да убаците слике из више извора, као што су отпремање са рачунара, претраживање веба, Гоогле диска, Гоогле фотографија, преко УРЛ-а и директно са камере. Такође можете да уметнете друге медијске датотеке као што су цртежи, графикони, емоџи и још много тога помоћу дугмета Уметни на врху.

Мицрософт Ворд Онлине је значајно побољшан у погледу приступа медијима и форматирања у поређењу са претходним верзијама за десктоп рачунаре. Можете лако да убаците све врсте медија, као што су слике, видео снимци на мрежи, цртежи, емојији и налепнице, директно у документ.

8. Додаци и интеграције апликација

Цанва документи подржавају додавање апликација трећих страна и интеграције услуга ради побољшања функционалности. Иако су опције за сада ограничене, очекује се да ће порасти у наредним данима.

Гоогле документи вам омогућавају да додате апликације независних произвођача са Гоогле Воркспаце Маркетплаце-а како бисте додали додатну функционалност својим документима. Поред тога, можете да интегришете друге Гоогле услуге као што су Гоогле табеле, Гоогле слајдови, Гоогле диск и услуге трећих страна као што су Дропбок и Запиер.

  Како добити виртуелни број телефона за своје предузеће?

Мицрософт Ворд Онлине нуди више апликација и додатака трећих страна кроз своју наменску продавницу додатака за Оффице ради побољшања функционалности. Иако се добро интегрише са другим Мицрософт Оффице апликацијама као што су Екцел, ПоверПоинт и Оутлоок, услуге независних произвођача су ограничене.

9. Згодне пречице

Цанва документи долазе са много практичних пречица, како на документима тако и са тастатуре. То укључује уређивач превуци и отпусти, увид у документе, магичне пречице и изузетно корисно дугме плус.

Гоогле документи пружају низ пречица за побољшање ваше продуктивности приликом креирања докумената, као што су проналажење и замена, превод језика, једначине, гласовни диктирање, предлози за истраживање и многе тастерске пречице.

Мицрософт Ворд Онлине не нуди толико згодних функција пречица у поређењу са десктоп верзијом, али пружа пречице на тастатури и све основе као што су бројање речи, провера приступачности, превод, куцање гласом, једначине, симболи и коначно проналажење и замените алат.

10. Историја верзија садржаја

Функција контроле верзија у алатки за документе на мрежи омогућава вам да пратите промене, упоредите измене и вратите се на претходне верзије вашег документа.

Да бисте приступили историји верзија на Цанва документима, кликните на дугме Датотека на врху и изаберите опцију Историја верзија из падајућег менија. Нажалост, функција историје верзија у Цанва документима није доступна за бесплатну верзију; морате да надоградите на Цанва Про плаћени план.

Срећом, функција историје верзија на Гоогле документима је бесплатна за све. Функцији можете приступити кликом на икону сата у горњем левом углу документа.

Мицрософт Ворд Онлине такође нуди функцију историје верзија у бесплатној верзији, којој се може приступити кликом на наслов документа и избором опције историје верзија.

Гоогле документи су и даље најбољи онлајн процесор докумената

Цанва Доцс додаје нови слој креирању докумената са естетски пријатним визуелним елементима дизајна, међутим, недостају му друге суштинске функције за креирање докумената.

Мицрософт Ворд Онлине је моћан процесор докумената који пружа неке од најбољих алата и функција за креирање дугачких докумената као што су извештаји и тезе. Међутим, његова ограничења у сарадњи и интеграцији са другим услугама чине га најпогоднијим за појединачне пројекте.

Гоогле документи су очигледни победници у овој групи због свог широког спектра моћних функција, што их чини одличним избором за свакога ко тражи поуздан, једноставан за коришћење и комплетан алат за обраду текста на мрежи који нуди вишеструку продуктивност и могућности сарадње.