Како користити ГНОМЕ 45 индикатор нових активности

Дугме Активности је део ГНОМЕ десктоп интерфејса већ генерацију, од доласка ГНОМЕ-а 3. Многим корисницима Линук-а то је познат део искуства.

Са издавањем ГНОМЕ-а 45, старо дугме је нестало, а нови индикатор активности заузима његов стари простор. Ево шта то значи и како то максимално искористити.

Зашто „активности“ више нема

​„Активности“ је била статична ознака која није преносила много информација. Шта је активност? ГНОМЕ је спровео корисничке анкете и тестове употребљивости да би видео шта људи мисле о искуству, и многи су једноставно сматрали да је ознака двосмислена.

Кликом на дугме отвара се „Преглед активности“. Једном када то сазнате, више никада нећете морати да га читате. Многи људи никада не кликну на њега, већ се одлучују да пребаце курсоре у горњи десни угао или користе пречицу на тастатури.

Пошто је Преглед активности место где идете да покренете апликације, а отварање апликација је први корак ка остваривању већине задатака, ГНОМЕ програмери су сматрали да је ово подручје искуства потребно прецизирати. Након разних експеримената, рођен је нови индикатор активности.

Како функционише индикатор активности

Индикатор активности не долази са ознаком и уместо тога се у потпуности ослања на иконографију за преношење информација. Индикатор је низ тачака, при чему је једна тачка шира од осталих. Нови индикатор не само да покреће преглед, већ преноси информације на први поглед, а истовремено додаје функционалност.

  11 најпопуларнијих (и више!) ЈаваСцрипт функција које морате знати

1. Свака тачка представља отворени радни простор

​ГНОМЕ нема прикључну станицу или траку задатака коју обично налазите у већини других десктоп интерфејса. Као резултат тога, не постоји дугме за минимизирање ни на једном од ваших прозора. Уместо тога, подстичемо вас да организујете своје прозоре у било ком броју радних простора, које такође можете сматрати виртуелним радним површинама као што бисте то чинили на Виндовс-у.

Пре ГНОМЕ 45, нисте могли да кажете колико је радних простора било доступно без претходног отварања Прегледа активности. Нови индикатор то решава тако што ставља тачку у горњи леви део екрана за сваки радни простор који имате отворен. Ако жонглирате са четири радна простора, видећете четири тачке.

Опет, једна тачка у постави је шира од осталих. Ово је ваш тренутно отворени радни простор. Развлачење ове тачке помаже вам да видите колико радних простора имате отворено лево или десно од тренутног. То значи, на први поглед, нови индикатор активности сада показује колико радних простора имате отворено и где на листи тренутно радите.

2. Пребаците радне просторе померањем преко индикатора

Можете да прелазите између отворених радних простора тако што ћете прећи мишем преко индикатора и користити точкић за померање миша (или еквивалентан покрет на тачпеду). Ово је посебно корисно за људе који користе ГНОМЕ на својим десктоп рачунарима.

Корисници преносних рачунара могу брзо да прелазе између радних простора тако што ће превући три прста лево или десно било где на екрану. Индикатор радног простора није баш тако одмах доступан, али је близу. Међутим, увек имате опцију да се уместо тога вратите на пречицу на тастатури. Подразумевано, то је Цтрл + Алт + стрелица лево или десно.

  Како пронаћи своје пријатеље на ВхатсАпп-у

Са лансирањем индикатора радног простора, ГНОМЕ је такође повукао још један део свог интерфејса који постоји од верзије 3.0 која је лансирана 2011. Мени апликације који се појавио поред дугмета Активности нигде се не види.

Овај мени је имао двоструку функцију: да покаже који прозор има фокус и да служи као замена за традиционалну траку менија, где се може приступити одређеним опцијама. Ово последње никада није узело маха, а већина апликација га је користила или за брз приступ страници са детаљима о апликацији или дугмету за одустајање.

Са ГНОМЕ 45, индикатор радног простора има горњи леви угао екрана потпуно за себе. Више не морате да инсталирате проширење да бисте уклонили мени апликације. Али остају и друга проширења која вероватно употпуњују ГНОМЕ искуство.

Да ли је индикатор радног простора заиста нов?

Визуелно, ово је једна од првих промена које ће обичан ГНОМЕ корисник приметити када први пут посматра ГНОМЕ 45. Али ово дугме није толико револуционарно. Индикатор активности је сличан виџету виртуелне радне површине који се налази на старијим верзијама ГНОМЕ, МАТЕ, Ксфце, КДЕ Пласма и других Линук десктопа.

Такође постоји индикатор виртуелне радне површине у доњем углу ГНОМЕ Цлассиц десктопа, иако он подразумевано има фиксни број десктопа.

Оно што је старо је опет ново, а за дугогодишње кориснике Линук-а ово може означити повратак омиљеног аспекта њихових бивших ГНОМЕ десктопа.