Шта је ИМАП и како функционише?

ИМАП је стандардни протокол е-поште који се користи за преузимање е-поште. Овај посебан слој омогућава рачунарима и серверима да деле поруке једни са другима.

Мора да сте већ дуже време приступали и користили е-пошту, било преко рачунара, лаптопа или паметног телефона.

Али да ли сте се икада запитали шта вам омогућава да лако приступите тим имејловима и користите их као да су локално ускладиштени на вашем рачунару или паметном телефону?

ИМАП је тај који одређује како ће сервер или рачунар радити на е-поруци. Корисницима олакшава приступ е-пошти.

Хајде да разумемо шта је ИМАП, како функционише, његове предности и друге виталне детаље.

Шта је ИМАП?

Интернет Мессаге Аццесс Протоцол (ИМАП) је популаран протокол слоја преко којег клијенти е-поште примају е-пошту са сервера поште преко ИП/ТЦП везе. Развио га је Марк Цриспин 1986. године, олакшавајући корисницима приступ поштанским сандучићима са удаљене локације као да је локално присутан.

То је један од најчешће коришћених протокола за е-пошту у индустрији који корисницима омогућава несметан приступ е-пошти. Већина сервера и клијената е-поште, укључујући Гоогле, Оутлоок и Мозилла Тхундербирд, подржавају ИМАП.

Извор: пхоеникНАП

Карактеристика која разликује ИМАП од других је његова способност да омогући корисницима да приступе свој е-пошти са било ког уређаја који желе. У основи, он делује као мост или посредник између клијента е-поште и сервера, тако да можете лако да им приступите уместо да их преузимате.

У ИМАП-у, сервер чува сву вашу е-пошту која је већ испоручена и омогућава вам да је прочитате у било ком тренутку користећи сервер као медиј. Пошто се чува централно, све промене одређене е-поште се динамички ажурирају. И видећете промену када приступите е-пошти са другог уређаја.

Међутим, биће вам потребна интернет веза да бисте приступили и видели те промене у е-поруци. Поред читања, ови слојеви ће вам такође омогућити да организујете своје фасцикле, сачувате поруке као нацрте и означите поруке на серверу.

Поврх тога?

Можете да користите више апликација за е-пошту за приступ свим вашим имејловима, а ИМАП ће омогућити да те апликације остану синхронизоване са е-поштом и покажу тренутни статус е-поште. ИМАП у великој мери зависи од ТЦП/ИП транспортног слоја јер помаже у читању и мењању е-поште преко интернета.

Када се успостави ТЦП веза између сервера и клијента, ИМАП користи порт 143 као подразумевани. Међутим, ово није једини порт који ИМАП користи, јер он такође слуша порт 993 када клијенти желе да се безбедно повежу са сервером преко ССЛ/ТЛС везе.

Како функционише ИМАП?

ИМАП је протокол за долазну е-пошту који делује као средњи слој између сервера е-поште и клијента. Рад ИМАП-а је прилично једноставан и беспрекоран и потребан му је само ТЦП/ИП транспортни слој да би се посао обавио.

  Како да ваше фотографије буду безбедне док сте напољу

Када се успостави веза између сервера и клијента, као корисник, само читате е-пошту са сервера и не преузимате је. Док приступате имејловима, можда ћете осетити да су е-поруке локално доступне, али у стварности се чувају на серверу е-поште.

Због тога, ИМАП вам омогућава приступ е-пошти са било ког уређаја и било које локације на којој се налазите. Било да се ради о паметном телефону, рачунару, лаптопу, таблету или било чему другом, неће бити важно јер ћете е-пошту сервера читати преко ИМАП-а.

Функционисање ИМАП-а

За ваше разумевање, следећи кораци ће вам дати детаљан преглед сваког процеса у функционисању ИМАП-а:

 • Као корисник, први корак који предузмете је да се пријавите на налог клијента е-поште и док се пријављујете, клијент долази до сервера е-поште преко ИМАП-а. ИМАП ради са већином клијената е-поште, као што су Гмаил, Оутлоок, Тхундербирд, итд
 • Затим, ИМАП користи порт 143 или 993 да успостави везу између сервера е-поште и клијента. ИМАП, док ради преко Сецуре Соцкет Лаиер (ССЛ), аутоматски се додељује порту 993. Преко ТЦП/ИП-а, додељује се порту 143.

 • Једном када се пријавите на налог е-поште, клијент вам приказује заглавље свих недавних долазних е-порука. Померањем и кликом на следећу страницу можете приступити заглављу предмета свих е-порука.
 • Када желите да прочитате одређену е-пошту, ИМАП преузима ту е-пошту и помаже вам да видите све детаље испод заглавља. Међутим, аутоматски се преузима само порука, а не прилог.
 • Клијенти е-поште углавном користе ИМАП као средњи слој јер омогућава брз приступ е-пошти. Што је најважније, прилично је безбедан, тако да нема шансе за неовлашћени приступ. Постоји много протокола за преузимање е-поште као што су ПОП и СМТП, али ИМАП нуди најглађе и најбрже функционисање.
 • Једном када прочитате е-пошту са сервера е-поште, она остаје на серверу осим ако не извршите било какве измене. Све измене које направите у свом поштанском сандучету се динамички ажурирају и видећете исте измене док приступате са различитих уређаја. ИМАП не брише аутоматски е-поруке којима се приступа осим ако их не избришете.

Затим ћемо разговарати о предностима и недостацима ИМАП-а.

Предности и недостаци ИМАП-а

Сваки протокол за преузимање е-поште има свој скуп предности и мана. Хајде да разговарамо о онима који су повезани са ИМАП-ом.

Предности ИМАП-а

 • Са ИМАП-ом, е-поруке се аутоматски преузимају само када кликнете на њих; стога нуди беспрекоран и брз приступ е-порукама преко клијента без потребе за њиховим преузимањем.

 • Можете да приступите својој е-пошти преко клијента е-поште са било ког места у свету, а такође и са било ког уређаја који имате, било да је то рачунар, таблет или паметни телефон. Е-пошта се увек синхронизује са сервером, тако да је лако доступна.
 • Осим чувања долазних порука, ИМАП складишти све ваше е-поруке, било да су примљене или послате, на удаљеном ИМАП серверу. На тај начин можете приступити свим е-порукама у било које време и осећаћете се да су ускладиштене у локалној меморији вашег уређаја.
 • ИМАП омогућава приступ е-пошти ван мреже. Прилозима се такође може приступити након што их преузмете.
 • Имате опцију да организујете своје е-поруке на серверу у различитим фасциклама и подфолдерима. Можете чак и означити мејлове који су вам важни. Поред тога, можете са лакоћом да читате, сортирате, претражујете и организујете своје е-поруке.
 • ИМАП подржава ИДЛЕ екстензију, где клијент е-поште показује која е-пошта је непрочитана или прочитана у пријемном сандучету.
 • То је једноставан, брз и лак за коришћење протокол за преузимање е-поште који нећете лако пронаћи у другим протоколима. Процес је толико поједностављен да вам помаже да брзо приступите имејловима преко било које интернет везе.
  Цена и спецификације за нови иПхоне СЕ и иПад Про од 9,7 инча

Због ових предности, ИМАП је постао прилично популаран у индустрији и међу корисницима који користе водеће клијенте е-поште.

Недостаци ИМАП-а

Иако ИМАП нуди многе предности, има и неке недостатке. Ево листе:

 • Увек би вам била потребна интернет веза да лако читате, преузимате прилог и шаљете и одговарате на е-пошту преко вашег клијента. Можете проћи кроз одређене е-поруке које сте већ прочитали када немате приступ интернету.

 • Нећете моћи да приступите свим примљеним имејловима када сте ван мреже. Штавише, ако дође до проблема са сервером или нестанка интернета, нећете имати приступ примљеним или послатим имејловима.
 • ИМАП захтева много простора за складиштење на серверу јер се све примљене и послате е-поруке чувају на серверу. За ограничено складиштење на серверу, мораћете да избришете старе е-поруке да бисте примили нове.
 • Ако свакодневно примате много е-порука, мораћете да купите више простора на серверу.
 • ИМАП-ов механизам аутентификације могу заобићи хакери који могу да користе анализатор протокола и лако преузимају корисничка имена и лозинке јер се преносе у једноставном тексту.

Безбедносни проблеми у ИМАП-у

ИМАП може да расте из дана у дан због својих погодности и компатибилности са више уређаја, али има одређене безбедносне проблеме, као што су:

 • Сервер на коме се чувају све поруке е-поште може изазвати озбиљне проблеме ако је компромитован. Ако сервер добављача е-поште на неки начин поквари или се неприкладно искључи, можда нећете моћи да приступите ниједној од својих е-порука.

Штавише, ако је компромитован, хакери ће приступити свим вашим важним документима и личним подацима других.

 • ИМАП преноси корисничко име и лозинку са клијентовог краја на сервер без шифровања. Подаци за пријаву се преносе у облику обичног текста. На овај начин, хакери могу лако да користе анализатор и украду податке за пријаву од клијената.

Међутим, када је ИМАП интегрисан са ТЛС протоколом, детаљи за пријаву могу бити шифровани током комуникације.

 • Недостатак инхерентне компатибилности са МФА или вишефакторском аутентификацијом један је од главних проблема повезаних са ИМАП-ом. Због тога, хакери могу лако да користе технике прскања лозинки да би се илегално пријавили на различите налоге е-поште.
  9 најбољих алата за обрнути инжењеринг за професионалце за безбедност

То представља огромну забринутост за многе организације које користе клијенте е-поште са могућностима за аутентификацију јер ставља много информација рањивим. Због тога многе организације радије избегавају коришћење ИМАП-а.

ИМАП против ПОП3

ПОП3 и ИМАП су два широко коришћена протокола е-поште. Хајде да разговарамо о неким разликама између њих.

ИМАППОП3 Интернет Мессаге Аццесс Протоцол (ИМАП) је напредни протокол који вам омогућава да видите све фасцикле на серверу. Протокол поште (ПОП3) је једноставан протокол који омогућава преузимање порука из пријемног сандучета на локални рачунар. Овде корисници приступају својим имејловима са уређаја који желе. Овде се е-поруке могу прегледати или приступити са уређаја на ком су преузете. ИМАП служи као посредник између клијента и сервера. Дакле, сервер чува сваку е-пошту. Е-поруке, једном преузете, биће избрисане са сервера без икакве конфигурације. Не можете приступити имејловима ван мреже. Е-порукама можете приступити ван мреже, али на истом уређају. Све док корисник не кликне на тела е-порука, неће се преузети; имена пошиљаоца и теме се брзо попуњавају у клијенту е-поште. Подразумевано, е-поруке се преузимају; стога им је потребно дуже да се учитају. Пошто се е-поруке не бришу аутоматски са сервера, ИМАП-у је потребно више простора за њихово складиштење. Пошто се е-поруке аутоматски бришу са сервера, ПОП3 штеди простор за складиштење е-поште.

ФАКс

Да ли је ИМАП застарео?

Одговор: ИМАП постепено застарева јер је Мицрософт престао да подржава аутентификацију корисничког имена и лозинке за ИМАП. Заједно са Мицрософт-ом, многи клијенти е-поште такође су престали да подржавају овај протокол. Међутим, постоје неки клијенти е-поште који и даље подржавају овај протокол за преузимање е-поште и настављају да доносе побољшања.

Шта је сигурније: ПОП3 или ИМАП?

Одговор: ИМАП би могао да буде безбеднији јер се све поруке е-поште чувају на серверу. Чак и ако се ваш телефон изгуби или се деси неки квар на крају клијента е-поште, сви ваши мејлови су безбедни на серверу. Међутим, са ПОП3, све е-поруке се преузимају и чувају на уређају, и може бити озбиљан проблем ако се уређај украде или изгуби.

Да ли ћу изгубити имејлове ако променим ПОП у ИМАП?

Одговор: Нећете изгубити е-пошту ако увозите и извозите у Оутлоок док прелазите са ПОП на ИМАП. Само треба да креирате нови ИМАП налог у свом клијенту е-поште и једноставно извезете поруку са ПОП на ИМАП.

Завршне речи

Овај чланак ће вам дати идеју о ИМАП-у и како он функционише. Овај протокол за преузимање е-поште чини приступ е-порукама прилично једноставним задатком. Нуди многе погодности и функције које чине ИМАП одличним избором за многе клијенте е-поште.

Затим погледајте апликације да бисте очистили пријемно сандуче е-поште.