14 Адобе Лигхтроом услова које би почетници требали знати

Након што снимите фотографије неко време, вероватно ћете желети да почнете да их уређујете и усавршавате свој стил. Адобе Лигхтроом је један од најмоћнијих алата за то и користе га милиони фотографа широм света.

Када први пут користите апликацију, приметићете много алата о којима у почетку можда не знате много. Међутим, знање о томе шта раде је кључно за смањење кривуље учења колико год је то могуће.

Овај чланак ће идентификовати термине са којима треба да се упознате када први пут користите Лигхтроом.

1. Јасноћа

Јасноћа је један од првих алата које нови уређивачи фотографија користе — и није неуобичајено да видите да почетничке измене претерано користе ову функцију. Алат првенствено утиче на средње тонове, чинећи слику јаснијом. Биће вам посебно корисно ако фотографишете зграде (ево како да избегнете уобичајене грешке приликом фотографисања архитектуре).

Ако померите клизач за јасноћу удесно, додаћете га више на те делове слике. Са друге стране, гурањем даље улево ће се текстуре средњих тонова изравнати.

2. Текстура

Текстура је још један кључни алат Лигхтроом-а и користићете га да побољшате одређене области ваше фотографије. Додавање текстура вашим фотографијама је добра идеја ако фотографишете материјале као што су ћебад и џемпери. Слично томе, можда бисте желели да га користите да би дрво и крзно изгледали јасније.

Међутим, морате бити опрезни када користите клизач за текстуру—превише ће учинити да ваша слика изгледа нереално. Покушајте да повећате или смањите у корацима од 5-10 док не пронађете жељени резултат.

3. Експозиција

Можете подесити експозицију у својој камери, а идеално је да слика буде исправна у техничком смислу пре него што је отпремите у Лигхтроом. Међутим, резултат који добијате од камере није увек оптималан када је отпремите и почнете да уређујете.

  5 поузданих МЕАН Стацк хостинг платформи

Померање клизача Лигхтроом Екпосуре удесно ће додати више светла вашој слици. А када клизите улево, урадићете супротно. Претерано излагање ипак није увек лоше; заправо постоје неки креативни начини за коришћење прекомерне експозиције.

4. Дехазе

Дехазе је невероватно корисна алатка за јасније фотографије. Померањем клизача удесно ћете уклонити нежељену маглу, дим и измаглицу. Као резултат тога, извући ћете остале делове своје слике.

Такође можете да померите клизач Дехазе улево да додате измаглицу вашој слици. То је посебно корисно када снимате магловите пејзаже и магловита јутра да бисте створили расположене резултате. А ако покушавате да прикажете топао летњи дан, можда бисте желели да га померите улево.

5. Точак боја

Када се навикнете на основна подешавања боја, можда ћете желети да удвостручите свој стил фотографије. Оцењивање боја је једна од најмоћнијих метода за ово, а постоје четири одвојена точка у боји која можете да користите у Лигхтроом-у.

Лигхтроом-ова три главна точка у боји покривају средње тонове, сенке и светле делове. Када померите круг у средини, својој фотографији ћете додати више те одређене боје. На пример, можда ћете желети да додате наранџасту или жуту за снимке златних сати; једноставно померите круг на те боје.

Такође имате универзални точак боја, који утиче на целу слику. Поред подешавања нијансе и засићености, можете додати или уклонити осветљеност.

6. Корекција сочива

Када отпремите своју фотографију у Лигхтроом, можда ћете приметити неколико суптилних проблема. На пример, слика може изгледати мало изобличена. На срећу, ово је лако поправити; Лигхтроом има опцију једним кликом за исправљање проблема узрокованих вашим објективом.

Када омогућите корекције сочива у Лигхтроом-у, можете бирати између различитих опција за произвођача фотоапарата. Ако се ваше специфично сочиво не појави, увек можете изабрати други профил корекције који ради сличан посао.

  13 апликација за чување деце које ћете користити у 2022

7. Смањење буке

Осим ако не желите посебно зрнаст изглед, слика са прекомерном зрном је прилично неугодна. Можете да користите алатку за смањење шума у ​​Лигхтроом-у да бисте решили проблеме са зрном. Такође ћете пронаћи алтернативне опције за смањење буке у вашим бојама.

Ваша слика ће изгледати глаткије када смањите шум, а можете је контролисати дубље када користите клизач Смоотхнесс.

8. Профил

Једна од првих исправки које ћете направити у РАВ датотеци у Лигхтроом-у је промена профила камере. У зависности од произвођача фотоапарата, видећете широк избор боја и црно-белих профила.

Поред ваших профила који одговарају камери, наћи ћете избор оних које је направио Адобе. Штавише, можете одабрати различите теме—као што су старинске и модерне.

9. Четка за лечење

Понекад ћете приметити неколико досадних додатака на својим сликама — као што су флеке. Уз Лигхтроом, можете их уређивати помоћу алата Хеалинг Брусх.

Можете одабрати колико је велика ваша четкица за лечење и учинити је мање или више транспарентном. Када кликнете на одређени део ваше слике, Лигхтроом ће покушати да пронађе одговарајућу област.

10. Маскирање

Вероватно ћете знати за изоштравање ако сте раније користили основне алате за уређивање фотографија. И иако може бити веома корисна алатка, такође морате запамтити да ће утицати на целу вашу фотографију када је користите. На срећу, можете да контролишете колико слике изоштравате.

Клизач за маскирање вам омогућава да одредите које области желите да изоштрите. Ако померите клизач даље удесно, мање слике ће се изоштрити. Посебно је користан за причвршћивање углова и ивица на зградама, аутомобилима и другим објектима.

11. Геометрија

Геометрија је важна ако желите да промените одређене елементе на фотографији. Можете да исправите своју слику на основу правих линија на слици, додате или уклоните изобличење, ротирате своју фотографију и померите њене делове.

  Како преименовати веблогиц име домена?

12. Тонска крива

Функција Тоне Цурве вам омогућава да промените осветљење у одређеним деловима ваше слике и можете да креирате више ефеката—као што је додавање мат ефекта вашој фотографији. Можете уређивати Светла, Тамне, Сенке и Истакнуте делове.

Многи фотографи такође користе алатку Поинт Цурве, која вам омогућава да уређујете више аспеката ваше слике. Такође ћете пронаћи опције за уређивање одређених тонова боја—као што су плаве и жуте.

13. Пресетс

Унапред подешене поставке су одличан начин да извршите вишеструка подешавања ваших слика у једном потезу и могу убрзати ваш радни ток када се правилно користе. Можете чак и да креирате и продајете своје Лигхтроом унапред подешене поставке након што фино подесите свој јединствени стил.

Када уредите слику, можете да сачувате подешавања клизача додавањем и именовањем сопствених унапред подешених вредности. Адобе нуди неколико унапред подешених опција које такође можете користити. А ако уживате у стилу одређеног креатора, можда ћете моћи да преузмете и користите њихове унапред подешене поставке.

14. ХСЛ

ХСЛ је скраћеница за Хуе, Сатуратион и Луминанце. За сваку боју у Лигхтроом-у, моћи ћете да прилагодите сваки од ових одељака — а они су познати као ХСЛ клизачи.

Када кликнете на сваку боју, можете извршити потребне измене на овим деловима ваше слике. Ова функција је позната као ХСЛ / Цолор у Лигхтроом Цлассиц-у, ау Лигхтроом ЦЦ-у се назива миксер боја. За прве, главна разлика је распоред клизача.

Ако опције за уређивање боја у Лигхтроом-у то не раде уместо вас, такође можете да промените боју својих слика користећи Пхотосхоп.

Лигхтроом делује сложено, али је лако научити како га користити

Адобе Лигхтроом је одлична платформа за уређивање фотографија, без обзира на то колико сте напредни. Што га више користите, брже ћете научити све његове кључне карактеристике. Основни су више него довољни да започнете.

Можете користити многе од алата поменутих са ЈПЕГ датотекама, али РАВ је бољи за дубинске измене и додавање профила камере. Многе од овде поменутих функција доступне су у Лигхтроом-у за десктоп и мобилне уређаје.