Шта је скалабилност у блокчејну? Једноставно објашњење

Како све више појединаца и организација користи блоцкцхаин технологију, скалабилност је постала истакнутија. Вероватно сте наишли на овај термин, можда, као на највећи проблем крипто индустрије.

Али шта тачно значи „скалабилност“, посебно у вези са технологијом блокчејна, и зашто је то толико важно?

Шта је Блоцкцхаин скалабилност?

„Скалабилност“ се односи на способност система или процеса да настави да функционише упркос променама у обиму или размери. Слично, скалабилност блокчејна се односи на способност блокчејн протокола да настави да функционише оптимално — без повећаних трошкова — када има више трансакција, података и корисника.

Виталик Бутерин предлаже [PDF] да блокчејн протоколи теже да буду децентрализовани, сигурни и скалабилни, али постижу само два од ових својстава. А карактеристика која се најчешће жртвује је скалабилност.

Када блоцкцхаин није скалабилан, он споро обрађује трансакције, што може довести до загушења мреже (заосталих плаћања) и већих накнада. У међувремену, скалабилни блоцкцхаин може да се носи са великим бројем трансакција у секунди (ТПС) без смањења безбедности, корисничког искуства и накнада или доношења одлука (постизање консензуса са огромном мрежом равноправних актера).

Три кључне метрике одређују скалабилност блокчејн протокола:

 • Латенција: Време потребно да се трансакције емитују на мрежне чворове и упореде њихови одговори да би се постигао консензус утиче на скалабилност. Мање кашњење доводи до скалабилније мреже.
 • Пропусност: Скалабилност блоцкцхаин протокола такође зависи од броја трансакција које може да обради у секунди. Већа пропусност резултира скалабилнијом мрежом.
 • Цена: Ресурси (снага рачунара, пропусни опсег, итд.) потребни за покретање блоцкцхаина одређују његову скалабилност. Више ресурса значило би веће подстицаје мреже, посебно за више учесника у мрежи. Ако подстицаји нису сразмерни трошковима учешћа, можда неће бити учесника мреже.
 •   Најбоље рукавице за игре 2023

  Већина новијих блокчејн протокола као што је Солана су скалабилнији од старијих протокола као што је Битцоин; међутим, они то обично постижу по цену слабијег безбедносног система или веће централизације.

  Да би блок ланци подржали огромне економије и корисничке базе, они морају бити скалабилни. Људи неће усвојити блоцкцхаин протоколе ако су спори и скупи, посебно зато што постоје брзе и јефтине традиционалне опције. На пример, брже је и јефтиније да користите ВИСА за плаћање пице него да користите Битцоин. Отуда је значај скалабилности блокчејна.

  3 кључна метода за скалирање блокчејна

  Неколико блокчејн протокола имплементирало је бројне технике за побољшање кашњења, протока и трошкова без жртвовања сигурности и децентрализације. Међутим, ниједно решење није било у стању да реши трилему блокчејна, посебно јер велики број њих жртвује децентрализацију или безбедност.

  Кредит за слику: Трикона/Схуттерстоцк

  Као резултат тога, блоцкцхаин протоколи обично користе вишеструка решења за побољшање скалабилности блоцкцхаин-а.

  Ове технике се могу категорисати у три широка решења.

  1. Решења слоја 1

  Овде је циљ побољшати примарну блокчејн мрежу за руковање истрошеним трансакцијама. Ово може укључивати решења као што су повећање блокова, смањење времена трансакције или брже сређивање одговора ради консензуса.

  Решења нивоа 1 се имплементирају на ланцу, фокусирајући се на побољшање основног блоцкцхаин протокола без укључивања било каквог секундарног оквира. Обично се ова побољшања врше коришћењем виљушке блоцкцхаин-а.

  На пример, Битцоин је активирао Сегрегатед Витнесс (СегВит) путем софт форк-а 2017. Ова промена је повећала ограничења величине блокова протокола и ефикасност трансакција. Касније те године, хард форк је довео до стварања Битцоин Цасх-а (БЦХ), алтернативног блоцкцхаина са већим величинама блокова, краћим временом трансакције и нижим накнадама за трансакције.

    Како написати (СоВ) Обим посла [+3 Templates]

  Етхереум блоцкцхаин је такође завршио хард форк 2022. Ово је пренело алгоритам консензуса протокола са доказа рада на доказ удела. То је била прва фаза у увођењу шардинга, која Бутерин верује ће даље скалирати мрежу.

  Блоцкцхаин схадинг је решење за ниво 1, иако не захтева виљушку. Уместо тога, то укључује поделу мреже на мање партиције — делове — да би се проширила и побољшала обрада трансакција. Док Етхереум планира да имплементира шардирање негде 2023. године, Зиллика блоцкцхаин већ има четири шарда, смањујући време трансакције, смањујући накнаде за трансакције и побољшавајући задовољство корисника.

  2. Решења слоја 2

  За разлику од решења Лаиер 1 имплементираних на језгро блоцкцхаин протокола, решења Лаиер 2 повећавају скалабилност блоцкцхаина премештањем неких трансакција или процеса ван ланца. Они су секундарни оквири — државни канали и скупови — изграђени на основу основног блоцкцхаин протокола за руковање повећаним обима трансакција.

  • Државни канали: Са државним каналом, две или више страна могу да обављају трансакције брзо, ван ланца, док и даље дозвољавају да се коначност трансакције измири у ланцу. На пример, Тхе Лигхтнинг Нетворк ради на врху Битцоин блоцкцхаина и дозвољава Битцоин трансакције изван основног блоцкцхаина. Уз помоћ паметних уговора, трансакције су запечаћене. Затим се трансакција и њена коначност додају примарном блок ланцу, омогућавајући решавање спорова и затварање канала. Још један пример државног канала је Раиден мрежа изграђена на Етхереуму.
  • Збирни пакети: У међувремену, збирни пакети — на пример, оптимистични или са нултим знањем — извршавају трансакције ван ланца, а затим шаљу податке о трансакцији или доказ валидности основном блокчеин протоколу, где ће бити постигнут консензус. Лоопринг и Азтец су добри примери збрајања без знања, док су Арбитријум један и Оптимизам примери оптимистичних скупова.
    Како изрезати слику

  Штавише, постоје и друге разлике између блок ланца слоја 1 и слоја 2.

  3. Нови ланци

  Заслуге слике: Ицо Макер/Схуттерстоцк

  Могу се креирати различити облици нових ланаца — бочни ланци, плазма ланци и Валидиум ланци — да би се подстакла ефикасна обрада трансакција. На пример, Полигон је Етхереум бочни ланац са прилагођеним спецификацијама за задовољавање специфичних потреба, али и даље има користи и ослања се на Етхереум-ову робусну основу.

  Иако се ова решења понекад називају решењима слоја 2, она су прилично различита. Решења на нивоу 2 су продужетак њиховог колеге на нивоу 1 и обично функционишу у складу са основним блокчеином. Међутим, бочни ланци, ланци плазме и Валидијум ланци су независнији блок ланци са везама са својим колегом на нивоу 1. Обично преузимају одговорност за своју безбедност, алгоритме консензуса или параметре блока.

  Нема скалабилности блокчејна, нема масовног усвајања

  Блоцкцхаин технологија има потенцијал да промени свет какав познајемо. Међутим, то неће променити свет ако скалабилност остане ограничење јер неће бити масовног усвајања.

  Од дигитализације имовине до компанија које користе блокчејн технологију за оптимизацију процеса, будућност је светла за блоцкцхаин технологију ако се може одрживо повећати без жртвовања децентрализације и безбедности.