Познавати основе информационе архитектуре у пројектовању [+4 Tools]

Информациона архитектура (ИА) је одличан начин организовања садржаја у дигиталним производима.

Без обзира да ли правите веб локацију, мобилну апликацију или продавницу за е-трговину, ИА је важан фактор приликом уређења и представљања садржаја.

Разлог је то што ако корисник може лако да пронађе оно што тражи без потешкоћа, ви имате веће шансе да их освојите и претворите у купце.

Али ако не организујете и не прикажете свој садржај правилно, то може довести кориснике у забуну и на крају оставити вашу веб локацију ради неког другог. Стога је ИА кључна за вашу веб локацију.

У овом чланку ћу разговарати о ИА, како то учинити и неким од најбољих алата за интерну ревизију.

Почнимо!

Шта је информациона архитектура?

Информациона архитектура је пракса организовања, структурирања, означавања и представљања садржаја или информација на одржив и ефикасан начин.

Овде садржај може бити било шта, као што је веб локација, делови веб странице, блог пост, софтвер, мобилна апликација, онлајн заједница, књига, онлајн продавница итд. Побољшава проналажење и употребљивост за кориснике када посете сајт и схвате смисао доступног садржаја.

У овом информатичком добу, ИА користе дизајнери УКС-а, архитекте информација, менаџери садржаја и дизајнери интеракција да би представили свој садржај на смислен начин. Архитектура информација је направљена на основу следећег:

 • Корисник и шта траже и како ће користити садржај
 • Садржај или информације са којима ће се корисник ангажовати
 • Контекст или окружење у којем ће корисник комуницирати са садржајем

Архитектура информација наспрам УКС

Дизајн корисничког искуства (УКС) је како се корисник осећа када користи услугу, производ или систем. Он се бави перцепцијом корисника о ефикасности, једноставности употребе и корисности производа. УКС подиже информацијску архитектуру ИА као основу на виши ниво.

С друге стране, ИА се бави организовањем и представљањем садржаја сајта како би се корисницима помогло да брзо пронађу садржај који траже.

Док се ИА тиче структуре, УКС се тиче емоција.

Зашто дизајнери користе ИА?

Архитектура информација је кључна за корисничко искуство на мрежи. А корисничко искуство је један од значајних фактора који одлучују о успеху ваше веб странице, апликације или блога.

Ако су ваши корисници задовољни, радо ће се вратити и куповати од вас или више читати ваш блог. Али ако не пронађу информације брзо или се суоче са превише ометања, неће бити задовољни вашом веб локацијом.

Дакле, дизајнери проводе време у уређењу и добром представљању информација на сајту како би корисницима олакшали да пронађу информације које желе. А то је оно што је информациона архитектура у свом правом ја.

Архитекти информација покушавају да поједноставе сложени садржај додавањем система за навигацију и правилне структуре садржају доступном на сајту. На овај начин, корисници могу лако да се баве информацијама и брзо стигну до свог одредишта без муке.

Главни принципи дизајна ИА

За развој информационе архитектуре за сајт потребно је време и стрпљење, а да не спомињемо добру стратегију. Мораћете да размотрите неколико ствари, као што су понашање корисника, сигурност у будућности, итд., Осим логичког организовања података.

За ово, они такође морају разумети функционалност сајта и инвентар садржаја. Када будете спремни, морате размотрити ове принципе које је поставио Дан Браун, информациони архитекта:

 • Принцип избора: Овде се следи ова стратегија – мање је више. Морате задржати минималан број опција да бисте избегли забуну и побољшали прецизност.
 • Принцип објеката: Третирајте своје информације као живи објекат са дефинисаним атрибутима, понашањем и животним циклусима.
 • Принцип откривања: Одржавајте преглед свог садржаја како би корисници могли да га погледају и разумеју врсту информација које се налазе дубље у садржају.
 • Принцип улазних врата: претпоставимо да најмање половина корисника користи улазну тачку која се разликује од почетне странице вашег сајта.
 • Принцип примера: Укључите примере када описујете садржај у различитим категоријама.
 • Принцип раста: претпоставимо да ће садржај сајта расти и учинити га скалабилним како би се прилагодио расту.
 • Принцип навигације: нека навигација вашег сајта буде једноставна и избегавајте мешање различитих ствари да не бисте повећали сложеност.
 • Принцип вишеструких класификација: обезбедите својим корисницима више шема класификације док прегледавају ваш садржај.
  Како да укључите детекцију прања руку на Аппле Ватцх-у

Дакле, информациона архитектура укључује много ствари. На основу величине и типа сајта, морате то да урадите добро и правилно управљате њоме да бисте ухватили више очију и повећали успех вашег пословања.

Заједничке методологије око ИА

Архитекте информација обављају многе активности укључујући креирање навигације, моделирање података, истраживање, означавање, уоквиривање и тако даље. Ево неких од методологија укључених у информатичку архитектуру:

Истраживање корисника

Да би дошли до доброг дизајна, потребни су информациони архитекти да спроведу темељно истраживање и анализу корисника. Помаже им да разумеју циљну публику пројекта. То се ради уз помоћ анкета интервјуа корисника, интервјуа са заинтересованим странама, вежби сортирања картица, тестова употребљивости итд.

Технике попут сортирања картица помажу архитектима информација да науче како ће корисник категоризовати различите ствари и њихову интеракцију са апликацијом. Такође их тера да науче како ће корисници користити податке приказане у апликацији и шта раде са њима.

Након спровођења истраживања, ИА ће пажљиво анализирати податке представљене у облику табела, препорука, корисничких личности итд. Приказаће ко је корисник, његове циљеве и начин на који користе вашу апликацију.

Креирање навигације

Хијерархија и навигација су један од најважнијих аспеката информационе архитектуре, тако да је од пресудне важности да се то ради исправно и са стратегијом.

Да би створила добру хијерархију, ИА мора узети у обзир очекивања корисника у вези са садржајем који желе да виде у вашој апликацији и како да могу лако да комуницирају са њим и да испуне своју сврху доласка на вашу веб локацију.

На пример, организација која продаје производе на својој веб локацији мора пажљиво да постави описе производа заједно са неким честим питањима како би помогла корисницима да одговоре на нека од уобичајених питања на која би желели да виде одговоре. Дакле, ИА мора осигурати да стави оба под сваку страницу производа.

Етикетирање

ИА су одговорне за одлучивање где ће информације ставити и како у апликацију. Када се то уради, морају да именују сваки одељак. Овај процес може укључити и ПУ и стратеге садржаја.

Означавање подразумева правилно сређивање свих веза и садржаја на сајту, уз обезбеђивање да су хијерархија и навигација добро насловљени. Ово је значајан корак који корисницима помаже да брже и лакше пронађу информације у апликацији.

Вирефраминг

Жичани оквири су добар начин да се представе све везе између различитих екрана и идентификују како ће веб локација практично функционисати. Захтева ИА да користе податке прикупљене у фази истраживања и користе жичане оквире да покажу хијерархију података.

Жичани оквири су такође кључне информације које се деле са клијентима. Поред тога, дизајнери и програмери користе жичане оквире као референцу док праве прототипове, макете и финалне производе као веб или мобилне апликације.

Моделирање садржаја

Моделирање садржаја може да се дели са стратезима садржаја организације. Овај процес окупља програмере и ИА-е да одреде типове садржаја са њиховом структуром која представља потребе корисника, уређивачке праксе и пословне захтеве и логику.

За редизајн веб локације, можда ћете желети да мапирате нове моделе података да бисте обезбедили беспрекорну миграцију садржаја. То можете да урадите помоћу табела за мапирање захтева веза и типова датотека. Алтернативно, може се директно имплементирати у систем за управљање садржајем (ЦМС).

Метаподаци и таксономије

Таксономија значи скуп различитих ствари које можете груписати. У свету информационе архитектуре, таксономије су записи који показују како су слични типови података груписани.

Дакле, ИА ће изабрати одговарајућу таксономију за локацију или апликацију на основу менталног модела своје циљне публике. Такође, они могу означити свој део садржаја метаподацима и помоћи корисницима да пронађу садржај који траже на основу разматране таксономије.

  6 Самостални ВПН за мала и средња предузећа – ВПН серверски софтвер

На пример, предузеће за е-трговину може узети у обзир једну или више таксономија, свака за своју категорију производа, као што су одећа, кућни декор итд.

Сеарцхинг Системс

Ако поседујете веб локацију која нуди велики број производа купцима, опција претраге је веома користан начин да помогнете клијентима да пронађу праве производе.

Архитекти информација су потребни за додавање моћног претраживача на веб локацију са корисним филтерима и опцијама сортирања. Они такође одлучују како ће садржај на сајту изгледати након сваке претраге.

Како започети са ИА у било ком дизајну?

ИА је важан корак у креирању било ког дигиталног производа као што је мобилна апликација или веб локација јер захтева логичку структуру. Ако сте раније били изложени овој области, можете сами да креирате информациону архитектуру или унајмите професионалца да то уради уместо вас.

Информациона архитектура захтева сарадњу различитих одељења, укључујући дизајн, инжењеринг, развој и креаторе садржаја. Иако се кораци могу разликовати за другу организацију која врши ИР, основе су мање-више исте.

Ево неких корака које треба предузети док креирате ИА за своју веб локацију.

Одржавајте инвентар садржаја

Започните са инвентаром садржаја тако што ћете прикупити сав садржај или информације на једном месту. Помоћи ће вам да направите каталог за сав ваш дигитални садржај, укључујући садржај и идеје у току.

На овај начин ћете добити увид у то како ваша постојећа веб локација функционише и њене важне странице и одељци, главне подтеме и теме, квалитет садржаја и како су подаци тренутно организовани.

Одржавање инвентара садржаја ће вам такође помоћи да одредите ствари које ћете одбацити, задржати и додати друге ствари које вам могу затребати. Можете ставити све податке у табеле да бисте олакшали управљање.

Ови подаци ће бити засновани на пројекту на којем радите. На пример, ако радите на сајту, укључујући тренутне УРЛ адресе, наслов странице, датум последњег ажурирања, медије, аутора, тип странице, кључне речи итд.

Штавише, ажурирајте свој застарели садржај истовремено уклањајући небитне делове који не додају вредност вашим посетиоцима или клијентима. Ово ће вам помоћи да разумете податке који недостају, управљате неисправним везама и водите рачуна о другим ситним стварима. Овај начин обављања ревизије сајта ће вам пружити јасно разумевање како да организујете своју веб локацију.

Извршите истраживање корисника

Након што сте извршили ревизију сајта и схватили шта треба да се уради за његов дизајн, следи истраживање корисника. То укључује креирање личности купца и интервјуе са корисницима. Помоћу ових техника, моћи ћете да мапирате потребе корисника без обзира да ли су то ваши старији или новопридошли клијенти.

Да бисте то урадили, можете извршити следеће активности:

 • Тестирање стабла: Помоћи ће вам да видите одговор корисника на ознаке и навигацију. То ће одражавати колико лако посетиоци могу да пронађу податке на вашој веб локацији.
 • Сортирање картица: Помоћи ће вам да научите навике и понашања корисника како бисте олакшали категоризацију.

Једна ствар коју треба приметити је да водите белешке након сваког истраживања. Можете приметити која стратегија функционише и које треба променити да бисте добили боље резултате.

Креирајте категорије

Категорије се могу креирати на више начина, као што су личне навике. Али док креирате категорије, морате осигурати да то додаје вредност за кориснике.

На пример, ако имате сајт који је организован интерним речником и акронимима, новим корисницима може бити тешко да га разумеју. Дакле, да бисте креирали категорије које раде за вашу публику, можете почети са комплетном листом садржаја. Затим спроведите истраживање корисника да бисте груписали садржај и одредили му приоритет.

Можете почети тако што ћете креирати категорије које се примењују на веће групе садржаја са сличним темама. На пример, ако имате различите производе као што су мајице, хаљине, кошуље, свечана одећа, итд., можете их груписати као „одећу“. Сада можете поделити одећу на различите делове као што су мушка одећа, женска одећа итд.

  Како куцати емоји на свом Мац-у помоћу пречице на тастатури

Да бисте добили најбољу категоризацију, можете вршити често тестирање корисника и користити истраживање за сваки одељак. Такође можете да урадите истраживање конкурената како бисте подстакли своје напоре за категоризацију.

Означите своје категорије

Након што креирате све своје категорије и поткатегорије, морате означити сваку од њих. А ако желите да креирате ознаке, уверите се да је то добро урађено јер начин на који означавате сваку категорију утиче на кориснике док користе сајт.

Неки од најбољих квалитета добре етикете су:

 • Мора да привуче пажњу корисника познатим, брзо разумљивим терминима као што су „О нама”, „Дом” итд. То ће помоћи корисницима да разумеју коју страницу су спремни да отворе и траже информације.
 • Ознака мора да покаже шта корисник може да очекује од ње када кликне на ознаку.
 • Додајте контекст помоћу слика и учините ознаку лакшом за разумевање за кориснике.
 • Ознака мора бити лака за скенирање тако да корисници могу брзо да лоцирају области за тражење одговора. Да бисте то урадили, избегавајте сложене или ретке речи које ће читаоци можда теже разумети.

Када све буде готово, можете покренути тестирање употребљивости да бисте били сигурни да добро ради за њих.

Додајте метаподатке и таксономије

Након постављања ознака, организујте сваку категорију и одредите приоритет садржаја за сваку групу. Са метаподацима се лако могу пронаћи различите таксономије. На овај начин посетиоци могу брже да пронађу праве производе или садржај.

Да би процес био ефикасан, морате га споро, бити доследни и користити неке корисне алате.

Укључите функцију претраге

Додавање функције „претрага“ повећава могућност претраживања производа или садржаја на вашој веб локацији. Дакле, када изградите функцију претраге за своју веб локацију, уверите се да имате много страница или производа на својој веб локацији, да је навигација добра и узмите у обзир навике корисника.

У овом тренутку, можда ћете желети да развијете добру навигацију за своју веб локацију тако да корисници могу лако да виде све опције и да их користе да стигну где год желе. Такође морате да употпуните архитектуру своје веб локације са одговарајућим жичаним оквиром, израдом прототипа и моделирањем података.

Тестирање корисника

Након што су горе наведени кораци завршени, ваша информациона архитектура мора бити спремна. И да бисте били сигурни да је добар, спроведите тестирање корисника. Алтернативно, можете да користите аналитичке податке и стекнете увид корисника да бисте обликовали своје напоре на архитектури информација.

Алати за архитектуру информација

#1. Оптимал Ворксхоп

Да бисте помогли корисницима да пронађу праве информације, можете користити Оптимал Ворксхоп и креирати задивљујућу архитектуру. Можете лако да користите њихово тестирање стабла и алате за сортирање картица да бисте тестирали нове ИА-е или упоредили постојеће дизајне.

Поред тога, можете користити визуализације података и постати сигурни да ваш дизајн одговара менталним моделима ваших корисника. Оптимал Ворксхоп ће такође помоћи да се убрза развој дизајна укључивањем ваших заинтересованих страна на сваком кораку.

#2. Треејацк од Оптимал Ворксхоп

Треејацк је још једна понуда Оптимал Ворксхоп-а која ће вам помоћи да креирате разумну архитектуру информација за вашу веб локацију. То ће вам омогућити да стекнете моћне увиде о вашој веб локацији за неколико секунди како бисте могли да доносите боље пословне одлуке.

Треејацк ће вам помоћи да избегнете нагађање и омогућиће вам да разумете потешкоће корисника и како да креирате боље стратегије.

#3. ФловМапп

Дизајнирајте изузетну архитектуру информација за своју веб локацију док правите своје дигиталне производе, апликације и сајтове користећи ФловМапп.

Верује му преко 200.000 корисника широм света због његових интуитивних алата који ће вам помоћи да прикупите, сарађујете и организујете свој дизајн, развој, УКС и стратегију садржаја. ФловМапп се такође повезује са Зохо, Слацк-ом, Интерцом-ом итд. како би ваш рад био једноставнији.

#4. Адобе

Користите Адобе КСД да вас води док правите реалистичне прототипове који причају ваше приче и помажу да се светлије идеје оживе са лакоћом и брзином. Без обзира да ли желите да дизајнирате веб-апликацију, веб-сајт или игру, то вам чува леђа.

Адобе КСД је направљен само за вас са моћним алатима заједно са стручним туторијалима и саветима. Од умрежавања до развоја, Адобе КСД је апликација на једном месту за све ваше потребе дизајна.

Закључак

Архитектура информација је важан корак у управљању садржајем сајта како би корисници могли брже да пронађу релевантне информације. Горе су објашњени неки од принципа и методологија које можете размотрити и користити неке од најбољих ИА алата за креирање задивљујућих дизајна.

Такође можете истражити неке најбоље алате за жичане оквире да бисте побољшали дизајн производа.