Објашњена 4 главна типа техника куцања (и шта треба да користите!)

Куцање је нешто што многи од нас раде свакодневно, било да претражују интернет, састављају е-пошту, користе друштвене мреже или раде на документу. Свако од нас има начин куцања који нам највише одговара.

Постоје четири главне технике куцања: куцање додиром, куцање „лов и кљуцај“, хибридно куцање и куцање палцем. Погледајмо укратко сваки од њих.

1. Додирните Унос

Када куцате без гледања у тастатуру, то је куцање додиром. Пошто се ослањате на мишићну меморију, можете да се фокусирате на екран без гледања у тастатуру.

Док куцате додиром, ставите свих десет прстију на тастатуру, са својим прстима на почетни ред, а оба палца на размакницу. На тастерима Ф и Ј постоје избочине на тастатури које вам помажу да лоцирате почетни ред без гледања у тастатуру.

Куцање додиром је најбржа и најпрофесионалнија техника куцања и потребна је вежба да се савлада. Срећом, постоје сајтови које можете посетити да бисте научили да куцате додиром за кратко време.

2. Лов-и-пецк куцање

Многи користе технику куцања „лов и кљуцај“, или куцање са два прста, фокусирајући се на тастатуру уместо на екран. То укључује коришћење два прста, обично кажипрста, за лов и притискање тастера на нашој тастатури.

Пошто се ослања на гледање тастатуре, а не на мишићну меморију, то је најспорија техника куцања и склона је нетачности. Са друге стране, то је такође најлакше и најчешће.

Куцање помоћу лова и куцања неће вам помоћи да постанете бржи куцач, али је одлично место за почетак ако сте дактилограф почетник.

3. Хибридно куцање

Ова техника комбинује куцање додиром са техником лова и кљукања. Ослањате се на мишићну меморију и лов и кљуцање да бисте осигурали и брзину и тачност.

Дактилографи који нису сасвим савладали куцање на додир могу користити хибридно куцање. Ако покушавате да научите куцање додиром, можете почети са хибридним куцањем и напредовати одатле.

4. Пуферовање

Попут гледања видео снимка који одбија да се учита, ова техника куцања укључује додиривање неколико тастера или речи, а затим паузу да видите шта следи.

Техника куцања у баферовању такође одузима много времена, али се понекад користи када се ради са различитих медија или другог извора садржаја да би се проверило да ли је написано тачно.

Међутим, није брз и не препоручује се за свакодневне задатке куцања.

Тхумб Типинг

Пошто паметни телефони и други мали уређаји са екраном осетљивим на додир немају физичке тастатуре, друге технике куцања на овој листи се не примењују. Уместо тога, користе куцање палцем да додирују своје виртуелне тастатуре.

Пошто већина људи широм света има приступ паметном телефону, куцање палцем је најпогоднија техника куцања која постоји. Лоша страна је што мале тастатуре могу учинити куцање на телефону незграпним и спорим.

Побољшајте своје куцање вежбањем

Не морамо сви да будемо вешти дактилографи, али нема ништа од вежбања док не савладате куцање додиром или куцање на телефону. На крају крајева, куцање је вештина коју свако може да унапреди.

Редовним вежбањем можете повећати брзину и тачност куцања. Ако задржите то довољно дуго и успут примените неколико савета и трикова, открићете да сте способни да избаците импресиван број речи у минути на свом уређају.

Дакле, почните да вежбате куцање већ данас!