Комплетна историја ажурирања Гоогле алгоритма

Гоогле-ова историја је пуна значајних промена у функцијама његових претраживача. Ове измене значајно утичу на видљивост веб локације у Гоогле-овим резултатима претраге и утичу на стратегије за побољшање присуства на мрежи.

Овде истражујемо критичне промене до децембра 2022. Ове промене су обликовале начин на који проналазимо информације на мрежи и направиле су велику разлику на веб локацијама које видимо када претражујемо.

Гоогле наставља да развија своје алгоритме, тако да је информисање о најновијим вестима и трендовима кључно за свакога ко жели да се њихова веб локација појављује на истакнутом месту у резултатима Гоогле претраге.

Шта је Гоогле ажурирање?

Гоогле ажурирање се односи на промене које Гоогле прави у свом алгоритму за претрагу, формули коју користи за рангирање веб локација у резултатима претраге. Ове исправке имају за циљ да побољшају квалитет и релевантност резултата претраге за кориснике. То укључује промене у његовом алгоритму претраге, утичући на рангирање веб локација, приоритете садржаја и СЕО праксе.

Ова ажурирања су еволутивна у дигиталном маркетингу и могу значајно утицати на видљивост веб странице у претрази. Бити информисан је кључан за СЕО професионалце и власнике веб локација да прилагоде и одрже рангирање.

Разлика између ажурирања језгра и мањег ажурирања алгоритма

Ажурирање језгра и мање ажурирање алгоритма разликују се првенствено по обиму и утицају на резултате претраге.

Основна ажурирања су значајне, широке промене у Гоогле-овом алгоритму за претрагу, обично значајно утичу на рангирање у претрази и могу довести до приметних флуктуација у видљивости веб-сајта и саобраћају. Ова ажурирања се дешавају неколико пута годишње и имају за циљ да побољшају општи квалитет и релевантност резултата претраге. Гоогле рано објављује таква ажурирања и пружа смернице како би помогао професионалцима да се прилагоде променама.

Док су мања ажурирања алгоритама конкретније промене, обично циљане на одређене проблеме или аспекте резултата претраге. Ова ажурирања се дешавају чешће и имају за циљ да прилагоде факторе рангирања, прецизирајући начин на који се Гоогле бави одређеним врстама садржаја или нежељене поште у резултатима претраге. Већина корисника и власника веб локација треба да примети ова ажурирања.

Ево листе Гоогле ажурирања од Бостона 2003:

Бостон (фебруар 2003)

Бостон Ажурирање алгоритма за Гоогле претрагу је објављено у фебруару 2003. године и фокусирано је на побољшање резултата претраге наглашавањем фактора као што су ознаке наслова и текст сидра. Бостонско ажурирање је прво названо ажурирање Гоогле алгоритма и првобитно је било планирано као месечно ажурирање, али је касније промењено у ажурирања са ужим интервалима.

Утицај на СЕО:

 • Бостонско ажурирање је помогло да се побољша укупан квалитет резултата Гоогле претраге, дајући веб локацијама већи значај у пружању висококвалитетног садржаја.
 • Ажурирање је омогућило алгоритму да идентификује тактике као што је непожељно слање чланака са кључним речима.

Бостонско ажурирање довело је до будућих ажурирања која су још више побољшала Гоогле-ов алгоритам претраге.

Флорида (новембар 2003.)

Тхе Флорида Ажурирање алгоритма које је Гоогле увео у новембру 2003. значајно је утицало на оптимизацију претраживача (СЕО) и начин на који су веб сајтови рангирани у Гоогле-овим резултатима претраге.

Назван је Флорида јер је лансиран отприлике у време конференције ПубЦон Флорида у новембру 2003. Гугл је имао за циљ да побољша квалитет резултата претраге за кориснике док је дизајнирао ово ажурирање.

Утицај на СЕО:

 • Пре ажурирања Флориде, СЕО је био лак. Многе веб странице користе трикове попут пуњења кључних речи да би се боље рангирали на претраживачима. Ново ажурирање садржи сложене и софистициране алгоритме који побољшавају претрагу и приказују резултате који одговарају вашој жељи.
 • Многи веб-сајтови који су користили нежељене технике забележили су значајан пад у свом рангирању.
 • Ажурирање је циљало на преоптимизоване веб локације и дало приоритет етичким и најбољим праксама за оптимизацију веб локација. Веб локације са корисним, добро написаним информацијама су боље рангиране.
 • Ажурирање Флориде је померило СЕО са брзих трикова на дугорочне планове. СЕО професионалци су морали да креирају добар садржај, изграде етичке везе и размотре кориснике.
  8 савета за проверу да ли је еБаи продавац легалан

Све у свему, ажурирање Флориде је трансформисало СЕО, прелазећи са тактике нежељеног садржаја на садржај фокусиран на корисника.

Бурбон (мај 2005.)

У сталном развоју окружења оптимизације за претраживаче (СЕО), Боурбон упдатекао и претходни, показао је како Гугл наставља да побољшава свој алгоритам претраге како би резултате претраге учинио прецизнијим и релевантнијим за кориснике.

Боурбон ажурирање је имало за циљ да побољша квалитет и релевантност резултата претраге решавањем дуплог садржаја и нежељених СЕО метода, са циљем већег квалитета и релевантности.

Утицај на СЕО:

 • Боурбон ажурирање се фокусирало на побољшање Гоогле-а у прецизном индексирању веб страница уклањањем дупликата или веома сличног садржаја. То је подстакло веб администраторе да дају приоритет јединственом и вредном садржају.
 • Гугл је применио мере за кажњавање веб локација које су аутоматски копирале садржај са других сајтова.
 • Ажурирање је смањило утицај нежељених СЕО метода и подстакло етичке, одрживе праксе.
 • То је такође довело до популарности дугих кључних речи у СЕО-у.

Боурбон ажурирање је одразило Гоогле-ову посвећеност да корисницима пружи тачније, релевантније и квалитетније резултате претраге.

Велики тата (децембар 2005)

Тхе Велики тата ажурирање је била прекретница у историји Гоогле претраживача јер је побољшала Гоогле-ову способност да разуме и рангира веб странице на основу њиховог квалитета и релевантности. Ажурирање је прво уведено за СЕО професионалце како би добили повратне информације о промени алгоритма.

Утицај на СЕО:

 • Ажурирање је помогло корисницима да изграде концизну структуру за своју веб страницу.
 • Биг Дадди наглашава давање приоритета факторима као што су навигација веб локацијама, мета наслови и међусобно повезивање.

За разлику од других Гоогле ажурирања, Биг Дадди није одмах утицао на Гоогле-ов претраживач; ефекти су били видљиви постепено током одређеног временског периода.

Универзална претрага (мај 2007.)

Гоогле је имплементирао Универсал Сеарцх ажурирајте да бисте уклонили традиционалну страницу резултата са 10 листа са сваком Гоогле претрагом. Са овим ажурирањем, Гоогле корисници могу да игноришу вести и друге небитне странице и лако траже решења за своје упите.

Утицај на СЕО:

 • Ажурирање Универзалне претраге пружа корисницима прецизнији, релевантнији и разноврснији СЕРП интеграцијом резултата из свих Гоогле вертикала.
 • Омогућио је предлоге различитих опција за Гоогле претрагу, као што су вести и видео снимци за резултате локалне претраге.

Пре ажурирања Универзалне претраге, Гоогле претраживач је дозволио само десет веза на страници са резултатима сваки пут када је корисник поставио било који упит. Ово ажурирање је уздрмало ствари, чинећи резултате претраге разноврснијима и робуснијим.

Кофеин (јун 2010.)

Гугл је смислио а Ажурирање кофеина јуна 2010. да побољша брзину и свежину Гоогле резултата претраге. Било је то значајно ажурирање које је потпуно обновило Гуглов индекс.

Утицај на СЕО:

 • Ажурирање кофеина резултирало је до 50% свежијим резултатима претраге у односу на њихов претходни индекс.
 • Ажурирање је нагласило важност перформанси веб странице.
 • Резултат је боље корисничко искуство омогућавајући Гоогле-у да индексира више садржаја.

Ажурирање кофеина било је кључно у историји ажурирања Гоогле-а јер је омогућило претраживачу да ефикасније индексира и складишти податке и пружа свежије резултате за веб претраге.

Панда (фебруар 2011)

Тхе Панда ажурирање фокусиран на ниже рангирање сајтова ниског квалитета на Гоогле-овом СЕРП-у. Сајтови лошег квалитета који копирају садржај са других веб локација, сајтови који корисницима пружају небитне податке или податке мале вредности. Панда ажурирање утицало је на Гоогле-ово рангирање до 11,8%

Утицај на СЕО:

 • Захваљујући овом ажурирању, произведено је више квалитетног, неплагираног и релевантног садржаја.
 • СЕО тактике попут пуњења кључних речи више нису функционисале јер је Гоогле претраживач дао приоритет садржају високе вредности.

Ажурирање је идентификовало садржај који је користио црне СЕО трикове и чланке који су користили нежељену пошту, танак садржај ниског квалитета.

Пингвин (април 2012)

Тхе Пенгуин ажурирање алгоритма има за циљ да идентификује веб-сајтове који користе нежељену пошту и манипулативне тактике изградње линкова. Ово ажурирање је анализирало да ли су повратне везе које је веб локација добила биле оригиналне или је била тактика да се превари Гоогле-ов претраживач.

  Како ажурирати Нинтендо Свитцх игре

Утицај на СЕО:

 • Ажурирање има за циљ идентификацију блацк хат СЕО тактике изградње линкова.
 • Ажурирање је дало приоритет повратним везама са аутентичних сајтова и рангираним веб локацијама са повратним везама ниског квалитета у Гоогле претрагама.

Ажурирање, такође познато као ажурирање алгоритма за нежељену пошту, обезбедило је да веб локације које се рангирају високо на СЕРП-у имају повратне везе са легитимних сајтова.

Колибри (август 2013)

Тхе Хуммингбирд Гоогле алгоритам ажурирање је објављено у августу 2013, али га је Гоогле најавио 26. септембра 2013. Потпуно је променио основни алгоритам Гоогле-а. Намера иза овога је да се одговори на упите корисника и најрелевантније резултате. Гоогле је покушао да повећа тачност Гоогле знања које се заснива на Графику знања.

Утицај на СЕО:

 • Ажурирање је показало одговарајуће кључне речи на врху веб страница.
 • Фразе у чланку су добиле значај у ажурирањима јер алгоритам Колибри тек треба да се фокусира на дугачке конверзацијске чланке.

Ажурирање је смањило губитак времена корисника. Прво су приказали подударну кључну реч упита како би побољшали корисничко искуство много боље од претходног.

Голуб (јул 2014)

Тхе Пигеон упдате је уведен средином 2014. како би се побољшала тачност резултата локалне претраге. Ажурирање је утицало на податке локалне пословне аналитике и пружило претраживачима најрелевантније и најтачније резултате.

Утицај на СЕО:

 • Ажурирање Пигеон-а је имало за циљ да побољша Гоогле-ове укупне могућности претраживања. Резултати Гоогле претраге имали су више изгледа и функционалности и за Мапе и за претрагу.
 • Рецензија корисника је у овом ажурирању третирана као повољнија. Ажурирање алгоритма голубова има за циљ странице које имају добре критике.

Алгоритам је углавном повећао рангирање страница на основу удаљености и локације.

Погодно за мобилне уређаје (април 2015.)

Гоогле је 21. априла 2015. објавио своју Мобиле-Фриендли алгоритам глобално. То је била културна промена Гугла када су први пут кренули на мобилни. Ажурирање је побољшало резултате претраге за мобилне кориснике како би добили висококвалитетне и релевантне резултате за своје упите. Текстови се лако читају на мобилном телефону без зумирања.

Утицај на СЕО:

 • Ажурирање је утицало на рангирање претраге само за мобилне телефоне.
 • Алгоритам је примењен само на посети корисника на једној страници, а не на целој веб страници.
 • Гугл је овим ажурирањем покушао да открије проблем мобилних корисника. Требало им је више саобраћаја на страницама које су прилагођене мобилним уређајима.

Ажурирање је дало приоритет мобилним корисницима јер корисници више претражују на мобилним уређајима. Странице су развијене да постану видљиве корисницима.

РанкБраин (октобар 2015.)

Тхе РанкБраин је била компонента Гоогле-овог основног алгоритма, званично објављеног у октобру 2015. Користио је машинско учење да би одредио најприкладније резултате за упите за претрагу корисника. Алгоритам је користио различите изворе да унесе своје податке, а затим израчуна резултате путем машинског учења. Резултати претраге и рангирање се обично заснивају на прорачуну.

Утицај на СЕО:

 • Ажурирање је показало резултате потреба корисника, који су се раније заснивали на кључним речима.
 • Реномирани брендови се рангирају више на веб страници тако да корисници могу да стекну задовољно искуство.

Овај Гоогле-ов алгоритам се фокусирао на побољшање корисничког искуства анализом страница помоћу машинског учења.

опосум (септембар 2016)

Тхе Опсум ажурирање Гоогле-а покренуто је 2016. године и било је најзначајније ажурирање од Пигеон-а из 2014. године. Имао је за циљ да побољша резултате локалне претраге смањењем нежељене поште. Чак и предузећа која су ван града напредују у рангирању у резултатима претраге.

Утицај на СЕО:

 • Ажурирање је филтрирало дуплиране садржаје на основу истих адреса.
 • Циљ је био да се побољша физичка локација предузећа како би се она рангирала.
 • У оквиру овог ажурирања, Гоогле је повећао градске границе како би узео више пословних налога како би побољшао погодности за локално становништво.

Са овим ажурирањима, Гоогле је дозволио предузећима да повећају ранг чак и ако нису били на филтрираној локацији. Циљ овог ажурирања био је да се најбољи посао појави на врху резултата.

Фред (март 2017)

Гоогле је представио свој Фред упдате у марту 2017. Међутим, било је потребно шест месеци да неке веб странице поврате изгубљени саобраћај током ажурирања алгоритма. Ажурирање монетизује оне веб локације које су користиле тешке пласмане огласа или лоше повратне везе.

  9 најбољих ВхатсАпп ЦРМ-ова за лаке односе с купцима

Утицај на СЕО:

 • Да би побољшао СЕО искуство за кориснике, Фред је пореметио многе веб локације због коришћења лоших веза или танког садржаја.
 • Ажурирање је приморало веб локације да врше СЕО ревизије, чинећи садржај лаким за рангирање и читање.
 • Тешки огласи који садрже веб сајтове добили су казну на рангирање у претрази.

Фред је био кључно ажурирање за Гоогле јер они директно надгледају веб локацију. Веб локацијама на које утиче Фред потребно је време да смисле разне исправке.

Медиц (август 2018)

Тхе Медиц упдате погођене веб странице које се односе на финансије, здравствену заштиту и законитост јер се Гоогле фокусирао на пружање најбезбеднијих резултата за упит корисника. Садржај је био под лупом Гоогле претраживача. То је довело до тога да је Гоогле почео да кажњава ниску ЕАТ и награђује високу ЕАТ. ЕАТ се односи на квалитет страница са више стручности, ауторитета и поверења.

Извор слике- хттпс://твиттер.цом/ФелипеБазон/

Утицај на СЕО:

 • Ажурирање је рангирало резултате претраге на основу њиховог ЕАТ-а.
 • Гоогле се фокусира на искуство корисника док посећују медицинске странице ради озбиљних и поузданих информација.

Гоогле у овом ажурирању даје приоритет безбедности и здрављу људи. Они су обезбедили да легитимне и релевантне странице буду високо рангиране у резултатима претраге.

БЕРТ (октобар 2019.)

БЕРТ је скраћеница од Бидирецтионал Енцодер Репресентатионс фром Трансформерс; то је значајан модел обраде природног језика (НЛП) који је Гугл представио у октобру 2019. Када укуцате нешто у Гоогле, он жели најбоље резултате. БЕРТ је као стручњак за језик који Гоогле користи да би разумео шта тражите, чак и ако треба да користите савршене речи у својој претрази. Помаже Гоогле-у да пронађе веб странице које одговарају ономе што желите.

Утицај на СЕО:

 • БЕРТ је помогао Гоогле-у да разуме лукав језик, ствари попут речи које значе исто. СЕО професионалци су морали да се више фокусирају на креирање садржаја који одговара намери корисника, чак и ако се не подудара стриктно са одређеним кључним речима.
 • БЕРТ награђује садржај који пружа вредност, а не само оптимизацију за кључне речи; подстиче власнике веб локација да се фокусирају на производњу висококвалитетног, информативног и контекстуално релевантног садржаја.
 • Ажурирање може да схвати како се речи повезују у реченици, што је од виталног значаја за откривање изазовних питања и индиректно утиче на то које врсте садржаја ће вероватно бити добро рангиране.
 • То је значајно утицало на гласовну претрагу јер помаже Гоогле-овим алгоритмима да разумеју природан начин на који људи говоре у гласовним упитима. Веб локације које се прилагођавају гласовној претрази забележиле су значајна побољшања.

БЕРТ је променио игру Гоогле-ове претраге; побољшао је Гоогле-ово разумевање намере и контекста корисника. Дао је приоритет квалитетном садржају фокусираном на корисника у односу на кључне речи. СЕО стратегије су морале да се прилагоде у складу са тим.

Основна ажурирања (2018 – 2021)

Ажурирања за Гоогле Цоре имају за циљ да побољшају резултате Гоогле претраге и да их учине вреднијим и релевантнијим. Гоогле прави хиљаде основних ажурирања годишње како би побољшао свој алгоритам претраживања и континуирано га побољшавао.

Утицај на СЕО:

 • Основна ажурирања побољшавају квалитет резултата Гоогле претраге и осигуравају да корисници добију ауторитативан и релевантан садржај.
 • Већина основних ажурирања имала је мали утицај, али је значајно допринела идентификацији аутентичних сајтова.

Прошла ажурирања језгра су ажурирање језгра (17. новембар 2021, 1. јул 2021., 3. децембар 2020., 4. мај 2020., 13. јануар 20202, 2. јун 2019.) и ажурирање језгра (2. јун 2021., 21. јун 2021., 21. јун 2021., 21. јун 2021., 219. април, 18. септембар 2020. 2018).

Извор слике- хттпс://твиттер.цом/бродиесео/

Гугл је најавио Линк Спам ажурирање 14. децембра 2022. да побољшамо способност Гоогле претраживача да пронађе сајтове који продају или купују везе за СЕО. Гоогле је побољшао алатку за превенцију нежељене поште засновану на вештачкој интелигенцији СпамБраин, да би открио и уклонио те сајтове са рангирања у резултатима Гоогле претраге.

Утицај на СЕО:

 • Побољшање СпамБраин-а помогло је Гоогле-овом претраживачу да неутралише нежељене везе.
 • Веб локације које су продавале или куповале нежељене везе биле су ниже у СЕРП-у.

Као резултат овог ажурирања, алгоритам може лако да открије веб локације које се баве куповином линкова и сајтове који дистрибуирају одлазне везе.

Завршне речи

Од 2003. до сада, Гоогле је стално ажурирао свој алгоритам како би побољшао свој претраживач и пружио одлично искуство својим корисницима. Свако ажурирање алгоритма захтева другачији приступ и технике.

Странице које су високо рангиране у резултатима претраге остварују највећи промет. Гоогле осигурава да корисник добије најрелевантније одговоре на своје упите, а висококвалитетни садржај се рангира више на СЕРП-у.