Шта су ПНГ датотеке? И за шта би требало да их користите?

Кључне Такеаваис

  • ПНГ датотеке нуде компресију без губитака и импресивне приказе у боји, што их чини идеалним за рад са детаљним дигиталним сликама.
  • ПНГ датотеке подржавају милионе боја и имају функцију гама корекције за осветљење и подешавање боја, обезбеђујући тачну репрезентацију на различитим екранима.
  • ПНГ датотеке су познате по својој компатибилности са провидним сликама, омогућавајући слике неправилног облика без беле кутије око ивица.

Формати слика су важни јер утичу на изглед ваше датотеке, компатибилност са другим софтвером и укупне перформансе.

Ако нисте графички дизајнер, онда насумични акроними који прате ваше сликовне датотеке могу изазвати одређену забуну. Ако вам је ПНГ страни језик, онда ће овај чланак бацити светло на то шта су ови типови датотека и када треба да их користите.

Шта је ПНГ датотека?

ПНГ је скраћеница од Портабле Нетворк Грапхицс. Овај тип датотеке је развијен као непатентирано побољшање датотека формата за размену графике (ГИФ), нудећи компресију без губитака и далеко импресивније приказе у боји.

ИТ специјалиста, Оливер Фромме, предложио је назив ПИНГ за формат датотеке, који ће касније постати ПНГ, незванично изведен од „ПИНГ не ГИФ“. „Преносиви“ аспект екстензије датотеке односи се на могућности дигиталног дељења ПНГ датотека.

ПНГ формати датотека се користе за чување, дељење и приказ дигиталних слика високог квалитета. Они су широко подржани тип датотеке и стога се могу видети на скоро сваком програму, веб локацији или софтверу за гледање слика. Популарни програми као што су Пхотосхоп и Иллустратор омогућавају корисницима да сачувају своје датотеке као ПНГ, ЈПЕГ и друге типове датотека, у зависности од њихових потреба.

  Како брзо искључити досадна обавештења на Аппле Ватцх-у

ПНГ датотеке су формати растерских слика који подржавају компресију без губитака. То значи да се ови типови слика компајлирају помоћу пиксела, а не вектора, и да ће мало података бити изгубљено током промене величине слике.

Ови типови слика ће задржати свој оригинални квалитет, без обзира колико пута је датотека уређена или промењена, што их чини идеалним за употребу при раду са детаљним дигиталним сликама.

Карактеристике ПНГ датотека

Брзи развој дигиталне графике и резолуције екрана подстакао је развој ПНГ формата датотека. Осим што су развој ГИФ-ова, ове датотеке имају низ јединствених карактеристика које их чине специјализованим за употребу у дигиталном простору.

1. Компресија без губитака

ПНГ датотеке ће задржати квалитет слике, без обзира на вишеструке измене и величине. Овај аспект их разликује од ЈПЕГ датотека, које често губе више информација током процеса компресије.

2. Пуни спектар боја

ПНГ датотеке подржавају милионе боја, за разлику од ГИФ-ова који подржавају само 256. Функција гама корекције у ПНГ типовима датотека омогућава подешавање осветљености и боја, како то захтевају различити произвођачи софтвера и екрана.

То значи да ће се слика приказати гледаоцу у својим „правим“ бојама када је на екрану, за разлику од чудно дигитализоване верзије која изгледа светлије или засићеније него у стварности.

3. Подршка за транспарентност

Једна карактеристика по којој су ПНГ датотеке познате је њихова компатибилност са провидним сликама. ПНГ датотеке омогућавају кориснику да дели, чува и приказује слике неправилног облика, избегавајући бели оквир који би се иначе појавио око ивица објекта.

  7 најбољих мобилних ММО игара које можете играти данас

Иако постоји много начина да се позадина слике учини провидном, мораће да буде сачувана као ПНГ да би позадина остала невидљива када се сачува или дели.

4. Висока резолуција

Алгоритам компресије без губитака, у комбинацији са широким екраном у боји и великом величином датотеке, значи да су ПНГ слике невероватно детаљне и високог квалитета. Ниједан број измена или компресија неће спречити резолуцију ових датотека.

За шта се користе ПНГ датотеке?

Горе наведене карактеристике чине тип датотеке слике идеалан за употребу у дигиталном простору. Подршка за транспарентност омогућава да се резултати, као што су логотипи или облици неправилног облика, лако деле и увозе без беле позадине.

Функција ПНГ датотеке без губитака је идеална када радите са сложеним сликама или информацијама, често укљученим у графиконе или графиконе. Важни подаци, било да се ради о бројевима или писању, биће задржани чак и ако се целокупна датотека уреди или промени величина.

Висока резолуција и невероватан приказ у боји ПНГ датотека их такође чини погодним за слике које садрже сложене детаље. Ово може укључивати слике или илустрације са линијском умјетношћу, као и фотографије и друге графике које захтијевају квалитет.

Предности ПНГ датотека

Осим провидних слика и компресије без губитака, ПНГ датотеке такође подржавају било који степен непрозирности, што значи да делови слике могу бити прозирни на скали од провидних до непрозирних.

Ови типови датотека нуде слике високог квалитета са спектром у пуној боји. За дигиталне слике, било да је у питању уређивање, чување или дељење, ПНГ-ови су функционална и поуздана опција.

  Учините своје писање изванредним уз помоћ ЦхатГПТ-а

Недостаци ПНГ датотека

Да бисте обезбедили задивљујући квалитет, будите спремни да жртвујете мало простора у фајловима. ПНГ-ови често захтевају више меморијског простора због компримовања слика веће величине датотеке.

Штавише, анимација није подржана, због чега су ГИФ-ови и даље популарни када су у питању покретне слике, иако нису увек најбољег квалитета.

Коначно, ПНГ типови датотека нису практични за штампање. Ове датотеке не подржавају ЦМИК боју, јер су дизајниране да приказују прелепе дигиталне слике користећи РГБ формате боја.

Поједностављене ПНГ датотеке

Најбоље за дигиталне слике, али не и за штампање, ПНГ датотеке су идеалан начин за приказ и дељење дигиталних слика високог квалитета. Ваше потребе за логотипом и веб локацијама су испуњене захваљујући овом паметном формату датотеке високе резолуције без губитака.