5 Линук Лите савета за кориснике оперативног система Виндовс

Није лако прећи са Виндовс-а на Линук. Иако је Линук Лите дизајниран да олакша транзицију, није неуобичајено да и даље имате неколико питања о томе како Линук функционише.

Уз право упутство, можете започети своје путовање ка томе да постанете моћни корисник Линук-а. Ево неких од најбољих савета за почетак коришћења Линук Лите-а.

1. Научите да користите терминал

Не можете у потпуности уживати у Линуку без коришћења терминала. Иако може изгледати застрашујуће, основне команде које ћете користити свакодневно су веома лаке за учење.

Ако желите да инсталирате нову апликацију, користите следеће команде да ажурирате своје пакете (датотеке архиве софтвера) и инсталирајте наведени програм:

 sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
sudo apt-get install programname

Такође можете користити команде као што су цд и лс док почнете да се крећете и управљате својим датотекама кроз терминал—иако нема ништа лоше у употреби уграђене апликације Филес за покретање. Имаћете користи од коришћења водича за учење основних команди терминала током првих неколико недеља коришћења Линук Лите-а.

Терминал није само за рад са датотекама – такође је невероватно користан за учење више о вашем систему. Треба да знате који активни процеси троше највише ЦПУ ресурса? Највиша команда може помоћи. тцпдумп ће вам омогућити да видите пакете који улазе и излазе из ваше мреже, док вам нетстат омогућава да сазнате више о вашој мрежи.

  Како онемогућити тастер за уметање на Виндовс 10

Невероватне алатке командне линије постоје за скоро све сврхе које вам падну на памет — а ви сте само једна Гоогле претрага удаљена од тога да их откријете. Постоје алати за преглед садржаја датотека, услужни програми за праћење перформанси вашег система, па чак и забавни програми командне линије.

3. Инсталирајте хардвер и управљачке програме уређаја

Ако приметите да се чини да Линук Лите не ради ефикасно, можда ћете морати да инсталирате одговарајући хардвер и драјвере уређаја. Подразумевано, власнички драјвери нису инсталирани на Убунту и његовим дериватима – укључујући Линук Лите. Можете да проверите да ли су неки власнички драјвери доступни тако што ћете отворити мени и отићи на Подешавања > Инсталирај драјвере.

Линук Лите не подржава АМДГПУ власничке драјвере, па вам се саветује да користите подразумеване драјвере.

4. Разумети структуру Линук директоријума

Структура директоријума која се користи у Линуку је драстично другачија од оне у Виндовс-у. Сам директоријум ОС постоји у основном (/) директоријуму, а не на Ц: диску.

Системске датотеке се чувају у директоријумима као што су боот (за боотлоадер), дев (за датотеке везане за хардвер), итд (за датотеке за конфигурацију система). Датотеке вашег налога се чувају у почетном директоријуму.

5. Инсталирајте свој омиљени софтвер

Линук Лите подразумевано укључује импресиван пакет софтвера. Неке од апликација које су унапред инсталиране на Линук Лите-у укључују:

  • ЛибреОффице Суите, импресивна и бесплатна алтернатива за Мицрософт Оффице
  • Лите Теме, које нуде ГУИ једноставан за коришћење за прилагођавање вашег система
  • ГИМП Имаге Едитор, алтернатива Пхотосхопу отвореног кода
  • ТимеСхифт, апликација која може аутоматски да креира системске снимке
  Како да укључите функцију Хандофф у оперативном систему Виндовс 10

Међутим, ове апликације неће увек успети. Можете покушати да преузмете снап ако желите беспрекорно искуство инсталације или користите уграђену Лите софтверску апликацију Линук Лите за преузимање нових програма. Можете чак покушати да преузмете нове програме преко терминала ако сте спремни за мањи изазов.

Искористите најбоље од свог новог Линук Лите система

Није лако прећи на нови оперативни систем, али можете бити сигурни да ће коришћење Линук Лите-а знатно олакшати процес.

Експериментишите са терминалом, преузмите нови софтвер и подесите драјвере и системске конфигурације док не будете задовољни својим новим системом. Немојте се плашити, јер је најбољи начин да научите испробавање нових ствари.