4 разлога зашто ОпенАИ ЦхатГПТ умире

Кључне Такеаваис

  • Тржишни удео ЦхатГПТ-а је угрожен јер га конкуренти сустижу, реплицирају његове могућности и задиру у његову корисничку базу.
  • Цена покретања ЦхатГПТ-а је неодржива, јер ОпенАИ дневно троши милионе долара да би наставио да ради, што доводи до финансијских губитака.
  • ОпенАИ се суочава са тужбама за ауторска права од стране креатора, што доводи ЦхатГПТ у опасност ако се искористе законске рупе, што би потенцијално могло избацити пројекат из колосека.
  • Стратегија компаније Биг Тецх заснована на екосистему и погодна интеграција АИ алата представљају значајан изазов за дугорочни успех ЦхатГПТ-а.

Нове апликације долазе и одлазе вртоглавом брзином у свету технологије. Године 2022. БеРеал је био у моди, изазивајући помаму сваки пут када би се појавило обавештење које је корисницима говорило да сликају. И ко би могао заборавити Вине и његове омиљене кратке видео записе? Али ове некада популарне апликације сада бледе у дигиталној опскурности.

Иако мислимо да је ЦхатГПТ превише добар да би у потпуности пропао као и други технолошки производи пре њега, некада чудесна апликација брзо губи снагу. Ево четири разлога зашто мислимо да ће ЦхатГПТ у великој мери изгубити своју тренутну привлачност.

1. ЦхатГПТ такмичење сустиже

Пионирски производ вам доноси предност првог покретача, али ваш прозор за уживање у овој предности остаје отворен само док је потребно да ваши конкуренти одговоре. Што су ваши ривали мотивисани да реплицирају ваш производ, то брже нестаје ваша предност првог покретача. Као први прави масовно привлачни, вишенаменски АИ цхатбот, ОпенАИ’сЦхатГПТ је обезбедио предност првог покретача.

Када је ЦхатГПТ стигао без упозорења, компаније попут Гоогле-а и Мицрософт-а биле су затечене. Као резултат тога, потрошачима жељним да испробају конверзациону вештачку интелигенцију остала је само једна права опција: ЦхатГПТ. Ово је покренуло невиђени раст цхатбот-а, пошто је ЦхатГПТ постао једна од најбрже растућих веб апликација у историји, окупивши више од 100 милиона корисника за мање од три месеца.

Кредит за слику: Гоогле Трендс

Али као што смо видели у месецима након објављивања, ЦхатГПТ се може реплицирати. Као што су Мета, Антхропиц, Мицрософт, Гоогле, СтабилитиАИ и неколико других, сви су развили моделе који се приближавају ГПТ-4 могућностима. ОпенАИ више нема монопол над напредном конверзацијском АИ. Мицрософт-ов Бинг АИ, Гоогле-ов Бард, Антхропиц-ов Цлауде АИ и мноштво нових конкурената су одрживе алтернативе ЦхатГПТ-у и брзо задиру у ЦхатГПТ-ов тржишни удео.

Кредит за слику: Гоогле Трендс

Подаци компаније Гоогле Трендс и интернет саобраћаја СимиларВеб показује да је саобраћај на веб локацији ЦхатГПТ генерално стао убрзо након доласка конкурената као што су Цхарацтер.аи, Цлауде АИ и Бард. Ово указује да се потрошачи све више окрећу другим ЦхатГПТ алтернативама. Док ЦхатГПТ и даље прима преко милијарду посета месечно, тај број стално опада. ЦхатГПТ је освојио срца и умове, али време на сунцу брзо бледи.

2. Трошкови ЦхатГПТ-а су неодрживи

Док ОпенАИ новац за сагоревање захваљујући спонзорима дубоког џепа као што је Мицрософт, бацање више новца на „проблем трошкова“ не изгледа као добра дугорочна стратегија. И ОпенАИ има озбиљан проблем са трошковима. Према више извештаја, укључујући из Бусинесс Инсидер, ОпенАИ троши око 700.000 долара дневно да би одржао рад скупе технологије која покреће ЦхатГПТ. Дакле, док бесплатно користите ЦхатГПТ да бисте ревидирали свој Тиндер профил, ОпенАИ мора да потроши хиљаде долара да би то омогућио. Како све више корисника користи ЦхатГПТ, ова цена наставља да расте.

Цена скалирања ових модела да би се прилагодили више корисника је једноставно запањујућа. Због тога је ОпенАИ дуго говорио о потреби да се смањи трошак закључивања. Упркос томе што има можда најтоплији нови производ у технологији, компанија губи новац, а финансијски губици се пењу на стотине милиона. Зашто? Цена покретања ЦхатГПТ-а је толико висока да ОпенАИ мора да потроши велики део свог прихода од скоро милијарду долара само да би наставио.

Као стартуп фокусиран на унапређење АИ способности, ОпенАИ је одлучио да приоритет приступу и развоју производа постави у односу на краткорочни профит. Међутим, овај приступ, посебно у области која је гладна новца као што је АИ, захтева стална улагања и финансирање да би се одржао. Остаје да се види дугорочна профитабилност ЦхатГПТ-а јер компанија балансира између иновација, трошкова и прихода. ЦхатГПТ је можда веома популаран, али ОпенАИ банковни рачун осећа бол.

Стварање АИ модела једнако способних као они који стоје иза ЦхатГПТ-а захтева њихову обуку о огромним количинама података. Ово само по себи није нужно проблематично. Основна брига је како је ОпенАИ прикупио ове податке, ко их заиста поседује и да ли ОпенАИ има одговарајућа права или дозволе да их користи за комерцијалне АИ апликације као што је ЦхатГПТ.

Чињеница да ЦхатГПТ може да одговори на одређена питања о материјалима заштићеним ауторским правима или да генерише садржај који опонаша књиге заштићене ауторским правима сугерише да је вероватно био обучен за такав садржај. Ова идеја није добро прошла код људи у креативним индустријама чији приход потиче од поседовања ексклузивних права над материјалима заштићеним ауторским правима.

Због тога се ОпенАИ тренутно суочава са неколико тужби креатора, писаца, уметника и комичара због непрописног коришћења њиховог материјала заштићеног ауторским правима у комерцијалне сврхе. Аутор Џорџ РР Мартин, Џорџ Сондерс и Мајкл Конели и комичарка Сара Силверман само су неки од креатора високог профила који су тужили ОпенАИ због кршења њихових ауторских права.

Тренутно се већина ових тужби одбацује јер тренутно не постоје јасни закони који се баве употребом материјала заштићеног ауторским правима у подацима о обуци АИ. Међутим, како све више креатора поднесе тужбе против ОпенАИ-а, један или два могу да прођу кроз законске рупе, отварајући капије за више креатора да поднесу своје захтеве. Ако или када се то догоди, ОпенАИ би се могао суочити са лавином проблема који би на крају могли да поремете његов пројекат цхатбот-а. Тренутно не видимо да се ово дешава, али ако се догоди, ЦхатГПТ је у озбиљној невољи.

Иако су потребни велики скупови података за изградњу моћне вештачке интелигенције, веома је важно да ли су ти подаци легално и етички извори, уз поштовање власништва и приватности.

4. Велика технологија долази

У технологији постоји конкуренција од стране колега, као што смо раније разговарали, а затим постоји конкуренција великих технологија. Мало домишљатости може вам помоћи да задржите своје вршњаке подаље. Борба против велике технологије, с друге стране, је херкуловски задатак, без обзира на то колико је ваш производ добар. Сећате се Дропбок-а? Компанија је пилотирала, ако не и сама, идеју која мења парадигму о складиштењу датотека у облаку. Био је то ЦхатГПТ свог времена. Али када су Гоогле, Аппле и Мицрософт представили сличне производе, Дропбоку је постало тешко да се такмичи.

Данас постоје иЦлоуд за иПхоне и Гоогле Дриве за Андроид. За просечног корисника, згодније је користити ову уграђену опцију у облаку него додавање услуге треће стране као што је Дропбок. Аппле и Гоогле су урадили добар посао стварајући екосистеме који функционишу у свим њиховим производима, тако да су корисници подстакнути да их се придржавају. Излазак напоље да бисте додали нешто попут Дропбок-а захтева додатни напор када иЦлоуд или Гоогле Дриве обављају посао синхронизације фотографија, докумената и још много тога на различитим уређајима. Погодност побеђује већину људи, а велики екосистем Биг Тецх-а им олакшава да придобију кориснике.

Како АИ алати постају напреднији и неопходни за рад, људи ће вероватно желети чвршћу интеграцију ових алата у своје постојеће токове рада и платформе. Уместо да морају да раде са посебног АИ интерфејса, корисници ће се померити ка могућностима вештачке интелигенције које су неприметно доступне тамо где већ проводе своје време радећи. Управо у оваквим сценаријима, стратегија заснована на екосистему ће се показати од непроцењиве вредности за Биг Тецх.

ЦхатГПТ: АИ херој данас, реликвија сутра?

Иако ће ЦхатГПТ вероватно остати популаран неко време, сада се суочава са тешком борбом да надмаши конкуренте уз задржавање релевантности и тржишног удела. Простор за ћаскање са вештачком интелигенцијом се убрзано развија, а следећа велика ствар би ускоро могла да стигне. ЦхатГПТ је изазвао револуцију вештачке интелигенције, али је отворено за дебату колико дуго ће трајати у центру пажње.