Одабир најбољег спремишта за ваш следећи пројекат [2023]

Развој је опсежна ниша јер има софтверске инжењере, веб програмере, научнике за податке и друге професионалце. Програмерима су потребни различити алати/платформе да би поједноставили свој развојни процес. ГитХуб и ГитЛаб су међу најчешће коришћеним платформама заснованим на облаку за сарадњу и складиштење ризница међу програмерима.

Таквим програмерима је потребно место за безбедно складиштење својих репо-ова, сарадњу са члановима тима, праћење проблема и управљање захтевима за повлачење. И ГитХуб и ГитЛаб корисницима пружају поменуте функције.

Иако платформе деле неке сличности, оне се разликују на различите начине. Процењује се да је ГитХуб завршио 100 милиона корисника, док ГитЛаб има преко 30 милиона регистровани корисници.

Овај чланак ће објаснити како ГитХуб и ГитЛаб функционишу, њихове сличности, разлике и случајеви употребе.

ГитХуб Увод

ГитХуб је услуга заснована на облаку која помаже програмерима да управљају, чувају и чувају промене у свом коду. Отварање налога на овој развојној услузи на мрежи је једноставно, због чега је воле људи широм света. Можете користити ГитХуб бесплатно или његове плаћене услуге да бисте добили више функција.

ГитХуб делује као друштвена мрежа за програмере. Као програмер, можете одлучити да јавно прикажете своја спремишта или их учините приватним. Ако су спремишта јавна, други могу да виде шта сте објавили, а то је одличан начин да изградите свој портфолио.

Како функционише ГитХуб?

Можете да користите ГитХуб за складиштење, управљање и праћење промена у спремишту. Међутим, да бисте све ово постигли, морате га повезати са Гитом. Гит и ГитХуб су две различите платформе. Гит је апликација за контролу верзија отвореног кода која олакшава праћење и управљање датотекама.

Ако имате дистрибуирани тим који ради на великом пројекту, вођа тима може да направи спремиште и омогући приступ различитим члановима. Ако је потребно, чланови могу креирати различите гране и раздвојити изворни код на своје локалне машине.

Сваки члан ће радити на различитим датотекама независно на својим локалним машинама. Такви чланови ће користити Гит за праћење промена кода на својим машинама. Када заврше, они ће гурнути код у своја одговарајућа спремишта, упоредити промене и спојити ако су испуњени сви услови. ГитХуб омогућава програмерима да прате промене кода, сарађују и управљају захтевима за повлачење.

Предности коришћења ГитХуб-а

 • Заснован је на облаку: својим ГитХуб пројектима можете приступити са било ког уређаја или било ког дела света све док имате интернет везу.
 • Лако управљање датотекама: Типичан развојни пројекат има различите датотеке. ГитХуб олакшава управљање овим датотекама пружањем графичког корисничког интерфејса креираног на врху Гита.
 • Унапређена сарадња: Развој се односи на сарадњу. ГитХуб олакшава креирање грана, управљање захтевима за повлачење и праћење свих промена направљених у бази кода. Такође можете доделити различита права различитим члановима тима да бисте избегли сукобе.
 • Једноставан за коришћење: Гит може бити на неки начин технички јер је заснован на командној линији. С друге стране, ГитХуб је заснован на ГУИ, што корисницима олакшава праћење, управљање и складиштење спремишта са неколико кликова.
 • Друштвене мреже: Програмери могу да прикажу и разговарају о својој бази кода са другима на ГитХуб-у.
  Како преузети слику Твиттер профила пуне величине

Ограничења ГитХуб-а

 • Недостају уграђене функције контроле кода.
 • Много се ослања на интеграције трећих страна за ЦИ/ЦД процесе.
 • Нуди ограничене услуге самохостовања, које можда неће одговарати организацијама које желе да имају своје податке на истом месту.
 • Ограничене функције са приватним репозиторијумима у бесплатном плану.

ГитЛаб Увод

ГитЛаб је ДевСецОпс платформа. Као ДевСецОпс (развој, безбедност и операције) платформа, ГитЛаб аутоматизује безбедносну интеграцију у свакој фази животног циклуса развоја, од почетног дизајна до испоруке софтвера.

ГитЛаб је заснован на Гиту. Ова платформа је дизајнирана да олакша управљање, праћење и примену база кодова у облаку. ГитЛаб омогућава програмерима да поставе приватна и јавна спремишта како би задовољили различите потребе. Платформа нуди бесплатне и плаћене пакете који нуде различите функције.

Како функционише ГитЛаб?

ГитЛаб је платформа све у једном која ће бити ту за вас од идеје до фазе повратних информација животног циклуса ваше апликације. Ако радите као тим, чланови могу креирати гране (фотокопије) оригинала и радити самостално.

Након што чланови изврше промене у својим огранцима, они се обавезују и гурају у своје огранке. Рецензенти ће затим проћи кроз урезивање (преглед кода) и одобрити их ако прођу смернице. Биће поднет захтев за спајање и процес ће се наставити.

ГитЛаб делује као складиште у облаку, што олакшава праћење промена и ствара простор за сарадњу.

Предности коришћења ГитЛаб-а

 • Испоручите софтвер брзо: ГитЛаб вам омогућава да аутоматизујете процес испоруке софтвера. Такав приступ елиминише већину ручног рада, дајући вам више времена да се фокусирате на развој.
 • Уграђена безбедност: Не морате да чекате док не направите свој софтвер да бисте тестирали његову безбедност. ДевСецОпс приступ нуди континуирану сигурност софтвера у свим фазама.
 • Обезбедите усклађеност: Дефинишите правила, а ГитЛаб ће обезбедити усклађеност на различитим нивоима.
 • Побољшана сарадња: Позовите чланове тима и сараднике у своја спремишта и радите на заједничком циљу.

Ограничења ГитЛаб-а

 • Може бити компликовано за мање пројекте због многих карактеристика
 • Пошто ГитЛаб нуди уграђене ЦИ/ЦД алате, нуди само неколико интеграција, ограничавајући кориснике који желе алате трећих страна.
 • Значајна крива учења због многих функција које нуди ова платформа.
  14 најбољих платформи за е-трговину за мала и средња предузећа

ГитХуб против ГитЛаб-а: Сличности

Иако се две платформе разликују по дефиницијама и начину рада, деле те сличности;

 • Они проширују случајеве употребе Гита
 • Они дозвољавају сарадњу
 • Они интегришу различите услуге и алате у животни циклус развоја софтвера.
 • Обе нуде статичне веб странице, ГитХуб странице за ГитХуб и ГитЛаб странице за ГитЛаб.
 • Обе платформе вам омогућавају да користите екстерне алате као што је Јира за праћење проблема.

ГитХуб против ГитЛаб-а: Разлике

ГитХуб и ГитЛаб омогућавају корисницима да чувају, управљају и прате спремишта из свог ГУИ и интерфејса командне линије. Међутим, они се разликују на ове начине;

Континуирана интеграција/континуирана испорука (ЦИ/ЦД)

ГитХуб омогућава програмерима да раде са ЦИ/ЦД алатима по свом избору. Морате разумети како да интегришете алате треће стране као што су ТрависЦИ или Јенкинс да би се поједноставио животни циклус развоја софтвера.

ГитЛаб нуди уграђене ЦИ/ЦД алате. Ова функција је чини омиљеном међу ДевОпс инжењерима који треба да прате животни циклус апликације. Такође можете лако да интегришете ГитЛаб са алаткама трећих страна као што су Цодесхип и Јенкинс.

Прицинг

ГитХуб има бесплатан план где програмери могу да креирају неограничена спремишта. Корисници такође могу креирати приватна спремишта у бесплатном плану, али са ограниченим функцијама. ГитХуб такође има плаћене планове који почињу од 3,67 УСД по кориснику месечно, што је идеално за тимове и организације.

ГитЛаб има бесплатан план који нуди 5 ГБ простора за складиштење. Овај план има све основне карактеристике које вам могу бити потребне као појединцу. Плаћени планови у ГитЛабу почињу од 29 УСД месечно по кориснику. Плаћени планови имају напредна ЦИ/ЦД правила; можете поставити правила одобрења за захтеве за спајање.

Праћење проблем

ГитХуб има а уграђени проблем за праћење, што олакшава креирање, праћење и управљање проблемима. Алат је визуелно привлачан и има функције као што су носиоци, прекретнице и ознаке, да поменемо само неке. Можете видети на чему сваки програмер ради ако сте вођа тима. Такви чланови тима такође могу стварати проблеме и означавати их у складу са тим.

ГитЛаб користи функцију „Проблеми“ за праћење свих проблема. Ова функција вам омогућава да разговарате и делите предлоге са члановима тима и спољним сарадницима.

Увоз и извоз

ГитХуб-ова функција увоза олакшава брзи увоз постојећих пројеката са платформи за контролу верзија као што су Мерцуриал и Субверсион. Ова иста функција вам омогућава да преместите своје пројекте на друге платформе.

ГитЛаб вам омогућава да увезете пројекте са платформи као што су ГитХуб, Битбуцкет Сервер, Битбуцкет Цлоуд или помоћу датотеке манифеста. Можете користити доступни увозници или мигрирајте помоћу АПИ-ја. Избор приступа миграцији зависиће од природе пројекта.

  Како додати Алека у свој Смарт Миррор

Процес рада

ГитХуб се фокусира на брзину у свом току рада. Омогућава вам да креирате нове гране, које можете спојити са главном када завршите са развојем. Главна грана је увек спремна за развој. ГитХуб је погодан за мале пројекте због свог фокуса на брзину.

ГитЛаб-ов фокус је на поузданости. Омогућава вам да креирате више стабилних грана од мастера. Ова платформа омогућава тестирање у више корака. Такав приступ може успорити процес развоја софтвера за мање тимове.

Интегратионс

ГитХуб подржава многе интеграције за алате потребне у животном циклусу развоја апликације. Можете се интегрисати са алаткама за праћење проблема или алатима који лако помажу у развоју. Сви алати који су вам потребни наведени су на његовом тржишту. Програмери могу креирати апликације и стављати их на тржиште све док нуде вредност корисницима.

ГитЛаб је више упакована платформа. Такође се интегрише са спољним услугама како би побољшао ток посла. Међутим, можда нећете морати да се интегришете са алаткама треће стране јер ГитЛаб има уграђену ЦИ/ЦД функцију. Међутим, интеграције које пружа ГитЛаб су мање од оних на ГитХуб-у.

ГитХуб против ГитЛаб-а

Функција ГитХубГитЛабЦоллаборатионДа. Можете позвати чланове тима да допринесу пројекту Да. Можете позвати чланове тима да допринесу пројектуЦИ/ЦДТи алати треће стране као што су ЈенкинсБуилт-ин ЦИ/ЦД тоолсИмпорт/ЕкпортДа Да Праћење проблема Подршка уграђених алата и алата независних произвођача Подршка уграђених алата и алата трећих страна Бесплатни план Да. Плаћени планови од 3,67 УСД Да. Плаћени планови од 29 УСД Самостално хостовање НеДаГодина креирана 20082011Статичне странице ГитХуб странице ГитЛаб странице

Када користити ГитХуб

Ово су случајеви када је ГитХуб савршен избор за програмере;

 • Чување пројеката отвореног кода: ГитХуб одговара програмерима који желе да њихови пројекти буду доступни јавности.
 • Контрола верзија: ГитХуб користи Гит као контролу верзија, и на тај начин можете управљати захтевима за повлачење и пратити промене користећи ову платформу.
 • Интеграције: ГитХуб има велико тржиште и интегрише се са скоро свим апликацијама које су вам потребне у животном циклусу развоја софтвера.
 • Када тражите велику заједницу: ГитХуб је најпопуларнија услуга складиштења складишта са великом заједницом.

Када користити ГитЛаб

 • ДевОпс: Уграђени ЦИ/ЦД цевоводи у ГитЛаб-у представљају добар избор за ДевОпс инжењере.
 • Контејнеризација: Ако сте своју апликацију разбили на мале делове и користите платформе за контејнеризацију као што су Кубернетес и Доцкер, ГитЛаб ће бити савршен избор јер се интегрише без напора.
 • Пројекти отвореног кода: изворни код можете јавно да складиштите на ГитЛаб-у.
 • Када тражите напредну безбедност: Ова платформа вам омогућава да аутоматизујете безбедност и приватност ваше апликације кроз различите функције, детаљну контролу приступа и обавезне прегледе кода у животном циклусу ваше апликације.

Закључак

И ГитХуб и ГитЛаб нуде моћне функције управљања кодом. Избор ће се сводити на природу пројекта, ваше преференције и карактеристике које тражите. ГитХуб ће бити идеалан ако желите платформу са много интеграција, интерфејсом лаким за коришћење и великом заједницом. ГитЛаб одговара корисницима који желе уграђене ЦИ/ЦД алате.

Сазнајте више о ГитЛабу у нашем опширном чланку.