10 брзих начина да проверите цурење података—и како да га зауставите

Цурење података представља огроман ризик за ваше лично и финансијско благостање, али можете ублажити потенцијалну штету тако што ћете одмах реаговати и заштитити своје податке.

Није увек лако открити да ли сте жртва повреде података, али постоје неки брзи начини на које можете да проверите да ли је дошло до цурења података.

1. Гуглајте своју адресу е-поште

Најједноставнији метод провере цурења података укључује гуглање ваше адресе е-поште. Стављање ваше адресе е-поште под наводнике када користите Гоогле, то ће осигурати да се враћају само тачна подударања. Ако се ваша е-пошта појави на вебу, можете да истражите и потенцијално затражите да се ваши лични подаци уклоне.

2. Активирајте Гоогле Дарк Веб Мониторинг

Нажалост, Гугл не индексира све странице — а злонамерни делови интернета у којима се тргује и деле украдени подаци ретко су међу тим страницама. Можете користити бесплатну верзију Гоогле-ов извештај о мрачном вебу алат да видите да ли су се ваши лични подаци појавили на веб локацијама које нису јавно индексиране на Гоогле-у.

Да ли надгледање мрачног веба функционише је сасвим друго питање, али с обзиром да је то бесплатна услуга, зашто је не испробати?

  Како користити виртуелне радне површине на Цхроме ОС-у

3. Проверите да ли има цурења е-поште и лозинке

Иако је Гоогле-ова алатка за Дарк Веб Репорт ефикасна, она не открива сва цурења података. Можете да направите свеобухватну слику о томе како би ваши лични подаци могли бити угрожени тако што ћете проверити да ли су се ваша адреса е-поште или лозинка појавиле у упаду података на ХавеИБеенПвнед.

4. Користите Менаџер лозинки

Када проверите своје лозинке, време је да почнете да користите менаџер лозинки. Ако се једна од ваших лозинки појави на мрачном вебу са вашим бројем телефона или адресом е-поште, хакери ће покушати да искористе ту комбинацију за пријаву на стотине веб локација. Ако сте поново користили ту лозинку, могли бисте да изгубите неколико налога.

Од виталног је значаја да пратите своје лозинке, посебно када приступате осетљивим веб локацијама. Мања је вероватноћа да ће ваш банковни рачун или рачун осигурања бити разбијен ако користите јединствену лозинку. Не заборавите да промените своје лозинке ако сумњате да сте хаковани.

5. Пратите активност пријављивања

Осим заштите ваших налога, можете ублажити потенцијалну штету од кршења тако што ћете пратити вашу активност пријављивања. Такође можете да подесите безбедносна упозорења за пријаву путем Гмаил-а, као и друштвених мрежа и многих других сајтова.

У идеалном случају, требало би да покушате да се пријавите са новог уређаја на другој Ви-Фи мрежи (као што је приступна тачка вашег телефона). Ако не добијете е-пошту или пусх обавештење у вези са покушајем пријављивања након промене безбедносних подешавања, мораћете да подесите подешавања фасцикле за нежељену пошту.

  13 ЛЕД/неонских лампи за побољшање вашег подешавања за играње

6. Обратите пажњу на своје фасцикле са отпадом

Чак и ако ефикасно управљате подешавањима фасцикле за нежељену пошту, важне поруке е-поште ће се повремено затећи у вашој фасцикли за нежељену пошту. Од виталног је значаја да повремено прегледате своје фасцикле са нежељеним садржајем да бисте проверили да ли постоје важне е-поруке. Такође можете да користите термине за претрагу као у: све „велика слова“ у Гмаил-у да бисте тражили важне имејлове.

Немојте занемарити неуобичајену количину нежељене поште током ваше претраге јер многи хакери користе метод који се назива „спам бомбардовање“ да би прикрили своју активност.

7. Проверите повезане уређаје

Иако ће вам безбедносна упозорења за пријаву помоћи да одговорите на нова кршења, неће се бавити ниједним неовлашћеним пријавама које су се већ десиле. Од виталног је значаја да повремено проверавате који уређаји су повезани са вашим налозима и избришете све које не препознајете.

Требало би да проверите своју Ви-ФИ мрежу да ли постоје сумњиви уређаји и уклоните све сесије које не препознајете на свом Гоогле налогу. Такође је вредно проверити своје налоге на друштвеним медијима, као што су Фацебоок и Инстаграм, јер хакери могу покушати да пронађу осетљиве податке (као што су подаци о кредитној картици) повезане са вашим налогом.

8. Пратите плаћања картицама и банковним рачунима

Пошто хакери имају тенденцију да проваљују налоге на друштвеним мрежама и мејлове са намером да пронађу осетљиве финансијске информације, можете да добијете представу о томе да ли сте проваљени тако што ћете пратити уплате са картице и банковног рачуна.

  Како онемогућити предлоге за пребацивање на картицу у Цхроме-у

Увек треба одмах да оспорите све трансакције или трансфере за које знате да их нисте извршили. Рано откривање ових лажних трансакција такође ће вам дати прилику да наручите нову дебитну или кредитну картицу, промените лозинку и завршите све сесије пријављивања које не препознајете.

9. Проверите да ли има изненадних падова кредитног резултата

Хакери често чине своју крађу суптилном користећи ваше личне податке за отварање нове кредитне картице, али њихова активност ће увек довести до неочекиваног пада кредитног резултата. Ако пронађете упите које не препознајете или приметите да се ваше коришћење кредита неочекивано повећало, предузимање радњи је од виталног значаја.

Мораћете да предузмете неколико корака да бисте се опоравили од крађе идентитета, укључујући подношење полицијске пријаве и позивање своје банке. Осим тога, требало би да сазнате више о томе како долази до преваре са кредитним картицама и да се потрудите да избегнете понашања која угрожавају ваше финансијске информације.

10. Пратите вести о кршењу података

Што је најважније, требало би да пратите вести о кршењу података. Пријављивање за обавештења од ХавеИБеенПвнед је одлична идеја, као и укључивање обавештења путем е-поште од бироа за праћење кредита као што је Екпериан. Многи веб-сајтови који се фокусирају на покривање вести о повреди података такође нуде билтене на које се можете претплатити и које вам достављају директно у пријемно сандуче.