17 Подаци и статистика е-трговине које треба проверити 2023

У данашње време, чини се да је скоро немогуће основати посао без присуства на мрежи.

Интернет је направио револуцију у нашем животу, укључујући трговину, и чини се да нема повратка.

Ово ме је заинтригирало да испитам како је тачно индустрија е-трговине радила, посебно имајући у виду да је спремна да претекне традиционалне облике трговине. Након неког истраживања, успео сам да саставим листу трендова и статистика е-трговине које вреди узети у обзир за сваког појединца који покушава да разуме тренутно стање глобалне е-трговине.

Глобална продаја е-трговине

Е-трговина је избацила традиционалну продају право из парка својим запањујућа цифра продаје од приближно 6,31 трилиона долара, за који се очекује да ће расти само у наредним годинама. Стручњаци сугеришу да ће до 2026. године прогноза раста бити 24%, што значи да се очекује да ће овај проценат продаје бити онлајн, доносећи око 8,148 билиона долара.

Извор: инсидеринтеллигенце

Чини се да је продаја е-трговине плодоносна у свим деловима света, али изгледа да су Сједињене Државе ставиле педалу на крај и достигле најбрже растуће платформе индустрије е-трговине и очекују раст од 50%, са 907,9 милијарди долара у 2022. на 1,4 трилиона долара у 2025.

Очекује се да ће Кина, која има највеће тржиште е-трговине на планети, порасти за 15% током истог периода, иза САД на другом месту по расту.

Више није избор имати посао на мрежи, већ потреба. Узимајући у обзир путању е-трговине и вероватноћу да се наша зависност од интернета само повећава, предузећа ће имати значајне користи од претварања у онлајн подухват и послужиће као главна одскочна даска за повећање.

Такође прочитајте: Комплетан водич за е-трговину

Удео на тржишту е-трговине

Не изненађује ме да Амазон поново влада тржиштем е-трговине. На крају крајева, постао је скоро инстинкт тражити све што неко жели да купи на Амазону пре било ког другог места.

Рачунајући за 37,8% укупне продаје е-трговине у САД, извршни директор Енди Џеси је урадио изузетан посао у одржавању процвата пословања након што је оснивач и бивши извршни директор Џеф Безос одступио са места генералног директора 2021.

Чини се да је Амазон најпрофитабилнији у својој матичној земљи у САД, са продајом од преко 356 милијарди америчких долара у 2022.

Друго и треће место заузимају Валмарт и Аппле, са њиховим 6,3% и 3,9% тржишног удела у сектору е-трговине. Међутим, Волмарт стоји на врху брда у погледу највећег саобраћаја, иако је од децембра 2022. имао сулудих 854,9 милиона посета месечно.

Мобилна е-трговина

Мобилна е-трговина или м-трговина је у суштини куповина и продаја робе и услуга путем ручних уређаја као што су паметни телефони и таблети.

У данашње време, већина појединаца има приступ мобилном телефону и интернету, с обзиром на то да су и једно и друго постало широко доступно и приступачно. Дакле, није шокантно да је 2023. 60% све продаје е-трговине у свету се обављају помоћу мобилног телефона и достигли су невероватних 2,2 трилиона долара.

С обзиром на то да су већина потрошача људи (наравно) и да људи проводе све више и више времена на својим мобилним уређајима, очекује се да ће тржишни удео м-трговине порасти само у наредним годинама. После свих оних куповина у последњој секунди и куповине док сте у кревету, фактор погодности свега тога је превише добар да би му се одупрло.

Такође је вредно узети у обзир да су главна покретачка снага за е-трговину миленијалци и генерација З, од којих оба тек треба да достигну свој највећи потенцијал зараде, а обе категорије углавном бирају да купују на мрежи са једне платформе уместо да посећују продавницу.

До 2027. године, процењује се да ће продаја м-трговине достићи 2,4 трилиона долара са тржишним уделом од 62%.

Одрастајући 90-их, ретко је било видети да потрошачи пуне своја колица за куповину, вуку их по тржном центру, а касније их напуштају, остављени да мртве. Међутим, са луксузом који се не захтева притискањем и све је на додир који нуди, примећено је да стопа напуштања колица је била 79,54% у 2022. години, што је повећање у односу на стопу из претходне године од 80,68%.

  10 Пинтерест алата за планирање за максимизирање потенцијала за причвршћивање

Међутим, ово поставља занимљиво питање: зашто напуштамо ова колица?

За власника предузећа је фрустрирајуће да своје потенцијалне купце провуку кроз продајни ток само да би напустили продају на крају пута. Хајде да погледамо зашто би потрошач то урадио:

Извор: Салецицле

➡ Неочекивани трошкови: Студија из 2021. коју је спровео Баимард Институте нам говори да је отприлике 49% напуштених колица узроковано високом, неочекивано коначном ценом производа. Договор који на први поглед може изгледати превише добар да би био тачан, на крају је превише добар да би био истинит. Уздах!😔

➡ Недостатак озбиљних намера за куповину: Сви смо били криви што смо додавали артикле у нашу корпу на веб локацијама које смо случајно открили путем огласа. Уз фактор лакоће куповине на мрежи, феномен „куповине на прозору“ преведен је у онлајн сферу у облику ових напуштених колица.

➡ Креирање налога: Замислите да наиђете на веб локацију са производима који изазивају ваше интересовање. Пронађете лампу која вам се допада, хипотетички речено, и додате је у своју корпу само да бисте били подстакнути страшним „Креирајте налог“.

Па, осим ако нисте паклено склони да набавите ту лампу, обични потрошач би једноставно рекао да је одустане. Са стране продавца је разумљиво зашто би желели да потрошач креира налог; разумљиво зашто би потрошач одлучио да то не учини.

➡ Нема довољно опција плаћања: Ограничене опције плаћања никада нису добар знак у очима потрошача. Многи потрошачи би одустали ако не би пронашли жељени портал/метод плаћања или опцију плаћања приликом испоруке, посебно ако су први пут куповали са веб странице.

Постоје начини да се смањи стопа напуштања корпе за куповину, као што је нуђење различитих опција плаћања, лакше наплате и увид у стварну цену производа од самог почетка и гаранција поврата новца.

Куповина намирница на мрежи доживела је метеорски пораст током пандемије Цовид-19. Иако би се овај раст могао приписати искључиво пандемији, стручњаци очекују да ће се куповина намирница путем интернета само повећати с временом. Према Мерцатусу, до 2025. 21,5% укупне продаје намирница биће обављено онлајн, што износи око 250 милијарди долара од укупне продаје прехрамбених производа од 1,16 трилиона долара.

У Сједињеним Државама, Валмарт је највећи продавац прехрамбених производа на мрежи, са процењеном продајом од око 38,7 милијарди долара.

Први купци могу оклевати, али када потрошач крене путем куповине намирница на мрежи, они често постају стални купци, пријављујући неколико примећених предности за традиционалну куповину намирница, наиме, без посебног редоследа:

  • Уштеђено време
  • Нема проблема са проналажењем продавнице у близини
  • Безбедност (узимајући у обзир последице пандемије, ово се сматра главним плусом)
  • Прављење бољих избора/избегавање импулсивне куповине

Да не спомињемо најочигледнији елемент погодности, наравно, као и већу разноликост.

Појава друштвених медија је заиста променила пејзаж света и пружа савршену платформу за повећање продаје било ког бренда у настајању или већ успостављеног. Чини се да су дани ослањања искључиво на флајере и рекламе на телевизији ствар далеке прошлости.

Иако је још увек вредна маркетиншка тактика, нови клинац у блоку, утицај друштвених медија, има прилично значајан ударац.

Хиперуспех брендова као што је Приме Хидратион Енерги Дринк је савршен пример утицаја друштвених медија. Повезивање са 2 мега Јутјубера и оснивање од стране 2 мега Јутјубера помогло је њеној популарности изузетно, а њени бројеви говоре сами за себе, са 250 милиона долара у малопродаји током прве године.

У празничној сезони 2021. објављено је да 58% потрошачких одлука о куповини били су под утицајем друштвених медија, а платформе као што су ИоуТубе, Фацебоок, Инстаграм и ТикТок су биле на челу свега.

Жељена платформа варира од генерације до генерације, као што је Ген-З преферирајући Инстаграм и ТикТок у односу на Фацебоок; остаје чињеница да већина купаца изјављује да ће друштвени медији утицати на њихове одлуке о куповини. Садржај који неко конзумира често се одражава у његовим одлукама о куповини и спремности да плати.

  Како читати Твиттер теме у обрасцу за дуге објаве

Воице Цоммерце

Која је сврха технологије ако није за лакоћу човечанства? Гласовни асистент је управо то: погодност и, добро, неопходност у одређеним случајевима. Можете се трзати и замолити Алексу, несумњиву краљицу гласовних асистената, да обави куповину. У случају да имате оштећен вид, можете учинити исто.

Узимајући у обзир те факторе, процена је да ће до 2023. глобална вредност од трансакције е-трговине гласовног помоћника очекује се да ће достићи 20 милијарди долара (САД).

Постоји више од једног гласовног асистента. Као и Алека, имамо Сири. Да бисмо се супротставили Сири, имамо Гоогле помоћника. Оба последња, у смислу гласовних асистената на вашем телефону или таблету, надмашују Алека верзију мобилног гласовног асистента. Међутим, Алека побеђује у рату паметних звучника.

Прекогранична е-трговина

Продаја производа или услуга купцима у иностранству користећи веб локацију за е-трговину је у суштини оно што је прекогранична е-трговина. Имамо ли то? Свеет.

Процењује се да је прекогранична е-трговина рачунала 22% испорука е-трговине свих физичких производа у 2022.

Извор: Статиста

Иако је ово тржиште веома примамљиво, захваљујући „скоро“ искључиво интернету, оно не долази без изазова. Морате одвојити време да научите локалне законе, обичаје, културу, царинске прописе и стандарде и да имате поуздану логистику и испоруку.

Персонализација и корисничко искуство

Интернет је обезбедио игралиште за купце да персонализују искуство куповине за купца. Усмерите га према свом укусу и ономе што испуњава њихове захтеве.

Студије то показују 80% купаца радије купују од компаније која им нуди персонализовано искуство.

Мора се разумети њихово циљно тржиште и како да понуде робу и услуге које ће највероватније конзумирати, као што је понуда Металхеад улазница за Гојиру, а не за Ед Схеерана.

Амазон је добар пример за то са својом стратегијом да купцима покажу производе које често купују са оним који тренутно купују. Ако купите гитару🎸, они ће вам понудити избор.

Међутим, оно што их чини таквим лидером на тржишту е-трговине је њихова персонализација и корисничко искуство. Амазон Приме омогућава Приме члановима да попуне анкету, пружајући информације попут њиховог жељеног стила и уклапања.

Након анализе тима људи који су ангажовани да вам помогну да се боље облачите, добићете персонализоване препоруке.

Подешавања плаћања за е-трговину

Упркос очигледном уверењу које можда имамо да се људске навике не мењају, чини се 49% све е-трговине трансакције су биле преко дигиталног новчаника, било да је у питању Аппле Паи, Гоогле Паи, Паипал или остало.

Упркос томе што су дигитални новчаници били релативно нова метода трансакције, они су победили стару добру кредитну картицу за један поен на судијској картици!

Према истраживању, 32% свих дигиталних трансакција/онлајн плаћања обављено је дигиталним новчаницима, а 31% кредитним картицама, а бронзана медаља је припала дебитним картицама са 19%.

Чини се да се повратак не назире јер се очекује да ће дигитални новчаници добити већи удео, који ће порасти до 41% вредности трансакција. Очекује се да ће кредитне и дебитне картице пасти на 23%, односно 19%.

Е-цоммерце Маркетплацес

Тржишта су бојно поље, било на мрежи или ван мреже. Тржишта е-трговине су бројна, с обзиром на то да је њихова награда била процењена на 6,3 билиона долара у 2023. Дакле, наравно, имамо много ратника на терену.

Наш најбољи топ је Амазон, са процењених 4,79 милијарди посета месечно широм света, а друго место иде другој платформи за е-трговину са седиштем у САД, еБаи, са приближно 1,21 милијарде посета месечно у 2022.

Студије показују да је еБаи у другом кварталу 2023. године прикупио процењено на 132 милиона активни купци широм света.

Е-трговина и ЦОВИД-19

Пандемија ЦОВИД-19 имала је тако огроман утицај на укупан начин живота свих који су је преживели, посебно млађе генерације; морало је да изазове талас таласања на тржишту.

Извор: Попис

Е-трговина је била у порасту, али је пандемија 2020. године, упркос трагедији која је била, потресла тржиште е-трговине. Годишња анкета о малопродаји (АРТС) Бироа за попис становништва Сједињених Држава објавила је податке прикупљене 1998. да је онлајн продаја износила само 5,0 милијарди долара у поређењу са постпандемијом 2020. године, када је продаја порасла на 815,4 долара.

Запањујућих 43% у поређењу са 571,2 милијарде долара у 2019. Да завршимо математику, то је Маржа од 244,2 милијарде долара.

  Како користити функцију ТРУНЦ у Екцел-у

Корисничко искуство е-трговине

У малопродајној радњи, неке очигледне ствари могу да вам се истакну када размишљате о побољшању искуства за купца, као што је пријатно управљање, продавница у близини њихове локације, понуда излога, изградња лепе атмосфере, организовање догађаја којима ће присуствовати и још много тога . Ствари нису тако далеко за кориснике који посећују веб локацију.

Добро дизајнирана веб локација за е-трговину која нуди прелеп дизајн, занимљив садржај, подршку за ћаскање уживо и чист изглед дефинитивно побољшава корисничко искуство, али… време је драгоцено. Истраживања показују да само кашњење од 1 секунде у времену одговора странице доводи до а 7% смањење конверзије.

Купац добија свог потенцијалног купца кроз продајни левак, само да би га веб страница која се споро учитава уништила. Анкета показује да су учесници били спремни да сачекају око 6-10 секунди пре него што одустану.

Такође је важно напоменути да начин на који купац посећује веб локацију чини разлику. У просеку, корисници мобилних уређаја се наводно суочавају са споријим временом учитавања од корисника десктоп/ПЦ рачунара.

Претплата Е-трговина

Људи су створења навике, а е-трговина заснована на претплати брине о самој нашој природи нудећи услугу или робу на периодичној основи за месечну или годишњу накнаду.

То користи власнику предузећа тако што доноси стабилан ток готовине, што олакшава планирање за повећање стратегије и задржавање купаца. Купци такође имају користи од тога да не морају да се сете да купе робу или услугу коју редовно користе. Они једноставно могу да се одлуче за претплату и да је испоруче у одређено време и на одређено место.

Упркос пандемији и тренутном вођењу рата између Русије и Украјине, процењује се да се очекује да ће се величина глобалног тржишта претплате за е-трговину повећати са 119,4 милијарде долара на 196,3 милијарде у 2023. уз комбиновану годишњу стопу раста (ЦАГР) од 64,4%.

Очекује се да ће до 2027. порасти на 1482,11 милијарди долара са а 65,8% ЦАГР.

Инфлуенцер маркетинг у електронској трговини

Инфлуенцер маркетинг је стратегија коју предузећа усвајају како би своју услугу или производ довели у центар пажње сарадњом са организацијом или појединцем са значајним друштвеним утицајем. На пример, један од највећих утицаја на планети је Двејн Џонсон, звани Тхе Роцк.

Извор: Статиста

У е-трговини, маркетинг често може бити кључ за откључавање глобалног успеха. То је показало истраживање спроведено широм света 2023 10-20% њиховог маркетиншког буџета од стране маркетиншких агенција и брендова је уложено у инфлуенсерски маркетинг.

Сајбер безбедност е-трговине

Како тржишни удео за е-трговину стално расте, забринутост за сајбер безбедност и сајбер криминал такође расте. Највећи приоритет за веб локацију за е-трговину је да осигура да су њени клијенти заштићени од онлајн превара и превара, као и да су њихови подаци безбедни од цурења.

Процењује се да е-трговина губитке због превара у плаћању путем интернета су невероватних 41 милијарду долара у 2022. години, за које се очекује да ће порасти тек до 2023. године и достићи тачку од 48 милијарди долара.

Проблеми са личним подацима

Што више купујемо на мрежи, чини се да су наши подаци више угрожени. Анкета то показује 79% потрошача је забринуто да су њихови подаци у опасности да буду украдени током куповине на мрежи.

Велика је невоља за потрошаче како се користе подаци које пристајемо да дамо платформи. Који се подаци ипак чувају? Како се користи? Да ли је добро заштићен?

Извор: Нортон ЛифеЛоцк

Компаније нуде много више транспарентности, одговарајући на горња питања како би умириле ум својих купаца. Имплементирају се бољи сигурносни системи и прикупљају се само подаци релевантни за производе/услуге продавца и њихову потрошњу.

Ова збирка података помаже продавцима да стекну бољи увид у куповне навике својих купаца, нудећи боље производе, фокусиране рекламе и персонализоване понуде.

Због тога је, упркос забринутостима и потенцијалним факторима ризика, од 10.000 одраслих анкетираних у 10 земаља, 64% изјавило да су спремни да прихвате ризике јер то чини њихово искуство куповине много погоднијим.

Завршне мисли

Е-трговина је главно тржиште и њен раст и потенцијал су неоспорни. Предузеће које треба да се повећа мора да инвестира у платформу за е-трговину, користећи исправне стратегије и избегавајући недостатке анализом статистике и података у понуди.

Надам се да су вам подаци и статистика о којима се говори у овом посту помогли да боље разумете простор е-трговине.

Затим бисте волели да погледате ове запањујуће Нетфлик статистике и податке.