Шта је ВПН и како функционише?

Технолошко објашњење о ВПН-овима, како они функционишу, њиховим типовима, предностима, безбедносним бригама и још много тога.

Према Сурфсхарк-у, водећој компанији за пружање ВПН услуга, преко 31% корисника интернета претплатите се на ВПН-ове. То је једна петина светске популације.

Разлога има доста.

Прво, једва да постоји 100% земља без надзора на овој планети. А иза тога стоје бројни унутрашњи и спољни фактори; неки од њих, чини ми се, легитимно служе јавном интересу. Ипак, не може се порећи да неке владе постоје да би пратиле своје грађане.

Осим тога, цензура интернета је још једно питање које утиче на све нас.

Фактор у јавним ВиФи преварама, а интернет мало није дигитална катастрофа, очајнички тражећи спас. Осим тога, колико су заиста безбедни ваши лични подаци на мрежи? Узимајући у обзир све ово, ВПН-ови се сигурно појављују као спасиоци!

ВПН-ови: Спасиоци!

Виртуелна приватна мрежа, једноставним речима, ставља заштиту приватности на ваше интернет податке тако да они остају тајни чак и за вашег провајдера интернет услуга, владе или било ког њушкала.

ВПН сервер делује као мост између вашег уређаја и остатка интернета. Технички, то значи да сви остали виде ИП адресу ВПН сервера, а не вашу, што вас чини анонимним.

Шифровање се одвија на машини корисника са ВПН протоколима (ОпенВПН, ВиреГуард, итд.). Остављајући по страни неколико функција, ВПН клијенти су само графички начин примене ових протокола на нашим машинама. Дакле, када кажемо да неко користи ВПН, то заправо значи коришћење ВПН протокола преко клијента.

Ови протоколи шифрују податке на вашој машини и шаљу их на ВПН сервер, где су нешифровани и шаљу се на поштована одредишта у подржаним форматима. Одговор се поново шифрује на ВПН серверу пре него што се пошаље назад кориснику.

Овај непрекидни циклус шифровања-дешифровања чува ваше интернет активности приватним.

У ствари, ово шифровање је толико тешко разбити да су неке земље (попут Северне Кореје, Ирака, итд.) у потпуности забраниле ВПН-ове, док друге (као што су Кина, Русија, Турска, итд.) строго регулишу њихову употребу.

На корисничком нивоу такође можете да проверите да ли су подаци заиста шифровани помоћу алата за анализу мреже, као што је Виресхарк. Занимљиво је да сада имате и претраживаче са уграђеним ВПН-ом!

Врсте ВПН-а

На основу фактора као што су платформа, случајеви употребе итд., Постоји много типова ВПН-ова, као што су:

 • ВПН за даљински приступ
 • Сите-то-Сите ВПН
 • Екстранет ВПН
 • Интранет ВПН
 • Мобиле ВПН
 • Месх ВПН
 • Цлоуд ВПН
 • ССЛ/ТЛС ВПН
 • ССХ ВПН
  Како отворити АСПКС датотеке

Чак су и протоколи, ОпенВПН, ВиреГуард, ИКЕв2, итд., технички самостални ВПН-ови. Такође можемо грубо поделити све ВПН-ове на два типа на основу њихове примене: личне и пословне ВПН-ове.

Предности коришћења ВПН-а

Па зашто бисте користили ВПН осим покушаја да анонимизирате свој интернет отисак? Ево неколико разлога:

 • Јавни ВиФи никада није безбедан. Неколико мрежа које сматрамо „јавним“ су заправо ад-хоц мреже које је поставио оближњи сајбер криминалац. Они могу да евидентирају интернет активности, укључујући све лозинке или финансијске информације које унесемо. Коришћење ВПН-а шифрује податке и обезбеђује безбедност чак и на таквим несигурним мрежама.
 • Приступ понудама специфичним за локацију. Нема све што купујемо свуда исту цену. У ствари, неки брендови узимају у обзир паритет куповне моћи за одређивање цена својих производа на различитим тржиштима. У овим ситуацијама можете имати користи од ВПН-а за куповину робе по сниженој цени.
 • Неограничена забава. Исто тако, ВПН-ови нам помажу да уживамо у забавном садржају без излаза на копно лажирањем наше стварне локације. Заправо, ВПН-ови за стриминг су међу најважнијим разлозима због којих се многи корисници претплате на ВПН-ове.
 • Када знамо шта ВПН ради, подједнако је важно погледати и другу страну.

  Ограничења ВПН-ова!

  Неки корисници мисле о ВПН-у као о непобедивом штиту који их штити од сваке интернет претње, што НИЈЕ тачно. Дакле, иако је то добро у погледу приватности, потребно је разумети и безбедносни аспект.

  ВПН-ови су беспомоћни против злонамерног софтвера. Иако неки ВПН-ови имају блокаторе злонамерног софтвера, већини недостаје таква функција. Чак и ако имају заштиту од злонамерног софтвера, наменски антивирус ће у већини случајева много боље обавити посао. Да поновимо, инфекција злонамерним софтвером стечена посетом сумњивом веб сајту чини сличну штету са и без ВПН-а.

  Преваре су опасне чак и за кориснике ВПН-а. Догађаји као што су пхисхинг преваре, напади рансомваре-а, шпијунски софтвер, друштвени инжењеринг итд., имуни су на ВПН-ове. Такве преваре могу бити резултат преузимања злонамерног софтвера или посећивања лажних реплика легитимних веб локација, након чега следи уношење личних података.

  Корисници ВПН-а се такође прате. Већина веб локација користи неку врсту праћења заснованог на колачићима. Ово се ради за циљано оглашавање и аналитику посетилаца. Иако вам ВПН даје насумичну ИП адресу, не може вам помоћи да избегнете овај облик праћења.

    Мад Цити Мусиц Цодес: Искористите одмах

  Сходно томе, ВПН-ови су део шире загонетке сајбер безбедности, са многим другим кључним компонентама, као што су антивирусни софтвер, менаџери лозинки, вишефакторска аутентификација, итд., које корисник треба да примени.

  Избор доброг ВПН-а

  Индустрија је преплављена добављачима ВПН услуга. И као и свака категорија производа, број лоших је далеко већи од добрих ВПН-ова.

  Овде наводим неколико фактора које треба узети у обзир приликом куповине ВПН-ова.

 • Штаб: Не само диктатуре, чак ни такозване „демократије првог света“ нису толико прихватљиве за приватност. Можете прочитати о једном таквом случају где је А ВПН „без евиденције“. сарађивао са ФБИ, што је резултирало хапшењем његовог корисника. Стога, покушајте да се одлучите за ВПН-ове који се не налазе у земљама које су чланице ниједног савеза за надзор, као што су Фиве, Нине, & Фоуртеен Еиес.
 • Протоколи: Када кажемо ВПН-ови, заправо мислимо на коришћење протокола. Нажалост, неколико ВПН-ова прескаче неке од сигурних и још увек нуди застареле протоколе, чак и по цену приватности корисника. Тренутно су ОпенВПН и ВиреГуард два најбоља доступна која треба да тражите.
 • Шифровање: Ово одређује колико је тешко схватити шифроване податке. На основу добављача ВПН услуга, ВПН протокол може да користи више шифрованих шифри. Од сада, АЕС-256-битну енкрипцију највише користе водећи ВПН-ови. Поред тога, ЦхаЦха20 је још један добар, који се користи у ВиреГуард протоколу.
 • Мрежа сервера: Ово може бити од виталног значаја за некога ко треба да приступи гео-ограниченом садржају. Зато проверите да ли ВПН има сервере у земљи која вас занима. Поред тога, покушајте да не будете подстакнути тврдњом о „серверима широм света“, јер ћете на крају користити само неколико, а перформансе су много више од само бројева.
 • Опште карактеристике: Минимум који бих саветовао је подељено тунелирање. Осим тога, лепо је имати стримовање и П2П оптимизоване сервере, блокатор огласа, аутоматско повезивање, статички ИП итд. Имајте на уму да се ове функције могу разликовати међу апликацијама исте ВПН услуге. На пример, ВПН може да рекламира подељено тунелирање, чак и ако само његова Виндовс апликација има ту могућност, док друге апликације (за мацОС, Андроид, итд.) немају.
 • Сигурносне карактеристике: овој категорији нема краја. Међутим, не би требало да се решите без прекидача за убијање. И много је боље ако можете добити и мултихоп, Тор преко ВПН-а, блокатор злонамерног софтвера, подршку за ИПв6 и ротацију ИП-а.
 • Географско деблокирање: То је један од најтраженијих атрибута сваког ВПН-а. Многе земље, организације и услуге блокирају кориснике интернета који користе ВПН. Замагљивање сервера је специфична карактеристика која функционише у том погледу. Није изненађујуће да само неколико ВПН провајдера нуди замагљене сервере, па чак и тада, нема гаранције да ће функционисати због ограничења која се стално развијају. Оно што је корисно овде је брза корисничка подршка и гаранција поврата новца ако ништа не успије.
 •   25 најбољих бесплатних алата за веб индексирање

  Штавише, погледајте о чему говоре постојећи корисници; Реддит може бити добро место за пролазак кроз „углавном непристрасне“ рецензије корисника о најбољим бесплатним ВПН-овима итд.

  Поред тога, постоји још неколико ствари које смо већ покрили у ВПН функцијама на које треба обратити пажњу.

  Ризици коришћења ВПН-а

  Иако звучи као да се претварате у сигурно уточиште, многи ВПН-ови, једноставно речено, опасни су. И иако је ово уобичајено са бесплатним ВПН-овима за продају корисничких података или пропусног опсега за профит, чак ни сви плаћени нису тако безбедни као што се оглашавају.

  У стварности, коришћење ВПН-а је одабир компаније стациониране у другој земљи уместо вашег провајдера интернет услуга и владе. Једноставним речима, то је коцкање које може да иде у оба смера.

  Прво, ваша ВПН компанија може да види све што желите да сакријете од свог ИСП-а. Можда постоји неколико клаузула у условима услуге до којих већина нас никада не брине када купује.

  Поред тога, ваша земља би вас могла ставити у затвор због једноставног коришћења ВПН-а. Зато морате детаљно да проверите локална правила за коришћење ВПН-а.

  Други ризик је лажни осећај сигурности. Дакле, док добар ВПН шифрује податке, постоји мала шанса да и даље можете бити праћени софистицираним механизмима, као што су напади корелације саобраћаја. Штавише, ризик од малвера и сајбер превара остаје практично непромењен чак и када се користи ВПН.

  Коначно, коришћење ВПН-а за незаконите активности никада није сјајна идеја јер компанија која стоји иза тога може да се извуче под притиском агенција за спровођење закона. Осим тога, не постоји ништа попут ВПН услуге 100% без евиденције.

  ВПН-ови: Потребан је сат?

  ВПН-ови су направљени имајући на уму пословање. Међутим, ВПН-ови за посао такође су се испоставили као потреба просечног корисника интернета.

  Укратко, они штите ваше интернет активности тако да нико други не може „погледати“. Ја, на пример, планирам да базирам свој будући дигитални живот на њима.

  Једини аспект који треба имати на уму је да користите само поуздане ВПН-ове. И за то, предлажем да испробате ПротонВПН. Виндсцрибе је такође добар.

  Следеће, прочитајте зашто ако обављате ових 6 активности на мрежи, ВПН је неопходан за вас.