Скок напред или рад у току?

Кључне Такеаваис

 • МимонКс фитнес трацкер нуди праћење глукозе у крви и крвног притиска, али ове карактеристике су ограничене и нису научно потврђене.
 • Дизајн уређаја је робустан и водоотпоран, али је мало тежи у поређењу са својим конкурентима.
 • МимонКс има пристојан век трајања батерије и прецизно праћење откуцаја срца, али му недостаје аутоматско праћење вежбања и има лоше могућности праћења сна.

Да ли је могуће носити, неинвазивни уређај за праћење глукозе у крви и крвног притиска? Аитиспроизвођач у простору носивих уређаја, тврди да је његов 250 УСД мимонКс носиви фитнес трацкер је управо то. Док Аппле и Фитбит су задиркивали праћење глукозе у крви, њихови планови тек треба да се остваре. С друге стране, мимонКс се упустио у нову територију, нудећи праћење глукозе у крви и крвног притиска. Комбинујући технологију сензора за електрокардиограм (ЕКГ) и фотоплетизмограф (ППГ), сат обећава револуционарне метрике. Али колико добро испуњава ово обећање?

мимонКс

Иако обећава, мимонКс фитнес трацкер не успева у свему осим у праћењу глукозе и крвног притиска, који је функционалан, али није научно потврђен. Чак су и те функције ограничене, са честим одустајањем сензора и недостатком обавештења.

Бренд Аитис

Трајање батерије 5-7 дана

Екран ИПС ТФТ 1,3″ 240 к 240 пиксела

Откривање тренинга Нема

Тежина 200 г (7 оз)

Прос

 • Праћење глукозе у крви није потпуно погрешно
 • Крвни притисак није потпуно погрешан
 • Снаппи перформанце
 • Добар век трајања батерије

Цонс

 • Недостатак аутоматског праћења активности
 • Лоше праћење сна
 • Лоша обавештења
 • Ослања се на ГПС паметни телефон

Нажалост, имам приступ само кетонском алкометру (технички алкометар ЦО2), тракама кетонске киселине и манжетни за крвни притисак. Али могу са сигурношћу рећи да мимонКс-ово праћење фитнеса није само дим и огледала. Постоји бар неки степен тачности, мада не могу да кажем колико је тачно. Дефинитивно није довољно да саветујете некога са здравственим стањем. Међутим, може бити од помоћи као секундарни, немедицински алат за мерење.

Дизајнирајте и изградите

У почетку, мимонКс личи на Самсунг Галаки паметни сат, са потпуно металним кућиштем, црним ременом од силиконске гуме и усамљеним механичким дугметом за укључивање екрана. Ту је и сензор покрета. Замахните руком или притисните дугме и укључиће се ЛЦД ТФТ екран осетљив на додир од 1,3 инча, који приказује аналогни сат, пулс и ниво напуњености батерије. Уређај такође има ЕКГ сензор на доњој десној ивици, са додатним ЕКГ и ППГ сензорима на задњој страни.

  Како стећи онлајн магистериј и диплому из технологије?

Сат је робустан и водоотпоран. Не само да је преживео два получасовна зарона у слану воду, већ се десет пута туширао. Оба испитивања потврђују његову ИП68 водоотпорност. И док је водоотпоран и удобан, мало је претежак и тежи 200 г. Мало је гломазан и тежак у поређењу са ривалима као што је Фитбит Верса 4.

Кључне карактеристике

Праћење кисеоника у крви и откуцаја срца

Пре него што пређемо на нове карактеристике мимонКс-а, хајде да причамо о хлебу и путеру фитнес трацкера: СпО2 и пулсу. Уређај ефикасно прати кисеоник у крви и број откуцаја срца користећи свој ППГ сензор, поклапајући се са прецизношћу (унутар 10%) Фитбит Верса Лите и манжетне за крвни притисак у границама од неколико откуцаја у минути. Међутим, познато је да је СпО2 тешко пратити. Што је још важније, то није метрика у коју би потрошачи требало да верују. Као и већина уређаја за праћење СпО2, честе су грешке сензора и опадања у мерењу. Али генерално, сензор ради исто као и на другим носивим уређајима.

ЕКГ сензор

ЕКГ сензор је јединствен додатак, који нуди два режима: један када се додирне прстом и други када су задњи сензори у контакту са вашом кожом. ЕКГ пружа прецизнија очитавања од ППГ-а, захваљујући бољој проводљивости. Иако је вредно напоменути да је ЕКГ на зглобу мање прецизан од Полар ремена, који је дизајниран да оствари континуирани контакт са кожом. Међутим, ја више немам Полар Страп и не могу да коментаришем степен тачности мимонКс-а.

Праћење крвног притиска и глукозе у крви

Иако нисам могао да проверим тачност мерача глукозе у крви због недостатка компаратора медицинске оцене, могао сам разумно да проценим да ли је уређај за праћење барем детектовао флуктуације глукозе у крви и крвног притиска. Заиста, мимонКс је регистровао повећање нивоа глукозе у крви два сата након оброка и смањење након вежбања. Исти је случај и са очитањима крвног притиска, који се повећавао током активности и смањивао када сам био у стању мировања.

Ова очитавања су била у складу са мојим кетонским мерачем даха и манжетном за крвни притисак, што сугерише да би уређај потенцијално могао да промени игру за оне који се баве било глукозом у крви или високим крвним притиском. Али не могу да потврдим да ли је то једнако медицинском трагачу. Мој инстинкт је да није с обзиром на то да су сензори често падали, када је сат очигледно изгубио контакт са мојим зглобом.

  Да ли ВПН-ови чувају ваше личне податке?

Праћење вежби и ГПС

Уређај подржава различите вежбе које се ручно прате, али функције праћења су слабе у поређењу са конкурентима. На пример, за разлику од многих врхунских уређаја за праћење, мимонКс се ослања на ГПС за паметне телефоне, што је вероватно фактор који доприноси продуженом трајању батерије. А то значи да ћете морати да понесете телефон са собом када трчите.

Нажалост, мимонКс не укључује ниједну функцију за праћење мање напорних вежби, као што су ходање или планинарење. И опет, ово је кратак у односу на своје конкуренте. Вероватно најгора карактеристика је недостатак аутоматског откривања вежбања. То значи да ћете се ослањати на ручно подешавање вежбе, а затим запамтити да искључите праћење вежбе на крају активности. У мом случају, сетим се да искључим сат можда једну од пет вежби. Мада, као што сам сазнао, праћење вежби је прилично лоше и ионако је склоно падовима. Другим речима, повремено ћете изгубити вежбу или две.

Праћење спавања

Праћење сна у мимонКс-у није нешто о чему треба писати. Највећи проблем је што тачност није баш добра у поређењу са Фитбитом и полисомнографом (Мусе С). МимонКс не детектује стања спавања и неспавања са којима су други трагачи одлични, као што је буђење из сна. И уопште не открива РЕМ сан. Замислили бисте да би паметни сат за праћење фитнеса који може да ради ЕКГ успео да извуче довољно података из свог пакета сензора да одговара свим тим Фитбитовима са једним сензором. Нажалост, чини се да се мимонКс фокусирао на друге аспекте праћења здравља и штедео на праћењу сна. Како сада стоји, ако вам треба фазно праћење сна, потражите на другом месту. МимонКс је бескористан за генерисање корисних података о фази спавања.

Екран и кориснички интерфејс

Навигација по уређају је релативно једноставна, без криве учења ако сте упознати са Фитбитовим корисничким интерфејсом. Превлачење надоле приказује обавештења, а превлачење са десне стране даје вам свеобухватно биометријско очитавање, од глукозе у крви до крвног притиска.

Сваким превлачењем са десне стране појавиће се другачија биометријска статистика. Међутим, открио сам да је очитавање глукозе у крви ретко било доступно, вероватно зато што је зависило од тога да ли ЕКГ сензори имају стални контакт са зглобом или довољно влаге да би се обезбедила електрична веза.

Приметно је да недостаје интеграција са услугама као што су ИФТТТ, Запиер или Страва, што би некима могло бити потенцијални недостатак. Међутим, ако не користите ниједну од тих услуга, онда је то безначајна брига. Чак и тако, не могу а да не осећам разочарање што не постоји начин да се подеси упозорење о крвном притиску или глукози у крви. Међутим, постоји опција упозорења о откуцају срца. Али пошто је овај сат рекламиран као праћење глукозе у крви и крвног притиска, тужан је пропуст не дозволити друге врсте система упозорења.

  Како уклонити уређај из Спотифи Цоннецт-а

Трајање батерије

Оглашаван да траје око десет дана, мимонКс је прошао респектабилних шест дана у мом тестирању. Нажалост, коришћење било ког сензора је изазвало огромну количину пражњења батерије.

Употребљивост и удобност

Удобност је субјективна, али за десет дана сталног ношења сат није изазвао никакве иритације на кожи. Међутим, његова величина и величина нису погодни за оне који се баве тешким физичким радом.

Поређења

По цени од 250 УСД, мимонКс се суочава са оштром конкуренцијом добро успостављених брендова као што су Фитбит и Аппле. Иако ништа од тога не може утицати на крвни притисак или глукозу у крви, одсуство научне валидације је велики знак упозорења. Овај недостатак је увећан у поређењу са Фитбит серијом, која је показала одличну прецизност у праћењу спавања и активности.

Међутим, вреди напоменути да су и Гоогле и Аппле најавили да раде на уређају за праћење глукозе у крви заснованом на ППГ-у и претпостављам да ће се, када издају своје ППГ-базиране уређаје за праћење глукозе у крви, то упоредити на сличној основи са трагач медицинског квалитета.

Од 2023. године, ниједна компанија још није објавила научно потврђен сат за праћење фитнеса на зглобу који користи ППГ сензоре за детекцију глукозе у крви. Другим речима, нема конкурената, иако тачност оба здравственог показатеља вероватно није медицинска. Међутим, постоји много фитнес трацкера без научне валидације који прате глукозу у крви. Колико знам, ниједан уређај такође не нуди очитавања крвног притиска.

Као споредна напомена, мерење крвног притиска помоћу ППГ-а је могуће и упоредиво са манжетном. У студији из 2023. године, тим Универзитета у Сан Дијегу дизајнирао оптички сензор на прстима који би могао прецизно измерити крвни притисак. Нажалост, мимонКс не користи ову технологију.

Да ли треба да купите мимонКс носиви фитнес трацкер?

мимонКс је занимљив уређај са амбициозним скупом функција. Иако треба да ради на својим софтверским грешкама и, пре свега, да тражи научну валидацију, његове пионирске функције праћења глукозе у крви и крвног притиска не могу се занемарити. Међутим, недостатак валидације значи да се сат не може користити за било које здравствено стање, а његове могућности фитнеса и праћења сна су иначе неупадљиве у поређењу са конкуренцијом.

мимонКс

Иако обећава, мимонКс фитнес трацкер не успева у свему осим у праћењу глукозе и крвног притиска, који је функционалан, али није научно потврђен. Чак су и те функције ограничене, са честим одустајањем сензора и недостатком обавештења.