8 начина да убијете Распберри Пи

Док су Распберри Пи рачунари на једној плочи робусни за потрошачки производ дизајниран да се петља са електроником, прилично их је лако трајно оштетити на више начина.

Представљамо листу радњи и ситуација које ће чешће него не озбиљно наштетити вашем Распберри Пи. У случају да то није одмах очигледно, ово је листа ствари које никада не би требало да радите са својим Распберри Пи ако намеравате да наставите да га користите.

1. Прегревање вашег Распберри Пи

Кредит за слику: распберрипи.цом

Технички је тешко проузроковати оштећење Распберри Пи-а преко прегревања због заштите од пригушивања чипа која се активира када температура плоче пређе постављену границу од 85 ℃ (185 ° Ф). Међутим, у екстремним условима као што су у врућем аутомобилу или било ком другом топлотно проводљивом кућишту, топлота може проузроковати значајна оштећења СоЦ-а и других компоненти током дужег периода.

Хлађење је веома важан фактор који треба узети у обзир када треба да покренете Распберри Пи у врућим условима или када је оверклокан. Требало би да погледате наш водич о томе како да одржавате Распберри Пи хладним ако је прегревање ваша главна брига.

2. Електростатичко пражњење

Кредит за слику: ампхото/Депоситпхотос

Електростатичко пражњење или ЕСД је пренос електричне струје између два електрично наелектрисана објекта када дођу у контакт. Најчешћи узрок електростатичког пражњења је накупљање статичког електрицитета.

Иако је типично безопасан за људе, ЕСД је способан да изазове квар на осетљивим електронским компонентама. Додиривање проводних делова на Распберри Пи-у док сте електрично напуњени оштетиће Распберри Пи. Оштећење од ЕСД може бити или катастрофално или латентно. У латентним кваровима, оштећење може бити евидентно тек недељама или чак месецима касније, али ће дефинитивно скратити животни век уређаја и с времена на време може изазвати необјашњиве кварове.

  Најбоље од придруженог маркетинга – водич за почетнике

Руковање Распберри Пи-ом без одговарајућих мера предострожности за електростатичко пражњење (ЕСД) може изазвати електростатичко оштећење осетљивих компоненти. Најлакши начин да заштитите свој Пи од ЕСД-а је да га држите у торбици. Ако треба да рукујете плочом, обавезно додирујте само њене ивице. Такође, размислите о улагању у ЕСД простирку и ЕСД каиш за зглоб.

3. Физичка оштећења/проливене течности

Ово је прилично очигледно, али ипак вреди поменути. Ваш Распберри Пи треба да буде безбедно чуван и заштићен на начин који обезбеђује да буде безбедан од изненадних падова, тешких удараца и физичких напада било које врсте. Такође, течности се не слажу добро са Пи, посебно када су повезане на извор напајања. Ако је ваш Распберри Пи попрскан водом, уверите се да је потпуно сув пре него што га укључите.

Заштитно пластично или метално кућиште ће заштитити ваш Распберри Пи од већине физичких оштећења и заштитити га од течности, барем у одређеној мери.

4. Обрнути поларитет

Обрнути поларитет се јавља када је извор напајања, као што је батерија или напајање, повезан са замењеним позитивним и негативним терминалима. За разлику од већине других електронских уређаја, Распберри Пи нема уграђену заштиту од обрнутог поларитета. Стога повезивање извора напајања са обрнутим поларитетом може изазвати озбиљна оштећења његових компоненти.

Из тог разлога, важно је користити само висококвалитетна напајања за Распберри Пи. Ако правите прилагођено напајање, водите рачуна о томе да омогућите струји да тече у правом смеру.

5. Пренапон

Док Распберри Пис долази са ТВС (прелазним напоном за сузбијање) диодом да обезбеди одређену заштиту од напона, само одређени модели имају ресетабилни полиосигурач за руковање прекомерном струјом – Пи 4 и Пи Зеро немају ову функцију.

  11 најбољих алтернатива за изложбене кутије

Ако се испоручи превише енергије, можда ћете бити обавештени путем магични дим од Пи. Стога је веома важно да ваше напајање не испоручује струју Распберри Пи на напону који уређај није у стању да поднесе. Такође би требало да размислите о засебном штитнику од пренапона или способном извору напајања за заштиту од изненадних струјних удара.

Можете бирати између било којег од различитих начина за напајање Распберри Пи-а, све док уређај испоручујете праву количину сока.

6. Схортинг Пинс

Ово је један од најчешћих начина да се убије Распберри Пи, а такође је и један од најлакших. Кратак спој се дешава када струја тече кроз ненамерни пут ниског отпора, дозвољавајући прекомерној струји да прође кроз коло и обично доводи до лоших ситуација као што су оштећење компоненти, пожари, па чак и експлозије.

Кратки спој није феномен који се јавља код Распберри Пи-а у нормалном раду. То је проблем који морате избегавати када радите са ГПИО пиновима на плочи. На пример, повезивање било ког од пинова за напајање (било 3,3В или 5В) на пинове уземљења ће изазвати кратки спој јер Пи није дизајниран да дозволи струји да тече кроз ту путању. Слично томе, кратко спајање пинова од 3,3 В и пина од 5 В може брзо довести до мртвог Распберри Пи-а.

Дакле, да, лако је оштетити Распберри Пи кратким спојем ГПИО пинова. Ако морате да радите са пиновима на Распберри Пи-у, добра је идеја да прво искључите извор напајања. Такође би требало да трипут проверите своје ожичење пре него што поново повежете напајање.

  Како да хостујете Јоомла веб локацију на Амазон Лигхтсаил-у?

7. Повезивање више од 3.3В на ГПИО пинове

Кредит за слику: распберрипи.цом

Иако се читаво 40-пинско заглавље на Распберри Пи-у назива ГПИО (Генерал-Пурпосе Инпут/Оутпут) заглавље, постоји само 26 пинова означених за општу употребу. То значи да се могу подесити као улазни или излазни пинови и користити за широк спектар електронских пројеката.

Ови ГПИО пинови су оцењени да раде на максималном напону од 3,3В и минималном напону од 0В. Напајање много више од 3,3 В на ГПИО пинове је брз начин да спржите свој Распберри Пи. Чак и кратка веза са 5В пином док је Распберри Пи укључен је довољна да ваш Распберри Пи постане неупотребљив.

8. Извлачење превише струје са ГПИО пинова

Морате бити опрезни када напајате периферије са ГПИО пинова (и 3в3 пинова) на Распберри Пи. Можете безбедно да извучете само око 16 мА из једног ГПИО пина и 51 мА укупно из 3,3 В напонске шине. Покушај да нацртате много више од тога ће изгорети трагове у чипу и учинити погођене игле нефункционалним. Ако се продужи, може довести до прегревања и изгоревања целе плоче.

Уместо тога, требало би да користите игле за напајање од 5В за електронске компоненте које захтевају велику струју.

Пажљиво рукујте својим Распберри Пи

Распберри ПИ су издржљиви рачунари и способни да трају чак десет година правилне употребе. Све док предузимате неопходне мере предострожности пре него што повежете било коју периферију и обезбедите да ваш Распберри Пи ради у окружењу које је у складу са његовим саставом, можете бити сигурни да ће ваш Распберри Пи трајати што је дуже могуће.