НетОпс објашњен за пет минута или мање

Модерно умрежавање се ослања на НетОпс као кључну компоненту како би се осигурало да мреже раде глатко и ефикасно.

НетОпс је револуционарни приступ који је трансформисао начин на који организације рукују сложеним мрежним окружењима.

Он буквално делује као окосница за пружање бољих корисничких искустава у овом брзом свету.

Хајде да видимо шта је овај НетОпс и његову улогу у управљању мрежом.

Шта је НетОпс?

НетОпс је скраћеница за мрежне операције.

Једноставним речима, то је пракса управљања и рада рачунарских мрежа унутар организације.

Укључује задатке који се односе на праћење, одржавање и оптимизацију мрежне инфраструктуре која побољшава функционалност.

Ево неких кључних активности које су повезане са НетОпс-ом.

НетОпс тимови или професионалци су одговорни за обезбеђивање неометаног и ефикасног рада мрежа унутар организације.

Они раде на оптимизацији мрежних перформанси, поузданости и безбедности, а истовремено се баве свим проблемима или изазовима који се појаве.

Важност НетОпс-а у модерном умрежавању

НетОпс игра кључну улогу у модерном умрежавању из неколико важних разлога:

Повећана сложеност

Модерне мреже су постале веома сложене, са све већим бројем уређаја и услуга повезаних на различитим локацијама. НетОпс пружа структурирани приступ за управљање овом сложеношћу.

Мрежне перформансе

Предузећа се у великој мери ослањају на мрежну повезаност како би подржала своје пословање. НетОпс се фокусира на оптимизацију перформанси мреже и смањење кашњења што је важно за испоруку података крајњим корисницима.

Мрежна безбедност

НетОпс примењује безбедносне мере као што су контроле приступа, заштитни зидови, ИДС/ИПС и протоколи за шифровање да би заштитили мреже од неовлашћеног приступа и других безбедносних ризика.

Континуитет пословања

Прекид мреже може довести до значајних оперативних грешака за предузећа. НетОпс минимизира застоје кроз ефикасан одговор на инциденте и активно праћење.

Скалабилност и флексибилност

Модерне мреже морају да буду прилагодљиве како би се прилагодиле потребама организација које се развијају. НетОпс помаже у имплементацији мрежних архитектура које се лако могу скалирати и прилагодити променљивим захтевима.

Оптимизација трошкова

Ефикасне мрежне операције могу довести до уштеде трошкова. НетОпс помаже у смањењу оперативних трошкова повезаних са управљањем мрежом оптимизацијом коришћења ресурса.

  Како тражити приче на Снапцхату

Сарадња и усклађивање

НетОпс промовише сарадњу између различитих тимова унутар организације, као што су администратори мреже, системски администратори, програмери и професионалци за безбедност.

Ова сарадња осигурава да су мрежне операције блиско интегрисане са другим ИТ функцијама и општим пословним циљевима.

Кључни концепти и принципи НетОпс-а

Аутоматизација

Односи се на процес коришћења алата за аутоматско извршавање понављајућих ручних задатака. НетОпс тимови могу да уштеде време и смање људске грешке аутоматизацијом задатака.

Оркестрација

Оркестрација укључује координацију и управљање вишеструким аутоматизованим задацима за постизање одређеног циља или исхода.

Пример

Претпоставимо да компанија жели да примени веб апликацију засновану на микросервисима која се састоји од више услуга (свака ради у свом контејнеру). Апликација захтева фронтенд услугу, позадинске услуге, базу података и посредника порука за комуникацију између услуга. Оркестрација може поједноставити овај сложени процес имплементације.

Мониторинг

Мониторинг мреже је процес посматрања и прикупљања података из мрежне инфраструктуре ради добијања информација о перформансама и безбедности мреже. Ови подаци се често користе за откривање и дијагностиковање проблема. Алати за надгледање могу да обезбеде податке у реалном времену о кашњењу, губитку пакета и другим показатељима учинка.

Аналитика

Користи анализу података и технике машинског учења за анализу понашања мреже. На основу података, НетОпс тимови могу да идентификују обрасце и ублаже потенцијалне ризике.

Телеметрија и стриминг

Телеметрија је процес преноса података у реалном времену са мрежних уређаја на аналитичке системе. Стреаминг телеметрија обезбеђује непрекидне податке за НетОпс тимове да надгледају и брзо реагују на промене.

Софтверски дефинисано умрежавање (СДН)

СДН је мрежна архитектура која одваја ниво контроле мреже од равни података. Омогућава мрежним администраторима да управљају мрежним услугама кроз апстракцију функционалности нижег нивоа.

А ево детаљног поста о томе како СДН функционише и његовим типовима. Слободно посетите овај пост.

Постоји низ алата повезаних са НетОпс-ом.

#1. Алати за управљање конфигурацијом

Управљање конфигурацијом је важан аспект НетОпс-а који омогућава администраторима мреже да ефикасно аутоматизују примену и одржавање мрежних уређаја.

Три популарна алата у овом домену су:

Ансибле

Ансибле је платформа за аутоматизацију отвореног кода која поједностављује управљање конфигурацијом, примену апликација и аутоматизацију задатака. Користи декларативни језик да дефинише жељено стање мреже.

Лутка

Лутка је још један широко коришћен алат за управљање конфигурацијом који аутоматизује обезбеђивање и управљање мрежним уређајима. Обезбеђује централизовану контролну таблу за праћење конфигурација.

Главни кувар

  Како преузети и подесити Убунту Десктоп ВМваре слику

Цхеф се генерално фокусира на аутоматизацију целокупне инфраструктуре, укључујући мрежне уређаје, сервере и апликације. Користи приступ вођен кодом који олакшава управљање сложеним мрежним конфигурацијама.

#2. Алати за надгледање мреже и перформансе

Мониторинг мреже у реалном времену је кључни елемент НетОпс-а јер се користи за промптно идентификовање и решавање проблема.

Нагиос

Нагиос је систем за надгледање отвореног кода који обезбеђује напредно праћење и упозорење за мрежне уређаје и апликације. Има интерфејс прилагођен кориснику и може се проширити разним додацима како би одговарао специфичним потребама праћења.

Заббик

Заббик је решење за праћење богато функцијама које обезбеђује праћење и визуелизацију перформанси мреже у реалном времену. Подржава надгледање засновано на агентима и без агената, што је погодно за различита мрежна окружења.

ПРТГ

ПРТГ је све-у-једном алатка за праћење мреже која нуди интерфејс једноставан за коришћење и прилагодљиве контролне табле.

#3. Оквири и платформе за аутоматизацију

Аутоматизација лежи у срцу НетОпс-а, ​​што омогућава организацијама да ефикасно скалирају своју мрежу. Неки од примера су:

Цисцо ДНК центар

Цисцо ДНК центар је централизована платформа за управљање мрежом коју је дизајнирао Цисцо Системс. Служи као командни центар за Цисцо дигиталну мрежну архитектуру (ДНК).

Јунос Спаце

Јунипер Јунос Спаце нуди обједињени интерфејс за управљање и оркестрирање Јунипер мрежних уређаја и услуга који даје централизовани преглед њихове целокупне мрежне инфраструктуре.

Ариста ЦлоудВисион

Ариста ЦлоудВисион је платформа за управљање и аутоматизацију мреже заснована на облаку. Посебно је дизајниран за окружења умрежавања у облаку.

Изазови у имплементацији НетОпс-а

Интеграција наслеђеног система

Многе организације имају постојећу мрежну инфраструктуру са више протокола и конфигурација. Интеграција НетОпс принципа и аутоматизације у старије системе може бити изазовна и може захтевати додатне напоре.

Безбедносна забринутост

Аутоматизација и централизовано управљање могу изложити мрежу потенцијалним безбедносним ризицима ако се не примењују правилно. Потребне су напредне мере безбедности и контроле приступа да би се спречило кршење података.

Недостатак вештина и отпор променама

Рецимо да предузеће средње величине жели да пређе са ручне конфигурације мреже на аутоматизовани НетОпс приступ. Тим за умрежавање се углавном састоји од традиционалних мрежних администратора који имају стручност у ручном конфигурисању мрежних уређаја користећи ЦЛИ.

Међутим, можда немају искуства са савременим алатима за аутоматизацију потребним за НетОпс имплементацију, као што су Питхон или Ансибле. Овај јаз у вештинама могао би да одложи примену НетОпс-а – пошто тим треба да прође обуку или да запосли ново особље са потребним вештинама.

  Добијте искуство играња на конзоли са свог паметног телефона

Најбоље праксе за имплементацију НетОпс-а

Имплементација НетОпс стратегија укључује систематски приступ који интегрише аутоматизацију мреже, оркестрацију и надгледање како би се побољшала ефикасност и поузданост мреже.

Јасно дефинишите циљеве

Први корак је да се јасно оцртају жељени исходи НетОпс имплементације, као што су брже време одговора или боља видљивост мреже. Имати добро дефинисане циљеве ће водити процес имплементације.

Старт Смалл

Започните са мини пројектом или специфичним случајем употребе да бисте тестирали НетОпс алате у контролисаном окружењу. Ово омогућава лакше решавање проблема и прилагођавања пре потпуног постављања.

Сарадња и обука

Инвестирајте у обуку и усавршавање мрежних тимова како би се прилагодили новим НетОпс технологијама.

Континуирано учење

Прихватите културу континуираног учења и побољшања у НетОпс-у. Подстакните повратне информације од корисника да бисте идентификовали области којима су потребна побољшања.

Редовно праћење

Континуирано процењујте перформансе НетОпс имплементације да бисте идентификовали уска грла и побољшали скрипте за аутоматизацију кад год је то потребно.

Алат Евалуатион

Пажљиво истражите и изаберите НетОпс алате и добављаче који су у складу са вашим пословним потребама. Узмите у обзир факторе као што су лакоћа интеграције, подршка и будући план пута.

Будући обим НетОпс-а обећава и има значајан потенцијал за промену начина на који се управља мрежама. НетОпс ће вероватно видети напредак у областима као што су:

Аутоматизација вођена вештачком интелигенцијом

Интегрисање алгоритама машинског учења за оптимизацију мрежних операција и предвиђање проблема.

Умрежавање засновано на намерама (ИБН)

То је мрежна парадигма која поједностављује управљање сложеним мрежама фокусирајући се на намеру мрежног администратора или оператера.

ИБН омогућава администраторима мреже да дефинишу пословне политике високог нивоа уместо да се баве појединачним задацима конфигурације или командама ниског нивоа. Мреже које разумеју и прилагођавају се пословним циљевима чине управљање мрежом логичнијим и ефикаснијим.

Аутоматизација мреже као услуга (НАааС)

Успон НАааС-а омогућиће организацијама да неке аспекте НетОпс-а пренесу специјализованим добављачима услуга. Предузећа би могла да искористе предности вештог управљања мрежом док се концентришу на своје основне вештине.

Управљање хибридним облаком

НетОпс ће се фокусирати на обезбеђивање повезивања, безбедности и спровођења политике у различитим окружењима у облаку са све већим усвајањем мулти-цлоуд и хибридних цлоуд архитектура.

Закључак ✍

НетОпс се појавио као одговор на растућу сложеност мрежа и потражњу за континуираним дигиталним искуствима.

Технологије као што су алати за управљање конфигурацијом и оквири за аутоматизацију су покретачка снага овог трансформативног приступа управљању мрежом.

Проблеми са прекидима мреже и перформансама могу довести до оштећења репутације предузећа. НетОпс решава ове изазове интеграцијом управљања мрежом са аутоматизацијом, аналитиком и сарадњом.

Надам се да вам је овај чланак био од помоћи у учењу о НетОпс-у и његовом значају у модерном умрежавању.

Можда ћете бити заинтересовани да сазнате више о сегментацији мреже.