Шта је МСЛА штампање? За и против

МСЛА је скраћеница од Маскед Стерео Литхограпхи Аппаратус. То је машина за 3Д штампање која је напредна форма Стереолитхограпхи Аппаратус (СЛА) у којој се смоле очвршћавају када су изложене ултраљубичастом светлу. МСЛА штампачи врше 3Д штампање користећи огроман извор УВ светлости и маскирају га ЛЕД екраном, док СЛА штампачи прате облик сваког слоја уз помоћ УВ ласера. МСЛА штампа се користи у различите сврхе јер се могу произвести квалитетни производи у великим количинама у кратком периоду. Овај чланак је комплетан водич за вас да разумете шта је МСЛА 3Д штампање и разлику између МСЛА и СЛА техника штампања.

Шта је МСЛА штампање?

Слика од ЗМорпх Фаб 3Д штампача са Пикабаи-а

МСЛА штампа је техника 3Д штампања која користи узастопне слојеве очврслих фотоосетљивих смола за тродимензионалне објекте. Ова техника се користи за масовну производњу квалитетних производа по релативно ниској цени прецизно и брзо у поређењу са другим техникама 3Д штампања. Међутим, због високе цене капитала, МСЛА штампаче користе само селективни људи. МСЛА штампачи су такође способни да креирају велике и сложене производе. Штампачи великог обима се могу користити за производњу малих серија и израду прототипа. Један пример МСЛА штампача је 3Д штампач Пеополи Пхеном Л.

Како то функционише?

У МСЛА штампању, фотоосетљива смола се поставља преко ЛЦД и ЛЕД распореда подељеног финим слојем флуороване етилен пропилен (ФЕП) пластике. ЛЦД се првенствено користи за контролу експозиције светлости на смоли постављеној изнад. ЛЦД се састоји од пиксела који одређују облик слоја. Ови пиксели контролишу пролаз када су укључени и искључени у складу са тим. Контрастни узорци пиксела омогућавају процес штампања. Прави слој за 3-8 секунди, а затим прелази на следећи слој.

Зашто одабрати МСЛА штампање?

МСЛА можете изабрати из следећих разлога:

 • Лако можете приуштити штампаче и смоле.
 • Даје глатку површину.
 • Може да штампа сложене структуре.
 • Има низ материјала као што су флексибилни, провидни, керамички, отпорни на ударце и још много тога.
 • Пружа похвалну резолуцију штампе.
 • МСЛА штампачи омогућавају серијско штампање за кратко време.
  Шта је био БеОС и зашто су га људи волели?

МСЛА штампа у дизајну накита

Испоставило се да је МСЛА штампа велика благодат за индустрију накита јер су воштане смоле које чисто сагоревају током ливења. Иначе коришћене методе ливења са ниским садржајем воска које су златари користили морали су да прођу кроз тешко време да би секли на тежи начин у сложеним дизајнима. Овде са МСЛА, ови дизајни се могу штампати лако и прецизно. Једино што је потребно је ЦАД датотека накита унапред.

МСЛА штампа у области медицине

МСЛА 3Д штампа у области медицине се користи за процес биоинжењеринг ткива. Овај процес се назива биоштампање. Укључује креирање модела са живим ћелијама. Може се користити за имплантате костију и зуба, вештачке васкуларне потпоре и скеле органа.

Материјали који се користе у МСЛА штампању

Материјал који се користи у МСЛА 3Д штампању су јединствене фотополимерне смоле које се очвршћавају под интензивним УВ светлом. Најчешће коришћене смоле за 3Д штампање су на бази акрилата или епоксида. Хајде да погледамо све врсте смола:

 • Издржљива смола: То је савитљив и јак материјал са механизмима сличним полипропилену (ПП). Користи се за израду прототипа производа као што су ускочни спојеви и куглични зглобови.

 • Чврста смола: Направљени су да толеришу висок притисак у кратком периоду. Ове смоле су веома чврсте и често се упоређују са АБС термопластом.

 • Стандардна смола: Ове смоле се користе за отиске који захтевају високу резолуцију и оштрину.

 • Прозирна смола: Прозирне смоле су сличне стандардним смолама са неким више механичких својстава. Ове смоле се могу учинити потпуно транспарентним уз накнадну обраду.

Предности и мане МСЛА штампања

Фотографија: Гавин Алланвоод на Унспласх-у

Хајде да копамо у предности и недостатке МСЛА 3Д штампања.

Следеће су предности МСЛА штампања:

 • МСЛА штампачи очвршћавају слој одједном не узимајући у обзир дебљину слоја.
 • Лежиште за штампање МСЛА штампача се помера по З оси, за разлику од СЛА штампача који немају покретне делове у машини.
 • Састоји се од монохроматских ЛЦД светала која приказују сиву тон дуж ивица. Као резултат, добијате глатко штампане површине.
 • Пружа високу резолуцију штампе.

Следе недостаци МСЛА штампања:

 • Ове машине за штампање нису приступачне.
 • Потребан је топао амбијент са одржаваном температуром од 20 до 30 степени Целзијуса.
 • МСЛА штампа се врши у слабом светлу или тамном окружењу, што доводи до честих оштећења и превременог очвршћавања деликатних смола.
 • Процедура после штампања је сложена и опасна по здравље. Неочврсле смоле и новоштампани производи захтевају од корисника да рукују док носе рукавице.
 • Одштампани материјал треба да се опере у алкохолном раствору, а затим стави под екстремно УВ светло 10-15 минута да би се потпуно очврснуо.

Основе 3Д штампања

Сада када сте разумели шта је МСЛА штампање, ми смо овде да дамо кратак опис основа 3Д штампања.

Шта је 3Д штампање?

3Д штампа је позната као део адитивне производње. Адитивна производња је термин који се користи за описивање технике штампе где се део добија додавањем материјала. За 3Д штампање, штампач користи компјутерски подржан дизајн (ЦАД) за прављење тродимензионалних производа. Доступно је мноштво 3Д технологија и низ материјала за извођење процеса 3Д штампања.

Како штампати у 3Д?

Фотографија Минку Канга на Унспласх-у

3Д штампа је лака и компјутеризована процедура. Можете прочитати доле наведене кораке да бисте имали јасно разумевање основа 3Д штампања.

1. Креирајте ЦАД датотеку користећи софтвер као што је Аутодеск Фусион, Онсхапеи многи други.

2. Извезите ЦАД датотеку у универзални тип улазне датотеке 3Д штампача, СТЛ датотеку.

3. Отпремите СТЛ датотеку у софтвер за сечење штампача.

4. Направите потребне промене оријентације, избор материјала и подешавања штампања. Софтвер ће аутоматски почети да сече датотеку у слојеве.

5. Притисните дугме за штампање и поступак штампања ће почети са слојевима један за другим.

3Д штампа за почетнике

Неке основе 3Д штампања које почетници морају знати су детаљи о механизму за штампање. 3Д штампач у основи ради на три осе, то јест:

 • Кс-оса: кретање лево надесно

 • И-оса: кретање напред-назад

 • З-оса: Кретање нагоре и надоле

Екструдер је опремљен на Кс-оси, обезбеђујући материјал за штампач.

Врсте 3Д штампача

Најчешћи типови штампача који се користе у 3Д штампању на основу различитих технологија су:

1. Екструзија

На основу ове технологије, постоје две врсте штампача:

 • Израда фузионих филамената (ФФФ)
 • Континуирано ојачање влакнима (ЦФР)
 • Производња адитива за атомску дифузију (АДАМ)

2. Ласерска фузија

На основу технологије ласерске фузије, постоји неколико типова штампача. Користи ласере велике снаге за спајање прашкастих медија. Следећи су типови штампача:

 • Селективно ласерско синтеровање (СЛС)
 • Селективно ласерско топљење (СЛМ)
 • Директно ласерско синтеровање метала (ДМЛС)

3. Светлосно полимеризовање

Ова технологија користи светлосну полимеризацију за стварање слојева. Следе типови штампача који користе технологије светлосне полимеризације:

 • Стереолитографија (СЛА)
 • Директна обрада светлости (ДЛП)

4. Снага адхезије

То је једна брзо растућа технологија 3Д штампања. У овој методи штампања користе се и пластика и метал. Једини штампач под овом технологијом је Биндер јеттинг.

Разлика између МСЛА и СЛА штампања

Фотографија ЗМорпх Алл-ин-Оне 3Д штампачи на Унспласх-у

Као што смо већ прочитали, МСЛА је напредна верзија СЛА 3Д штампања. Док донекле функционишу на исти начин. Они и даље имају разлике које смо навели у наставку.

МСЛА штампање
СЛА штампање
МСЛА штампа зависи само од броја слојева за штампање.
СЛА штампа зависи од броја слојева као и од количине материјала у сваком слоју.
Има предност у брзини на сваком слоју.
Нема предност у брзини на сваком слоју.
Резолуција штампања је заснована на резолуцији ЛЦД екрана.
Резолуција штампања је заснована на пречнику ласерског зрака.
МСЛА користи УВ светло за очвршћавање смоле.
СЛА користи огледало и ласер за очвршћавање смоле.
Брзина штампања је већа.
Брзина штампања је спорија.
Резолуција штампања је релативно ниска.
Резолуција штампања је висока.
Пример: Сониц Мини 4к

Пример: КСИЗ Принтинг Нобел 1.0 А

Често постављана питања (ФАК)

К1. Колико коштају МСЛА штампачи и смола?

Анс. МСЛА штампачи се разликују по цени, величини и тежини у зависности од функција. Ови штампачи се крећу од 200 до 1100 долара. Смоле коштају од 25-40 долара по килограму до 40-150 долара по килограму. Остала додатна, али неопходна опрема може коштати до 200-400 долара.

К2. Која је додатна опрема потребна за штампач на смоли?

Анс. Ово је неопходна опрема потребна за штампач на смоли и процес после штампања:

 • СТЛ-ови и софтвер за сечење
 • Ултразвучни чистач
 • Нитрилне рукавице
 • Респиратор
 • УВ лампа
 • Метални левак

***

Горе поменути је био водич о МСЛА 3Д штампању и основама 3Д штампања. Читање овога можда је разјаснило све ваше сумње у вези са разликом између МСЛА и СЛА техника штампања. Надамо се да вам је овај водич помогао да разумете како функционише МСЛА штампање. Молимо вас да поделите своје упите или сугестије у одељку за коментаре испод. Такође, реците нам шта следеће желите да научите.