Који оквир ради боље у 2023?

Да ли сте корисник Андроид-а или иОС-а? Да ли ваш лаптоп користи Виндовс, мацОС или Линук оперативне системе? Можда желите да ухватите сваког потенцијалног купца, али модерно тржиште има уређаје са различитим оперативним системима.

Поседовање платформе која се може користити за развој апликација на више платформи може вам уштедети много у погледу времена и ресурса за развој.

Флуттер и Реацт Нативе су нека од највећих имена на тржишту развоја више платформи. Међутим, ако имате ове две опције, можда нећете знати коју да одаберете.

Зашто користити вишеплатформска решења уместо изворних решења?

Штеди време

Прављење функционалне апликације може бити дуготрајно. Ако желите да направите апликацију која служи корисницима иОС-а и Андроид-а, не морате да креирате различиту базу кода за сваку од њих.

Штеди трошкове развоја и одржавања

Плаћање програмера за креирање различитих апликација за различите кориснике може бити скупо. Цена покретања ових апликација је такође висока, у зависности од броја корисника. Поставка развоја на више платформи омогућава коришћење истих програмера за кодирање различитих апликација.

Једина разлика се јавља током транспорта. Одржавање такође постаје јефтиније јер само треба да ажурирате једну базу кода, а промене се примењују на свим платформама.

Перформансе скоро домаће

Изворне апликације се креирају посебно за одређени оперативни систем. Нативе апликације су познате по својим високим перформансама.

Међутим, нека решења за више платформи као што су Реацт Нативе и Флуттер производе апликације чије су перформансе блиске онима у матичним апликацијама, тако да просечни корисници можда неће ни приметити разлику.

У овом Флуттер Вс. Реацт Нативе чланак, истражићемо њихове карактеристике, разлике, сличности и перформансе како бисмо вам помогли да донесете информисану одлуку.

Шта је Флуттер?

Флуттер је Дарт оквир отвореног кода који је креирао Гоогле. Флуттер омогућава програмерима да користе исту кодну базу за креирање Андроид, иОС, десктоп и веб верзија апликација.

Ово су неке предности коришћења Флуттер-а:

 • Јединствена кодна база за све платформе: Можете да уведете Андроид, иОС, десктоп и веб верзије своје апликације из исте базе кода.
 • Засновано на компајлираном језику: Флуттер је Дарт оквир. Дарт је компајлирани језик који конвертује свој код у машински читљив код пре извршења, чинећи Флуттер брзим.
 • Перформансе сличне изворном: Флуттер се не ослања на посредничке репрезентације кода или тумаче јер користи Скиа мотор. Ова функција омогућава Флуттер апликацијама да имају перформансе скоро изворне.
  Додајте потпуне функције бирања у контролни центар [Jailbreak]

Шта је Реацт Нативе?

Реацт Нативе је ЈаваСцрипт оквир који је креирала Мета (бивши Фацебоок) за прављење апликација на више платформи. Помоћу ове платформе можете да направите скоро изворне Андроид и иОС апликације.

Програмери воле Реацт Нативе из ових разлога;

 • Поновна употреба кода: Реацт Нативе има архитектуру засновану на компонентама. Тако можете поново користити блокове кода у вашој апликацији и смањити време развоја.
 • Доступност библиотека и оквира треће стране: Реацт Нативе има велику заједницу, библиотеке и оквире. На пример, можете користити библиотеке као што је Редук за управљање стањем у вашој апликацији.
 • Поновно учитавање уживо: Можете да видите промене у вашој апликацији док је правите. Такође можете одлучити да поново учитате само одређени део кода и уштедите време компилације.
 • Изворни осећај: Реацт Нативе користи основне компоненте оперативних система (иОС и Андроид), дајући својим апликацијама изворни осећај.

Флуттер у односу на Реацт Нативе: Брзо поређење

ФеатуреРеацт НативеФлуттерЛангуагеЈаваСцриптДартЦреаторМета (раније Фацебоок)ГооглеОпен-соурце ИесИесЦоммунитиВелики и активниМали, али растућиПримери апликацијаВик, Соундцлоуд Пулсе, Фацебоок и Фацебоок АдсАлибаба, еБаи, БМВ, ЦровдсоурцеИроУправљање трећом страном, али разни АПИ-ји у порасту. груби различити пакети/библиотекеХот релоадДаДаРендеринг Реацт Нативе Рендеринг ЛибрариСкиа

Флуттер вс. Реацт Нативе: Поређење дубоког роњења

Иако се Флуттер и Реацт Нативе користе за креирање вишеплатформских апликација, разликују се на различите начине.

#1. Језик

Флуттер и Реацт Нативе су оквири за различите програмске језике.

Реацт Нативе

Можете да користите Реацт Нативе са ЈаваСцрипт-ом или ТипеСцрипт-ом. Истраживање Стацк Оверфлов-а из 2022. поставило је ЈаваСцрипт као најомиљенији програмски језик, са 65,36% испитаника који су гласали за њега.

Извор слике: Стацк Оверфлов

ТипеСцрипт, суперскуп ЈаваСцрипт-а, нашао се на четвртом месту у истој анкети, са 34,83% испитаника који су га волели.

Флуттер

Флуттер је Дарт оквир. Дарт је објектно оријентисан и користи се у разним производима које одржава Гоогле, као што су Флуттер Енгине, Флуттер фрамеворк и АнгуларДарт. У истој анкети, само 6,54% испитаника преферира рад са Дартом.

Извор слике: Стацк Оверфлов

Победник

У овом случају је тешко одредити победника јер основни језици, ЈаваСцрипт/ ТипеСцрипт и Дарт, имају предности и слабости.

ЈаваСцрипт/ ТипеСцрипт има велику заједницу, што значи да постоји велики скуп библиотека.

С друге стране, Дарт је компајлирани језик, што значи да претвара свој код у машински код пре извршавања. Ова функција чини Дарт бржим од ЈаваСцрипт/ ТипеСцрипт апликација.

#2. Компоненте и Рендеринг

Како се оквир приказује, његове компоненте утичу на перформансе његових апликација.

  Шта гледати на Куибију: 10 најбољих емисија

Реацт Нативе

Реацт Нативе УИ компоненте су изграђене од компоненти изворне платформе (Андроид и иОС). Као резултат, ове компоненте реагују брзо и брзо. Реацт Нативе има различите компоненте као што су „Виев“, „Имаге“, „Тект“, „СцроллВиев“, „Тоуцхабле“ и „ТектИнпут“.

Реацт Нативе апликације на различитим платформама могу имати различит изглед јер користе компоненте корисничког интерфејса основног ОС-а.

Флуттер

Флуттер користи библиотеку компоненти корисничког интерфејса коју Гоогле одржава. Ове компоненте су направљене коришћењем Скиа графичког механизма, што их чини брзим и флексибилним. Неке популарне компоненте Флуттер корисничког интерфејса су Цупертино виџети и виџети Материал Десигн.

Корисници такође могу да креирају прилагођене виџете тако што ће преписати постојеће или креирати неке од нуле.

Апликације креиране помоћу Флуттер-а имају конзистентан УИ/УКС, без обзира на оперативни систем.

Победник

Оба оквира су урадила добар посао у компонентама корисничког интерфејса. Избор између ова два лежи у искуству, укусу и преференцијама програмера.

#3. Библиотеке и подршка заједнице

Доступност библиотека и подршка заједнице су фактори који се не могу занемарити у развојном простору.

Реацт Нативе

Реацт Нативе је изграђен на неким од најпопуларнијих програмских језика, при чему ЈаваСцрипт ужива 65% подршке док ТипеСцрипт има 35% подршке.

ЈаваСцрипт је такође пре више од 2 деценије и има много библиотека из своје заједнице. Све Реацт Нативе библиотеке су доступне у директоријуму реацтнативе.

Флуттер

Флуттер је заснован на Дарт-у, програмском језику са мање од 10% популарности. Међутим, платформа има нову заједницу која увек ствара нове библиотеке. Дарт је лансиран 2011. Сви Дарт и Флуттер пакети се налазе у пуб.дев репозиторијуму.

Победник

Реацт Нативе је победник у доступности библиотека и подршке заједнице.

#4. Перформансе

Модерни корисници толико брину о перформансама различитих апликација.

Реацт Нативе

Реацт Нативе је ЈаваСцрипт (интерпретирани језик) оквир. ЈаваСцриптт нема корак компилације, што значи да му је потребан претраживач да чита његов код, тумачи сваки ред и покреће га.

Флуттер

Флуттер је Дарт оквир (преведени језик). Преведени језик конвертује код у машински читљив код пре извршења.

Победник

Флуттер побеђује у функцији перформанси, изграђеној на компајлираном језику. Међутим, разлика у перформансама можда неће бити приметна у апликацијама са минималним функцијама.

#5. Управљање државом

Управљање стањем су обрасци или технике које можете користити за управљање стањем апликације. На пример, када се корисник пријави у апликацију и унесе податке, стање се мења и њиме треба управљати.

Реацт Нативе

Постоји неколико приступа управљању стањем у Реацт Нативе апликацијама. Први приступ је кроз „Контекст“, уграђени АПИ који омогућава дељење стања између различитих компоненти. Контекст је погодан за мале и средње апликације. За велике апликације можете користити библиотеке за управљање стањем као што су МобКс и Редук.

Флуттер

Флуттер користи комбинацију приступа за управљање стањем. Ако је ваша апликација и даље мала, можете користити пакете као што су Риверпод и Провидер за управљање стањем.

  Како ће интеграција оба помоћи предузећу да расте

Флуттер такође користи компоненту пословне логике (БЛоЦ образац) за управљање стањем. Овај приступ одваја пословну логику од слоја презентације. Токови и догађаји се користе у управљању државом на овај приступ.

Победник

И Реацт Нативе и Флуттер имају одличне приступе за управљање државом и нема победника. Такође можете користити Редук за управљање стањем у оба.

#6. Крива учења

Знати колико је то лако или колико времена ћете вероватно потрошити на учење новог оквира важно је за почетнике и искусне програмере. Иако се способности учења разликују од особе до особе, неки језици/оквири су лакши за учење од других.

Реацт Нативе

Реацт Нативе користи ЈаваСцрипт, који има огроман број пратилаца. Овај оквир је креиран 2015. године и стекао је велику пажњу. Платформа има 23к+ форкова и 109к звездица на ГитХуб-у.

Ако сте већ упознати са ЈаваСцрипт-ом, учење Реацт Нативе-а не би требало да буде тешко. ЈаваСцрипт и Реацт Нативе ресурси су лако доступни и од њих можете да позајмите неке идеје.

Флуттер

Флуттер користи Дарт. Флуттер је лансиран 2017. и није толико популаран. Иако је лако научити Дарт/Флуттер, можда нећете наићи на много ресурса на Дарт-у јер је то специјализовани језик. Флуттер има преко 25 хиљада форкова на ГитХуб-у.

Победник

Тешко је рећи потпуног победника у овој категорији. Особа која је већ упозната са ЈаваСцрипт-ом може бити више наклоњена Реацт Нативе-у.

С друге стране, програмер који је упознат са Дарт-ом ће највероватније изабрати Флуттер уместо Реацт Нативе-а. Ако програмер није упознат са ЈаваСцрипт-ом или Дарт-ом, онда ће избор оквира за више платформи бити лична жеља.

Познати брендови који користе Флуттер

Флуттер је коришћен за прављење различитих Гоогле мобилних апликација. Овај оквир користе и други брендови као што су;

 • Алибаба Гроуп
 • Аббеи Роад Студиос
 • Гоогле Плаи
 • еБаи
 • ЦровдСоурце
 • 4 слике 1 реч

Брендови који користе Реацт Нативе

Реацт Нативе су користили многи велики брендови за своје Андроид и иОС апликације. Нека од великих имена су;

 • Фејсбук
 • Фацебоок менаџер огласа
 • Оцулус
 • Мицрософт апликације (Мицрософт Оффице, Скипе, Мицрософт Теамс и Ксбок Гаме Пасс)
 • Схопифи, Схопифи Инбок и Схопифи продајно место

Када избегавати Флуттер и Реацт Нативе

Вишеплатформске развојне платформе као што су Флуттер и Реацт Нативе могу уштедети много развојних ресурса и времена. Међутим, ове платформе нису идеалне за све апликације. Ово су неки неповољни примери две платформе;

 • Апликација треба да користи неке функције основног оперативног система: Ваша апликација ће можда морати да користи функције као што је микрофон који је изворни за одређени оперативни систем.
 • Желите апликацију са високим перформансама: решење за развој на више платформи можда није добра опција ако желите апликацију са високим одзивом и високим перформансама.

Закључак

Ако желите да направите брзу апликацију, Флуттер ће бити ваш најбољи избор. Међутим, ако желите да направите апликацију засновану на језику са великом заједницом, Реацт Нативе би требало да буде ваш избор.

Да ли ћете користити Флуттер или Реацт Нативе за своју следећу унакрсну платформу зависиће од вашег разумевања основног језика, типа апликације коју желите да направите, вашег укуса и ваших преференција. ЈаваСцрипт програмери ће највероватније користити Реацт Нативе, док ће Дарт програмери преферирати Флуттер.

Следеће, такође можете истражити Реацт вс. Реацт Нативе.