Механичка тастатура Тхоцк вс. Цлацк: у чему је разлика?

Звук је суштински део искуства са механичком тастатуром. Наравно, куцање је најважнији аспект сваке механичке тастатуре, али звук тог куцања је такође кључна ствар.

Али како да знате који звучни профил механичке тастатуре желите? Да ли желите механичку тастатуру која шкљоца и шкљоца или ону са стабилним ударцем? Штавише, која комбинација прекидача и других материјала је потребна да би се дошло до ових звукова?

Зашто је звук механичке тастатуре важан?

Звучни профил ваше механичке тастатуре не утиче на перформансе, али то је звук који ћете чути из дана у дан док куцате на послу, за игру или на неки други начин.

Пожелећете тастатуру са звуком који вам је привлачан, било да је то звук вишег тона или пригушенији звук ударања.

Али више од тога, звучни профил који желите такође се односи на тип механичких прекидача тастатуре које користите и материјале који се користе за конструкцију, чије су специфичности детаљно описане у следећем одељку.

Механичко ударање тастатуре у односу на куцање: у чему је разлика?

Када су у питању звучни профили механичке тастатуре, постоје два главна стила: клацкање и куцање. Постоје и други профили, али ћете углавном чути о свом звуку механичке тастатуре и проценити га на основу њих. Али клак и ток не откривају много о томе шта заправо значе. То су нејасни, лоше дефинисани термини који покривају огроман распон стилова под којима постоје бројне различите комбинације хардвера.

Прокухавање звучних профила механичке тастатуре је тешко. Сваки материјал има природну фреквенцију на којој вибрира. Кућиште, плоча, па чак и капице тастатуре утичу на ову фреквенцију. Метали попут алуминијума или месинга имају вишу природну фреквенцију, што доводи до више „због” звука. Пластични материјали као што је поликарбонат резонирају на нижим фреквенцијама, стварајући дубље, густе ноте.

Ево шта већина људи мисли када прича о збијеним или клацкавим тастатурама.

Шта је механичка тастатура?

Тхоцкинг се генерално описује као дубљи звук ниског профила. Неки могу описати тон као равнији звук, док би други могли да га описују као шупљи, али општи звучни профил густе механичке тастатуре је дубљи.

  6 разлога зашто Мац рачунари нису одлични за игре

Шта је механичка тастатура?

Као што можете претпоставити, клацкава механичка тастатура је супротна од чврсте, са знатно оштријим, израженим звуком. Звучни профили механичке клавијатуре често су виши од густе тастатуре и то је звук који многи људи повезују са механичким тастатурама свих типова.

5 фактора који утичу на механичке звучне профиле тастатуре

Неколико различитих фактора директно утиче на профил звука механичке тастатуре. То укључује конструкцијске материјале (кућиште, плоче унутар тастатуре, итд.), прекидаче за тастатуру, поклопце тастера и још много тога.

1. Прекидачи

Тип прекидача механичке тастатуре који одаберете директно ће утицати на профил звука ваше механичке тастатуре.

Сваки механички прекидач за тастатуру садржи различит хардвер који утиче на звук: тип прекидача, дужина опруге прекидача, материјал кућишта прекидача и подмазивање прекидача утичу на звук. Уз то, за већину људи, тип прекидача ће се окретати помоћу кликног, тактилног или линеарног прекидача.

 • Прекидачи који се кликну дају изразити „клик“ када се притисну и дају већи звучни профил. Неки прекидачи који кликћу такође захтевају чвршћи притисак да бисте активирали прекидач, што такође може допринети звучном профилу.
 • Тактилни прекидачи пружају мали ударац уместо гласног клика и такође могу захтевати већу силу активирања.
 • Линеарни прекидачи су дизајнирани да буду глатки и не стварају клик или ударце када се притисну, и обично пружају мали отпор приликом куцања.

Скуп прекидача који кликтају, као што су Цхерри МКС Блуес или Каилх Бок Јадес, даће оштрији звук вишег тона. Скуп линеарних прекидача, као што су Цхерри МКС Ред или Гатерон Иеллов, ће произвести дубљи, оштрији звук.

2. Материјали плоча и монтажа плоча

Након прекидача, материјали плоча и монтажа су критични за звучни профил механичке тастатуре.

 • Металне плоче (обично алуминијум, челик или месинг) могу произвести звукове вишег тона, иако ће чак и унутар тога месинг производити гушћи звук од својих колега.
 • Пластичне плоче (често од поликарбоната или пластике на бази полиоксиметилена) дају мекши звук, при чему пластична плоча апсорбује више звука од метала. Поликарбонатне плоче нуде мекши, дубљи звук, док су плоче на бази ПОМ чвршће.
 • Композитне плоче (попут ФР4 или карбонских влакана) пружају неке квалитете апсорпције звука. ФР4 се обично налази у штампаним плочама, али се често користи и као материјал за плоче.
  Будућност без пластике без СИМ картица: Холафли-јева иПхоне еСИМ револуција

Са сваким од ових, дебљина плоче ће такође утицати на звук; генерално, што је дебљи материјал плоче, то ће се више звука апсорбовати. Али није само материјал плоче оно што утиче на профил звука; монтажа плоче унутар кућишта тастатуре је још једна ствар коју треба узети у обзир.

 • Горњи носач: Плоча је монтирана на горњу половину кућишта тастатуре. Горњи носач може довести до већег савијања током куцања, што може помоћи у смањењу вибрација и стварању дубљег звука.
 • Монтажа за сендвич: Плоча је постављена између врха и дна кућишта тастатуре, што заузврат доводи до чвршће конструкције и виших звукова.
 • Интегрисана плоча: Плоча је директно уграђена у кућиште тастатуре и често је направљена од чврстог материјала. Интегрисане плоче често имају дубљи звучни профил. Звук интегрисане плоче такође је у великој мери повезан са материјалом кућишта, јер је уграђен у кућиште.
 • Монтажа заптивке: Плоча користи заптивке или пригушиваче како би остала изолована унутар кућишта, обезбеђујући значајан ниво апсорпције звука, што доводи до дубљег звука. На звучне профиле за постављање заптивки такође може утицати квалитет заптивки и колико је тастатура чврсто причвршћена.

Постоји неколико разматрања између монтаже плоче и плоче, а већину времена је утврђивање тачног звучног профила могуће само када је тастатура код куће и на вашем столу.

3. Материјал случаја

Материјали кућишта такође играју значајну улогу у томе како звучи ваша тастатура. Кућишта за механичке тастатуре су направљена од пластике или метала, мада с времена на време нађете дрвена кућишта.

Ево како ће свака врста кућишта утицати на профил звука:

 • Метална кућишта
  • Алуминијум: Светао, металик, са мало флексибилности и утишавања вибрација
  • Челик: Мало флексибилан, гушћи материјал
  • Месинг: Густи материјал, може ублажити и смањити буку
 • Пластиц Цасес
  • Поликарбонат (ПЦ): Дубок, густ звук, са полуфлексибилном пластиком која апсорбује звук и вибрације
  • Акрилонитрил бутадиен стирен (АБС): Може произвести звук вишег тона
  • Полипропилен (ПП): Флексибилнији материјал, може смањити звук и пружити дубљи тон
 • Дрвене кутије
  • Пуно дрво: Топли, глатки профил, значајно смањење звука
  • Фурнир: Мање пригушује, али и даље смањује звук

Густи материјали попут метала нуде осветљеност и појачање, док пластика и дрво обезбеђују пригушивање за стварање дубљих, богатијих тонова. Запамтите, ако је ваша механичка тастатура прегласна, постоји неколико начина да је утишате.

  Како инсталирати Цомпосер на Убунту: Водич за безболну инсталацију

4. Стабилизатори

Механички стабилизатори тастатуре, који се обично називају „убодима“, су компоненте које се користе за одржавање већих тастера, као што су размакница и тастер ентер, у нивоу и стабилним током притиска на тастере.

Они играју кључну улогу у укупном звуку и осећају ових тастера. Постоје првенствено два типа: клип-ин и шраф-ин, са варијантама монтираним на плочу и ПЦБ-ом. Материјал и квалитет израде стабилизатора и било које модификације попут подмазивања могу драстично утицати на звук.

Добро направљени и правилно подмазани стабилизатори обезбеђују глатко и пригушено притискање тастера, елиминишући „звецкање“ које се често чује на залихама или убоде нижег квалитета. Насупрот томе, јефтини стабилизатори или стабилизатори без подмазивања могу произвести бучан, недоследан звук, умањујући искуство куцања.

5. Тастери

Поклопци тастера играју значајну улогу у звуку и осећају механичке тастатуре. Њихов материјал, дебљина и профил могу утицати на акустичка својства сваког притиска на тастер.

 • Материјал
  • АБС (акрилонитрил бутадиен стирен): Уобичајена пластика која се користи за капице за тастере. Има тенденцију да производи виши звук у поређењу са другим материјалима. Временом, АБС поклопци за тастере могу да засијају због уља на прстима и хабања.
  • ПБТ (полибутилен терефталат): Гушће и издржљивије од АБС-а, ПБТ тастери обично производе дубљи, гушћи звук. Мање су склони сјају.
 • Дебљина
  • Дебели поклопци тастера генерално резултирају дубљим, резонантнијим звуком због своје веће масе и способности да пригуше удар притиска на тастер.
  • Танке капице тастера обично производе виши, више „клапави“ звук.
 • Профил
  • Високопрофилни тастери (попут СА или МТ3) имају дубљи звук због веће јачине звука и површине.
  • Нископрофилни тастери (попут ДСА или Цхерри) могу произвести нешто виши звук.

Као и сваки фактор звучног профила, мораћете да експериментишете са бирањем капица тастера да бисте пронашли звук који желите. Имамо неколико предлога за механичку тастатуру да бисте започели.

Пронађите механичку тастатуру савршеног звука

Наравно, експериментисање са гомилом различитих механичких конфигурација тастатуре је немогућ трошак за већину људи. Читање рецензија и слушање примера куцања на ИоуТубе-у и звучног профила је најбоља опција за већину људи, али чак и тада, узмите оно што прочитате и чујете са мало соли.

Запамтите, звук је субјективан, и оно што неко други описује можда није прави клак или тон који тражите. Што се тиче видео или аудио снимака, иако на неки начин успевају да верно репродукују звук, већина корисника и ентузијаста механичких тастатура не поседује опрему за снимање звука високог квалитета.

Ипак, оно што чујете, гледате или читате послужиће вам да стекнете барем мало увида у звучни профил механичке тастатуре који желите.