Доцкер против виртуелне машине (ВМ) – Разумевање разлика

Једно од честих питања о Доцкеру је како се разликује од ВМ (виртуелне машине).

Када је реч о инфраструктури у облаку, виртуелна машина је била стандард за многе своје предности. Међутим, шта ако имате алтернативу виртуелној машини која је лакша, економичнија и скалабилнија. Доцкер је управо то.

Доцкер је технологија заснована на контејнерима која вам омогућава да развијате дистрибуиране апликације. У овом посту на блогу објаснићу разлике између виртуелних машина и Доцкер контејнера.

Шта је виртуелна машина?

Виртуелна машина је систем који се понаша баш као рачунар.

Једноставно речено, омогућава покретање онога што се чини на многим одвојеним рачунарима на хардверу, односно на једном рачунару. Свака виртуелна машина захтева свој основни оперативни систем, а затим се хардвер виртуелизује.

Шта је Доцкер?

Доцкер је алатка која користи контејнере да би креирање, примену и покретање апликације увелико олакшала. Он повезује апликацију и њене зависности унутар контејнера.

Леарнинг Доцкер је лако!

Доцкер против ВМ

Сада ћу вам рећи значајне разлике између доцкер контејнера и виртуелних машина. Па, значајне разлике су њихова подршка за оперативни систем, сигурност, преносивост и перформансе.

Хајде да разговарамо о сваком од ових појмова један по један.

Подршка за оперативни систем

Подршка оперативног система виртуелне машине и Доцкер контејнера је веома различита. Са горње слике можете видети да свака виртуелна машина има свој оперативни систем за госте изнад оперативног система домаћина, што виртуелне машине чини тешким. Док с друге стране, Доцкер контејнери деле оперативни систем домаћина, и зато су лагани.

Дељење оперативног система домаћина између контејнера чини их веома лаким и помаже им да се покрену за само неколико секунди. Стога су трошкови управљања контејнерским системом веома мали у поређењу са виртуелним машинама.

Доцкер контејнери су погодни за ситуације у којима желите да покренете више апликација преко једног кернела оперативног система. Али ако имате апликације или сервере који морају да раде на различитим врстама оперативног система, тада су потребне виртуелне машине.

Безбедност

Виртуелна машина не дели оперативни систем и постоји јака изолација у језгру домаћина. Дакле, они су сигурнији у поређењу са контејнерима. Контејнери имају много безбедносних ризика и рањивости јер контејнери имају заједничко језгро хоста.

Такође, пошто се ресурси доцкер-а деле, а не именски простор, нападач може да искористи све контејнере у кластеру ако добије приступ чак и једном контејнеру. У виртуелној машини немате директан приступ ресурсима, а хипервизор је ту да ограничи коришћење ресурса у ВМ.

Преносивост

Доцкер контејнери су лако преносиви јер немају засебне оперативне системе. Контејнер се може пренети на други ОС и може одмах да почне. С друге стране, виртуелне машине имају засебан ОС, тако да је пренос виртуелне машине тежак у поређењу са контејнерима, а такође је потребно доста времена за портовање виртуелне машине због њене величине.

За развојне сврхе где се апликације морају развијати и тестирати на различитим платформама, Доцкер контејнери су идеалан избор.

Перформансе

Поређење виртуелних машина и Доцкер контејнера не би било фер јер се обоје користе у различите сврхе. Али лагана архитектура Доцкер-а, њена карактеристика која захтева мање ресурса, чини га бољим избором од виртуелне машине. Као резултат тога, контејнери се могу покренути веома брзо у поређењу са виртуелним машинама, а употреба ресурса варира у зависности од оптерећења или саобраћаја у њима.

За разлику од случаја виртуелних машина, нема потребе да се ресурси трајно додељују контејнерима. Повећање и дуплирање контејнера је такође лак задатак у поређењу са виртуелним машинама, јер нема потребе за инсталирањем оперативног система у њих.

Закључак

Ево табеле која закључује о разликама између виртуелне машине и Доцкер контејнера.

Виртуелна машина
Доцкер Цонтаинер
Изолација процеса на нивоу хардвера
Изолација процеса на нивоу ОС
Свака ВМ има посебан ОС
Сваки контејнер може да дели ОС
Чизме за неколико минута
Чизме за неколико секунди
ВМ-ови имају неколико ГБ
Контејнери су лагани (КБс/МБс)
Готове ВМ је тешко пронаћи
Унапред изграђени доцкер контејнери су лако доступни
ВМ могу лако да пређу на нови хост
Контејнери се уништавају и поново стварају уместо да се крећу
Креирање ВМ траје релативно дуже
Контејнери се могу креирати за неколико секунди
Више коришћења ресурса
Мање коришћење ресурса

Да ли сте уживали у читању чланка? Шта кажете на дељење са светом?