Раст вођен производом (ПЛГ)—све што треба да знате да бисте унапредили своје пословање

Да ли тражите стратегију која мења игру, исплативу стратегију изласка на тржиште (ГТМ) која може турбо напунити ваш СааС, веб локацију, мобилну апликацију или софтвер за рачунар?

Не тражите даље од ГТМ концепта вођеног раста производа, који се често назива ПЛГ. То је тајни сос који не само да смањује трошкове аквизиције купаца, већ и ставља приход вашег предузећа на режим аутопилота.

Па, зашто чекати? Хајде да заронимо и трансформишемо вашу пословну стратегију данас!

Преглед садржаја

Шта је раст вођен производом (ПЛГ)?

Уз модел раста вођен производом, корисници могу испробати производ који продајете пре него што га купе. Софтверске компаније, посебно оне које продају СааС, обично користе ПЛГ. Покреће циклус продаје тако што омогућава вашој циљној публици да искуси производ без обавезе.

У ПЛГ-у, све пословне активности за раст компаније, попут аквизиције корисника, омогућавања коришћења производа, задовољства корисника, задржавања корисника и повећања, зависе од производа, а не вашег маркетиншког или продајног тима.

Укратко, ПЛГ је:

 • Усредсређени на купца или корисника
 • Растуће пословање без зависности од агресивног маркетинга
 • Укључивање корисника на основу производа
 • Приступ монетизованим апликацијама и услугама је лак
 • Модел цена заснован на Фреемиум-у

Осим у сектору софтвера као услуге (СааС), можете имплементирати ПЛГ стратегију у следећим предузећима и секторима.

 • Јефтине ПЦ, Мац и мобилне апликације
 • Предузећа која продају лако се пријаве за услуге и алате
 • Скупи, али лаки за уградњу алати
 • Продавнице у којима корисници могу испробати узорак производа пре куповине
 • Бесплатни узорци се шаљу или поклањају корисницима тако да се враћају по још, и обично плаћају ако је производ добар

Такође прочитајте: Напуните своју маркетиншку стратегију уз Фресхмаркетер

Како ПЛГ функционише као стратегија за излазак на тржиште?

ПЛГ функционише као ГТМ стратегија тако што се фокусира на производ или услугу коју продајете. Ваш стартап или посао мора да се концентрише на истраживање проблема крајњих корисника који се веома продаје, а који желите да решите.

Затим направите изузетно корисну, али смешно једноставну апликацију или веб апликацију којој корисници могу да приступе на мрежи. Дозволите корисницима да бесплатно користе све функције око 7 дана. Када корисници схвате колико је производ користан и приступачан, претплате се на плаћени план након 7 дана.

  Како да прекинете везу са Цалл оф Дути налогом

Ваш главни фокус треба да буде на подизању нивоа задовољства купаца како би се више корисника придружило преко фактора виралности производа. Затим повећајте позадинску инфраструктуру производа да бисте одржали велики број укључивања корисника.

Покретачки фактори ПЛГ стратегија

#1. Упутства и упутства у апликацији

Упутства и упутства у апликацији су кључни за побољшање укључивања корисника. Упутства корак по корак и интерактивне пробе или демонстрације помажу корисницима да брзо схвате вредност производа. Поједностављавајући криву учења, ове карактеристике доприносе већој стопи задржавања корисника и општем задовољству.

#2. Корисник генерише садржај

Подстицање корисника да креирају садржај, као што су рецензије, изјаве, или чак интеграције, може бити моћан покретач за ПЛГ. Кориснички генерисани садржај не само да додаје кредибилитет већ и проширује домет производа путем друштвених доказа и препорука постојећих корисника.

#3. Карактеристике виралитета

Функције виралитета су дизајниране да корисницима олакшају да деле производ са својим мрежама. Примери укључују програме за препоруке, дугмад за дељење или позивање пријатеља да се придруже платформи. Ове функције могу брзо да повећају привлачење корисника и органски раст.

Такође прочитајте: Како изградити маркетиншку стратегију од уста до уста која повећава свест о бренду

#4. Бесплатне пробне верзије премијум функција

Понуда бесплатних пробних верзија премиум функција омогућава корисницима да искусе пуну вредност производа пре него што се обавежу на куповину. Овај приступ омогућава потенцијалним купцима да доносе одлуке на основу информација и често доводи до виших стопа конверзије.

#5. Пробне верзије производа или услуге

Понуда бесплатних пробних и демо верзија је суштина стратегије раста вођене производима. Можете понудити временски ограничено, ограничено на функције или комбинацију оба. Корисници ће се пријавити за производ или услугу, испробати их до краја пробног периода и донети информисане одлуке о куповини. Ова стратегија помаже да се ефективно прикаже понуда вредности производа.

#6. Фреемиумс

Фреемиум модели пружају основну верзију производа бесплатно, са премиум функцијама које су доступне уз накнаду. Овај приступ проширује базу корисника, јер се многи корисници у почетку одлучују за бесплатну верзију. Како корисници расту и захтевају напредне могућности, већа је вероватноћа да ће се надоградити, доприносећи расту прихода.

Када око производа изградите јаку корисничку заједницу, то подстиче ангажовање, лојалност и дељење знања. На пример, Мицрософт заједница, званична заједница подршке за Аппле, итд., су платформе на којима заједница корисника сарађује са званичницима компаније или утицајним особама.

Такође прочитајте: Најбоље стартап заједнице у којима предузетници напредују

Предности раста вођеног производима

 • ПЛГ стратегије наглашавају самопослуживање и интуитивно укључивање, што доводи до бржег усвајања корисника јер појединци могу одмах да почну да користе производ.
 • ПЛГ користи виралност и препоруке корисника, смањујући потребу за скупим маркетиншким и продајним напорима, што заузврат смањује трошкове аквизиције купаца.
 • Фокусирајући се на задовољство корисника и континуирану испоруку вредности, ПЛГ стратегије доводе до виших стопа задржавања корисника и смањеног одлива.
 • ПЛГ модели могу брзо да се скалирају, јер сваки нови корисник може потенцијално да доведе више корисника путем препорука и функција виралности.
 • Раст вођен производима ослања се на аналитику података да би се разумело понашање корисника, преференције и тачке бола, омогућавајући побољшања производа и доношење одлука заснованих на подацима.
 • ПЛГ даје приоритет корисничком искуству, што резултира производима који су ближе потребама и преференцијама купаца.
 •   Како затворити Цхромебоок апликације које не реагују

  Сада ћемо разговарати о недостацима раста вођеног производима.

  Недостаци раста вођеног производима

 • ПЛГ често почиње са бесплатним или јефтиним понудама како би привукао кориснике, што може довести до споријег почетног генерисања прихода.
 • Изградња и одржавање производа који може довести до успеха ПЛГ-а захтева значајна улагања у развој производа, корисничку подршку и инфраструктуру.
 • ПЛГ се у великој мери ослања на самопослуживање и аутоматизовано укључивање, што можда не одговара свим сегментима купаца или индустријама.
 • Затим ћемо истражити разлику између ПЛГ-а и других концепата пословне оријентације.

  ПЛГ Вс. Други концепти пословне оријентације

  Салес-Лед вс. Раст вођен производом

  У расту вођеном продајом, продајни тим игра централну улогу у придобијању купаца путем директног контакта, преговора и персонализованих процеса продаје. Насупрот томе, раст вођен производом фокусира се на стварање производа који је сам по себи разумљив и интуитиван. Омогућава корисницима да га усвоје и користе независно, уз минимално или никакво учешће продајног тима.

  Карактеристике Раст вођен продајом Раст вођен производима Модел аквизиције купаца Директни продајни напори, излазни маркетинг Самоуслужни, вирусни маркетинг, препоруке Трошкови аквизиције купаца Висока Низак процес укључивања производа или услуге Обично вођен од стране продајних тимова и менаџера налога. нетизацијаТрадиционални модели одређивања цена са вишеслојним плановима и неготиатионМоже да понуди бесплатне, пробне или вишестепене структуре цена

  Такође прочитајте: Продајна оријентација: Мапа пута за задовољство купаца

  Маркетинг-Лед Вс. Раст вођен производом

  У маркетингу вођеном расту, маркетиншки напори заузимају централно место у привлачењу и конверзији купаца кроз различите промотивне канале и кампање. С друге стране, развој вођен производом даје приоритет изградњи производа који је интуитиван и вредан, подстичући кориснике да га прихвате органски.

  Карактеристике Раст вођен маркетингом Раст вођен производима Модел аквизиције клијената Излазни маркетинг, генерисање потенцијалних клијената, оглашавање Вирусни маркетинг, препоруке, виралност производа Трошкови аквизиције купацаВисокиЛов Процес укључивања производа или услугеКорисници се упућују на продајне тимове ради укључивања. Традиционални модели цена са вишеслојним плановима и преговори могу понудити бесплатне, пробне или вишестепене структуре цена

  Такође прочитајте: СааС маркетинг објашњење

  Компоненте стратегије раста вођене производима

  #1. Дизајн производа усмерен на корисника

  • Креирајте производ који је интуитиван, лак за употребу и фокусиран на решавање специфичних потреба корисника
  • Непрекидно прикупљајте повратне информације корисника да бисте информисали о побољшањима производа

  #2. Самоуслужни пријем

  • Развијте процес укључивања који омогућава корисницима да самостално започну са производом
  • Обезбедите водиче у апликацији, упутства и документацију за усмеравање корисника

  #3. Фреемиум или бесплатни пробни модели

  • Понудите бесплатну верзију производа са ограниченим функцијама (фреемиум) или обезбедите временски ограничен приступ премијум функцијама (бесплатна пробна верзија)

  #4. Јасна понуда вредности

  • Јасно и сажето саопштавајте корисницима понуду вредности производа
  • Истакните како производ може да реши одређене болне тачке или побољша њихов живот

  #5. Доношење одлука засновано на подацима

  • Искористите аналитику података да бисте разумели понашање корисника, идентификовали уска грла и направили побољшања производа на основу информација
  • Пратите кључне показатеље као што су аквизиција корисника, задржавање и стопе конверзије

  #6. Транспарент Прицинг

  • Јавно приказани нивои цена на веб локацији
  • Без скривених накнада, пореза итд.

  #7. Образовање корисника и маркетинг садржаја

  • Креирајте образовни садржај, као што су постови на блогу, вебинари и туторијали, како бисте помогли корисницима да максимизирају вредност производа
  • Користите маркетинг садржаја да бисте привукли и ангажовали потенцијалне кориснике
    Како користити Пинтерест за блоговање и повећати проток саобраћаја

  #8. Стратегије монетизације

  • Развијте јасне стратегије за монетизацију производа, као што су планови за вишеструке цене, додатна продаја, унакрсна продаја комплементарних производа итд.

  Показатељи стратегије ПЛГ

  Показатељи учинка ПЛГ стратегије су такође важне компоненте овог концепта пословне оријентације. Ево метрика које морате пратити:

  • Број нових регистрација корисника
  • Стопа конверзије или проценат бесплатних корисника који су конвертовани у плаћене кориснике
  • Стопа органског раста
  • Стопа препоруке
  • Маркетинг квалификовани потенцијални клијенти (МКЛ)
  • Стопа задржавања корисника (УРР)
  • Број активних корисника
  • Време до вредности (ТТВ)
  • Нето резултат промотера (НПС)
  • Просечан приход по кориснику (АРПУ)
  • Животна вредност клијента (ЦЛВ)
  • Стопа одлива корисника и купаца
  • Коришћење карактеристика производа
  • Цена аквизиције купаца (ЦАЦ)
  • Период поврата аквизиције купаца
  • Коефицијент виралности (К-фактор)

  Сада, хајде да истражимо примере успешних предузећа вођених производима.

  Примери успешних предузећа вођених производима

  #1. Гоогле Воркспаце

  Гоогле Воркспаце апликације као што су Гмаил, Дриве, Документи, Табеле, Слајдови, Меет итд., уживају у ПЛГ стратегији за повећање и одрживост. Гоогле документи су ушли када је Мицрософт Ворд доминирао тржиштем апликација за обраду текста.

  И данас, Гоогле документи имају тржишни удео од 8,33%док Мицрософт Ворд има тржишни удео од 5,94%, према извештајима 6сенсе-а.

  #2. Атлассиан Бусинесс Тоолс

  Скоро све пословне апликације из Атлассиана, као што су Јира Софтваре, Јира Сервице Манагемент, Јира Ворк Манагемент, Цонфлуенце, Трелло, итд., доступне су као бесплатне апликације које могу користити сви. Ово је такође најуспешнији пример ПЛГ стратегије за СааС маркетинг и раст.

  #3. Појам

  Још један кул пример ПЛГ-а је Нотион. То је повезани радни простор где можете да креирате странице са садржајем, базе података, аналитику података, веб странице, базу знања и још много тога. Можете водити више предузећа на Нотион-у по приступачној цени месечне претплате или бесплатно.

  #4. Цанва

  У свету визуелног дизајна и мултимедије, Цанва је очигледан победник. То је такође СааС производ који се одржава у оквиру ПЛГ стратегије. Корисници могу бесплатно да се региструју и користе алатку и надограде када виде вредност у алату.

  Ресурси за учење

  #1. Сертификовани лидер у развоју вођен производом: ПродуцтЛед

  Ово ПродуцтЛед курс вам пружа знање, вештине, оквире и процесе потребне за ефикасно креирање стратегије за успешан приступ вођен производом у послу. Од основа до стварања компаније вођене производом, научите све у 5 једноставних модула.

  #2. Раст вођен производом: Удеми

  Ово Удеми курс пружа солидан курс за знање и вештине трансформације ПЛГ-а за било које пословање. Пријавите се за овај курс ако сте дизајнер производа, лидер за успех купаца или менаџер производа који желите да радите у ПЛГ компанији.

  #3. Раст вођен производом: Како направити производ који се сам продаје

  Ова Амазон књига вам помаже да научите како да креирате СааС производ који се продаје без агресивне продаје и маркетиншких напора.

  Такође објашњава како да претворите бесплатне кориснике у купце, уштедите до 6 месеци и уложите огромна улагања у развој производа објављивањем СааС-а са омогућеним пробним периодом, СааС стратегија одређивања цена и још много тога.

  #4. Ултимативна трилогија за успех вођен производом

  Да ли сте спремни да унапредите своје пословање на нове висине? Истражите потенцијал раста вођеног производима, укључивања и СЕО-а у овој свеобухватној 3-у-1 колекцији књига о ПЛГ-у.

  Објашњења и објашњења ове колекције књига су спремна да револуционишу ваше пословање и покрећу вас ка успеху.

  #5. Укључивање вођено производом

  Ако сте програмер производа и услуга на мрежи и желите да побољшате процес уградње производа на најефикаснији начин који је усредсређен на купца, морате одмах да прочитате ову књигу!

  #6. Маркетинг за раст вођен производом

  Иако је раст вођен производом потпуно независан од маркетиншких стратегија, можете повећати приход од ПЛГ-а комбиновањем са маркетингом.

  Ова књига вам објашњава како да прихватите маркетинг као ПЛГ компанија.

  Закључак

  Без сумње, ПЛГ је најбољи и јефтин приступ за тестирану и доказану стратегију изласка на тржиште. Горњи чланак је покрио све важне аспекте стратегије раста вођене производима, тако да можете да је научите на једноставном енглеском. Да бисте унапредили своје знање о овој теми пословне оријентације, такође сте истражили онлајн курсеве, сертификате и књиге.

  Следеће, најбоље платформе за листање или лансирање вашег производа.