Да ли заиста морате да прихватите све колачиће док прегледате?

Кључне Такеаваис

  • Прихватите стриктно неопходне колачиће за оптималну функционалност веб странице.
  • Размислите о прихватању колачића за перформансе како бисте побољшали веб локације.
  • Одбијте маркетиншке колачиће да бисте заштитили личне податке и избегли прекомерне огласе.

Искачући прозори за сагласност за колачиће су толико чести да вероватно само кликнете на прихвати све без читања ситног слова. Да ли заиста морате да прихватите све колачиће?

Када би требало да прихватите колачиће

У већини случајева, када посетите веб локацију по први пут, креирају се интернет колачићи. Ваш веб претраживач чува ове датотеке на вашем уређају, а приликом ваше следеће посете веб локацији, ваш веб претраживач преузима колачиће и шаље их мрежном серверу сајта.

На овај начин, мрежни сервери могу лако да идентификују вас и ваш уређај, запамте информације о вашим претходним посетама и учине веб локацију кориснијом.

Нису сви колачићи лоши. У ствари, неки су прилично кул. Ево три колачића које препоручујемо да прихватите док претражујете.

1. Строго неопходни колачићи

Ови колачићи су такозвани зато што неки делови веб странице не могу да функционишу без њих. Они вам омогућавају да одржавате обрасце, колица за куповину и поставке сагласности, да се крећете са једне странице на другу и назад, или чак да останете пријављени.

  9 најбољих аутоматских одговора е-поште за аутоматизацију маркетинга

Иако је добра идеја прихватити основне колачиће, нећете пронаћи начин да их одбијете на већини веб локација.

Неопходне колачиће можете искључити само подешавањем подешавања претраживача, иако то може утицати на функционисање сајтова.

2. Колачићи за перформансе

Иако није неопходно, можете прихватити и колачиће за перформансе или аналитику. Путем ових колачића, веб локације добијају информације (анонимно), као што су колико људи посећује њихов сајт, колико времена проводе, које странице посећују и на које везе кликну.

Ако желите да помогнете сајтовима које посећујете да побољшају свој дизајн, садржај и функционалност, требало би да прихватите колачиће за перформансе.

3. Функционални колачићи

Такође можете прихватити функционалне или персонализационе колачиће. Ови колачићи помажу веб локацијама да запамте ваше поставке у вези са језиком, временском зоном, фонтом, акредитивима за пријаву и другим стварима, што такође помаже да се сајтови брже учитавају.

Иако ови колачићи нису неопходни, они побољшавају ваше искуство прегледања. Замислите да морате да изаберете жељени језик сваки пут када посетите сајт који користите пречесто!

Не морате да угрозите своје искуство прегледања тако што ћете потпуно одбити све колачиће.

Када можете одбити колачиће

Нису сви колачићи потребни или корисни за вас.

Иако маркетиншки колачићи нису посебно штетни, они углавном имају користи за веб локацију или трећу страну (обично рекламне мреже или платформе друштвених медија). Ови колачићи могу такође да обрађују информације које могу да идентификују личности (ПИИ) праћењем ваших активности прегледања, повећавајући ризик од кршења података.

Са маркетиншким колачићима, који се такође називају колачићима за праћење, циљање или оглашавање, циљ је да направите профил ваших интересовања за испоруку релевантних огласа. Због тога можете једнократно претражити женске фармерке, а затим примати узастопне огласе за женске фармерке.

  Виасат против Старлинка против ХугхесНета: Најбољи сателитски Интернет провајдер

Наравно, видети само огласе релевантне за вас звучи сјајно, али можда ћете открити да је горњи пример више случај. Ако одбијете маркетиншке колачиће, и даље ћете видети огласе – само не оне које огласне платформе сматрају „релевантним за вас“.

Већина веб локација ће вам омогућити да прихватите или одбијете колачиће приликом ваше прве посете. Међутим, у неким случајевима ћете бити убеђени да прихватите неопходне колачиће.

У другим случајевима, изгледаће као да сте само обавештени, без могућности да направите било какав избор.

Међутим, пошто су сви сајтови по закону обавезни да вас обавесте и добију сагласност пре чувања колачића на вашим уређајима, наћи ћете политику колачића скривену негде у искачућој поруци. На пример, након што ми је приказана искачућа порука на слици испод, кликнуо сам на опцију опт-оут ​​преференцес и пронашао начин да прихватим или одбијем колачиће.

Увек треба да процените политику колачића веб локације пре него што прихватите било какве колачиће. Неки веб-сајтови јасно приказују своје, али ћете морати да истражите за друге.

Други начин управљања подешавањима колачића је прихватање само неопходних колачића подразумевано. То можете да урадите тако што ћете променити подешавања колачића у прегледачу или инсталирати проширења која могу да блокирају колачиће за праћење.

Такође, можете да користите режим анонимног прегледа или приватног прегледања да бисте управљали подешавањима колачића. Овај режим спречава веб локације да складиште колачиће тако што их избришете када затворите прозор. Међутим, овај режим можда неће у потпуности спречити сајтове да прикупљају податке о вама, посебно ако не блокирате колачиће треће стране у овом режиму.

  7 најбољих програмских језика за машинско учење

Не морате да прихватате све колачиће током прегледавања

Нису сви колачићи лоши. Међутим, прихватање сваког захтева за колачиће није неопходно или корисно за вас.

Одвојите време да проучите захтеве за колачиће и управљате дозволама које дајете. Можете задржати неометано искуство прегледања док ограничавате непотребно праћење.