9 практичних савета за заштиту осетљивих података

Било да сте појединац или предузеће, неопходно је заштитити поверљиве податке.

Осетљиви подаци могу бити било шта, у складу са вашим приоритетима. Почевши од ваших личних података до документа са поверљивим уговором.

Али, како чувате поверљиве податке?

Да ли постоје посебне мере безбедности које морате да поштујете да бисте заштитили осетљиве податке?

Сада ћемо погледати неколико савета за заштиту осетљивих или поверљивих података.

Ствари које треба имати на уму да бисте заштитили своје осетљиве податке 👈

Да бисте очували безбедност поверљивих података, прво морате да процените своје активности дељења и складиштења података.

Морате почети да правите индекс које уређаје користите, на шта се повезујете (јавна Ви-Фи или кућна мрежа) и да ли користите неку застарелу технологију са подацима на њој.

Затим размислите са којим подацима радите када идете на мрежу или делите ван мреже преко дискова за складиштење.

Када будете упознати са свим подацима са којима имате посла и начином на који комуницирате, биће лакше одредити приоритете мера за њихову заштиту.

Начини да обезбедите поверљиве податке 🔒

Не брини се; не морате бити стручњак за безбедност да бисте следили савете. Међутим, препоручујемо вам да темељно прегледате своје опције пре него што предузмете било какву радњу.

Управљајте и организујте поверљиве податке

Да бисте могли да заштитите податке, морате ефикасно да рукујете њима.

  Како онемогућити Смарт Лоцк са закључаног екрана на Андроиду

Организујте фасцикле/датотеке на паметном телефону или рачунару на начин који вам омогућава да их лако пронађете када је то потребно.

Иако је важно да га сакријете, такође је важно да га не мешате са другим нежељеним датотекама. Можда ћете га случајно поделити/избрисати.

Ако имате нешто везано за поверљиви уговор из ваше канцеларије, немојте то преносити на свој лични уређај ради лакшег приступа. Уобичајено, канцеларијска мрежа има уграђен заштитни зид и постављене безбедносне мере за ваш систем.

Дакле, најбоље га је задржати тамо.

Шифрујте своје датотеке

Ако желите да сачувате било шта поверљиво, потребно је да их шифрујете пре него што преместите податке било где другде.

Без обзира да ли отпремате ствари у облак или их преносите на диск за складиштење резервних копија. Увек треба да се уверите да су подаци шифровани и да им нико други не може приступити.

Наравно, одлучивање за неке од најбољих бесплатних услуга складиштења у облаку требало би да направи разлику.

Иако већ имате неколико безбедносних мера (и шифровања) када отпремате ствари у облак, боље је да их шифрујете локално пре него што их отпремите у облак.

Алат као Цриптоматор или Верацрипт може вам помоћи да безбедно шифрујете датотеке/фасцикле. Можете пратити наш водич за шифровање датотека да бисте заштитили личне и пословне податке.

Морате да забележите/памтите главну лозинку (или лозинку за дешифровање) да бисте им у будућности приступили. Ако га изгубите, нема начина да повратите датотеке.

Омогућите шифровање на својим уређајима

Када шифрујете своје датотеке/фасцикле, можете безбедно да преместите податке било где.

Међутим, омогућавање шифровања за ваш уређај требало би да спречи неовлашћени приступ било чему на вашем уређају. Ово би требало да буде корисно ако ваш уређај буде украден или изгубљен.

  10 алата за тестирање више прегледача заснованих на облаку [2022]

Метода за активирање шифровања зависиће од платформе коју користите. Све што треба да урадите је да пронађете опцију и омогућите је.

  • За Виндовс: Подешавања > Ажурирање и безбедност > Шифровање уређаја
  • За мацОС: Системске поставке -> Безбедност и приватност -> ФилеВаулт

За Андроид и иОС, ако користите лозинку/лозинку, уређај се аутоматски шифрује.

Користите Менаџер лозинки и омогућите 2ФА

Без обзира да ли шифрујете своје датотеке или их чувате у складишту у облаку, употреба јаке лозинке је важна. Лозинка која се не може погодити.

Можете да направите сопствену сложену лозинку, али можда нећете моћи да их запамтите за сваку шифровану фасциклу/датотеку или налог на мрежи којем приступате.

Дакле, да бисте осигурали јаку сигурност, помаже коришћење менаџера лозинки. Обично је доступна на више платформи и мораћете да запамтите само једну главну лозинку уместо неколико сложених лозинки.

Поред сигурних лозинки, требало би да омогућите двофакторну аутентификацију (2ФА) где год је доступна.

Направите резервну копију ваших података

Увек се препоручује да направите резервну копију ваших осетљивих података ако изгубите приступ датотекама на рачунару или их случајно избришете.

Физички диск за складиштење треба да буде добро решење. Међутим, ако имате поверљиве документе који не заузимају много простора за складиштење, њихово складиштење на више УСБ дискова може бити решење.

Штавише, можете се одлучити за нешифровану резервну копију својих података за хитан приступ ако изгубите приступ кључу за шифровање.

Ако немате нешифровану резервну копију, то може довести до трајног губитка ваших осетљивих датотека. Дакле, морате да процените своје приоритете и ризике пре него што направите нешифровану резервну копију.

Алтернативно, ако сте спремни да потрошите, можете се одлучити за сигурносно копирање у облаку као што је Ацронис.

Обезбедите физичку безбедност уређаја

Шта год да радите, уверите се да неовлашћене особе немају приступ вашем уређају.

  Фацебоок приче не раде

Са директним приступом свом уређају, можда ћете бити рањиви на неки облик праћења или малвера, што доводи до крађе или губитка података.

Користите енд-то-енд енкрипцију

Увек је ризично делити/преносити датотеке преко Интернета. Да бисте осигурали да ваш пријемник добије приступ датотекама и никоме другом, користите енд-то-енд шифроване платформе што је више могуће.

Шифровану копију датотеке можете да делите преко нешифрованог медија као што је е-пошта. Међутим, да бисте поделили лозинку за ту датотеку, требало би да се одлучите за апликације попут Сигнал мессенгер или се ослањајте на функције као што су Битварден Сенд.

Неке од најбољих безбедних услуга за дељење датотека требало би да вам помогну да завршите посао.

Користите ВПН када сте на јавној Ви-Фи мрежи

Ако радите на даљину и повезани на јавну Ви-Фи мрежу, постоје шансе да нападач њушка ваше активности.

Дакле, да бисте шифровали своју мрежну везу и били сигурни да нико други не додирује вашу мрежну активност, најбоље је да користите један од најбољих доступних ВПН-ова.

Одржавајте свој оперативни систем ажурним

Покретање застарелог оперативног система може угрозити ваше податке, без обзира на то шта још имате.

Било да се ради о телефону или рачунару, уверите се да га редовно ажурирате на најновији софтвер који је доступан за уређај.

И, ако поседујете уређај који не прима никаква ажурирања софтвера, не би требало да чувате ништа поверљиво у њему.

Ваши подаци су драгоцени. Добро се побрини за то. 👩‍💻

Иако је обезбеђење података важно, може се показати прилично незгодним за неке кориснике. Дакле, најбоље је да се фокусирате на податке које желите да избегнете дељење са јавношћу или странцем.

Управљање лозинкама, организовање фасцикли, меморисање главне лозинке и праћење најбољих безбедносних пракси може бити огромно. Али, све је вредно тога!