Шта је позитивно, а шта негативно?

„Анода“ и „катода“ су основни термини који се користе у електрохемији и електронским колима. Ове две врсте електрода играју важну улогу у различитим системима, од једноставних батерија до напредних технологија.

Хајде да испитамо њихове разлике, позитивне и негативне етикете и како лако можете знати која је негативна или позитивна.

Шта је електрода?

Важно је да разумете општу идеју о томе шта је електрода пре него што уђете у замршеност тога шта су катода или анода. У најосновнијем смислу, електрода је материјал који помаже у провођењу електричне енергије, омогућавајући електричној струји да уђе или изађе из неметалне средине, као што је електролитичка ћелија.

Једноставно речено, електрода служи као проводник за остваривање електричног контакта са неметалном компонентом кола.

Шта је анода?

Поларитет електроде, било да је анода или катода, зависи од типа кола. Анода је електрода на којој долази до оксидације, што доводи до губитка електрона. Гледајући шта се дешава у галванској ћелији (која претвара хемијску енергију у електричну, као што је пражњење батерије), анода се понаша као негативна електрода јер, током оксидације, електрони остају на електроди и теку кроз спољашње коло.

Насупрот томе, у електролизи, где електрична струја покреће проток електрона у супротном смеру, анода постаје позитивна електрода.

Шта је катода?

Кредит за слику: Распберри Пи

Катода служи као место где долази до редукције, олакшавајући добијање електрона. У галванској ћелији, он делује као позитивна електрода пошто јони подлежу редукцији тако што добијају електроне са електроде и након тога се издвајају.

  Како да направите сопствени Инстаграм канал

С друге стране, у електролизи, катода је негативни терминал, који привлачи позитивне јоне из раствора.

Анода против катоде: разјашњавање поларитета

У почетку се веровало да струја тече од позитивног ка негативном, што је супротно од онога што сада схватамо да је истина. Ова рана заблуда навела је неке да повезују аноду са негативношћу, а катоду са позитивношћу.

Међутим, са исправним разумевањем улога оксидације и редукције у свакој електроди, постаје лако идентификовати која је анода или катода – ово зависи од типа кола.

Шта је електролит у батерији?

Кредит за слику: Тинук/грингер/Викимедиа Цоммонс

У батеријама, електролит се односи на медијум који омогућава проток јона између аноде и катоде док их одржава електрично неутралним. Ово јонско кретање је неопходно за хемијске реакције које се јављају током процеса пуњења и пражњења. Да бисте сазнали више о овоме, прочитајте како функционишу литијум-јонске ЕВ батерије.

Који је позитиван?

Да бисмо разумели поларитет када говоримо о електродама у ћелији или колу, важно је размотрити две реакције које се дешавају на две локације. У галванској ћелији, анода се подвргава оксидацији и функционише као негативна електрода, док у електролизи постаје позитивна електрода. Насупрот томе, катода олакшава редукцију и служи као позитивна електрода у галванској ћелији, али делује као негативни терминал у електролизи.