Шта је криптовалута Ворлдцоин? И како то ради?

Ворлдцоин је амбициозан крипто пројекат који намерава да донесе широко усвајање криптовалута поделом бесплатних токена. Међутим, ово средство има кваку: учесници морају бити вољни да им се очи скенирају приликом регистрације.

Иако Ворлдцоин сматра да је ово неопходно, да ли је средство заиста безбедно за коришћење? Како функционише Ворлдцоин и који су његови недостаци?

Шта је Ворлдцоин?

Кредит за слику: Ворлдцоин

Ворлдцоин има за циљ да буде прва истински глобална криптовалута са циљем широког усвајања криптовалута. Најчудније, и донекле контроверзно, Ворлдцоин уводи нови систем под називом „Доказ личности“. Ово се састоји од скенирања ваших очију помоћу биометријске кугле да бисте потврдили да сте човек и спречили вас да креирате више налога.

Када се региструјете на апликацију Ворлдцоин, добијате јединствени светски ИД да бисте потврдили да сте човек. Поред тога, верификованим корисницима дају се бесплатни токени дигиталне валуте под називом ВЛД.

Након што је покренуо пилот пре лансирања, Ворлдцоин је званично лансиран 24. јула 2023. Међутим, Ворлдцоин је распоредио своје кугле за скенирање очију у само 20 различитих земаља широм света.

Са техничке тачке гледишта, Ворлдцоин ће користити мрежу слоја 2 и радити на врху основног слоја Етхереума. Користи Оптимистиц Роллупс за управљање скалабилности. Основни токен користи Етхереум-ов ЕРЦ-20 стандард. Ово омогућава компатибилност са многим постојећим алатима и услугама.

Сем Алтман води Ворлдцоин, компанију коју је основао заједно са Алексом Бланијом и Максом Новендстерном. Створили су крипто замишљајући „свет у коме би сви широм света, без обзира ко су, могли да учествују у растућој дигиталној економији и да имају користи од децентрализованог, колективног власништва“.

Како се придружити Ворлдцоин-у и добити бесплатне токене?

Кредит за слику: Ворлдцоин

У овом тренутку, Ворлдцоин даје бесплатне крипто жетоне новим корисницима — али само ако сте верификовани скенирањем очију. Ево шта треба да урадите ако желите да постанете Ворлдцоин корисник и приступите бесплатним токенима.

  • Преузмите апликацију Ворлд на Гоогле Плаи-у или Апп Сторе-у.
  • Отворите Ворлд Апп и креирајте налог користећи свој број телефона или е-пошту.
  • Изаберите да резервишете своје крипто кованице на Ворлд Апп. У време писања, можете резервисати 25 бесплатних ВЛД крипто кованица ако отворите налог на Ворлд Апп-у.
  • Користите апликацију Ворлдцоин да пронађете најближе оператере кугле на вашој локацији.
  Како да направите своју прву игру [9 Tools]

Кредит за слику: Ворлдцоин

  • Посетите локацију биометријске кугле током радног времена да бисте потврдили свој идентитет.
  • Да бисте завршили верификацију, ваш ирис ће морати да се скенира биометријском куглом.
  • Након што верификујете свој идентитет, биће вам издат јединствени идентификациони код и бесплатни ВЛД крипто токени ће бити депоновани на ваш налог.

Алтернативно, можете купити ВЛД кованице од платформи за крипто трговину као што је Бинанце ако не желите да се ваша шареница скенира.

У апликацији Ворлдцоин такође можете да видите средства у новчанику, резервишете свој ВЛД грант (након верификације личне карте) и купите, положите и пошаљете свој ВЛД.

Преузимање: Ворлдцоин за Андроид | иОС (Доступне су бесплатне куповине у апликацији)

Ворлдцоин’с Токеномицс

Кредит за слику: Ворлдцоин

Снабдевање Ворлдцоин-ом (ВЛД) на лансирању је ограничено на 143 милиона, а то је и даље случај. Од 143 милиона ВЛД кованица у оптицају, 100 милиона ВЛД токена је позајмљено креаторима криптовалута на три месеца. Преосталих 43 милиона ВЛД токена је додељено корисницима који су учествовали у фази пре покретања.

Међутим, Ворлдцоин је покренуо паметни уговор за издавање максимално 10 милијарди ВЛД кованица у наредних 15 година. Када се достигне ВЛД граница, верификовани корисници би могли да гласају за активирање стопе инфлације од 1,5%.

Према ЦоинГецко, тренутна тржишна вредност 1 ВЛД токена је око 2 долара. То значи да ако сте након регистрације добили бесплатне ВЛД 25 токене, они ће вредети око 50 долара.

Шта је потенцијал Ворлдцоин-а?

Кредит за слику: Ворлдцоин

Након што је ОпенАИ увео ЦхатГПТ, постојала је забринутост да би вештачка интелигенција могла да изазове велике губитке послова. Једно од предложених решења, ако се то деси, јесте универзални основни приход који се финансира вештачком интелигенцијом. Иронично, Сем Алтман је суоснивач ОпенАИ-а и Ворлдцоин-а.

Према а Блоомберг извештај, Алтман је „веома заинтересован за ствари као што су универзални основни доходак и шта ће се десити са глобалном прерасподелом богатства и како то можемо боље да урадимо.“ Ако Ворлдцоин постигне свој циљ, то би помогло да се универзални основни приход праведно расподели на милијарде верификованих људи широм света.

  Како креирати и управљати тимовима у Мицрософт тимовима

Да би универзални основни приход био могућ, Ворлдцоин тврди да је први корак да што више људи користи исту валуту. Компанија се нада да ће омогућити свима широм света да уживају у децентрализованој дигиталној економији и колективном власништву.

Али са само 4,2% светске популације која користи криптовалуте (према а Трипле-А студија), јасно је да већина људи није баш упозната са криптовалутама. У том циљу, Ворлдцоин стратегија је да понуди подстицај бесплатним токенима како би убедио људе који не знају како да користе криптовалуте да се пријаве за ВЛД токене, са посебним фокусом на земље у развоју.

Чини се да ова стратегија функционише у малом обиму, с обзиром на то да хиљаде људи широм света стоје у реду да добију бесплатних 25 ВЛД токена након завршетка процеса верификације.

Међутим, Ворлдцоин токени нису доступни у САД због строгих прописа. Упркос томе, Ворлдцоин је уведен у 25 градова у 30 земаља са плановима да се прошири у другим земљама и регрутује преко 2 милијарде корисника широм света. Ако на крају постане децентрализован, то би могло помоћи да се убрза Веб 3.0.

Још један потенцијал Ворлдцоин-а је да би олакшао верификацију да ли разговарате са вештачком интелигенцијом или са човеком – посебно сада када модели вештачке интелигенције могу да имају потенцијал да прођу Тјурингов тест.

Које су главне бриге око Ворлдцоин-а?

Кредит за слику: Ворлдцоин

Најзапаженији — чак и контроверзни — аспект Ворлдцоин-а је његов процес регистрације корисника. Да бисте се регистровали у систему и добили свој бесплатни део Ворлдцоин-а, потребно је да скенирате очи да бисте доказали да сте јединствени човек, наводи Ворлдцоин.

Овај процес је, тврди Ворлдцоин, неопходан за верификацију јединствености налога. То осигурава да ће свака особа моћи да се региструје у систем и једном затражи своју награду, тако да је расподела залиха Ворлдцоин-а уједначена.

Корисници који желе да се региструју у систем и затраже свој бесплатни део Ворлдцоин токена морају прво да контактирају „Орб оператера“. Ови људи носе око себе Орб, сферни уређај направљен по мери који скенира очи људи.

  Проверите Нодејс, Ансибле, Убунту, ПостгреСКЛ, Јава, Питхон, Вилдфли и још много тога... Верзија [2022]

Ова кугла прави слику ваших очију у високој резолуцији и дестилује ваше биометријске информације о шареници у оно што Ворлдцоин назива ИрисХасх. Ворлдцоин затим чува овај ИрисХасх у бази података и користи га да би осигурао људску јединственост. У међувремену, брише све остале податке, укључујући оригиналну слику ваше шаренице.

Ворлдцоин каже да користи биометријске податке о шареници ока за свој доказ личности како би доказао јединственост на најмање наметљив начин. Циљ му је да обезбеди валуту без потребе да корисници предају превише својих личних података.

Људи унутар крипто заједнице, укључујући заговорнике безбедности и приватности, критиковали су протокол Ворлдцоин. Али такође морамо да се запитамо како ће се јавност осећати када се биометријске информације њихове шаренице класификују и чувају.

Још једна забринутост је 10 милијарди ВЛД токена које је Ворлдцоин покренуо да објави у року од 15 година, што долази са опцијом да се откључа стопа инфлације од 1,5% сваке године. Да бисмо ово разумели, морамо га упоредити са залихама биткоина, која је ограничена на 21 милион.

Још сажетије, чињеница да ограничење понуде Битцоин-а од 21 милион никада неће бити повећано је део онога што га чини највреднијим крипто новчићем на свету. У крипто царству, ово је веома ниска граница понуде, која држи биткоин релативно ретким.

Међутим, неке криптовалуте попут Етхереума имају бесконачну понуду, али су се показале вредне. С друге стране, Етхереум је дефлациона криптовалута са горућим механизмом за контролу цене ограничавањем понуде.

Остаје да се види како ће се цена ВЛД токена прилагодити у зависности од понуде и потражње, с обзиром на то да је планирано пуштање 10 милијарди токена у року од 15 година.

Инклузивни план наспрам наметљиве стратегије

Ворлдцоин је високо поставио своје циљеве, са циљем да досегне преко две милијарде корисника у наредних 15 година. Постизање широког усвајања није лак задатак за нове технолошке компаније, али Ворлдцоин је поставио свој циљ на јасан циљ и исцртао пут који треба пратити.

Циљ Ворлдцоин-а је амбициозан, онај који је привукао познате инвеститоре. Али није успео да то уради без да навуче свој део критике. Али да ли ће сви бити вољни да дозволе уређају да скенира њихове очне јабучице у замену за бесплатне токене?