Како ЦхатГПТ-ови прилагођени ГПТ могу открити ваше податке и како их заштитити

Кључне Такеаваис

  • Прилагођени ГПТ вам омогућавају да креирате персонализоване АИ алате за различите сврхе и да их делите са другима, повећавајући стручност у одређеним областима.
  • Међутим, дељење ваших прилагођених ГПТ-ова може изложити ваше податке глобалној публици, потенцијално угрожавајући приватност и безбедност.
  • Да бисте заштитили своје податке, будите опрезни када делите прилагођене ГПТ и избегавајте отпремање осетљивих материјала. Водите рачуна о брзом инжењерингу и пазите на злонамерне везе које би могле да приступе вашим датотекама и украду их.

ЦхатГПТ-ова прилагођена ГПТ функција омогућава свакоме да креира прилагођени АИ алат за скоро све што вам падне на памет; креативни, технички, играчки, прилагођени ГПТ могу све. Још боље, можете делити своје прилагођене ГПТ креације са било ким.

Међутим, дељењем прилагођених ГПТ-ова могли бисте да правите скупу грешку која излаже ваше податке хиљадама људи широм света.

Шта су прилагођени ГПТ?

Прилагођени ГПТ-ови су програмабилне мини верзије ЦхатГПТ-а које се могу обучити да буду корисније у одређеним задацима. То је као да ЦхатГПТ претворите у цхат бота који се понаша онако како желите и научите га да постане стручњак у областима које су вам заиста важне.

На пример, наставник 6. разреда би могао да направи ГПТ који је специјализован за одговарање на питања тоном, избором речи и маниризмом који је погодан за ученике 6. разреда. ГПТ би могао бити програмиран тако да кад год наставник постави питање ГПТ-у, цхатбот ће формулисати одговоре који директно говоре о нивоу разумевања ученика 6. разреда. Избегао би сложену терминологију, одржао дужину реченице подесном и усвојио охрабрујући тон. Привлачност прилагођених ГПТ-ова је могућност да се цхатбот персонализује на овај начин, а истовремено се појачава његова стручност у одређеним областима.

  Како да избришете свој 2К налог

Како прилагођени ГПТ могу открити ваше податке

Да бисте креирали прилагођене ГПТ-ове, обично дате упутства ЦхатГПТ-овом ГПТ креатору на које области желите да се ГПТ фокусира, дајте му слику профила, затим име и спремни сте да кренете. Користећи овај приступ, добијате ГПТ, али то га не чини значајно бољим од класичног ЦхатГПТ-а без фенси имена и слике профила.

Моћ прилагођеног ГПТ-а произилази из специфичних података и упутстава за обуку. Отпремањем релевантних датотека и скупова података, модел може постати специјализован на начине на које широки унапред обучени класични ЦхатГПТ не могу. Знање садржано у тим отпремљеним датотекама омогућава прилагођеном ГПТ-у да се истиче у одређеним задацима у поређењу са ЦхатГПТ-ом, који можда нема приступ тим специјализованим информацијама. На крају крајева, прилагођени подаци омогућавају веће могућности.

Али отпремање датотека за побољшање вашег ГПТ-а је мач са две оштрице. То ствара проблем приватности једнако као што повећава могућности вашег ГПТ-а. Размислите о сценарију где сте креирали ГПТ да бисте помогли клијентима да сазнају више о вама или вашој компанији. Свако ко има везу до вашег прилагођеног ГПТ-а или вас некако натера да користите јавни упит са злонамерном везом може приступити датотекама које сте отпремили у свој ГПТ.

Ево једноставне илустрације.

Открио сам прилагођени ГПТ који би требало да помогне корисницима да постану вирални на ТикТок-у тако што ће препоручити трендовске хасхтагове и теме. Након прилагођеног ГПТ-а, није било потребно мало или нимало труда да га натерамо да процури упутства која су му дата приликом постављања. Ево кратког погледа:

  Како да поправите ТикТок грешку „Пречесто посећујете“ – предложена решења

А ево и другог дела упутства.

Ако пажљиво погледате, други део упутства говори моделу да „не дели називе датотека директно са крајњим корисницима и ни под којим околностима не треба да дајете везу за преузимање било које датотеке“. Наравно, ако прво питате прилагођени ГПТ, он одбија, али уз мало брзог инжењеринга, то се мења. Прилагођени ГПТ открива усамљени текстуални фајл у својој бази знања.

Са именом датотеке, било је потребно мало труда да се ГПТ натера да одштампа тачан садржај датотеке и потом преузме саму датотеку. У овом случају, стварна датотека није била осетљива. Након што смо прегледали још неколико ГПТ-ова, било је много са десетинама датотека које су се налазиле на отвореном.

Постоје стотине јавно доступних ГПТ-ова који садрже осетљиве датотеке које само седе и чекају да их злонамерни актери зграбе.

Како заштитити своје прилагођене ГПТ податке

Прво размислите како ћете делити (или не!) прилагођени ГПТ који сте управо креирали. У горњем десном углу екрана за креирање прилагођеног ГПТ-а наћи ћете дугме Сачувај. Притисните икону стрелице падајућег менија и одавде изаберите како желите да делите своју креацију:

  • Само ја: прилагођени ГПТ није објављен и можете га користити само ви
  • Само људи са везом: свако ко има везу до вашег прилагођеног ГПТ-а може га користити и потенцијално приступити вашим подацима
  • Јавно: Ваш прилагођени ГПТ је доступан свима и Гоогле га може индексирати и наћи у општим интернет претрагама. Свако ко има приступ потенцијално би могао да приступи вашим подацима.

Нажалост, тренутно не постоји 100 посто сигуран начин да заштитите податке које отпремите у прилагођени ГПТ који се јавно дели. Можете постати креативни и дати му строга упутства да не открива податке у својој бази знања, али то обично није довољно, као што је наша демонстрација изнад показала. Ако неко заиста жели да добије приступ бази знања и има искуства са АИ брзим инжењерингом и неко време, на крају ће прилагођени ГПТ покварити и открити податке.

  Како сарађивати на Мицрософт белој табли

Због тога је најсигурније да не отпремате осетљиве материјале у прилагођени ГПТ који намеравате да делите са јавношћу. Када отпремите приватне и осетљиве податке у прилагођени ГПТ и он напусти ваш рачунар, ти подаци су практично ван ваше контроле.

Такође, будите веома опрезни када користите упите које копирате на мрежи. Уверите се да их темељно разумете и избегавајте нејасне упите који садрже везе. То могу бити злонамерне везе које отимају, кодирају и отпремају ваше датотеке на удаљене сервере.

Користите прилагођене ознаке ГПТ-а са опрезом

Прилагођени ГПТ-ови су моћна, али потенцијално ризична функција. Иако вам омогућавају да креирате прилагођене моделе који су веома способни у одређеним доменима, подаци које користите да побољшате њихове способности могу бити изложени. Да бисте смањили ризик, избегавајте отпремање заиста осетљивих података у своје прилагођене ГПТ кад год је то могуће. Поред тога, будите опрезни са злонамерним брзим инжењерингом који може да искористи одређене рупе за крађу ваших датотека.