Konvertuj VirtualBox fiksni disk u dinamički ili obrnuto

Konvertuj VirtualBox fiksni disk u dinamički ili obrnuto

Uvod

VirtualBox je veoma popularno softversko rešenje za virtualizaciju koje korisnicima omogućava da pokrenu više operativnih sistema istovremeno na jednom računaru. Jedan od ključnih aspekata VirtualBoxa je upravljanje virtuelnim diskovima koji čuvaju podatke operativnih sistema i aplikacija. VirtualBox podržava dva tipa virtuelnih diskova: fiksne i dinamičke. Fiksni diskovi imaju unapred određenu veličinu, dok se dinamički diskovi šire po potrebi, što ih čini efikasnijim u pogledu prostorijskog korišćenja.

U određenim okolnostima, možda će biti potrebno konvertovati fiksni disk u dinamički ili obrnuto. Na primer, možda ćete želeti da oslobodite prostor na disku prebacivanjem fiksnog diska u dinamički ili da poboljšate performanse pokretanjem operativnog sistema sa dinamičkog diska na fiksni. Ovaj vodič će vas korak po korak voditi kroz proces konvertovanja između fiksnih i dinamičkih virtuelnih diskova u VirtualBoxu.

Pretvaranje fiksnog diska u dinamički

2.1 Ispključite virtuelnu mašinu

Prvi korak je da isključite virtuelnu mašinu koja koristi fiksni disk koji želite da konvertujete.

2.2 Izveзите virtuelni disk

Sledeći korak je izvoz virtuelnog diska iz VirtualBoxa. To se može uraditi tako što ćete odabrati virtuelnu mašinu u menadžeru VirtualBoxa, kliknuti desnim tasterom miša i izabrati „Izvezi virtuelni disk“. U dijalogu za izvoz odaberite VDI format i odredišnu lokaciju za izvezeni disk.

2.3 Uklonite virtuelni disk

Nakon što izvezete fiksni disk, morate ga ukloniti iz podešavanja virtuelne mašine. Da biste to učinili, odaberite virtuelnu mašinu u menadžeru VirtualBoxa, kliknite na karticu „Podešavanja“ i odaberite „Skladištenje“. Kliknite na ikonu „X“ pored fiksnog diska koji želite da uklonite.

2.4 Kreirajte novi dinamički disk

  9 Тхе Исле Гаме хостинг сервера за хостовање вашег сопственог јурског света

Sledeći korak je kreiranje novog dinamičkog diska koji će zameniti fiksni disk. U menadžeru VirtualBoxa kliknite na dugme „Novi“ i izaberite „Virtualni disk“. U dijalogu za kreiranje virtuelnog diska odaberite VDI format i podešavanja za veličinu dinamičkog diska, zatim kliknite na „Dalje“ i „Završi“.

2.5 Dodajte novi dinamički disk

Novi dinamički disk morate dodati podešavanjima virtuelne mašine. Da biste to učinili, odaberite virtuelnu mašinu u menadžeru VirtualBoxa, kliknite na karticu „Podešavanja“ i odaberite „Skladištenje“. Kliknite na ikonu plus (+) i odaberite novokreirani dinamički disk.

2.6 Vratite izvezeni disk

Na kraju, morate vratiti izvezeni fiksni disk u VirtualBox i dodati ga kao sekundarni disk u virtuelnu mašinu. Da biste to učinili, kliknite na ikonu „Importovati“ na kartici „Skladištenje“ i odaberite izvezeni fiksni disk. Nakon što importujete fiksni disk, možete ga ukloniti iz menadžera VirtualBoxa.

Pretvaranje dinamičkog diska u fiksni

3.1 Ispključite virtuelnu mašinu

Prvi korak je da isključite virtuelnu mašinu koja koristi dinamički disk koji želite da konvertujete.

3.2 Klonirajte dinamički disk

Sledeći korak je kloniranje dinamičkog diska u formi fiksnog diska. Da biste to učinili, odaberite virtuelnu mašinu u menadžeru VirtualBoxa, kliknite desnim tasterom miša i izaberite „Kloniraj“. U dijalogu za kloniranje odaberite VDI format i odredišnu lokaciju za klonirani fiksni disk.

3.3 Uklonite dinamički disk

Nakon što klonirate dinamički disk, morate ga ukloniti iz podešavanja virtuelne mašine. Da biste to učinili, odaberite virtuelnu mašinu u menadžeru VirtualBoxa, kliknite na karticu „Podešavanja“ i odaberite „Skladištenje“. Kliknite na ikonu „X“ pored dinamičkog diska koji želite da uklonite.

3.4 Dodajte klonirani fiksni disk

Sledeći korak je dodavanje kloniranog fiksnog diska podešavanjima virtuelne mašine. Da biste to učinili, odaberite virtuelnu mašinu u menadžeru VirtualBoxa, kliknite na karticu „Podešavanja“ i odaberite „Skladištenje“. Kliknite na ikonu plus (+) i odaberite novokreirani fiksni disk.

  Како добити ПХР сертификат

3.5 Obrišite klonirani dinamički disk

Konačno, možete obrisati klonirani dinamički disk iz menadžera VirtualBoxa. Da biste to učinili, odaberite ga na listi virtuelnih diskova i kliknite na ikonu „Ukloni“.

Zaključak

Konverzija između fiksnih i dinamičkih virtuelnih diskova u VirtualBoxu je relativno jednostavan proces koji se može obaviti sledeći korake opisane u ovom vodiču. Konvertovanje fiksnog diska u dinamički oslobađa prostor na disku, dok konvertovanje dinamičkog diska u fiksni može poboljšati performanse. Bilo koji od ova dva procesa konverzije može se izvršiti bez gubitka podataka, što obezbeđuje bezbedan i efikasan način za upravljanje virtuelnim diskovima u VirtualBox-u.

Često postavljana pitanja

1. Da li je bezbedno konvertovati između fiksnih i dinamičkih diskova?
Da, VirtualBox podržava konverziju bez gubitka podataka.

2. Koji tip diska je bolji, fiksni ili dinamički?
Izbor zavisi od individualnih potreba. Fiksni diskovi nude bolje performanse, dok su dinamički diskovi efikasniji u pogledu prostora.

3. Da li je moguće konvertovati fiksni disk na dinamički dok je mašina uključena?
Ne, mašina mora biti isključena za konverziju.

4. Zašto bih želeo da proširim dinamički disk?
Možda ćete želeti da proširujete dinamički disk da biste oslobodili prostor na disku ili unapredili performanse.

5. Da li je moguće konvertovati VirtualBox virtuelni disk u VMware virtuelni disk?
Da, ali je za to potreban alat treće strane.

6. Moguu li da prebacim operativni sistem sa jednog tipa diska na drugi bez ponovne instalacije?
Da, VirtualBox to omogućava kloniranjem diska i dodavanjem kloniranog diska u virtuelnu mašinu.

7. Da li konverzija utiče na veličinu virtuelne mašine?
Ne, veličina virtuelne mašine ostaje ista nakon konverzije.

  Како заменити БНБ у паметни ланац у Труст Валлет-у

8. Zašto moja performansa virtuelne mašine pada nakon konverzije fiksnog diska u dinamički?
To se može desiti zbog fragmentacije diska. Defragmentacija dinamičkog diska može poboljšati performanse.

9. Kako mogu da proverim tip virtuelnog diska u VirtualBoxu?
Odaberite virtuelnu mašinu u menadžeru VirtualBoxa, kliknite na kar