Како ће Гоогле-ово укидање колачића треће стране побољшати прегледање

Кључне Такеаваис

  • Гоогле постепено укида колачиће трећих страна како би корисницима пружио већу контролу над њиховим профилима за оглашавање на мрежи и заштитио њихову приватност.
  • Гоогле Приваци Сандбок замењује колачиће треће стране моделом који омогућава циљано оглашавање уз одржавање боље приватности.
  • Уклањање колачића трећих страна може довести до промена у циљаном оглашавању, прикупљању података и неповезаном искуству прегледања.

Крај колачића трећих страна, какве познајемо, коначно је стигао. Барем за кориснике Гоогле Цхроме-а, пошто су други претраживачи као што су Фирефок и Сафари већ извршили пребацивање и подразумевано блокирали колачиће трећих страна.

Али, као најпопуларнији претраживач на свету, Гоогле Цхроме ће коначно одбацити колачиће трећих страна значајно утицати на целокупно искуство прегледања, пошто се већина веб локација труди да се придржава нових правила о колачићима.

Зашто Гоогле постепено укида колачиће трећих страна

Да ли сте се икада запитали како вас веб странице и рекламе прате широм интернета? Можете захвалити колачићима трећих страна, малим датотекама које омогућавају прикупљање и праћење података на веб локацијама, друштвеним медијима и било где другде на које можете да се упустите на мрежи. Временом, колачићи трећих страна могу да изграде импресивну (или узнемирујућу!) слику о вама као особи: здравље, интересовања, посао, породица и тако даље.

  Ако бисте могли да аутоматизујете један кућни посао, шта би то било? [Poll]

Разумљиво, многи људи не желе да ове информације буду тако лако уочљиве и лако доступне трговцима, компанијама друштвених медија итд.

Гоогле

Према Гоогле-ов блог Тхе Кеиворд, почев од 4. јануара 2024. године, Гоогле ће почети да постепено укида колачиће трећих страна како би корисницима омогућио бољу контролу над својим профилом на мрежи помоћу Гоогле-овог заштићеног окружења приватности, омогућавајући појединцима да управљају својим интересима и ограниче појављивање одређених тема и садржаја. Прва функција, заштита од праћења, зауставља праћење на више локација ограничавањем приступа колачићима трећих страна на веб локацији. То је сеизмички помак за рекламну индустрију након много година дискусије и могао би утицати на навике прегледања већине људи.

Међутим, колачићи треће стране не нестају одмах за сваког корисника Цхроме-а. Према Гоогле Девелоперс портал, „Цхроме планира да онемогући колачиће треће стране за 1% корисника од 4. јануара 2024. да би олакшао тестирање.“ Почетна фаза је да се процени и тестира како нови систем функционише, а само један проценат од више од три милијарде корисника Цхроме-а је још увек значајан.

Шта је Гоогле-ово заштићено окружење за приватност?

Гоогле-ов програм заштите приватности има за циљ да повећа приватност корисника интернета док покушава да заштити приходе оглашивача. Очигледно је тешко ходати, с обзиром да се већина интернета финансира оглашавањем или праћењем. Основна функција Приваци Сандбок-а је постепено укидање колачића трећих страна, замењујући их моделом заснованим на ФЛОЦ (Федеративно учење кохорти)дизајниран да омогући циљано оглашавање уз бољу приватност.

  • Подаци о корисничком прегледању остају на уређају: За разлику од традиционалних метода где се подаци корисника шаљу на спољне сервере, ФЛоЦ обрађује историју прегледања корисника локално, на њиховом сопственом уређају. Ово осигурава да се лични подаци прегледања не деле са Гоогле-ом или оглашивачима.
  • Креирање кохорти: ФЛоЦ користи алгоритме за анализу историје прегледања на корисниковом уређају и, на основу ове анализе, групише корисника у „кохорту“ са хиљадама других корисника. Свака кохорта се састоји од корисника који су показали сличне обрасце прегледања или интересовања. Кохорте су такође динамичне и периодично се ажурирају.
  • Дељење ИД-ова кохорте, а не појединачних података: Уместо дељења појединачних података прегледања, само ИД кохорте — јединствени идентификатор за сваку групу корисника са сличним интересовањима — се дели са веб локацијама и оглашивачима. На овај начин, оглашивачи могу да циљају огласе на основу укупних интересовања кохорте без познавања индивидуалне историје прегледања корисника у тој кохорти.
  • Заштита приватности: Технике као што је диференцијална приватност осигуравају да се кохорте не могу користити за идентификацију појединачних корисника, што је кључно за спречавање отиска прста, уобичајене технике која се користи за праћење корисника на свим веб локацијама.
  Како користити Луминар Нео-ов АИ ГенЕрасе алат за уклањање ометања са ваших фотографија

Да ли Приваци Сандбок функционише исправно или не, део је зашто Гоогле у почетку пребацује само један проценат корисника на нови процес. Гоогле Приваци Сандбок је такође доступан на Андроиду.

Како ће уклањање колачића трећих страна променити ваше искуство прегледања

Постоји неколико различитих начина на које ће постепено укидање колачића трећих страна променити ваше искуство прегледања.

Један ток мисли је да без могућности да пажљиво прате кориснике, неки оглашивачи могу да се окрену лажнијим или непрозирнијим методама праћења како би надокнадили разлику. Поред тога, биће промена у циљаном оглашавању, што ће можда донети више процеса прикупљања података прве стране на шири спектар веб локација.

На пример, можда ћете морати да креирате (још више!) налоге да бисте користили веб локацију за праћење података у компанији. Током прелазне фазе, могу постојати и нека неповезана искуства; где је све било беспрекорно, губитак колачића трећих страна могао би да доведе до тога да веб-сајтови и услуге усвајају различите приступе прикупљању података и оглашавању, мењајући начин на који се веб-сајтови гледају, како услуге раде итд.

Приходи од оглашавања су друго питање. Иако се многе мање веб локације ослањају на друге токове прихода и обично не користе много колачића трећих страна, свеукупно смањење прихода од оглашавања могло би довести до престанка неких сајтова.

Међутим, већина ових промена су спекулације. Фајерфокс и Сафари су раније укинули колачиће трећих страна, а веб-сајтови и даље раде у тим прегледачима, иако би одбацивање утицаја који ће број корисника Цхроме-а имати на промене било кратковидо.

  Како поново активирати УСПС.цом налог

Ипак, укупни ефекат уклањања колачића трећих страна требало би да буде приватнији интернет, што може бити само добар потез за обичне људе.

Као што је речено, почетно укидање колачића треће стране у Цхроме-у почиње 4. јануара 2024. године, али се односи само на мали део укупних корисника Цхроме-а. Ако почетна фаза тестирања буде успешна, Гоогле ће пребацити прекидач и преместити све остале кориснике у систем на неодређени датум у 2024.