Шта је ЕИП-7514 и како ће поправити Етхереум-ов покварени систем за улагање?

Кључне Такеаваис

  • Улагање у Етхереум је доживјело невиђени раст, али је то изазвало проблеме за мрежу, што је довело до приједлога ЕИП-7514 за рјешавање проблема.
  • ЕИП-7514 предлаже ограничавање стопе раста валидатора како би се успорила стопа ЕТХ залагања и спречило да мрежа буде преоптерећена.
  • Иако је ЕИП-7514 краткорочно решење, он купује време заједници програмера Етхереум-а да смисли дугорочна решења за решавање проблема улагања и обезбеђивање стабилности мреже.

Етхереум улагање је уведено да би се побољшала сигурност и стабилност мреже и од тада је доживео раст без преседана, са тренутним процентом уложеног ЕТХ-а који прелази 20% укупне понуде ЕТХ-а.

Иако је требало да се унапреди мрежа, последице прекомерног улога нису озбиљно разматране током његове имплементације, и то сада изазива проблем за Етхереум мрежу. Етхереум-ов велики обим залагања изазива такав проблем да његови програмери разматрају ЕИП-7514, предлог који мења начин на који Етхереум стекинг функционише.

Дакле, шта је Етхереум ЕИП-7514 и како ће поправити Етхереум стекинг?

Зашто је Етхереум улагање проблем?

Етхереумово крипто улагање укључује валидаторе који закључавају неке ЕТХ у посебном уговору на одређени период. Заузврат, добијају годишњу провизију од око 3,9%, а што више валидатор уложи, то су веће дугорочне награде. Овај подстицај чини привлачним за потенцијалне валидаторе да се придруже мрежи.

  Исправите грешку која је настала приликом покушаја прокси захтева

Сада замислите Етхереум као ужурбану кошницу. Када људи уложе свој ЕТХ, што је као да купују карту за придруживање кошници, они постају пчеле радилице (валидатори).

Више пчела радилица значи више гужве и гужве у кошници. Док ужурбана кошница може бити знак јаке, здраве мреже, превише тога може довести до саобраћајне гужве, што отежава свим пчелама да ефикасно раде свој посао.

Како се више ЕТХ улаже, оптерећење на слоју консензуса се повећава због пораста валидатора. Ово доводи до повећане размене порука и растућег ланца Беацон-а (књиге налога учесника). Док већи улог побољшава безбедност мреже, инкременталне користи се смањују како ниво улога нагло расте.

Поред тога, ако се тренд настави необуздано, скоро сва залиха ЕТХ-а би могла да буде уложена, што, упркос смањењу награда, не спречава даље улагање због високих, непредвидивих приноса од Минер Ектрацтабле Валуе (МЕВ) и привлачности течних токена за улагање. .

Овај развој сигнализира потребу за критичком проценом како би се осигурала дуговечност и стабилност Етхереума.

Шта је ЕИП 7514 и како ће решити проблеме Етхереум-а?

ЕИП-7514 се бави растућим нивоима уложеног ЕТХ-а предлажући промену у стопи раста валидатора. Уместо постојећег експоненцијалног раста, он сугерише прелазак на линеарни модел ограничавањем границе одлива епохе.

Ограничење одлива епохе је параметар који контролише број валидатора који се могу придружити или напустити мрежу у одређеном временском оквиру, такође познатом као епоха, који траје 6,4 минута и укључује додавање 32 нова слота за валидатор сваких 12 секунди. Увођење ограничења епохе значи да ће мрежа успорити брзину којом се нови валидатори могу придружити мрежи, чиме ће се успорити ЕТХ улагање.

  11 књига и курсева за учење НумПи-а за месец дана [2023]

Ако се имплементира, то ће спречити Етхереум мрежу да достигне тачку у којој је половина укупне понуде ЕТХ уложена до маја 2024. и потенцијално 100% до децембра 2024., како је пројектовао програмер Етхереум Цоре Данкрад Феист на Етхереум.орг.

Ово решење је критично, јер тако високи нивои залагања могу потенцијално да поремете равнотежу мреже и погоршају оптерећење на слоју консензуса.

Потенцијални утицај ЕИП 7514 на Етхереум

Предлог ЕИП 7514 није дугорочно решење, с обзиром на то да утицај стекинга није био у потпуности схваћен током његовог увођења у Етхереум блоцкцхаин. Међутим, ради као краткорочно решење.

Увођење чврстог ограничења на ограничење одлива валидатора увелико смањује број нових валидатора који се могу придружити по епохи, повећавајући време које би било потребно да уложени ЕТХ износи значајне делове мреже.

Кредит за слику: Етхереум.орг

Ово би се, наравно, догодило под претпоставком да ред за активацију валидатора остане пун и да промена не утиче на захтев за улагањем.

Иако ово решење не решава у потпуности основни проблем, оно даје заједници програмера Етхереум довољно времена да смисли дугорочна решења за проблеме са улагањем. Нека предложена дугорочна решења укључују смањење награда како би стекинг учинили мање привлачним, увођење МЕВ бурн, суочавање са монополом Лида олакшавањем уласка ликвидних страна за улагање и повећање улога по валидатору.

Међутим, ова решења су непроверена, а с обзиром на природу блокчејн технологије која се стално развија, која увек представља нове изазове, њихова примена без јасног разумевања њиховог утицаја могла би да изазове невиђене ефекте другог реда.

  Како да промените језик који учите на Дуолингу

Одговор заједнице и сталне дискусије

Одговор Етхереум заједнице на ЕИП-7514 је помешан, са подршком и забринутошћу у вези са предлогом.

С једне стране, то се сматра прагматичним кораком за управљање брзим растом удела, спречавањем потенцијалног оптерећења мреже, а самим тим и неопходном мером пре надоградње која би могла робусније да реши проблем. С друге стране, изражена је забринутост због пренагљене природе предлога.

Постоји позив за детаљнију дебату и истраживање алтернативних решења која се баве питањем високог нивоа уложеног ЕТХ без угрожавања других аспеката мреже.

Надоградња Етхереум Денцун-а, која ће вероватно бити имплементирана 2024. године, представљаће ЕИП-7514 као централну тачку дискусија са заједницом, предвиђајући како ће се имплементација овог предлога одиграти.

Будуће импликације ЕИП-7514

Разговор око ЕИП-7514 наглашава динамичну природу управљања Етхереум-ом и проактиван приступ заједнице решавању нових изазова. У најмању руку, ЕИП-7514 би могао да успостави преседан за решавање непредвиђених изазова—али се не може разматрати без разматрања дугорочних импликација.