7 најбољих платформи за покретање Андроид-а на Линук-у

Пребацивање између различитих оперативних система изгледа као занимљив експеримент за спровођење. Технолошки штребери знају да сви оперативни системи имају и нека ограничења, али када имате најбоља решења, онда можете сами да померите границе.

У свету технологије која се стално развија, постоји група страствених појединаца који нису задовољни статусом кво. Технички штребери, како их од миља зову, непрестано траже нове изазове, истражују неистражене територије и померају границе могућег.

Један такав подухват који је изазвао огромно интересовање и радозналост међу овим ентузијастима је фузија два моћна оперативна система: Андроид и Линук. Жеља за покретањем Андроид-а на Линук-у постала је задивљујућа потрага за ове умове који су упућени у технологију.

Зашто покренути Андроид на Линук-у?

Одговор лежи у конвергенцији два изузетно способна система, од којих се сваки истиче у свом домену. Андроид, широко коришћен мобилни оперативни систем који је развио Гоогле, постао је камен темељац модерне ере паметних телефона.

С друге стране, Линук, веома свестран оперативни систем отвореног кода, доминира светом сервера, уграђених система и рачунарских уређаја. Цењен је због своје стабилности, сигурности и флексибилности. Неки популарни разлози за покретање Андроида на Линук-у су:

  • Емулација и тестирање апликација
  • Истраживање отвореног кода
  • Прилагођавање и подешавање
  • Коришћење ресурса и учинак
  • Безбедност и приватност
  • Мултифункционалност једног уређаја
  • Учење и развој вештина

Затим ћемо разговарати о томе како покренути Андроид на Линуку.

Како покренути Андроид на Линуку?

Очигледно, постоји неколико начина за покретање Андроид апликација на Линуку. Коришћење емулатора је један од најчешћих начина ових дана. Али свет није ограничен само на емулаторе. Постоје методе као што су к86 пројекат, виртуелне машине, скрипте, интеграције оперативног система итд.

Међутим, већина њих је изазовна у техничком смислу, осим емулатора. Зато се емулатори користе кад год корисници желе да покрену Андроид апликације на Линуку.

Други популарни начини за покретање Андроид-а на Линук-у су потпуно другачији од коришћења емулатора. Коришћење Андроид к86 пројекта који покреће Апацхе је начин да се Андроид ОС пренесе на оперативне системе отвореног кода као што је Линук. Осим овога, неки слојеви компатибилности, као што је Схасхлик, омогућавају кориснику да покрене Андроид на Линуку без икаквог софтвера за емулатор.

Емулатори то раде једноставно, као да симулирају Андроид ОС на Линук систему. Ово се ради помоћу посебно развијеног софтвера. Већина заинтересованих страна из сектора софтверског инжењеринга користи овај метод.

Хајде да истражимо најбоље платформе које су произашле из подухвата ових техничких штребера. Свака платформа нуди јединствене могућности уз континуирани напредак у технологији.

Анбок Цлоуд

Анбок Цлоуд је платформа заснована на облаку која олакшава беспрекорну интеграцију Андроид апликација у различита окружења у облаку. Његова веома скалабилна природа омогућава ефикасно руковање радним оптерећењима, што га чини одличним избором и за мале и за примену на нивоу предузећа. За разлику од традиционалних емулатора, Анбок Цлоуд покреће Андроид у системским контејнерима, обезбеђујући боље перформансе и смањене трошкове.

Уз велику компатибилност са великим добављачима услуга у облаку као што су АВС, ОЦИ, Азуре и ГЦП, Анбок Цлоуд нуди флексибилност за рад на широком спектру сервера у облаку. Штавише, за кориснике који траже приватност и прилагођавање, платформа се такође може користити у приватним облацима са ултра-ниским кашњењем стриминга.

  Како преузети ИоуТубе видео записе на свој иПхоне, иПад или Андроид уређај

Анбок Цлоуд нуди врхунску економичност, омогућавајући корисницима да максимално искористе ресурсе. Има потпуне могућности аутоматизације, поједностављује оперативне задатке и смањује ручне интервенције. Поред тога, платформа у облаку подржава еластично скалирање, омогућавајући апликацијама да динамички прилагођавају своје захтеве за ресурсима на основу потражње.

Платформа има напредни стек за стриминг, што доприноси малом кашњењу и високој брзини кадрова за стримовање мобилних апликација и игара на удаљене уређаје. Прилагодљив је и за Арм и за к86 архитектуру. То је платформа којом се у потпуности управља, која корисницима пружа искуство без проблема и ослобађа их терета одржавања и управљања инфраструктуром. Доступна је првокласна техничка подршка која обезбеђује брзу помоћ и решавање проблема.

Анбок омогућава безбедну испоруку локалних мобилних апликација и укључује централно управљану безбедност апликација. Подржава различите моделе примене, као што су БИОД (Донесите свој сопствени уређај), ЦИОД (Изаберите свој сопствени уређај), ЦОПЕ (у власништву компаније, лично омогућен) и ЦОБО (у власништву компаније, само за предузећа).

Анбок Цлоуд нуди невероватну предност у уштеди времена са својим могућностима аутоматског тестирања апликација. Корисници могу емулирати хиљаде различитих Андроид уређаја, симулирати различите сценарије тестирања и неприметно интегрисати тестирање у своје ЦИ/ЦД (континуирана интеграција/континуирана имплементација) цевоводе.

Ваидроид

Ваидроид је иновативна и бесплатна платформа заснована на контејнерима која доноси комплетно Андроид искуство у регуларне ГНУ/Линук системе као што је Убунту. Као моћно решење отвореног кода са узбудљивим функцијама, то је атрактивна опција за ентузијасте Андроид-на-Линук-а.

Ваидроид неприметно интегрише Андроид апликације у домаћинско ГНУ/Линук окружење. Потпуно искуство интеграције апликација долази када Андроид апликације функционишу као да су изворне за Линук систем.

Поред тога, Ваидроид подржава режим са више прозора, омогућавајући корисницима да истовремено покрећу више Андроид апликација. Режим потпуног корисничког интерфејса обезбеђује свеобухватно Андроид искуство, заједно са свим познатим Андроид графичким елементима, као што су табла са обавештењима, статусна трака и фиока за апликације.

Користећи Линук просторе имена (усер, пид, утс, нет, моунт, ипц), Ваидроид постиже импресиван ниво ефикасности, обезбеђујући несметан рад на ГНУ/Линук хосту. Платформа подржава различите ЦПУ архитектуре, укључујући АРМ, АРМ64, к86 и к86_64. Користи ЛКСЦ (Линук контејнери) и интерфејс повезивача, пружајући директан приступ хардверским ресурсима за Андроид систем и доприносећи оптимизацији његових перформанси.

Ваидроид проширује своју ГПУ подршку на Интел и АМД ГПУ, омогућавајући корисницима да искористе пуне могућности свог графичког хардвера. Међутим, за Нвидиа ГПУ и виртуелне машине, платформа се ослања на софтверско приказивање, што може имати импликације.

Ваидроид има живу и активну заједницу која доприноси развоју, побољшању и подршци платформе.

Генимотион

Генимотион је свестрана платформа која нуди свеобухватан скуп функција, што је чини врхунским избором за покретање Андроид виртуелних уређаја и у облаку и у десктоп окружењима. Има изузетну компатибилност, обезбеђујући беспрекорну интеграцију.

Његова скалабилност омогућава лако проширење како би се прилагодио растућим потребама и радним оптерећењима. Генимотион ради флексибилно са више уређаја, омогућавајући корисницима да емулирају више Андроид конфигурација.

Аутоматизација је моћан аспект Генимотион-а, који поједностављује задатке који се понављају и омогућава корисницима да изграде робусне оквире за тестирање са популарним решењима као што су Аппиум, Еспрессо и Деток. Поред тога, платформа се глатко интегрише са водећим решењима за континуирану интеграцију као што су ЦирцлеЦИ, Битрисе и ГитХуб Ацтионс.

  Популарна Андроид апликација за пренос садржаја Пусхбуллет долази у Виндовс

Генимотион-ове двоструке опције облака и десктопа пружају корисницима неупоредиву флексибилност. Генимотион СааС (Софтвер као услуга) омогућава интерактивни приступ виртуелним уређајима из веб претраживача, обезбеђујући безбедне везе са АДБ (Андроид Дебуг Бридге). СааС верзија такође нуди лаку интеграцију са СДК-овима и АПИ-јима, што је чини избором погодним за програмере.

Генимотион Десктоп омогућава преко 3000 виртуелних конфигурација Андроид уређаја, укључујући различите Андроид верзије и хардверске спецификације. Низ хардверских сензора на платформи омогућава ГПС, мрежу и мултитоуцх интеракције.

Остале карактеристике укључују симулацију батерије, контролу ротације, убризгавање камере и звука, ГПС симулацију и контролу мреже и основног појаса. За свеобухватно тестирање и развојна окружења, постоје додатне функције као што су диск И/О пригушивање, живи дневники за отклањање грешака, превлачење и испуштање апликација и управљање Андроид идентификаторима.

Такође, подржава главне добављаче облака, укључујући АВС, Азуре, ГЦП, Алииун и Орацле Цлоуд Инфраструцтуре тржишта.

Андроид к86

Андроид к86 је значајна платформа отвореног кода која пружа комплетно решење за покретање Андроид-а на уобичајеним к86 платформама. Првобитно почевши као хостинг закрпе за подршку за Андроид к86, еволуирао је у пуноправни Гит сервер.

Андроид к86 има активну заједницу отвореног кода, која је дала значајан допринос пројекту. Платформа је опсежно тестирана на различитим уређајима, укључујући Мицротецх е-таб Про (2018), АСУС Еее ПЦ/лаптоп, Виевсониц Виевпад 10, Делл Инспирон Мини Дуо, Самсунг К1У, Вилив С5, Леново ТхинкПад к61 Таблет и још много тога, са заједничким резултатима тестирања од користи широј заједници.

Најновије стабилно издање, Андроид-к86 8.1-р6, долази са мноштвом импресивних функција и побољшања. Користи Кернел 4.19 са омогућеним КМС (Кернел Моде Сеттинг), побољшавајући графичке перформансе и могућности приказа.

Подржано је обустављање и наставак напајања (режим С3), што омогућава уређајима да ефикасно управљају стањима напајања. Остале значајне карактеристике укључују аудио (АЛСА), Блуетоотх, Г-сензор, подршку за В4л2 камеру, режим огледала на спољним мониторима, аутоматско монтирање спољне меморије, спољне тастатуре и компатибилност точкића миша.

Неки предстојећи развоји укључују пренос Андроида 10 (К издање) на платформу, надоградњу кернела на верзију 5.4 и имплементацију ОпенГЛ ЕС хардверског убрзања за Интел, Радеон, Нвидиа, АМДГПУ и Виргл ГПУ.

АРЦхон Рунтиме

АРЦхон Рунтиме је изузетна платформа дизајнирана посебно за Цхроме, која омогућава програмерима да покрећу Андроид апликације на Виндовс, Линук и другим системима користећи Цхроме претраживач. Најновија верзија, АРЦхон 2.1.0 Бета (АРЦ 41.4410.238.0), наставља да усавршава и побољшава искуство покретања Андроид апликација на платформама које нису Андроид.

Платформа нуди низ опција преузимања прилагођених различитим уређајима и конфигурацијама. Корисници могу да изаберу одговарајућу верзију за своје уређаје, као што су Интел к86 Цхроме 64-битни/Цхроме ОС 64-битни, 32-битни/Цхроме ОС 32-битни или АРМ (компатибилни са Цхромебоок-овима заснованим на АРМ-у).

Подешавање АРЦхон Рунтиме-а је једноставан процес. Корисници треба да преузму АРЦхон рунтиме и затим га распакују. Након тога, могу да дођу до „цхроме://ектенсионс“, омогуће „Режим програмера“ и учитају време извођења.

Да би тестирали могућности платформе, корисници могу да испробају пример апликације тако што ће је преузети, издвојити, учитати као распаковану екстензију, а затим притиснути „Покрени“.

  Цоурсера и његова библиотека бесплатних онлајн видео часова долазе на Андроид

Да би се Андроид апликације претвориле у компатибилне са АРЦхон-ом, платформа пружа корисне алате за поједностављење процеса. Ови алати укључују цхромеос-апк (алатка за конверзију ЦЛИ апликације), АРЦхон Пацкагер (алатка за конверзију заснована на Андроиду) и тверк (алатка за конверзију заснована на Цхроме-у).

Андроид Студио

Андроид Студио је званично интегрисано развојно окружење (ИДЕ) које обезбеђује Андроид за развој Андроид апликација. Иако је његова примарна сврха да олакша креирање нових Андроид апликација од нуле, може се користити и за разне модификације и технолошке интеграције, укључујући покретање Андроид апликација на Линук-у.

Најновија верзија Андроид Студија, позната као „Гираффе“, је веома напредна платформа са свеобухватним скупом алата и функција прилагођених Андроид програмерима. Међутим, оно што га чини посебно привлачним је његова подршка за више платформи, што га чини доступним за Линук, Виндовс, ЦхромеОС и друге оперативне системе.

Да би покренули Андроид апликације на Линук-у користећи Андроид Студио, програмери морају да преузму и инсталирају верзију ИДЕ-а компатибилну са Линуком. Једном инсталиран, Андроид Студио пружа окружење погодно за програмере где корисници могу да тестирају, развијају, дизајнирају и конфигуришу Андроид апликације директно на Линук систему.

Као званична платформа коју подржава Андроид, Андроид Студио обезбеђује беспрекорно и поуздано искуство при покретању Андроид апликација на Линук-у. Његови робусни развојни алати, могућности отклањања грешака и интегрисани емулатор чине га свеобухватним решењем за развој и тестирање апликација на више платформи.

Андроид Студио није само изузетан алат за креирање нових Андроид апликација; такође служи као званични начин за покретање Андроид апликација на Линук-у. Пружајући верзију компатибилну са Линуком, Андроид Студио омогућава програмерима да искористе могућности Линук-а док праве, тестирају и фино подешавају своје Андроид апликације.

Анбок

Анбок је значајан пројекат који се појавио 2017. са амбициозним циљем да се Андроид оперативни систем доведе у било које десктоп окружење засновано на Линук-у. Усвојио је приступ заснован на контејнерима за покретање комплетног Андроид система на редовном ГНУ/Линук систему, пружајући корисницима могућност да беспрекорно приступају Андроид апликацијама на свом Линук десктопу.

Док је Анбок у почетку обећавао, његов развој је стагнирао у последњих неколико година. Од 2023. године, поштено је рећи да пројекат више не одржавају или развијају његови оригинални креатори.

Упркос томе, основне компоненте Анбок-а, укључујући модуле кернела, и даље су доступне у његовом ГитХуб репозиторијуму, што га чини доступним онима који су заинтересовани да га користе. Иако је одржавање Анбок-а стало, документација пројекта, кориснички приручници, оквири и манифести остају доступни на ГитХуб-у.

Међутим, кључно је напоменути да коришћење Анбок-а, с обзиром на недостатак активног развоја и одржавања, може имати импликације у смислу компатибилности са новијим верзијама Андроида, потенцијалних безбедносних пропуста и укупне стабилности на модерним дистрибуцијама Линука.

Завршне речи

У свету технологије који се стално развија, потрага за покретањем Андроид-а на Линук-у подстакла је машту техничких штребера и ентузијаста. Потрага за беспрекорном интеграцијом између два моћна оперативна система, Андроида и Линука, родила је различите платформе које задовољавају различите потребе и случајеве употребе.

Удубили смо се у најбоље платформе које су произашле из подухвата ових визионарских појединаца. Свака платформа нуди јединствене карактеристике, могућности и ограничења, задовољавајући специфичне случајеве употребе и преференције.

Затим погледајте Андроид и иОС емулаторе да бисте убрзали развој и тестирање апликације.