10 најбољих платформи за тестирање оптерећења АПИ-ја за побољшање перформанси

Шта ако корисник посети ваш сајт за е-трговину и не може да види недавно наручене артикле? Архитектура вашег фронтенда је врхунска, али ако ваш АПИ захтев из неког разлога истекне, то уопште није добро.

Тестирање оптерећења АПИ-ја се врши како би се обезбедило да се такви типови сценарија избегавају колико год могу. То је систематски начин да проверите колико оптерећења ваша АПИ архитектура може да поднесе пре него што је сами корисници упознају.

Током тестирања оптерећења АПИ-ја, количина саобраћаја којим се АПИ тестира обично је већа од очекиваног у производњи. Ово осигурава да је АПИ робустан и поуздан када стварни корисници почну да погађају крајње тачке.

Предности тестирања оптерећења АПИ-ја

Постоје различите врсте АПИ тестова, а један од њих је тестирање оптерећења. АПИ тестирање је генерално важно јер омогућава програмерима да брзо тестирају функционалност апликације без потребе за УИ за тестирање. АПИ тестови су знатно бржи од УИ тестова и много су кориснији при дизајнирању софтверске архитектуре.

АПИ-ји за тестирање оптерећења спречавају уска грла у скалабилности. То је ситуација када се време одговора повећава како се повећава количина оптерећења на АПИ-ју. Тако, на пример, ако је време одговора вашег АПИ-ја 500 мс за 100 захтева у секунди, оно ће се повећати на 800 мс за 1000 захтева у секунди. Све то значи да ваш АПИ више није скалабилан и да морате да га оптимизујете.

Такође, ако се ваши АПИ-ји повезују са АПИ-јима трећих страна, тестирање оптерећења је заиста корисно да би се осигурало да цео систем ради како се очекује.

Сада ћемо погледати најбоље алате за тестирање оптерећења АПИ-ја.

Цлоббр

Цлоббр је апликација отвореног кода као и ЦЛИ (интерфејс командне линије) алат за тестирање брзине и оптерећења АПИ-ја. Можете да подесите временско ограничење захтева, заглавља и корисно оптерећење и тестирате више крајњих тачака АПИ-ја без обзира коју АПИ архитектуру користите.

  Најбољи ВПН-ови за торенте 2023 (септембар)

Још неке од његових карактеристика укључују:

  • Аутоматска ГрапхКЛ детекција
  • ЦИ/ЦД интеграција
  • Тестирање скрипте
  • Трендлинес

Можете да видите резултате у табеларном, као иу графичком формату за метрике као што су стандардна девијација и перцентили. Најбоља ствар у вези с тим је што се сви ваши подаци чувају локално и није потребан налог за тестирање АПИ-ја.

К6

К6 се нуди као алатка отвореног кода, као и услуга у облаку, којој можете приступити у Графани. Користећи К6, можете креирати скрипту у Јавасцрипт-у за тестирање крајњих тачака и покренути је локално, у облаку или на дистрибуираним системима без икаквих проблема.

Такође можете тестирати АПИ из укупно 21 зоне оптерећења широм света. Ово вам помаже да тестирате стварне глобалне саобраћајне ситуације.

Иако је К6 првенствено дизајниран као алат за тестирање оптерећења, можете га користити и за обављање других врста тестирања, као што су:

  • Енд-то-енд Веб тестирање
  • Инфраструцтуре Тестинг
  • Регресија тестирање
  • Тестирање убризгавања грешке

К6 се може интегрисати са популарним алатима за програмере као што су ВС Цоде, Постман, Графана, Датадог, ИнтеллиЈ ИДЕА, итд. Такође, К6 има огромну заједницу отвореног кода од које можете имати користи.

ЛоадВиев

ЛоадВиев је алатка за тестирање оптерећења заснована на облаку која укључује праве претраживаче. Користи се за симулацију АПИ позива, тестирање стварних интеракција корисника у прегледачу, валидацију АПИ одговора, тестирање корисничког искуства под оптерећењем и још много тога.

Можете да направите прилагођену скрипту за тестирање оптерећења за своју веб локацију и тестирате све, од прегледавања и образаца за пријаву до колица за куповину, портала и још много тога. ЛоадВиев се такође може интегрисати са Селениум-ом, ЈМетер-ом, Постман-ом и сродним алатима.

Можете заказати демо позив или почети са бесплатном пробном верзијом да бисте користили ЛоадВиев. Нуди прилагођене цене за корпоративна решења.

ЛоадНиња

ЛоадНиња, као што име каже, је алатка за тестирање оптерећења која се користи за тестирање ваше апликације са стварним претраживачима. Тврди да смањује време креирања тест скрипте за 60% коришћењем свог ИнстаПлаи снимача и вештачке интелигенције.

Може да покрене више правих претраживача истовремено како би прецизно учитао ваш АПИ у реалним условима. Такође добијате увиде који се могу предузети у виду времена навигације заснованог на претраживачу, времена одговора и мрежних података, тако да можете брзо да изолујете проблеме.

  5 најбољих асинхроних веб оквира за Питхон

Интерне апликације се могу тестирати постављањем а заступник. ЛоадНиња не нуди бесплатан план, а планови су засновани на сатима оптерећења.

Поштар

Поштар је АПИ платформа за развој и управљање. Има различите случајеве употребе. Од изградње АПИ-ја до поједностављења сарадње између тимова за развој АПИ-ја, Постман је платформа све-у-једном за АПИ-је.

Тестирање оптерећења АПИ-ја се често назива тестирањем перформанси и Тестирање перформанси поштара платформа вам помаже да симулирате сценарије из стварног света и поуздано их примените. Можете да посматрате метрику учинка као што су времена одговора, стопе грешака и захтеви у секунди под симулираним оптерећењем.

Писање тестова у Постман-у коришћење Јавасцрипт-а је једноставно. Можете тестирати појединачне захтеве, колекције и фасцикле. Користећи ПостботПостман АИ алат, можете да генеришете АПИ тест скрипте користећи вештачку интелигенцију на основу вашег упита.

Са својим слободан нивоможете сарађивати са највише три члана тима и добити приступ већини функција Поштара.

Лоадер.ио

Лоадер.ио је услуга за тестирање оптерећења АПИ-ја у облаку која симулира истовремене везе са вашим АПИ-јем како би га тестирала. Све што треба да урадите је да унесете циљни АПИ домен, покренете тест и надгледате га у реалном времену. Статистичке податке у облику графикона можете делити са члановима вашег тима.

Са бесплатним планом можете тестирати само два УРЛ-а по тесту и 10.000 клијената по тесту. Такође, тест траје само 1 минут.

Лоцуст.ио

Лоцуст.ио је алатка за тестирање оптерећења отвореног кода у којој можете писати тестове користећи програмски језик Питхон. Подржава извођење тестова оптерећења преко дистрибуираних система и стога се може користити за симулацију милиона корисника истовремено.

Може се брзо инсталирати користећи пип, менаџер пакета за Питхон. Лоцуст обезбеђује интерфејс и контролну таблу за приказ извештаја у графичком формату. Међутим, такође може да ради у режиму без главе без ГУИ, генеришући извештаје у обичном тексту у терминалу.

  Како инсталирати и користити Мицрософт Едге на Андроиду

Гатлинг

Гатлинг је такође алатка отвореног кода за тестирање оптерећења дизајнирана за континуирано тестирање оптерећења и интеграцију развојног цевовода. Можете интегрисати Гатлинга са Џенкинсом и пратити регресије перформанси након сваког урезивања.

Обезбеђује језик специфичан за домен (ДСЛ) за програмске језике Јава, Котлин и Сцала за писање аутоматизованих тест скрипти. На крају теста, Гатлинг аутоматски генерише динамичан и живописан извештај.

Гатлинг можете да користите на два начина: инсталирате га као самосталну алатку или га инсталирате као зависност за свој пројекат користећи Мавен или Градле.

ЈМетер

Апацхе’с ЈМетер је популаран опен-соурце алат за тестирање оптерећења који тестира функционално понашање и мери перформансе. Он симулира велико оптерећење сервера, групе сервера, мреже или објекта да би анализирао укупне перформансе под различитим типовима оптерећења и сценаријима.

100% је заснован на Јави и пружа ИДЕ са пуним функцијама за снимање, изградњу и отклањање грешака. ЈМетер може да генерише динамички ХТМЛ извештај, понуди потпуну преносивост, подржава вишенитно и омогућава континуирану интеграцију за Градле, Мавен и Јенкинс.

Такође прочитајте: Апацхе Јметер: Све што треба да знате

БлазеМетер

БлазеМетер може креирати АПИ тестове и пратити ваше АПИ-је од раног развоја до производње. Интегрише се са алатима отвореног кода као што су Јенкинс и Слацк и обавештава тим у право време када се појаве проблеми са АПИ-јем.

Омогућава вам да симулирате преко два милиона виртуелних корисника са 56 локација широм света (Азија Пацифик, Европа, Северна и Јужна Америка). Можете издвојити податке одговора и сачувати их у променљивим које ће се користити у наредним захтевима.

БлазеМетер нуди бесплатан план који можете користити за креирање максималног теста од 20 минута, укупно до 10 тестова и 50 истовремених корисника.

Завршне речи

Тестирање оптерећења АПИ-ја је добро за решавање уских грла у скалабилности, поузданости и безбедности АПИ-ја. Међутим, не може се користити за тестирање стварних интеракција корисника. Имајте на уму да АПИ тестирање само симулира кориснике уместо вас. Ако желите да тестирате стварне интеракције корисника, онда су тестови корисничког интерфејса на стварном претраживачу прави начин.

Затим можете сазнати више о разним алатима за регресијско тестирање!