Шта је ИМЕИ мог телефона? Ево шта треба да знате

Кључне Такеаваис

  • ИМЕИ број је јединствени идентификатор за мобилне уређаје и помаже да се сваки уређај разликује један од другог. Сличан је идентификационом броју возила (ВИН) који се користи у аутомобилској индустрији.
  • Органи за спровођење закона воде евиденцију о изгубљеним и враћеним телефонима идентификованим по њиховом ИМЕИ броју. Промена ИМЕИ броја је незаконита у многим регионима.
  • Можете пронаћи свој ИМЕИ број на Андроид-у бирањем *#06# или у подешавањима телефона. На иПхоне-у можете бирати *#06#, проверити мени подешавања или га лоцирати на СИМ лежишту или полеђини старијих модела.

Можда сте чули да вас осигуравајућа компанија или полиција охрабрују да снимите свој ИМЕИ. Можда сте га чак видели у подешавањима телефона или паковању уређаја. Оно што није тако јасно је чему заправо служи ИМЕИ број.

Дакле, шта је тачно ИМЕИ број и како да пронађете свој?

Шта је ИМЕИ број?

Аппле

Међународни идентитет мобилне опреме (ИМЕИ) је јединствени нумерички идентификатор за сваки мобилни уређај. ИМЕИ број помаже да се сваки уређај разликује један од другог. Ако однесете свој телефон на поправку, они ће га пратити користећи ИМЕИ да би га разликовали од других милиона иПхоне-а, на пример.

Стандардни ИМЕИ број је низ од 14 цифара, са додатном 15. контролном цифром за верификацију целог низа. Постоји и варијација од 16 цифара која укључује информације о верзији софтвера уређаја, познату као ИМЕИСВ.

  7 ефикасних апликација за праћење употребе података на вашем иПхоне-у

Од 2004. године ИМЕИ се појављује у формату АА-ББББББ-ЦЦЦЦЦЦ-Д. Секције означене са А и Б су познате као код за доделу типа (ТАЦ). ТАЦ део ИМЕИ идентификује произвођача и модел уређаја. На пример, Гоогле Пикел ТАЦ код је 35-161508, док је иПхоне 6с Плус 35-332907.

Неки модели имају више ТАЦ-ова у зависности од ревизије, локације производње и других фактора. На пример, иПхоне 5Ц је имао пет различитих ТАЦ кодова.

Шест Ц цифара представљају јединствени серијски број вашег уређаја, а произвођач слушалице их дефинише. Д део ИМЕИ-а је контролна цифра која обезбеђује да ИМЕИ испуњава Смернице за доделу и одобрење. Контролна цифра је приказана на паковању да би се спречило погрешно снимање ИМЕИ-ја, али не чини део документованог ИМЕИ-ја.

За шта се користи ИМЕИ број?

Основна сврха ИМЕИ-а је да опреми ваш уређај јединственим ИД бројем. У пракси, ИМЕИ је веома сличан идентификационом броју возила (ВИН) који се користи у аутомобилској индустрији. Иако је понекад збуњен, ИМЕИ број је потпуно одвојен од вашег СИМ броја и не може се променити.

Када се повежете на мобилну мрежу, провајдер снима оба броја да би омогућио њихову услугу. СИМ број идентификује ваш налог претплатника, док ИМЕИ идентификује само уређај.

Ако је ваш уређај изгубљен или украден, можете контактирати свог провајдера, који ће можда моћи да блокира ИМЕИ број, спречавајући га да се користи за повезивање на мрежу. Ваш провајдер такође може бити у могућности да контактира друге мреже, тражећи од њих да блокирају уређај. Када то урадите, можете да користите уграђене алате да пронађете локацију свог телефона.

  Како да проверите да ли имате налог

Органи за спровођење закона често воде евиденцију о изгубљеним и враћеним телефонима идентификованим по њиховом ИМЕИ-у. Пошто не постоји добар разлог за промену ИМЕИ уређаја, пракса је незаконита у многим регионима. Међутим, иако је можда незаконито мењати ИМЕИ уређаја, то се ипак дешава. Лопови ће, посебно, покушати да узму бројеве који нису на црној листи и примене их на своје украдене уређаје како би их поново учинили употребљивим. Из тог разлога, препоручујемо да никада не делите или постављате свој ИМЕИ број на мрежи, иначе ћете можда пронаћи свој уређај клониран.

Како пронаћи свој ИМЕИ на Андроид уређајима

Најбржи начин да лоцирате свој ИМЕИ број на Андроид уређајима (односно, Андроид уређајима са утором за СИМ—уређај без утора за СИМ картицу или 4Г/5Г могућности неће имати ИМЕИ број) је отварање апликације за бирање и позивање *#06#. Ваш ИМЕИ број би се одмах требао појавити на екрану. Требало би да видите два ИМЕИ броја ако користите телефон са две СИМ картице.

Алтернативно, идите на Подешавања > Мој телефон или Подешавања > О телефону, у зависности од Андроид уређаја који поседујете. Ови кораци преузимају ИМЕИ бројеве вашег уређаја.

Како пронаћи свој ИМЕИ на иОС-у или иПадОС-у

Баш као и Андроид уређаји, бирање *#06# је најпогоднији начин за преузимање ИМЕИ броја вашег иПхоне-а. То је тренутно и приказаће два ИМЕИ броја ако имате дуал-сим иПхоне.

Такође можете да проверите свој ИМЕИ преко менија подешавања иПхоне/иПад-а тако што ћете отићи на Подешавања > Опште > О. Померите се надоле док не пронађете ИМЕИ број свог уређаја.

  10 најбољих бежичних слушалица за Ксбок за играче

Ако се из неког разлога ваш иПхоне не укључи, искочите СИМ лежиште уређаја и пронађите ИМЕИ испод лежишта. ИМЕИ број треба да буде уписан на овој локацији ако поседујете иПхоне 6с или новији.

Старији модели (иПхоне 5, 5с, 5Ц, 6 и 6 плус) имају своје ИМЕИ бројеве угравиране на задњој страни телефона. Осим ових, постоји много других начина да проверите ИМЕИ број вашег иПхоне-а.

Како пронаћи свој ИМЕИ без телефона

Ако не можете да приступите свом уређају (Андроид или иПхоне), постоје и други начини да пронађете свој ИМЕИ. Малопродајно паковање треба да има етикету са приказаним ИМЕИ. Ваша признаница о куповини такође може да садржи запис вашег ИМЕИ (иако ово није универзално).

Ако намеравате да купите нови уређај, посебно половни, желећете да проверите и његов статус користећи ИМЕИ. Да бисте то урадили, пређите на ИМЕИ.инфо и унесите ИМЕИ број паметног телефона.

Овај бесплатни алат ће вам рећи нешто о уређају, као и понудити вам додатне услуге као што је основна провера црне листе. Ако желите да добијете још већу јасноћу, ИМЕИ.инфо има врхунске услуге као што је засебна провера црне листе за сваког главног оператера у САД и алат за статус закључавања СИМ картице. Ако тражите информације у журби и не смета вам да их платите, врхунска услуга ЦхецкМЕНД нуди проверу историје уређаја за нешто мање од једног долара.

ИМЕИ број је један од најважнијих и јединствених начина идентификације вашег уређаја. Ако већ нисте, требало би да га лоцирате и одмах забележите. Чувајте свој ИМЕИ негде на сигурном, тако да је ту ако вам икада затреба.