Сада са бољом бочном траком, побољшаном сликом у слици и још много тога

Кретање кроз функције вашег претраживача мора бити што је могуће једноставније, а то је нешто што доноси најновије ажурирање за Фирефок. Када отворите прегледач Мозилла Фирефок и пустите га да се ажурира на верзију 116, приметићете неколико побољшања квалитета живота.

Мозилла је објавила Фирефок 116

Мозилла објавио Фирефок 116 1. августа 2023. године, што га чини првом верзијом Фирефок-а која не подржава Виндовс 7 и Виндовс 8 или Аппле мацОС 10.12, 10.13 и 10.14.

Најприметније побољшање је донето у приступачности и управљању бочном траком. Међутим, ово најновије ажурирање има и друге згодне функције, као што су лакши трансфери између вашег оперативног система и претраживача и додатне функције у режим Слика у слици.

Пре закрпе 116, корисници су могли да приступе бочној траци преко команди са тастатуре, чиме су добили приступ панелима обележивача, историје и синхронизованих картица. Међутим, навигација између панела и промена позиционирања бочне траке било је прилично тешко, посебно за оне који преферирају пречице на тастатури.

Зато најновије ажурирање уводи преклопник бочне траке. Бочна трака сада омогућава корисницима да отворе бочну траку користећи Схифт+Таб, да се крећу кроз меније и панеле помоћу тастера са стрелицама и приступе одређеном панелу или менију помоћу Ентер. Од сада, све бочне траке у потпуности подржавају ову функцију.

  6 креативних начина за креирање шаблона е-поште

Најновије ажурирање Фирефок-а ће побољшати перформансе на Распберри Пи уређајима

Пре закрпе 116, Мозилла је имала проблема са декодирањем видеа на Распберри Пи 4 уређајима, што је изазвало велику употребу ЦПУ-а. Једноставно речено, гледање ХД видео записа или видео снимака са великом брзином кадрова на Распберри уређајима обично доводи до муцања, заостајања и прескакања кадрова.

Распберри Пи 4 подржава хардверски убрзано видео декодирање и кодирање. Ово, заузврат, захтева АПИ језгра Линука који се зове В4Л2-М2М (Видео4Линук Мемори-то-Мемори), који Фајерфоксу недостаје.

Ово је натерало Фирефок програмере да се фокусирају на увођење подршке за В4Л2-М2М у Фирефок-ову АРМ верзију. Према Фирефок-ови сопствени извештаји о грешкамаове промене су коначно омогућене са закрпом 116.

Још побољшања и промена у Фирефок-у 116

Фирефок је поново представио побољшану слику у слици у закрпи 113, омогућавајући корисницима да премотају видео записе и провере трајање видеа. Са закрпом 116, Фирефок-ов режим Слика у слици такође долази са клизачем за јачину звука.

Још један сјајан додатак који може значајно повећати продуктивност је могућност да копирате било коју датотеку из вашег оперативног система и налепите је у Фирефок.

На крају, једна значајна промена коју су многи корисници тражили је поновно отварање затворених картица. Са закрпом 116, притиском на Цтрл+Схифт+Т на Виндовс-у и Линук-у или Цомманд+Схифт+Т на Мац-у сада ће се поново отворити последња затворена картица или прозор редоследом којим су затворени.

Ако нема одговарајућих картица или прозора за отварање, Фирефок ће једноставно вратити последњу сесију коју сте затворили.

Фирефок 116 долази са преко потребним променама, побољшањима и новим функцијама

Све горе поменуте промене служе да мање-више побољшају радни ток свих који користе Фирефок и требало би да постану активне чим ажурирате свој веб претраживач.

  НВИДИА ГПУ-ови серије РТКС 3000: Ево шта је ново

Без обзира да ли покушавате да се брзо крећете кроз обележиваче на бочној траци или да прилагодите јачину видео снимка Слика у слици без промене картица, закрпа 116 има подешавања и промене које су од користи свима.

С обзиром на недавну померање фокуса Фирефок-а на брзину и продуктивност, верујемо да је то више него довољан разлог да Фирефок постане ваш подразумевани претраживач.