Немојте продати свој стари телефон или лаптоп а да прво не урадите ових 10 ствари

Кључне Такеаваис

  • Увек направите резервну копију података пре него што одложите било који хардвер. Пренесите вредне податке на више медија како бисте били сигурни да су безбедни пре одлагања.
  • Уклоните повезане налоге, одјавите се из свих апликација и уклоните уређаје са налога да бисте спречили неовлашћени приступ.
  • Учините податке са чврстог диска нечитљивим коришћењем софтвера за брисање података или метода шифровања да бисте заштитили осетљиве податке на чврстом диску.

Одлагање старе технике је ризично. Данас су наши уређаји, као што су телефони, лаптопови, па чак и телевизори, ризнице личних података. Продаја старог телефона или рачунара је одличан начин да зарадите неколико долара, али прво се уверите да сте у потпуности очистили своје податке.

1. Резервна копија података

Када припремате технологију за одлагање или продају, лако је ненамерно уништити податке. Дакле, пре него што урадите било шта друго, уверите се да је направљена резервна копија свих ваших вредних података, чак и ако верујете да вам више нису потребни.

Најбоља пракса је да пренесете податке на више медијума, као што је услуга у облаку, екстерни чврсти диск, флеш диск или сам заменски уређај. На овај начин можете бити мирни знајући да су ваше фотографије, важни документи и драгоцене успомене безбедни пре него што продате свој стари хардвер.

  Свеобухватан водич кроз ЦриптоПункс НФТ

2. Уклоните повезане налоге

Арјун Висхну/МакеУсеОф

Данас се кориснички налози обично повезују са уређајима преко ИД-а уређаја, а не путем пријаве. Одјављивање из апликације није увек довољно да спречите некога да добије приступ вашим налозима.

Ако продајете уређај, ако не прекинете везу између уређаја и налога, то може довести до тога да нови корисник неће моћи да га користи. Ово је посебно релевантно за кућне сигурносне уређаје као што су камере за звоно на вратима, ИП камере и паметни кућни уређаји. Ако продајете или одлажете паметни телефон или рачунар, одјавите се са свих апликација, посебно са финансијских и банкарских рачуна.

Ако користите ОТП аутентификатор, као што је Гоогле Аутхентицатор, морате га направити резервну копију пре продаје. Можете да направите резервну копију Гоогле Аутхентицатор-а и других ОТП апликација, али ако је то немогуће, морате поново да креирате кључеве са сваког налога на свом новом уређају од нуле пре него што их уклоните. Овај корак је важан јер можете изгубити приступ било ком налогу који захтева аутентификатор за вишефакторску аутентификацију. Након завршетка, уклоните аутентификатор тако што ћете га деинсталирати.

3. Учините податке вашег чврстог диска нечитљивим

Једноставно брисање датотека са лаптопа или рачунара или форматирање чврстог диска није довољно да спречи друге да читају податке. Уместо тога, користите софтвер за брисање података да бисте избрисали диск или шифровање да бисте учинили податке на чврстом диску нечитљивим.

У случају уређаја за мрежно складиштење (НАС), поред брисања података, требало би да уништите РАИД конфигурацију тако што ћете је поново изградити у складу са подржаним типовима РАИД-а пре одлагања. Овај процес осигурава да нови власници не могу повратити постојеће податке.

  Како направити листу блиских пријатеља на Инстаграму

4. Уређаји за враћање на фабричка подешавања

Ресетовање на фабричка подешавања враћа уређај у првобитно стање, какво је било када је први пут купљен. Овим се бришу сви подаци и подешавања, обезбеђујући чист лист за следећег корисника.

Пре ресетовања уређаја на фабричка подешавања, уверите се да сте га уклонили са повезаних налога као у кораку 2.

5. Уклоните или сачувајте чврсте дискове

Понекад је најефикаснији метод најдиректнији: уклоните и задржите хард дискове са својих уређаја ради каснијег уништавања (или поновне употребе!). Ово је посебно важно за чврсте дискове са значајним капацитетом складиштења и осетљивим подацима. Уклањање чврстог диска осигурава да нови власник никада неће моћи да преузме ваше податке.

Уклањање и уништавање складишта се не препоручује за паметне телефоне или уређаје са батеријама. Пробијање интегрисане литијум-јонске батерије може изазвати брзо сагоревање или ослобађање изузетно опасних испарења. Ове уређаје је најбоље препустити професионалцима.

6. Професионалне услуге уништавања података

Пекелс

За крајњи мир, размислите о коришћењу професионалне услуге уништавања података.

Изненађујуће је тешко потпуно уништити чврсти диск, јер су професионалне услуге опоравка података изврсне у састављању ваших података. Међутим, пошто већина људи не седи на нуклеарним тајнама, обично је довољно разбити хард диск на ситне фрагменте. Ако сте у недоумици, позовите професионалну службу за уништавање података.

Професионално уништавање диск јединица гарантује да се нико никада неће дочепати ваших података. Професионалне методе уништавања обично укључују демагнетизацију магнетима велике снаге, спаљивање, уситњавање и уситњавање.

7. Проверите да ли постоје скривени подаци

Многи уређаји чувају податке тамо где најмање сумњате. Проверите све уређаје да ли постоје скривени извори података. Неки значајни примери укључују:

  • Мрежни рутери и прекидачи: Ови евидентирају ДНС захтеве, УРЛ адресе и захтеве за повезивање. Мрежне уређаје треба ресетовати на фабричка подешавања пре него што се одложе или продају.
  • Штампачи: Чувају копије свега што су икада одштампали или скенирали, углавном користећи интерну меморију. Препоручује се да уклоните ово складиште да бисте уништили ове податке.
  • Паметни кућни уређаји: телевизори, камере, па чак и паметни фрижидери могу задржати лоше ускладиштене копије ваше лозинке за Ви-Фи.
  Добра, али скупа опција

У већини случајева, враћање на фабричка подешавања би требало да избрише све податке повезане са вама.

8. Одложите појединачне компоненте

Ако одбацујете своју стару технологију, препоручује се да одвојите појединачне компоненте као што су РАМ, чврсти дискови и СД картице у засебне торбе и одложите их у различитим интервалима.

Ово спречава било кога да споји уређаје и приступи вашим подацима.

9. Уклоните серијске бројеве

Серијски број је јединствени низ слова и бројева који јединствено идентификују ваш уређај. Серијски бројеви се налазе на налепници на скривеном месту, на пример на дну или полеђини уређаја.

Када одлажете уређај, најбоље је да уклоните ову налепницу. Ово ће спречити превару, као што су захтеви за гаранцију од стране сваког ко пронађе и користи уређај након што је бачен.

10. Поново размотрите отуђење или продају

Стари уређаји који још увек раде могу се поново користити. На пример, Линук се може инсталирати на старији рачунар, што му значајно продужава животни век.

Коначно, размотрите утицај одлагања технологије на животну средину. Истражите неке локалне центре за рециклажу или контактирајте школе или ХАМ радио клубове који могу да користе ваше старе уређаје у друге сврхе.