команда није пронађена“ у Линук терминалу

Кључне Такеаваис

  • Ако наиђете на грешку „апт-гет: команда није пронађена“, уверите се да користите Линук дистрибуцију засновану на Дебиану.
  • Ако користите другу дистрибуцију, као што је ЦентОС или РХЕЛ, користите одговарајући менаџер пакета (нпр. иум) уместо апт-гет.
  • Поновна инсталација ОС-а или преузимање и инсталирање апт.деб-а може поправити грешку „апт-гет: команда није пронађена“ у Дебиан-у, Убунту-у или Распберри Пи ОС-у. Још једном проверите правопис и користите „судо“ ако је потребно.

Ако желите да инсталирате софтвер на Линук дистрибуцију засновану на Дебиану, апт-гет је поуздана терминалска команда. Међутим, повремено можете наићи на проблеме са грешком „команда није пронађена“ као одговор.

Ево како да се носите са грешком „апт-гет: команда није пронађена“.

Шта је апт-гет?

Алат апт-гет је менаџер пакета командне линије за дистрибуције породице Дебиан. Омогућава вам да инсталирате, ажурирате и уклоните софтвер. Његова употреба је следећа:

 apt-get [option] [command] 

Дакле, да бисте инсталирали, рецимо, софтвер за снимање сцрот екрана, користили бисте:

 apt-get install scrot 

Строго говорећи, апт-гет је застарео, што значи да не би требало да се користи за било какву интерактивну инсталацију (тј. притискање И или Н или уношење било које друге команде на захтев). Уместо тога, подстиче се краћа апт команда (која укључује апт-гет команде), док се апт-гет одобрава за скрипте.

  Како лако преузети и инсталирати апликације на Линук-у помоћу АппИмаге Поол-а

Међутим, ако једноставно морате да инсталирате неки софтвер, оба раде.

Али шта ако апт-гет не ради?

Добијате „апт-гет: команда није пронађена“ на ЦентОС-у или РХЕЛ-у?

Команда апт-гет обично ради без проблема, али шта ако не ради?

Ако користите дистрибуцију која не користи апт-гет, онда једноставно неће радити. (Ово је лака грешка када се приступа удаљеном веб серверу, на пример.) Да бисте то решили, морате да инсталирате користећи одговарајући менаџер пакета.

Ово може бити пацман, или зиппер, или иум или днф, у зависности од Линук дистрибуције.

На пример, ако сте били позвани на ЦентОС сервер и желели сте да инсталирате софтвер, уместо апт-гет (или апт) користили бисте иум:

 yum install PACKAGE_NAME 

(Где се „ПАЦКАГЕ_НАМЕ“ односи на пакет доступан за инсталацију.)

Наше поређење апт, иум и днф ово додатно објашњава.

Исправљање „апт-гет: команда није пронађена“ на Дебиан, Убунту или Распберри Пи ОС

Шта ако користите Дебиан породичну дистрибуцију као што је Убунту или Поп!_ОС или Распберри Пи ОС и наиђете на грешку „апт-гет: команда није пронађена“?

Невероватно, ово би се могло догодити, али шта се може учинити да се то поправи?

  • Поново инсталирајте ОС. Ово је најбржи и најмање практични начин за решавање проблема.
  • Алтернативно, преузмите апт.деб са Убунту-ов веб-сајт и инсталирајте са судо дпкг -и апт_[VERSION].деб (промените име датотеке тако да одговара преузетој датотеци).

Корисници Распберри Пи ОС-а могу открити да апт-гет инсталл (или судо апт-гет инсталл) не ради. У овом случају, покушајте да инсталирате апт.

Такође, ако покушате апт-гет инсталацију и постоји другачија грешка (у складу са „Решавање привременог квара“ праћено УРЛ-ом сервера), онда је проблем у вези са повезивањем. Дакле, урадите следеће провере:

  • Мрежна конекција
  • Системски сат и датум
  • Користите пинг да бисте потврдили да ваш рачунар може да приступи било којој веб локацији (нпр. Гоогле)
  Како направити пречице менија апликације на Линук-у

Након што извршите неопходна подешавања, поново покрените рачунар и покушајте поново.

Други начини да поправите грешку „апт-гет: команда није пронађена“.

Трио других проблема може довести до грешке „апт-гет: команда није пронађена“.

Прво, да ли сте правилно написали наредбу? Грешке у куцању могу да изазову хаос у било ком систему фокусираном на текст, од Гоогле претраге до проналажења речи или фраза на страници. Линук терминал се не разликује. Одвојите време да бисте били сигурни да сте исправно унели „апт-гет“.

Друго, да ли је могуће да су ваше дозволе неадекватне? Уместо „апт-гет“ покушајте са „судо апт-гет“ – грешку „команда није пронађена“ сада треба избрисати.

Коначно, ако нађете да се појави конкретнија грешка „судо: команда није пронађена“ и покушали сте све горе, проблем би заправо могао бити у судо, а не у апт-гет. Погледајте наш водич за поправљање грешке судо: команда није пронађена.