Шта нова правила Стеам-а о играма вештачке интелигенције значе за играче

Брзе везе

Кључне Такеаваис

  • Стеам је своју политику прилагодио играма које користе генеративну вештачку интелигенцију. Помак од претходног опрезног приступа.
  • Иако би игре вештачке интелигенције могле да повећају избор и разноврсност доступне играчима, то би такође могло довести до тога да се на платформи појави више лопата.
  • На играчима ће бити да пријаве илегални АИ садржај у играма користећи функцију у преклапању у игри.

Иако је Стеам у почетку имао опрезан приступ објављивању игара користећи генеративну вештачку интелигенцију, сада је објавио смернице према којима ће компанија „ослободити огромну већину игара које га користе“. Али шта ова нова правила о играма вештачке интелигенције значе за играче?

Стеам заузима мекши став према играма које користе вештачку интелигенцију

Године 2023, Стеам-ова матична компанија Валве је приметила да јој је потребно време да сазна више о сложеним законитостима и правилима о ауторским правима око генеративне вештачке интелигенције пре него што донесе било какве непромишљене одлуке.

  Упозорење о превари: Не, Нетфлик не суспендује ваш налог

Међутим, 10. јануара 2024. Валве је објавио смернице које ће омогућити програмерима да објављују игре које користе АИ технологију.

У посту на Стеам блогкомпанија је навела:

„Након што смо последњих неколико месеци провели учећи више о овом простору и разговарали са програмерима игара, уносимо промене у начин на који рукујемо играма које користе АИ технологију.“

АИ игре ће се сврстати у две категорије: унапред генерисане (игре које користе средства креирана уз помоћ АИ алата) и генерисане уживо (игре које креирају садржај користећи АИ алате док игра ради).

Било да користе унапред генерисан или генерисан АИ садржај, програмери ће морати да попуне образац за откривање АИ када подносе своју игру. Они ће морати да обећају да игра не укључује незаконит садржај или садржај који крши ауторска права и да је игра у складу са својим маркетиншким материјалима.

Поред тога, игре које користе АИ садржај генерисан уживо мораће да открију које ће заштитне ограде бити постављене како би се осигурало да АИ не генерише незаконит садржај.

Како Стеам-ова политика АИ игара може утицати на играче

Док многе игре користе АИ системе како би ликове који се не могу играти (НПЦ) и непријатеље да реагују, генеративна АИ је новији облик АИ који укључује генерисање текста, слика, видео записа, звука, па чак и кода. Да бисте сазнали више, прочитајте наш водич за генеративну вештачку интелигенцију.

Стеам већ има ознаку „Вештачка интелигенција“. за игре, али многи од ових постојећих наслова користе АИ у традиционалнијем смислу. Дакле, шта нове смернице Стеам-а значе за просечног играча?

  Покрените радње у више апликација да бисте аутоматизовали свој радни ток помоћу Запиер-а

1. Играчи ће имати више игара које могу да бирају на Стеам-у

Стеам је већ дом за широку лепезу игара, са десетинама хиљада нових наслова који се додају сваке године.

Али са широким спектром могућности генеративне вештачке интелигенције, играчи ће вероватно видети повећање разноврсности наслова у понуди. Нарочито из мањих студија који због малог тима не би могли да објављују игре.

Такође ћемо вероватно видети програмере који користе генеративну вештачку интелигенцију на креативне начине, али то није загарантовано.

2. Играчи могу приметити пораст АИ игара ниског квалитета

Уз огроман број игара које Стеам објављује, многе игре лошег квалитета (и игре које клонирају друге наслове) појављују се на излогу.

Пошто генеративна вештачка интелигенција много олакшава креирање елемената игре, можда ћемо видети монументални успон у игрицама са лопатама генерисаним од вештачке интелигенције.

Иако увек можете да игноришете игре које изгледају као да су ниског квалитета, то такође може знатно отежати откривање стварних индие драгуља. Играчи се такође могу наћи да троше новац на игре које обећавају више него што могу да испоруче.

Срећом, можете затражити повраћај новца на Стеам-у. Али то ћете морати да урадите у року од 14 дана од куповине, а не можете да играте игру дуже од два сата.

3. Играчи ће морати да пријаве незаконит садржај вештачке интелигенције

г0д4атхер/Схуттерстоцк

Да би се АИ игра објавила, програмери ће морати да поднесу обавештење Валвеу. Али за оне који су непоштени у свом откривању, одговорност се пребацује на играче да пријаве незаконит садржај АИ.

  Како омогућити приказ мреже Гоогле Меет-а

Стеам напомиње да ће омогућити играчима да пријаве нелегални садржај помоћу преклапања у игри, а Валве наводи:

„Употребом преклапања у игри, играчи могу лако да поднесу извештај када наиђу на садржај за који верују да је требало да буде ухваћен одговарајућим заштитним оградама за АИ генерацију.“

Узимајући у обзир колико често људи заобилазе АИ заштитне ограде, на пример када људи користе бекство из затвора на ЦхатГПТ-у, врло је вероватно да ће неке игре које користе вештачку интелигенцију бити у супротности са Стеамовим политикама. То је све док играчи заиста пријаве да садржај крши правила.

4. Играчи ће морати да пазе на откривање АИ

Ако не желите да играте игре које користе садржај генерисан вештачком интелигенцијом, мораћете да пазите на релевантна открића на страницама Стеам продавнице. Неки играчи ће можда желети да избегну ове игре због бриге о квалитету или етичких брига о томе коме садржај заиста припада.

Надамо се да ће Стеам олакшати уочавање ових открића како би играчи могли да донесу свестан избор игара које желе да играју.

Без обзира да ли сте узбуђени да видите који ће се креативни кораци појавити у Стеам продавници, или сте забринути због утицаја на квалитет и видљивост, игре које користе генеративну вештачку интелигенцију су сада званично добродошле на Стеам.