Како то учинити и шта треба да знате

Кључне Такеаваис

  • Оверклокирање вашег Распберри Пи може побољшати његове перформансе, чинећи га способнијим за покретање популарних алата као што су РетроПие, РецалБок и Коди.
  • Оверклоком вашег Распберри Пи-ја, можете побољшати искуство ретро играња, решити проблеме са стримингом и побољшати перформансе Пи-ја када се користи као стони рачунар.
  • Иако оверклоковање може да пружи предности, долази са ризицима као што су стварање топлоте, квар компоненти и оштећење података. Важно је осигурати одговарајуће хлађење, користити поуздано напајање и размотрити утицај на повезани хардвер.

Распберри Пи је одличан мали рачунар, далеко моћнији од модела пре њега. Али да ли сте знали да можете да извучете још више снаге из тога? Ево како да оверцлоцкате свој Распберри Пи и да га гурнете даље него што сте икада замишљали!

Зашто оверклоковати свој Распберри Пи?

Која је поента оверклоковања Распберри Пи-ја? Па, да извучем максимум из тога. Неколико популарних алата ће радити боље него што је предвиђено са оверклоком.

  • Ретро играње: Ако сте се мучили са покретањем класичних конзолних наслова на РетроПие-у, РецалБок-у или било ком другом решењу за ретро игрице које сте изабрали, оверклок ће значајно побољшати ствари.
  • Коди: Проблеми са перформансама са стримовањем видеа у Коди-ју могу се превазићи захваљујући оверклокавању вашег Распберри Пи-ја. Ако такође користите ВПН, већа брзина такта ће вам такође помоћи.
  • Радна површина: Каснији модели Распберри Пи (3 и новији) могу се користити као стандардна радна површина. Ко не би желео мало додатних перформанси захваљујући оверклокованом процесору?
  Апликација за узимање белешки заснована на покретима са текстом, фотографијом, гласовном белешком и подсетником

Остале предности долазе од оверклоковања Распберри Пи-ја. Користећи га као Минецрафт сервер, на пример, или као НАС, може имати користи од нешто бржег ЦПУ-а.

Кредит за слику: Распберри Пи

Оверклокирање Распберри Пи 5 и других недавних модела

Скоро сваки Распберри Пи модел се може оверклоковати. Ово укључује најновији, Распберри Пи 5, и његове непосредне претходнике:

Наши водичи за специфичне уређаје изнад ће вас провести кроз оверклокирање одговарајућег Распберри Пи модела.

Оверцлоцкинг је увек ризичан

Иако је оверклоковање Распберри Пи-ја лако постићи, није без ризика.

  • Генерише се топлота: топлота је лоша за рачунарске системе, јер успорава обраду, што заузврат генерише топлоту. И Распберри Пи 4 и 5 захтевају хлађење.
  • Квар компоненте: Повећана топлота такође може довести до квара компоненти.
  • Оштећење података: Коришћење повећане брзине такта често доводи до оштећених података. Ако користите хард диск за оперативни систем вашег Пи, ово не би требало да буде велики проблем. Међутим, ако се ваш Распберри Пи ослања на мицроСД картицу (већина то чини), тада ћете можда сматрати да су флеш медији све непоузданији.
  • Поуздано напајање: Већ би требало да користите квалитетно напајање за свој Распберри Пи. Све што је мање од препорученог адаптера за напајање (проверите потребну снагу на вашем моделу) није погодно за оверклок. Оштећење података ће брзо доћи са ниским напајањем.

У једној фази, оверклоковање вашег Распберри Пи-а би поништило гаранцију. Међутим, од 19.09.2012. ово није случајзахваљујући уграђеним алатима за оверклок.

Може ли се старији Распберри Пис оверцлоцкати?

Оверклок може повећати перформансе старијих Распберри Пис-а. Као и увек, предузмите мере предострожности како бисте осигурали да се уређај ефикасно хлади. Проверите званичне системске спецификације вашег модела и уверите се да не повећавате брзину за више од 10 процената.

  Како зауставити случајне снимке екрана на иПхоне-у

Да бисте оверклоковали старији Распберри Пис, све што вам је потребно је уграђено у Распберри Пи ОС.

Започните отварањем алата за конфигурацију, било на радној површини (Преференцес > Распберри Пи Цонфигуратион), или из командне линије:

sudo raspi-config 

Након што забележите упозорење, изаберите Оверцлоцк.

У следећем менију ћете пронаћи листу опција. Тренутно изабрана опција оверклока ће бити Ништа, али ћете имати избор од до пет алтернатива, у зависности од вашег Распберри Пи модела. На слици испод је оверклок екран за Распберри Пи 2.

Док на другим уређајима, оверклок је случај малог повећања и тестирања, са унапред подешеним опцијама, ово заправо није потребно. Све што треба да урадите је да изаберете оверклоковану унапред подешену вредност коју желите да користите, а затим да изаберете ОК да бисте је применили.

Имајте на уму да оверклок такође може утицати на перформансе повезаног хардвера. Као такав, мораћете да предузмете додатне мере предострожности (као што је ручно подешавање датотеке цонфиг.ткт након подешавања нове брзине такта у менију).

Оверцлоцкинг никада није егзактна наука. Проведите неко време процењујући његов утицај на ваш Распберри Пи и било који софтвер који се редовно користи.